Sjabbat begint morgen, vrijdag 31 maart, in de regio Amsterdam om 19:50 uur en eindigt op zaterdag 1 april om 20:55 uur.
Alle tijden rond Pesach vindt u in de speciale Pesach-nieuwsbrief die u op maandag 20 maart heeft ontvangen (en in de loeach). In die nieuwsbrief staat ook alle andere voor Pesach relevante informatie.

ALLEMAAL SAMEN AAN DE SEDER

Heb je zin om in een groot, gezellig gezelschap te sederen, nieuwe mensen te ontmoeten en mee te zingen met bekende melodieën? Of ben je benieuwd naar nieuwe inzichten en lijkt het je leuk om ook eens in een groot, maar toch intiem, gezelschap de Seder te vieren?

Geef je dan nu op voor de Seder die de Joodse Gemeente Amsterdam – in nauwe samenwerking met de jongerenorganisaties Bendigamos, Ijar en JYP – organiseert op de Tweede Sederavond, donderdag 6 april. Alle leden zijn meer dan welkom en dat geldt ook voor introducees.

Niet onbelangrijk! Er staat een uitgebreide, heerlijke maaltijd op het menu. Dus schuif gezellig aan aan onze mooi gedekte tafels en laat je onderdompelen in onze gezamenlijke tradities en geschiedenis.

Aanmelden kan via de QR-code op de flyer hierboven of via deze link.

HET PESACH-AVONTUUR VOOR KINDEREN

Aanmelden kan nog steeds! Scan de QR-code op de poster of gebruik deze link.

Alle Joodse kind(eren) in de basisschoolleeftijd zijn meer dan welkom bij het zondagochtendonderwijs van de Joodse Gemeente Amsterdam. Direct aanmelden? Dat kan hier. Meer informatie? Stuur een e-mail naar onderwijs@nihs.nl

PESACHLUNCH CIZ

De sjoelgemeenschap Amstelland organiseert op de 7de dag Pesach, woensdag 12 april, na afloop van de sjoeldienst een vleeskost lunch in de CIZ. Iedereen is welkom! Aanmelden kan, tot 6 april, via deze link

De kosten:
Leden Sjoelgemeenschap Amstelland/Vrienden CIZ-sjoel: Volwassenen € 15,-, Kinderen 3 - 12 jaar € 5,-.
NIET-Leden/Vrienden: Volwassenen € 25,-, Kinderen 3 - 12 jaar € 10,-. Kinderen onder de 3 jaar eten gratis mee.

MATZELUNCH SJOEL WEST

Bijna veertig mensen, een geweldige spreker en een zonnige dag in de Bloemetuin van sjoel West. Dat was de matzelunch vorig jaar Pesach. Ook dit jaar is iedereen van harte welkom voor onze uitgebreide matzelunch, op maandag 10 april om 12:30 uur. Aanmelden via sjoelwestamsterdam@gmail.com

MATZETOCHT BNE AKIWA


JOM HASJOA


Jom Hasjoa-herdenking in Portugese Synagoge


Aanvang 19:00 uur, toegang vanaf 18:15 uur

Jom Hasjoa herdenking Amstelveen
Ook in Amstelveen vindt een Jom Hasjoa-herdenking plaats, georganiseerd door Zikna samen met het Amstelveense Oranje comité. Iedereen is van harte welkom.
Dinsdag 18 april 13:00 uur
Locatie: bij het monument aan de Prins Bernhardlaan 2, in de bocht van de Amsterdamseweg aldaar. Op die plek is het monument met alle namen van de Amstelveense slachtoffers van de Jodenvervolging door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.

VIER 75 JAAR ISRAËL MET ONS MEE

Bestel nu uw tickets via de QR-code op de flyer hierboven of via deze link.

RONDLEIDINGEN OP MUIDERBERG WEER VAN START


De rondleidingen op Muiderberg gaan weer van start. De eerste is op zondag 16 april om 10:30 uur en die begint met de vertoning van een korte film.

Data rondleidingen in 2023
Vr 28 april 14:00 uur, zo 7 mei 10:30 uur, vr 19 mei 14:00 uur, zo 4 juni 10:30 uur, vr 16 juni 14:00 uur, zo 25 juni 10:30 uur, vr 7 juli 14:00 uur, zo 16 juli 10:30 uur, vr 28 juli 14:00 uur, zo 6 augustus 10:30 uur, vr 18 augustus 14:00 uur, zo 27 augustus 10:30 uur en vr 22 september 14:00 uur.

Voor mensen die slecht ter been zijn er op woensdag 24 mei speciale rondleidingen met een golfkar. Om 10:00 uur, 12:30 uur en 15:00 uur.

