Allereerst een vriendelijke herinnering aan het voorschrift van eroev-tavsjilin.

Dit dient op donderdag 25 mei, erev Sjawoe’ot, voordat jom tov begint, om 21.25 uur, te worden gemaakt.

Sjabbat -en jomtov- in de regio Amsterdam begint op vrijdag 26 mei om 20:05 uur en eindigt op zaterdag 27 mei om 22:43 uur.

ACTIVITEITEN

Joods-Zondagochtend-Onderwijs bezocht Joods Museum Terugblik op 21 mei
Afgelopen zondag brachten zo’n 25 leerlingen van Joods Onderwijs samen met hun ouders een bezoek aan het Joods Museum op het Waterlooplein. De kinderen verzamelden zich in de woonkamer van het Kindermuseum, waar we, zoals altijd begonnen met de ochtend-tefillot. Het museum had een spetterend programma voor de kinderen gemaakt dat hier direct op aansloot. We maakten kleinere groepjes, zodat iedereen dit programma op eigen niveau kon genieten. De grote hit was natuurlijk het zelf leren bakken van boterkoek in de rood-blauwe koosjere keuken, waar het onderwerp uiteraard kasjroet was. Ondertussen werden de ouders rondgeleid in de Snoge en hadden ook zij een interessante ochtend. Na afloop kwamen kinderen en ouders weer helemaal tevreden bij elkaar in de cafetaria. Onder het genot van wat lekkers werd daar nog nagepraat en de ochtend afgesloten. Het was voor iedereen een erg geslaagde ochtend.SJIOERIEM VOOR IEDEREEN

DAMES-SJIOER AMSTELVEEN
Locatie Sjoel Amstelveen
Lieve dames. In verband met een gezellig programma in sjoel Amstelveen op tweede dag Sjawoe’ot, Sjabbatmiddag, komt de damessjioer in sjoel Amstelveen deze Sjabbat te vervallen. Chag sameach alvast. Een bloemrijke jom tov. Betty Sondervan mede namens Jenny Brilleslijper

JESHIVAS PENSIONARIEM ‘SHOSHANAS JA’AKOV’ & RABBIJNEN NL


SJIOER VAN RABBIJN IES VORST
Elke dinsdag van 11.00 - 12.30 uur in het JCC.
Dit zijn leerzame en inspirerende bijeenkomsten.
Kom bij ons langs, u bent allen welkom de koffie en thee staan klaar!

DAF YOMI VIA ZOOM,
Dus Voor Iedereen
Elke zondag tot en met vrijdag, jomtov uitgezonderd, van 8:15 tot 9:15 uur. Zondag’s vanaf 9:20 uur.
• Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773.
• U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of vanuit het buitenland naar +31 20 794 6519

ACTIVITEITEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN
Heeft uw sjoelgemeenschap een activiteit die u graag in deze nieuwsbrief wilt plaatsen, stuur ons dan uw bericht. De wekelijkse deadline is woensdagmiddag 12:00 uur. Contact Judith via e-mail j.nelemans@nihs.nl

AMOS


CIZ-SJOEL

25 Mei: Sjawoe’ot Programma
Voor de traditionele CIZ Sjawoe'ot leeravond, voorafgegaan door een melkkost maaltijd, is weer een mooi programma samengesteld. Meld je aan voor de maaltijd via deze link. Het programma:
18:45 uur maaltijd
20:00 uur Miriam Swartz en Daphne Katzin
20:25 uur Yuli Malka
20:50 uur Michael Swartz
21:15 uur Mincha
21:45 uur Leo Mock
22:10 uur Jossi Tal
22:40 uur Ma'ariv
23:00 uur Masechet Bikurim o.l.v. Michael Hochheimer

KEHAL CHASSIDIEM


SJOEL WEST
ALGEMENE OPROEPEN EN BERICHTEN

WIJ ZOEKEN JOU….!
..wij zoeken vrijwilligers.
Langzaam komen er wat aanmeldingen binnen. Schroom niet, laat van je horen, want een ledenorganisatie kan niet zonder vrijwilligers en ook jouw Joodse Gemeente Amsterdam kan niet zonder jou. Dus heb je wat tijd over of is er iets van je interesse waarvoor jij je zou willen inzetten, meld je dan aan via info@nihs.nl . We horen graag van je!

AFTELLEN TOT.. JOM HA.VOETBAL!
Zondag 25 juni

Een hele dag met elkaar voetballen, feesten, FIFA gamen en eten. Voor jong en oud. Dat kan dit jaar allemaal weer tijdens Jom Ha.Voetbal op het terrein van AFC aan de Amsterdamse Zuidas.
Schrijf je team voor 1 juni in. Heb je vragen? Mail: info@jomhavoetbal.nl

STUDENTEN IN MADRID met ECJS & JEP

Summer Is Here 2023

03-06 August: Madrid
We are excited to announce our SUMMER IS HERE event this year in Madrid - REGISTRATION NOW OPEN!

