Sjabbat Ha’azinoe, Sjabbat Sjoewa, begint op vrijdag 22 september om 19:05 uur en eindigt op 23 september om 20:19 uur
BELANGRIJKE TIJDSTIPPEN VOOR DE JAMIEM NORA’IEM
· Jom Kippoer (Grote verzoendag) begint op zondag 24 september om 19:15 uur en eindigt op maandag 25 september om 20:14 uur
· Soekot (Loofhuttenfeest) en sjabbat beginnen op vrijdag 29 september om 19:05 uur. Sjabbat eindigt op 30 september om 20:02 uur; dan begint de tweede dag jomtov die eindigt op zondag 1 oktober om 20:00 uur
· Sjemini Atseret (Slotfeest) en sjabbat beginnen op vrijdag 6 oktober om 18:45 uur. Sjabbat eindigt op 7 oktober om 19:46 uur; dan begint Simchat Tora (Vreugde der Wet) dat eindigt op zondag 8 oktober om 19:44 uur
Deze tijden gelden voor de regio Amsterdam
HERENMIKWE OP EREV JOM KIPPOER
Op erev Jom Kippoer (zondag 24 september) is het herenmikwe geopend van 6:00 tot 15:00 uur. Voor degene zonder abonnement (of abonnementshouders die niet hebben betaald): Aanmelden kan door een e-mail naar i.delevie@nihs.nl, met daarin naam, mobiele telefoonnummer, de melding ‘1 x herenmikwe Jom Kippoer’.
Aanmelden en betalen
Aanmelden kan tot uiterlijk vanavond, donderdag 21 september, 21:00 uur. Wij sturen dan een Tikkie met een betaalverzoek (voor 8 euro). Betalen kan tot morgen, vrijdag 22 september, 11:00 uur. Na betaling ontvangt u de toegangscode.
OPHALEN ARBA MINIM
Heeft u arba minim besteld en gekozen voor ophalen in het JCC? Dat kan op de volgende dagen en tijden:
· Dinsdag 26 september: 16:00-19:00 uur & 20:00-23:00 uur
· Woensdag 27 september : 09:00-14:00 uur & 16:00-19:00 uur

BERICHTEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN
AMOS

Halachische voordracht
Op Sjabbat Sjoewa, 23 september, zal de halachische voordracht worden gehouden aansluitend aan Mincha. Aanvang: 19:00 uur.
AMSTELVEEN

Halachische voordracht
Op Sjabbat Sjoewa, 23 september, zal Rabbijn Hans Groenewoudt de halachische voordracht houden aansluitend aan Mincha. Aanvang: 19:00 uur.
GERARD DOU

Diensten
Jom Kippoer
zondag 24 september, 19:45 uur: Kol Nidre
maandag 25 september, 09:30 uur: Jom Kippoer-dienst
Soekot
Sjabbat 30 september, 09:30 uur: dienst 1e dag Soekot
zondag 1 oktober, 09:30 uur: dienst 2e dag Soekot
Sjemini Atseret
Sjabbat 7 oktober 09:30 uur: dienst Sjemini Atseret
zondag 8 oktober 09:00 uur: dienst Simchat Tora
SJOEL WEST

Op Jom Kippoer gaat Edwin Rabbie voor in de diensten met Kol Nidre en Ne'ila. Overdag is er op Jom Kippoer geen dienst in Sjoel West. Na Ne'ila is er een aanbijt.
Het is fijn als u Sjoel West laat weten dat u van plan bent de dienst (en aanbijt) bij te wonen. Dat kan in dit aanmeldformulier.
BENDIGAMOS
Mocht u nog geen plek in sjoel hebben gevonden voor Jom Kippoer, dan bent u van harte welkom bij Bendigamos. Aanmelden kan via www.bendigamos.org/feestdagen
SJIOERIEM
· Sjioer voor dames in Sjoel Amstelveen
De damessjioer in sjoel Amstelveen begint deze bijzondere sjabbat om 17:00 uur. De heer Jacques de Leeuwe uit Israël komt deze keer voor ons spreken.
Zorg dat je op tijd bent, zodat je niet voor een dichte sjoel deur staat. Laat ons even weten of we op je komst mogen rekenen op damessjioeramstelveen@gmail.com Tot ziens op sjabbatmiddag.
Betty Sondervan en Jenny Brilleslijper
· Daf yomi (via Zoom)
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519
· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL

NA HET HEENGAAN VAN RABBIJN IZAK VORST ZTS”L
Na het overlijden van Rabbijn Vorst zijn er vele hespediem gehouden en overdenkingen geschreven waarin hem eer is betoond. Een aantal daarvan publiceren wij hier.

Eliezer Wolff, Rav & Aw Beth Din, uitgesproken bij de lewaja op Muiderberg:
De Talmoed vraagt zich af of een hesped voor de kawod (eer) van de overledene is of voor de nabestaanden. Rav Vorst had zeker niet gewild dat we over hem zouden spreken, het is dus duidelijk dat wij tegen onszelf spreken.
Rav Vorst was een man van de hele kille. Honderden zijn hier aanwezig bij zijn lewaja. Hierboven wordt hij ontvangen door vele duizenden die hij heeft geïnspireerd. Rav Vorst vond zelf helemaal niet dat hij iets bijzonders deed. Voor hem, voor zijn echtgenote, de rabbaniet, en voor zijn kinderen was hun levenswijze normaal, dat doe je gewoon zo.
Het was een leven van doen, een leven van kiddoesj Hasjem, het heiligen van G-ds naam. Van de tocht van Westerbork naar Bergen-Belsen tot zijn laatste reis van de CIZ naar huis, het waren allemaal reizen van kiddoesj Hasjem.
Wajetzé Ja’akov. En Ja’akov, onze aartsvader, verliet Be’er Sjeva. Rasji zegt daarop: “Als de tsaddiek de stad verlaat, verliest de stad haar pracht.” Rav Vorst verlaat ons vandaag. Maar van zijn doen blijft zoveel over: zijn familie, de rabbaniet en de kinderen met hun gezinnen die in Rotterdam, Den Haag en Nijmegen rabbijn zijn.
Rav Vorst liep zijn hele leven, als het ware, op stoffen schoenen om niet op te vallen, om alles stil te doen. Zo ook verlaat hij onze wereld, zonder ophef. Ook zijn familie zal niet overal spreken over al het goeds dat Rav Vorst heeft gedaan; zij zijn dat immers gewend, het is voor hen normaal.
Zeker is dat wij Rav Vorst tijdens zijn leven niet die eer hebben gegeven die hem toekwam. Ik vraag hem daarvoor vergiffenis, uit naam van alle collega-rabbijnen.
Moge de ziel van Rav Vorst gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven!
Rabbijn Hans Groenwoudt, uitgesproken bij de lewaja op Muiderberg:
Van de vele, vele dingen die ik van Rav Vorst heb mogen leren, is een belangrijke dat je met de parasja van de week moet leven. In de parasja van deze week Ha’azienoe, staat de volgende pasoek: “Zegor jemot olam (...) sjal awicha” – Herinner de geschiedenis van de wereld (…) vraag het je vader en hij zal het je tonen.” Hij zal je vertellen waarom de dingen gebeuren zoals ze gaan.
Awicha, je vader.
Rasji zegt: Awiecha: je vader, daarmee worden de profeten bedoeld. En de vraag is: waarom kan awiecha in deze zin niet letterlijk vader betekenen? Vraag het aan je vader! Nee, zegt Rasji, vragen doe je aan profeten.
Ik denk dat de reden dat Rasji dat zegt de volgende is: je vader is je vader, je vader is je voorbeeld en van hem leer je zònder te vragen.
Rav Vorst had – mag ik het zo zeggen – twee vaders.
De eer die hij ons – de kehilla van Amstelveen – heeft laten zien die hij voor zijn eigen vader en zijn moeder, die wij niet hebben gekend, had, in de manier waarop hij de gemeente leidde, de kiboed aw we’em, de trots een zoon te zijn van opperrabbijn Vorst van Rotterdam.
En zijn andere vader was de Lubavitcher Rebbe, die in het leven van Rav Vorst en daarmee in ons aller leven de rol van een vader heeft vervuld.
Als je zulke vaders hebt, dan hoef je niets te vragen. Deze mannen en vrouwen en families die zìjn! En ze geven door. En wij allemaal, wij zijn kinderen van Rav Vorst en lehawdiel mevrouw Vorst.
