Sjabbat begint morgen, vrijdag 10 maart (in de regio Amsterdam) om 18:15 uur en eindigt op zaterdag 11 maart om 19:19 uur.

EN HET WERD POERIEM…

De kinderen van het NIHS-zondagochtendonderwijs vielen deze week met hun neus in de boter. Ondanks dat het voorjaarsvakantie was, werden deze kinderen thuis verrast met een vrolijke mishloach manot-clown. De bedoeling was dat het pakketje pas op Poeriem werd geopend, maar het is natuurlijk de vraag of dat bij iedereen is gelukt. Komende zondag hopen we al onze leerlingen weer te zien; dan gaan we leren over Pesach.

Alle Joodse kind(eren) in de basisschoolleeftijd zijn meer dan welkom bij het zondagochtendonderwijs van de Joodse Gemeente Amsterdam. Aanmelden kan via deze link. Meer informatie? Stuur een e-mail naar onderwijs@nihs.nl

HET PESACH-AVONTUUR VOOR KINDEREN

Ga je nog niet naar het zondagonderwijs van de Joodse Gemeente Amsterdam, meld je dan snel aan want het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden kan via de QR-code op de poster of via deze link

ALLEMAAL SAMEN AAN DE SEDER


SEDER IN SJOEL AMSTELVEEN


SPECIAAL VOOR STUDENTEN & STARTERSAanmelden kan via deze link

KIES JIJ OOK VOOR JONGERENLIDMAATSCHAP?


SAVE THE DATE!


DEZE SJABBAT VIS!
🐟 IN SJOEL WEST
Deze sjabbat (11 maart) is er weer dienst in Sjoel West. De dienst begint om 9:30 uur. En omdat het de bar mitswa-sidra is van Ruben Vis biedt hij de kiddoesj aan; dat wordt dus een echte Vis-kiddoesj! Van harte welkom!

DAMESSJIOER AMSTELVEEN WEER VAN START
Ook al is het buiten winters, de winterstop van de damessjioer op sjabbatmiddag in sjoel Amstelveen is echt voorbij. Deze sjabbat, 10 maart, spreekt Jacob (Jacques) de Leeuwe. Tijd: 16:30-17:30 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Kom op tijd, dan sta je niet voor een dichte deur. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

SJIOERIEM VOOR IEDEREEN
· Daf yomi (via Zoom)
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519
· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL

CIDI PRESENTEERT BRUGGENBOUWER


Motsae sjabbat 18 maart organiseert het CIDI samen met jongerenorganisatie CIJO en standwithus.nl een avond met Yoseph Haddad. Haddad is een Israelische Arabier met een christelijke achtergrond. Hij heeft gediend in het Israëlische leger (IDF) en spant zich in om een genuanceerd beeld te geven van het Israëlisch-Palestijns conflict. Yoseph Haddad vertelt over zijn ervaringen binnen de IDF en geeft zijn visie op het conflict en het onderwerp Apartheid. Er is ruimte voor vragen en discyussie. Na afloop zijn er drankjes en muziek.

De voertaal tijdens deze avond is Engels.
Op 18 maart om 20:15 uur.
In Amsterdam-Buitenveldert (exacte locatie volgt na aanmelding)

Toegang gratis, aanmelden vereist (voor- en achternaam vermelden, ook van eventuele gasten die u meebrengt) via cidi@cidi.nl

DEZE AVOND WIL JE NIET MISSEN!


Donderdag 23 maart – Locatie: JCC
Ontvangst: 19:30 uur – Start programma: 20:00 uur

Het spectaculaire en inspirerende verhaal van IDF-officier Ziv Shilon, die zwaar gewond raakte tijdens zijn dienst.
Daarna muzikaal optreden van het beroemde Israëlische a cappella-koor KIPPALIVE. Een voorproefje beluister je via deze link
Iedereen is meer dan welkom!
De toegang is gratis. Wel aanmelden graag, via de QR-code op de poster hierboven.

DOE MEE AAN DEZE ENQUÊTE VAN DE EU


Het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) houdt opnieuw in dertien EU-lidstaten een enquête over de perceptie en ervaringen met betrekking tot antisemitisme en de mogelijkheden om Joods te leven. Het is van groot belang dat zoveel mogelijk actief levende of ook maar enigszins bij het Jodendom betrokken Joden meedoen, vandaar het verzoek om de enquête in te vullen. Dat kan t/m 25 maart.

Het doel is om het meest op feiten gebaseerde portret te creëren van percepties van antisemitisme en het leven als Jood zoals dat wordt ervaren door Europese joden. De resultaten zullen worden gebruikt door EU-lidstaten en -instellingen, beleidsmakers, beïnvloeders en organisaties die werkzaam zijn binnen de Joodse en bredere maatschappij.

De enquête is in het Nederlands en te vinden via deze link

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Twee levens

In deze Poeriemweek kreeg ik drie keer dezelfde les. Die wil ik met u delen.

Ik was op bezoek bij iemand die sinds kort helaas een voet moet missen. Deze persoon was vol van rouw en verdriet. Maar er was ook moed en nieuwe kracht. Het besef kwam dat het missen van een voet niet betekent dat er nu niets meer is. Met die overgebleven voet kan er nog heel veel. Het is alsof die ene voet voor twee voeten staat.

Vervolgens ontmoette ik een familielid. Ik vertelde dat ik al bijna op de helft zit van het kaddisj-jaar voor mijn lieve moeder z”l, mijn moeder die op Jom Kippoer naar hoger oorden is geroepen. Mijn familielid reageerde met: “Je moet iedere dag waarop je kaddisj kunt zeggen koesteren. Want met elke kaddisj voeg je iets toe aan hetgeen je moeder was, is en altijd zal zijn. Zo heb je zelfs beetje meer moeder, ook nu ze er niet meer is.”

En dan de derde gebeurtenis. Dit keer was ik bij iemand die het gevoel had zich haar hele leven te hebben opgeofferd. Ze had steeds klaargestaan voor de familiezaak, voor haar moeder en voor de kinderen van haar overleden zus. De dame in kwestie zei: “Eigenlijk heb ik nooit mogen leven, ik heb nooit mogen kiezen voor mezelf. Ik kijk terug op een niet-geleefd leven.” Ik luisterde en keek haar aan. En vroeg haar toen: “Is het een leven niet geleefd hebben óf is het juist een vol leven omdat het ten dienste van anderen is geweest? Dan weet je dat wat je hebt gegeven, nooit meer verloren zal gaan.”

Is dat niet de ultieme boodschap van we’ahawta le-reeacha kamocha, je zult je naaste lief hebben zoals jezelf. Iets wat Maarten Peters – over wie ik na de Nationale Holocaustherdenking schreef – heeft verwoord met: Neem mijn hand en leef met mij. Ik zal twee levens leven met jou en mij (uit het lied ‘Vanaf vandaag’).

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

We wensen iedereen die deze week verjaardag viert/vierde van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) die je wil delen? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan nemen we je bericht mee in deze rubriek.

FINANCIËLE HULP NODIG?


MEDEDELINGEN NIHS
· Gewijzigde openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 13:00 uur; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim-mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 646 25 45.
· Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

Deze pagina delen