Kick off your Summer in style at this fun event, including a truly stunning 5* hotel, with outdoor pool and huge guestrooms!

Enjoy a special weekend with old and new friends from around the world in sunny Spain.

SPECIAL 1 WEEK NON-CANCELABLE SALE PRICES AVAILABLE, FROM 289 EUROS :


https://www.ecjs.me/event/madrid

MAZAL TOV

Voor alle leden die een simcha (geboorte, bar- of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) willen delen. Wil je geen vermelding in de nieuwsbrief, vergeet dan niet om toch de geboorte van je kind door te geven, zodat we je dochter/zoon wel kunnen inschrijven. We sturen je voor haar/hem dan een mooi presentje. Contact: J.nelemans@nihs.nl

Warm welkom & mazal tov aan Nathaniel Wolf en zijn misjpoche!
We wensen Zachary en Hadassa Scherman-Schrijver van harte mazal tov met de geboorte van Nathaniel Wolf.

Warm welkom & mazal tov aan Chaya Mushka en de misjpoche!
Een nieuw achterkleinkind voor Gershom en Sarah van Halem. Haar Naam is Chaya. Mushka, dochter van Levi en Sarah Elkaim-Sultan in Paris. Kleindochter van Roeth en Eliezer Elkaim-van Halem in Nice.

We wensen alle leden die deze week hun verjaardag of iets anders vieren van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Heeft u het boekje ‘De pen van rabbijn Katz’ al? Gratis af te halen bij de receptiebalie van de Joodse Gemeente Amsterdam. Zie openingstijden.

Deze week : Rude awakening
Nu 3335 jaar geleden in het Joodse jaar 2448 was er een rude awakening. Onze voorouders werden wakker toen Hashem kenbaar maakte dat hij op ons wachtte bij de berg Sinaï. Een van de bijzondere feiten van dat moment was dat er ook het geluid van een sjofar was. Dat geluid werd steeds sterker en sterker. Waarom was dat zo?

Rav Yitschak Hutner legt uit dat daarin een bijzondere boodschap schuilt, speciaal voor in onze generatie. Als iemand dichtbij ons staat kunnen we hem zachtjes aanspreken. Staat iemand op een paar meter dan moeten we hem iets harder aanspreken om hem naderbij te brengen. Maar staat iemand op honderd meter afstand dan moeten we hem luid roepen.

Onze generatie is meer dan drie millennia verwijderd van die allereerste Sjawoe’ot. De wereld is al vol met vele dingen die onze aandacht afleiden van de boodschap van Sinaï. En die wereld wordt ook nog eens steeds voller met nog meer andere en nieuwe dingen, Sinaï lijkt voor sommigen steeds meer op iets uit Verweggistan.

Daarom wordt van ons allen slechts een ding gevraagd. Alsjeblieft probeer dat geluid van de sjofar van Sinaï te horen. Die sjofar klinkt steeds harder luider en indringender. Als je wilt dan kun je hem zeker horen, ook nu in 2023.

Ik mocht die sjofar horen. Toen ik op de lagere school zat, was er voor mij, als mijn vriendjes ‘s-middags gingen spelen, eerst een uur lernen. Wat ouder hoorde ik die sjofar toen ik naar Yerushalayim trok om daar gemara te leren. Een proces dat in 1975 begon en wat mij uiteindelijk 7 jaar later rabbijn deed worden. Diezelfde sjofar klinkt door als ik een drasja of een lezing geef.

En die sjofar vertelt ook over de les van rabbijn Kagan uit Radin, de Chafeets Chaïm. Hij sprak een keer met twee leerlingen die hetzelfde aan het leren waren. Tegen de eerste “Jij hebt nu één bladzijde geleerd”, maar tegen de ander “Jij hebt honderd bladzijdes geleerd”. “Hoe kan dat?” vroegen zij. Waarop hij antwoordde. “Jou kost het weinig moeite, daarom heb je het maar een keer geleerd, maar je studiegenoot die heel veel moeite moet doen bij hem, is het alsof hij honderd keer heeft geleerd.”

Onze generatie leert dan ook heel veel. Ook hier in Amsterdam. De inspanning is groter geworden, het resultaat niet minder. Zou koning David of koning Salomon vandaag voorbij komen dan zouden ze misschien zeggen doe die sjofar maar wat zachter. Maar wij zijn dankbaar, want wij horen de luide sjofar. Deze Sjawoe’ot wordt er op zoveel plaatsen in de stad gelernd. Prachtig om al die aankondigingen te zien. Geniet ervan, chag sameach, sjabbat sjalom en hopelijk blijft u die sjofar ook na Sjawoe’ot horen.

 

OPENINGSTIJDEN JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM Openingstijden/telefonische bereikbaarheid:
maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 13:00 uur
-behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen-. Gedurende de openingstijden is ook het kelim-mikwe open.
Toegang in de middag kan alleen op afspraak.
Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.

BIJ OVERLIJDEN
Neem bij een overlijden contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 - 646 25 45.

 

Deze pagina delen