Rav Vorst, onze vader, die ons zo heeft laten zien hoe we Joods kunnen leven in alle tijden en alle verschillende situaties. Ieder van ons voelt op zijn/haar eigen manier die speciale band met Rav Vorst, als vader met een zoon.
En dat is er nu niet meer.
Vanaf vandaag zullen wij kinderen zijn die terugblikken op die vader. Zullen moeten terugblikken.
Zegor – herinner!
En laten we dat vooral doen, ieder op onze eigen manier, ieder vanuit onze eigen invalshoek!
Om toch voor ons allemaal die herinnering zichtbaar te maken, zullen we – in overleg met de familie Vorst – Sjoel Amstelveen vernoemen naar Rav Vorst, zodat die sjoel een herinnering zal zijn aan uw man en vader, ieder dag weer, iedere keer dat we er binnen gaan.
Ik denk dat dat het minste is wat we kunnen doen.
Laten we chazak (sterk) zijn en denken aan de woorden van Elisha, die ook in dezelfde Rasji worden gememoreerdstaan. Woorden die Elisha uitsprak toen hij afscheid moest nemen van zijn leraar, Elijahoe hanavie: “Awi Awi Rechew Jisrael, mijn vader, mijn vader, de wagen van het volk”, die het Joodse zo vooruit heeft geholpen.
Moge de herinnering aan Rav Vorst tot zegen zijn.
Benzi Loonstein, in zijn derasja op de 1e dag Rosj Hasjana in de RAS-sjoel:
Op deze 1e dag Rosj Hasjana past het om eerst stil te staan bij het verlies dat onze hele gemeenschap, maar ook heel Klal Jisrael raakt: het verlies van Rabbijn Vorst zecher tsaddiek liwracha.
Rabbijn Vorst was een uniek persoon, een icoon binnen Joods Nederland. Hoewel hij diende als rabbijn in Amstelveen, durf ik met zekerheid te zeggen dat velen hier vandaag aanwezig hun eigen persoonlijke herinneringen hebben aan Rabbijn Vorst. Dat gegeven alleen al spreekt boekdelen over zijn liefde, wijsheid en toewijding aan de hele Joodse gemeenschap. Hij raakte de harten van velen met zijn karakter en daden.
De Rambam beschrijft in Hilchot Teshuwa in hoofdstuk 3:
כָּל אֶחָד וְאֶחָד מִבְּנֵי הָאָדָם יֵשׁ לוֹ זְכֻיּוֹת וַעֲוֹנוֹת. מִי שֶׁזְּכֻיּוֹתָיו יְתֵרוֹת עַל עֲוֹנוֹתָיו צַדִּיק וּמִי שֶׁעֲוֹנוֹתָיו יְתֵרוֹת עַל זְכֻיּוֹתָיו רָשָׁע. (Ieder mens heeft goede en slechte daden. Heb je meer goede dan slechts daden, dan ben je een tsaddiek; andersom ben je slecht.)
Op Jom Hadien worden de goede en slechte daden van een persoon gewogen op de welbekende weegschaal waar wij als kinderen op de kleuterschool al over leerden.
Maar niet alleen de daden van één individu worden gewogen. De Rambam schrijft:
וְכֵן הַמְּדִינָה אִם הָיוּ זְכֻיּוֹת כָּל יוֹשְׁבֶיהָ מְרֻבּוֹת עַל עֲוֹנוֹתֵיהֶן הֲרֵי זוֹ צַדֶּקֶת. וְאִם הָיוּ עֲוֹנוֹתֵיהֶם מְרֻבִּין הֲרֵי זוֹ רְשָׁעָה (Hoe een heel land wordt beoordeeld, hangt af van de som van alle goede en slechte daden van haar inwoners. Het wel en wee van de één, is verbonden aan de daden van de ander.)
Onze gemeenschap heeft de afgelopen 85 jaar het zechoet en geluk gehad dat een ontelbare hoeveelheid goede daden van Rabbijn Vorst aan de goede kant van de weegschaal lagen, jaarlijks op Jom Hadien. Dit brengt plichten met zich mee, waarover zo meer. Maar in de eerste plaats zijn wij hem hier grote dankbaarheid voor verschuldigd. Iedereen individueel, maar – in de geest van wat de Rambam schrijft – ook als gemeenschap en als land.
Ik wens dan ook dat de Tora die de komende minuten en dagen in deze sjoel geleerd zullen wordt, le’iloey nishmato, ter verheffing van zijn ziel, zal zijn.
MUZIKALE HIGH TEA IN BETH SHALOM

