Sjabbat in de regio Amsterdam begint op vrijdag 19 mei om 20:00 uur en eindigt op zaterdag 13 mei om 22:31 uur. We lezen Bemidbar.

Door én onderbezetting én ziekte in het team zijn we momenteel niet in staat u wekelijks een update van onze activiteiten te sturen en is onze berichtgeving en reactie op uw e-mails anders dan u van ons gewend bent. Excuses hiervoor.

18 JAAR?! TIJD VOOR ZELFSTANDIG LIDMAATSCHAP
Als lid van de Joodse Gemeente Amsterdam geniet je gelijk voordeel als je naar de vrijdagavondmaaltijden van IJAR -Joodse studentenvereniging- of andere activiteiten van de NIHS zelf gaat. En dat terwijl het lidmaatschap van de Joodse Gemeente Amsterdam, tot het jaar waarin je 25 wordt sowieso gratis is. 😉 Dus meld je snel aan klik hier. Informeer ons ook bij welke sjoelgemeenschap jij aangesloten wilt zijn en geef daarmee jouw sjoel extra steun -zonder dat het je iets kost.


ACTIVITEITEN IN HET JCC

ALL THAT JAZZ. Live bigband
Woensdag 24 mei
Deuren open: 19:30 uur

Houd je van JAZZ!? Dan is dit jouw avond.
Laat je onderdompelen in de muziek van bekende Joodse Jazz componisten, uitgevoerd door de fenomenale CMO-Jazz bigband met geweldige professionals. Je geniet een lay back avond in Jazzy sferen en hoort over de achtergrond van de componisten en de uitgevoerde muziek.
Koop je kaart vóór 21 mei met vroegboekkorting, daarna gaat de prijs omhoog! Geniet je steun van de NIISA, meld je dan tót 21 mei aan via NIISA voor gratis toegang. NIEUW ook speciaal student-leden tarief! klik hier om je aan te melden.


SJIOERIEM VOOR IEDEREEN

DAMES-SJIOER AMSTELVEEN
Locatie Sjoel Amstelveen
Sjabbat-middag, aanvang 17:00 uur

Deze week komt Josepha Meijer voor ons spreken. Kom op tijd zodat je niet voor een dichte deur staat! Wij verzoeken je vriendelijk om tot het einde van de sjioer te blijven en hopen jullie weer in grote getale te mogen begroeten. Laat ons even weten of we op je komst mogen rekenen, via een bericht aan damessjioeramstelveen@gmail.com.
Tot Sjabbat-middag, Jenny Brilleslijper en Betty Sondervan

JESHIVAS PENSIONARIEM ‘SHOSHANAS JA’AKOV’ & RABBIJNEN NL


SJIOER VAN RABBIJN IES VORST
Elke dinsdag van 11.00 - 12.30 uur in het JCC.
Dit zijn leerzame en inspirerende bijeenkomsten en telkens vragen we ons af waar blijven toch de overige dames en heren. “Zelf herinner ik me nog de huiskamer bijeenkomsten bij Meïr en Channa Schrover onder leiding van rabbijn Ies Vorst ook toen waren alle aanwezigen altijd erg enthousiast. Mochten er mensen zijn die er iets voor voelen om eens langs te komen. De koffie en thee staan klaar, u bent welkom!” Binjamin Heyl

DAF YOMI, VOOR IEDEREEN
Via zoom
Elke zondag tot en met vrijdag, jomtov uitgezonderd, van 8:15 tot 9:15 uur. Zondag’s vanaf 9:20 uur.
· Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773.
· U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of vanuit het buitenland naar +31 20 794 6519

ACTIVITEITEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN
Heeft uw sjoelgemeenschap een activiteit die u graag in deze nieuwsbrief wilt plaatsen, stuur ons dan uw bericht. De wekelijkse deadline is woensdagmiddag 12:00 uur. Contact Judith via e-mail j.nelemans@nihs.nl

AMOS


CIZ-SJOEL
25 Mei: Sjawoe’ot Programma
Voor de traditionele CIZ Sjawoe'ot leeravond, voorafgegaan door een melkkost maaltijd, is weer een mooi programma samengesteld. Meld je aan voor de maaltijd via deze link. Het programma:
18:45 uur maaltijd
20:00 uur Miriam Swartz en Daphne Katzin
20:25 uur Yuli Malka
20:50 uur Michael Swartz
21:15 uur Mincha
21:45 uur Leo Mock
22:10 uur Jossi Tal
22:40 uur Ma'ariv
23:00 uur Masechet Bikurim o.l.v. Michael Hochheimer

KEHAL CHASSIDIEM


ALGEMENE OPROEPEN EN BERICHTEN

WIJ ZOEKEN JOU….!
..wij zoeken vrijwilligers.
Een ledenorganisatie kan niet zonder vrijwilligers en ook jouw Joodse Gemeente Amsterdam kan niet zonder jou. Dus heb je wat tijd over of zie je iets van je interesse in onderstaande oproepen, meld je dan aan via info@nihs.nl
We horen graag van je!

Een eerste keer is altijd spannend, daarom zoeken we vrijwilligers die nieuwe leden -die daar behoefte aan hebben- begeleiden bij hun eerste sjoelbezoek en hen introduceren bij anderen.

Vrijwilligers die willen leren met (nieuwe-) leden die van huis uit weinig kennis hebben, maar heel graag meer willen weten.

Vrijwilligers die een groepje willen oprichten om samen met anderen hun hobby’s te kunnen uitoefenen in Joods verband. We denken aan een wandelgroep, een boekenclub, filmclub en bijvoorbeeld moeder-baby/peuter activiteiten. Ook andere suggesties zijn welkom. En misschien bestaan dergelijke groepjes al en mogen wij geïnteresseerde leden bij u aanbrengen?