De rondleidingen zijn gratis – behalve de rondleiding met golfkar, die kost € 5 p.p. – en duren ongeveer twee uur. Klik hier voor meer informatie over de rondleidingen. Aanmelden kan via deze link.

Aanmelden voor deze rondleiding met golfkar uitsluitend per e-mail aan rondleidingjbm@gmail.com t.a.v. Marije Wiss. Wilt u een rondleiding op afspraak? Neem dan contact op via hetzelfde e-mailadres of telefonisch op 06 1494 2164.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Jewish Futures
Rabbijn Naftoli Schiff is de directeur van Jewish Futures, een platform van een groot aantal Brits-Joodse organisaties, gericht op – de naam zegt het al – de toekomst van het Engelse jodendom. Er is ook een hagada van deze ‘club’. Daarin vertelt rabbijn Schiff een verhaal over ene Esther uit Londen.

Na een universitaire studie gaat Esther in 1946 naar Israël om daar te helpen het land op te bouwen. In de aanloop naar de Israëlische onafhankelijkheid raakt ze betrokken bij de Hagana en is ze een van de mensen die de oude stad van Jeruzalem verdedigen. Pesach 1948 ‘viert’ zij met haar mede-soldaten in de belegerde oude stad. Met nog een paar weken te gaan tot wat de eerste Jom Ha’atsmaoet zou worden, is de situatie daar verre van rooskleurig. Desondanks is er hoop.

Dan slaat het noodlot toe. Esther raakt ernstig gewond en belandt in een noodhospitaal in de oude stad. Op vrijdagavond 28 mei voelt ze haar kracht wegebben. Sjabbat staat op het punt te beginnen, de derde sjabbat van de jonge staat. Esther krijgt een sigaret aangeboden om haar af te leiden van de pijn. Maar ze weigert en vraagt om een siddoer. En met haar laatste krachten wijst Esther naar de woorden waarmee wij onze vrijdagavonddienst beginnen. De woorden ‘lechoe neranan lashem’ (laten we zingen tot Hasjem). Dat is Esthers laatste daad op deze aarde. Rabbijn Schiff besluit het verhaal met: “Toen het donker was geworden vierde Esther de sjabbat verder ver boven de oude stad, in de hemel.”

Dit verhaal trof mij en toont volgens mij aan dat we, hoe moeilijk we het ook hebben, altijd moeten proberen te blijven zingen. Er zijn 75 jaren voorbijgegaan en de politieke toestand in Israël grijpt mij aan. Ik vind het verschrikkelijk een land dat altijd beroemd was om de eensgezindheid, zo verscheurd te zien. Daar moet ik iets mee.

Afgelopen sjabbat sprak ik in sjoel daarom niet zoals gebruikelijk direct na het terugzetten van de Torarol in de Aron Hakodesj, maar vóór het gebed voor de staat Israël. Daarmee wilde ik benadrukken hoe belangrijk sjalom, vrede is.

Vandaag ga ik een stap verder. Bidden voor vrede is belangrijk. Maar het is nog belangrijker om samen eensgezind te zingen. Daar gaf Esther haar leven voor.

Laten we Pesach samen zingen. En laten we dat ook doen als we over een paar weken samen Hasjem danken dat hij ons 75 jaar geleden het land Israël heeft gegeven. Zolang we samen blijven zingen is er een Jewish Future.

Sjabbat sjalom en chag sameach

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Verloofd

In New York zijn Gabrielle Safier & Max Lubin verloofd. Gabrielle is de dochter van Tanja & Yaakov Safier-Schilo en kleindochter van Jaap & Maya Schilo. Van harte mazal tov en veel plezier met de voorbereidingen van de chatoena.

We wensen iedereen die deze week verjaardag viert/vierde van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) die je wil delen? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan nemen we je bericht mee in deze rubriek.

KIES JIJ OOK VOOR JONGERENLIDMAATSCHAP?


Scan de QR-code op de flyer hierboven of klik hier.

FINANCIËLE HULP NODIG?


HULP BLIJFT HARD NODIG


Doneren kan via de Tikkie op de poster hierboven of via deze link.

ASJKENAZISCHE BLOEDDONOR GEZOCHT


Wil jij helpen? Bestel dan een wanguitstrijkje via deze link

MEDEDELINGEN NIHS
Bereikbaarheid Joodse Gemeente Amsterdam rond Pesach
Vanaf woensdag 5 april tot en met zondag 16 april zijn kantoor en rabbinaat van de Joodse Gemeente Amsterdam gesloten.
In noodgevallen kunt u bellen naar 06 2361 5439. Vanaf maandag 17 april zijn we weer bereikbaar: telefonisch via (020) 646 00 46 of per e-mail via info@nihs.nl

Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op (020) 646 25 45

Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube

Deze pagina delen