Vorige week donderdag, twee dagen voor Rosj Hasjana, was er na lange tijd weer een High tea van de Joodse Gemeente Amsterdam in Beth Shalom.
De zaal zat vol met bewoners van Beth Shalom en van de aanleunwoningen en met bezoekers van de dagbesteding. Aan het begin van de bijeenkomst memoreerde Rabbijn Shmuel Katz dat Rabbijn Ies Vorst, die ook voor Beth Shalom zo veel heeft betekend, gestorven was.
Ook dit keer werd er niet alleen gesmuld van zoetigheden, maar ook van muziek. Het was het Combo Jolly Groen – bestaand uit Jolly Groen (zang), Harvey van Straten (zang), Roy Mock (piano), Kees Barnhoorn (bas) en Max Groen (tenorsaxofoon). Zij trakteerden het publiek op een potpourri van bekende Joodse liedjes en moderne Israëlische liedjes en sloten af met een aantal liedjes voor Rosj Hasjana.
MORGENAVOND SJABBATDINER VOOR STUDENTEN

Kom morgenavond (vrijdag) ook naar het altijd gezellige sjabbatdiner, speciaal voor studenten en young professionals. We starten om 18:00 uur. NIHS-leden betalen € 3,50, niet-leden € 5,--. Bestel je ticket(s) hier
VACATURE: Coördinator financiële administratie

De Joodse Gemeente Amsterdam zoekt een duizendpoot in financiële administratie
Ben jij administratief geschoold, flexibel, stressbestendig, positief ingesteld, klantvriendelijk en collegiaal? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Je wordt de coördinator van de financiële administratie, in eerste instantie voor 20 uur (4 x 5 of 5 x 4 uur) met doorgroeimogelijkheden naar manager financiële dienstverlening.
Je maakt deel uit van een klein en hecht team, dat met elkaar de schouders eronder zet om van de Joodse Gemeente Amsterdam een nog mooiere community te maken. We streven naar een groeiende en vooral bloeiende gemeenschap. Jij kunt daar jouw steentje aan bijdragen.
Zeer gevarieerd takenpakket
Wat ga je doen?
· aansturen en coachen financieel-administratief assistent
· controle op en contact met debiteuren en crediteuren
· aansluitingen maken grootboekadministratie
· salarisadministratie
· assisteren bij het opstellen van de begroting
· concept jaarrekening en balansdossier maken
· verwerken van de ledencontributie (Kerkelijke Bijdrage)
· contact met leden over financiële kwesties
· functioneel beheer Microsoft Business Central 365
Wij vragen
· Afgeronde administratieve opleiding met kennis van bedrijfsadministratie op MBA-niveau
· Kennis van Office 365
· Kennis van ERP-systeem
· Communicatieve vaardigheden
Wij bieden
Een fijne werkomgeving binnen een hecht team, collegialiteit, vrij op alle Joodse en officiële Nederlandse feestdagen, marktconform salaris en dito secundaire arbeidsvoorwaarden.
Solliciteren
Ben jij de duizendpoot die wij zoeken? Stuur dan je CV plus motivatie naar Sidney Bialystock via s.bialystock@nihs.nl
DIT CONCERT WILT U NIET MISSEN!