Vrijwilligers die ons willen helpen bij het opzetten en uitwerken van evenementen evenals op de dag zelf hun handen uit de mouwen willen steken.

Vrijwilligers die een dergelijk vrijwilligersnetwerk willen helpen opzetten en stroomlijnen. 😊

AFTELLEN TOT.. JOM HA.VOETBAL!
Zondag 25 juni

Een hele dag met elkaar voetballen, feesten, FIFA gamen en eten. Voor jong en oud. Dat kan dit jaar allemaal weer tijdens Jom Ha.Voetbal op het terrein van AFC aan de Amsterdamse Zuidas.
Schrijf je team voor 1 juni in. Heb je vragen? Mail: info@jomhavoetbal.nlECJS & JEP SUMMER IS HERE 2023
03-06 AUGUST: MADRID
We are excited to announce our SUMMER IS HERE event this year in Madrid - REGISTRATION NOW OPEN! Kick off your Summer in style at this fun event, including a truly stunning 5* hotel, with outdoor pool and huge guestrooms! Enjoy a special weekend with old and new friends from around the world in sunny Spain.

SPECIAL 1 WEEK NON-CANCELABLE SALE PRICES AVAILABLE, FROM 289 EUROS :
https://www.ecjs.me/event/madrid

MAZAL TOV

Voor alle leden die een simcha (geboorte, bar- of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) willen delen. Wil je geen vermelding in de nieuwsbrief, vergeet dan niet om toch de geboorte van je kind door te geven, zodat we je dochter/zoon wel kunnen inschrijven. We sturen je voor haar/hem dan een mooi presentje. Contact: J.nelemans@nihs.nl

Welcome & mazal tov to Lilly & her misjpoche!
We would like to announce the birth of our daughter Lilly Maja Keizer, sister of Leo and Ella. Grandparents Robbert and Fortune Keizer and Gitte and Mikael Sommerfeld in Sweden.

Mazal tov en hartelijk welkom in ons team aan Boaz Smoukyan!
Onze nieuwe medewerker ter ondersteuning van het rabbinaat. We zijn heel blij met je komst en wensen je veel succes en plezier met deze mooie en veelzijdige uitdaging.

We wensen alle leden die deze week hun verjaardag of iets anders vieren van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Heeft u het boekje ‘De pen van rabbijn Katz’ al? Gratis af te halen bij de receptiebalie van de Joodse Gemeente Amsterdam. Zie openingstijden.

Deze week
Jom Jeroesjalajim
Het is Jom Jeroesjalajim. De dag waarop we in dankbaarheid herdenken dat wij nu al weer 56 jaar geleden opnieuw de mogelijkheid kregen om naar de Kotel te komen, de plek waar de gehele Joodse geschiedenis samenkomt. De Joodse geschiedenis die nog steeds doorgaat. Een geschiedenis die ons leidt naar de toekomst, naar het moment waarop eens al onze verwachtingen ten aanzien van Jeroesjalajim in vervulling zullen gaan.
Het was Naomi Sjemer die de gevoelens met betrekking tot onze heiligste stad heeft weten te vertolken in haar lied Jeroesjalajim Sjel Zahav. Een lied dat iedereen aanspreekt. Minder bekend, maar misschien nog inspirerender is het lied Sjirat ha-asawiem, het lied van het gras dat Naomi Sjemer een decennium later schreef. Dat is lied gebaseerd op de geschriften van Rav Nachman van Breslav en verwoord hoe wij worden verbonden met Hashem, de natuur, met ons hart en met Israël zelf.
Naomin Sjemer heeft ons daarmee een goede dienst bewezen. Sjierat haasawiem moeten we zien als een vervolg op Jeroesjalajim Sjel Zahav. Het goud van Jeroesjalajiem is de spiritualiteit van deze geweldige stad. We moeten dat verinnerlijken. Als we daaraan werken dan kunnen we hopen in ieder gras sprietje en ieder bladje een reflectie van Hashem te vinden.


Afgelopen week was ik in Jeroesjalajim. In de lijn van wat ik hier schrijf heb ik iets “meegenomen” wat ik met u wil delen. Zondagochtend kwam ik in Jeroesjalajim in de makolet -kruidenier- vlakbij mijn ouderlijk huis.
De winkelier vertelde me het volgende. “De meeste winkels gaan vrijdag vroeg dicht. Maar mijn winkel blijft langer open. Waarom?” De winkelier legde mij uit: “Er zijn altijd mensen die vlak voor Sjabbat nog iets moeten hebben. Door langer open te blijven zorg ik voor hun Sjabbat. Zo kreeg ik een telefoontje van iemand die net uit het ziekenhuis kwam en geen eten in huis had, bij mij konden ze dat nog halen, daar doe ik het voor. Maar, maak je geen zorgen, ik heb een geweldige vrouw. Als ik thuiskom is alles klaar voor Sjabbat. Ik neem een douche en ben altijd op tijd in sjoel.”
Als ik deze week aan mijn Sjabbat begin zit er een extra groot stukje van Jeroesjalajim in mijn nesjomme. En dan zal ik Sjabbat overdag als ik wandel, denken aan dat andere lied van Naomi Sjemer, aan gras gelukkig geen gebrek.


OPENINGSTIJDEN JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM Openingstijden/telefonische bereikbaarheid:
maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 13:00 uur
-behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen-. Gedurende de openingstijden is ook het kelim-mikwe open.
Toegang in de middag kan alleen op afspraak.
Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.

BIJ OVERLIJDEN
Neem bij een overlijden contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 - 646 25 45.

· Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube 

Deze pagina delen