Sjabbat Beha’alotecha
begint in de regio Amsterdam op vrijdag 9 juni om 20:20 uur en eindigt op zaterdag 10 juni om 23:02 uur.


Vers kosjer vlees – Hoe belangrijk is dat voor u?
Of komt er een einde aan de traditie van 400 jaar Nederlands kosjer vlees..

De kosjere vleesvoorziening in Nederland zit in zwaar weer en dat vraagt om beleidsmatige beslissingen. De vraag is, hoe zwaar weegt het belang van een eigen kosjere vleesvoorziening in Nederland? Welke kosten kunnen wij als Joodse Gemeente maken en welke offers wilt u als particulier daarvoor brengen? Wij zullen die keuze moeten maken om deze voorziening wel of niet in stand te houden. Een keuze waarvoor het draagvlak én bewustzijn bij u en al onze leden van groot belang is.

Ons kosjere vlees bereikt uw bord na een complexe weg door de vleesketen, een weg gemarkeerd door voortdurend toezicht. Hoe werkt dat? De Joodse Gemeente Amsterdam, die hierin een cruciale rol speelt, heeft de sjocheet, rituele slachter, in dienst, waar ik met trots aan toevoeg dat onze sjocheet ook internationaal een zeer goede reputatie geniet. Hij verricht de slacht bij een slachthuis, dat kan niet overal, want dit slachthuis moet ingericht zijn op kosjere slacht. Zo moet het onder andere beschikken over een zogenaamde kantelbox.

Dat slachthuis treedt voor ons op als groothandel en verkoopt het vlees aan ‘Slagerij Marcus’ -momenteel de enige kosjere slager in Nederland-. Slagerij Marcus op haar beurt maakt het vlees waar nodig nog kosjer, portioneert en maakt de worsten en vleeswaren, waaronder uw pekelvlees en osseworst. Al deze handelingen gebeuren onder toezicht van een toezichthouder. En ja, ook deze toezichthouder is in dienst bij de Joodse Gemeente Amsterdam. Uiteraard houdt ook het rabbinaat van de Joodse Gemeente Amsterdam het overkoepelende toezicht, zodat het kasjroet van ons vlees steeds tot het hoogste standaard gewaarborgd is. Het Kasjroet van ons rabbinaat geniet internationaal hoog aanzien.

De jaarlijkse rekensom van enerzijds alle inkomsten uit kosjer vlees -de zogenaamde retributie bijdragen (dit zijn de leveranciersbetalingen per kip & per kilo vlees)- versus de gemaakte kosten voor vers kosjer vlees, laat de Joodse Gemeente achter met een verlies van tussen de € 100.000 en € 150.000.

Het is een fragiele keten, waarin we samen met alle stakeholders uiteindelijk een relatief kleine markt bedienen. We moeten ons als (leden van de) Joodse Gemeente afvragen of het voordeel van ons verse kosjere vlees opweegt tegen de kosten die we daar gezamenlijk voor maken. Zijn we überhaupt, om met elkaar de toekomst van vers kosjer vlees in Nederland in stand te houden?!

Parallel brengen steeds meer particulieren, professionele en niet professionele tussenpersonen, kosjer diepvriesvlees vanuit het buitenland naar Amsterdam. Dit vlees is namelijk vaak goedkoper, omdat het al direct ingevroren is bij de groothandel. “Kosjer vlees is duur, dat kan beter.”, denken deze partijen wellicht, maar realiseren zij zich, dat dit op den duur kan betekenen dat het verse kosjere vlees en onze dus ook onze osseworst en pekelvlees daarmee mogelijk definitief uit het Nederlandse kasjroet assortiment verdwijnen!? Zo opende onlangs een restaurant in het centrum, dat niet met onder Nederlands toezicht geslacht vlees wil werken, in die lijn opereert dat restaurant vooralsnog niet onder het NIHS-hechsjer.

Willen wij -en u!- vers kosjer vlees in Nederland behouden, dan zullen we daar gezamenlijk in moeten investeren. De Joodse Gemeente draagt bij in de kosten, Slagerij Marcus vragen wij om zo prijs-, en klantvriendelijk mogelijk op te treden, en aan u vragen wij om solidair te zijn ten opzichte van dit Nederlandse kosjere vlees. Die solidariteit zit niet alleen in de keuze voor uw boodschappen thuis, maar ook in de bewuste keuze voor vlees onder Nederlands toezicht geslacht, als u een simche viert en hiervoor een cateraar inhuurt. Onze lokale cateraars met hechsjer werken allen met vlees onder Nederlands toezicht geslacht.

Wij achten het als bestuur belangrijk, dat we met zijn allen toekomst geven aan een traditie van 400 jaar kosjer vlees in Nederland.

Be TeAwon, Ruben Troostwijk

*Naast de verkopen vanuit de winkel aan de Kastelenstraat, belevert Slagerij Marcus winkels, restaurants, cateraars en cruiseschepen, daarbij wordt ook vlees geëxporteerd naar het buitenland.