Aanmelden kan via de QR-code op de poster of op de website: www.nihs.nl/activiteiten
WELKOM BIJ DE JOODSE BRIDGECLUB

De Joodse Bridgeclub JBC speelt elke maandagavond om 19:30 uur in de Jeruzalemzaal van het JCC. Ook u bent van harte welkom bij deze gezellige club met bijna 100 leden en veel nesjomme. Kom ook een keer de sfeer proeven. Entree is slechts € 5 per avond. Hopelijk tot snel. Maandag aanstaande is er in verband met Jom Kippoer geen bridge.
DE PEN VAN RABBIJN KATZ
50 jaar na de Jom Kippoer-oorlog
De herinnering komt weer boven. Vijftig jaar geleden kwam ik na een lange Jom Kippoer naar huis vanuit de Lekstraatsjoel. Ik verheugde me op de aanbijt; die was bij ons thuis altijd heel feestelijk. De feestelijke stemming werd echter al spoedig verstoord. Israël was in oorlog. Een bange reeks van dagen volgde. Meer dan 2.500 Israëlische soldaten zouden de oorlog niet overleven. Zij gaven hun leven. Met hun leven gaven ze Israël een stuk veiligheid. Veiligheid die tot op deze dag voortduurt. Inderdaad, Israël moet iedere dag vechten voor zijn bestaan. Maar een dreiging zoals toen hebben we G-ddank niet meer meegemaakt.
Rabbijn Elchanan ben Nun uit Shilo stond 50 jaar geleden aan het front. Hij blikt terug en zegt het volgende in een interview met The Times of Israel: ”Iedereen vocht daar met een ongelooflijke eensgezindheid en met de bereidheid om zichzelf op te offeren voor het Joodse volk. Een overgave die iets moet hebben losgemaakt in de hemel en die heeft geleid tot succes op het slagveld.”
Hij voegt daaraan toe dat het daarom zo belangrijk is dat wij nu, vandaag de dag, aan onze eenheid werken. Zoals destijds op de Golan en in de Sinai iedereen zij aan zij stond, religieus en niet-religieus, soldaten uit linkse kibboetsiem samen met hun wapenbroeders uit de mondaine wijken van Tel Aviv, zo moeten we vandaag aan diezelfde eenheid werken.
Beginnen we niet Jom Kippoer zelf met de boodschap dat onze sjoel openstaat voor iedereen, ongeacht zijn/haar religieuze status. Als het begin van Kol Nidrei ons op zo een manier verenigt, dan denk ik dat wij nu, vijftig jaar na de Jom Kippoer-oorlog, hier met de boodschap van Rabbijn Bin Nun in gedachten extra hard aan moeten werken.
Een prachtige taak voor het komende jaar. Een taak ter nagedachtenis aan hen die vielen. Een opdracht omwille van de kinderen wier vaders na die Jom Kippoer van 1973 nooit meer zouden thuiskomen. Een missie voor de toekomst van het Joodse volk.
Mogen de gevallenen van de Jom Kippoer-oorlog gebundeld zijn in de bundel van het eeuwige leven.
Ik wens u allen een betekenisvolle Jom Kippoer toe.
Rabbijn Shmuel Katz
MAZAL TOV!
Voor alle leden die een simcha (geboorte, bar- of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) willen delen. Wil je geen vermelding in de nieuwsbrief, vergeet dan niet om toch de geboorte van je kind door te geven, zodat we je dochter/zoon wel kunnen inschrijven. We sturen dan een cadeautje. Contact en kopij naar Judith Nelemans via j.nelemans@nihs.nl
VOLGENDE WEEK GEEN NIEUWSBRIEF
In verband met de Jamiem toviem is er volgende week geen nieuwsbrief; de volgende Nieuwsbrief ontvangt u op donderdag 5 oktober/27 tisjri.
|