SJIOERIEM VOOR IEDEREEN


DAMES-SJIOER AMSTELVEEN
Locatie Sjoel Amstelveen
Beste dames, De damessjioer op sjabbatmiddag in sjoel Amstelveen gaat deze week beginnen om 17:00 uur. De heer Jaap Sondervan komt voor ons spreken. Zorg dat je op tijd bent, zodat je niet voor een dichte deur staat. Laat ons weten of we op je komst mogen rekenen? Via damessjioeramstelveen@gmail.com Tot Sjabbatmiddag! Betty Sondervan en Jenny Brilleslijper

JESHIVAS PENSIONARIEM ‘SHOSHANAS JA’AKOV’ & RABBIJNEN NL


SJIOER VAN RABBIJN IES VORST
Elke dinsdag van 11.00 - 12.30 uur in het JCC.
Dit zijn leerzame, inspirerende en gezellige bijeenkomsten.
Kom bij ons langs, u bent allen welkom de koffie en thee staan klaar!

DAF YOMI VIA ZOOM
Voor Iedereen, elke zondag tot en met vrijdag, jomtov uitgezonderd.
Van 8:15 tot 9:15 uur, zondags vanaf 9:20 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link.
Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773.
Telefonisch meedoen? Bel: 020-794.6519 of vanuit ‘t buitenland +31.20.794.6519

ACTIVITEITEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN
Heeft uw sjoelgemeenschap een activiteit toegankelijk voor onze leden, stuur ons dan uw bericht. De wekelijkse deadline is woensdagmiddag 12:00 uur. Contact Judith via e-mail j.nelemans@nihs.nl

AMOS
Ontvangt Erica Brown
Haar vorige bezoek was zo een groot succes, dat wij meer dan blij zijn dat Erica deze Sjabbat weer aanwezig is. Ze zal tijdens de dienst een uitgebreide drasha geven. Onderwerp: “Happiness and Loneliness in the Thought of Rabbi Jonathan Sacks” Meer over Erica: "Dr. Erica Brown is the Vice Provost for Values and Leadership at Yeshiva University and the founding director of its Rabbi Lord Jonathan Sacks-Herenstein Center for Values and Leadership."
Bezoek haar website: http://www.ericabrown.com/
***
20:20 uur: Begin Sjabbat en vrijdagavonddienst
09:00 uur: Sjioer door Rav Menachem
09:30 uur: Ochtenddienst met een drasja van Erica Brown
22:05 uur: Mincha met aansluitend Sjioer
23:07 uur: Ma’ariew en einde Sjabbat
***
Op werkdagen wordt er Sjachariet gedawend om 08:30 uur.CIZ-SJOEL


JACOB OBRECHTSJOEL
Feestelijke Heropening Op 22 juni a.s. wordt de Obrechtsjoel formeel weer in gebruik genomen na de restauratie, en wordt tevens het boek 'De Obrechtsjoel, Harry Elte en zijn meesterwerk voor Joods Amsterdam' gepresenteerd. We nodigen u van harte uit om deze feestelijke bijeenkomst bij te wonen. Indien u aanwezig kunt en wilt zijn, dan verzoeken we u om vriendelijk onderstaand formulier in te vullen. We zien uw aanmelding graag tegemoet voor 18 juni a.s.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeV_RqY8Iv5l18GU3G3DWz4apVIh2VzMjPAUYQ1LXQoEd8kkA/viewform Hopelijk tot de 22ste!
SJOEL WEST
Zondag 11 juni, vanaf 12:30 uur organiseert SJOEL WEST een picknick in de Bloemetuin. Kom ook en ontmoet oude en nieuwe gezichten. Deelname 5 euro. Samenwerking met Bendigamos. Aanmelden via sjoelwest@gmail.com


BENDIGAMOS
Iedereen is aanstaande sjabbes vanaf 13 uur welkom bij een schaaktoernooi álle leeftijden. Naast een toernooi in verschillende categorieën is ook Joodse schaakgrootmeester David Klein aanwezig voor een simultaanschaakwedstrijd. Verder is er lekker eten, drinken en een backgammontoernooitje voor de liefhebbers. Aanmelden kan via bendigamosnl@gmail.com tot vrijdagavond 19 uur, deelname € 5,00 per persoon.


EEN LANG ZOMER-WEEKEND MADRID
Ben je tussen de 18 en 39, schrijf je dan in voor deze unieke Super Sale voor Madrid. Je inschrijven kan tot 16 juni 2023. https://www.ecjs.me/event/madrid
Ben je JEP deelnemer en tussen de 30 en 39 jaar oud, boek dan via www.jep.eu/event/madrid
Voor meer informatie bel: +32 (0)2 280 3765


MAZAL TOV
Voor alle leden die een simcha (geboorte, bar- of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) willen delen. Wil je geen vermelding in de nieuwsbrief, vergeet dan niet om toch de geboorte van je kind door te geven, zodat we je dochter/zoon wel kunnen inschrijven. We sturen je voor haar/hem dan een mooi presentje. Contact: J.nelemans@nihs.nl

We wensen alle leden die deze week hun verjaardag of iets anders vieren van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Heeft u het boekje ‘De pen van rabbijn Katz’ al? Gratis af te halen bij de receptiebalie van de Joodse Gemeente Amsterdam. Zie openingstijden.
.. Volgende week is er weer een artikel van Rav Katz

OPENINGSTIJDEN JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM Openingstijden/telefonische bereikbaarheid:
maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 13:00 uur
-behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen-.
Gedurende de openingstijden is ook het kelim-mikwe open.
Toegang in de middag kan alleen op afspraak.
Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.

BIJ OVERLIJDEN
Neem bij een overlijden contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 - 646 25 45.

Deze pagina delen