Sjabbat begint morgen, vrijdag 3 maart (in de regio Amsterdam) om 18:00 uur en eindigt op zaterdag 4 maart om 19:06 uur.

POERIEM

IN DE CIZ-SJOEL…


Kinderdienst
Alle kinderen zijn hierbij uitgenodigd om aanstaande sjabbat, 4 maart, verkleed naar de CIZ-sjoel te komen voor een kinderdienst. We gaan er een mooi Poeriem-feestje van maken. Aanvang kinderdienst 10:30 uur!

Doe je mee aan het Poeriem-toneelstukje?
Maandagavond 6 maart vieren we Poeriem in de CIZ-sjoel. Om 18:00 uur gaan we van start met een speciaal kinderprogramma. Hiervoor zijn we op zoek naar kinderen (uit groep 5 en hoger) die willen meedoen aan een kort Poeriem-toneelstukje. Op zondag 5 maart oefenen we van 10:00 tot 12:00 uur, de opvoering is maandagavond. Om het je makkelijk te maken: je mag de teksten voorlezen of uit je hoofd leren; wat je zelf het fijnst vindt. Wij verzorgen de teksten en kleding. Er zijn minstens 4 rollen, maar als meer kinderen zich opgeven maken we meer rollen. Opgeven bij Fûgel Huisman via 06 2973 8521. Na het kinderprogramma wordt er gezorgd voor iets te drinken en voor hot dogs (zowel vlees als vegetarische worstjes), de inwendige mens wordt dus niet vergeten.

Megillat Ester lezen
Op maandag 6 maart om 19:10 uur wordt de megillat Ester gelezen. Dat is niet alleen in sjoel te volgen, maar ook via ZOOM via deze link (Meeting ID: 867 6624 3986
Passcode: Megilla) Na afloop van de dienst is er een feestelijk samenzijn met kiesjeliesj.
Let op! Om de mitswa van het horen van de megilla te vervullen, moet je in ruimte verblijven waarin de megilla gelezen wordt. Als je via ZOOM luistert, heb je de mitswa dus niet vervuld.

Op dinsdag 7 maart om 10:30 uur komt rabbijn Vorst de megilla lezen in de ontmoetingsruimte van het ziekenhuis.

…IN SJOEL WEST……EN BIJ BNE AKIWA


MISLOACH MANOT VAN EN VOOR BNE AKIWA
Doneren kan via dit Tikkie

DAMESSJIOER AMSTELVEEN WEER VAN START
De winterstop van de damessjioer op sjabbatmiddag in sjoel Amstelveen is bijna voorbij. Op 4 maart gaat de wekelijkse sjioer weer van start. Dan spreekt Rabbijn Shmuel Katz. Tijd: 16:30-17:30 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Kom op tijd, dan sta je niet voor een dichte deur. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

SJIOERIEM VOOR IEDEREEN

· Daf yomi (via Zoom)
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


CIDI PRESENTEERT BRUGGENBOUWER

Op motsae sjabbat 18 maart organiseert het CIDI samen met jongerenorganisatie CIJO en standwithus.nl een avond met Yoseph Haddad. Haddad is an Israelische Arabie met een christelijke achtergrond. Hij heeft gediend in het Israëlische leger (IDF) en spant zich in om een genuanceerd beeld te geven van het Israëlisch-Palestijns conflict. Yoseph Haddad houdt een lezing waarin hij vertelt over zijn ervaringen binnen de IDF en geeft zijn visie op het conflict en het onderwerp Apartheid. Na afloop zijn er drankjes en muziek. Ook is er ruimte voor discussie.

De voertaal tijdens deze avond is Engels.
Op 18 maart om 20:15 uur.
In Amsterdam-Buitenveldert (exacte locatie volgt na aanmelding)

Toegang gratis, aanmelden vereist (voor- en achternaam vermelden, ook van eventuele gasten die u meebrengt) via cidi@cidi.nl

SPECTACULAIRE AVOND MET BEROEMD A CAPPELLA-KOOR


DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Leiderschap en de megilla
Komende week lezen we weer twee keer het Poeriem-verhaal. Meestal concentreren we ons op het wonder dat zich voltrok. Dit keer wil ik de aandacht vestigen op een ander aspect van dit verhaal: het getoonde leiderschap. Het verhaal begint met een groot feest van Achasjwerosj voor zijn volk, een koning die ruimte bood voor vrijzinnigheid. Niemand werd gedwongen, er was vrijheid om te kiezen. Dat spreekt ons tegenwoordig sterk aan.

Dan verschijnt Haman ten tonele. Hij had zich omhoog gewerkt tot ‘tweede man’ in het rijk. Iedereen moest voor hem knielen en het hoofd buigen. De Jood Mordechai weigerde dat. Haman was zo verbolgen over dat ‘gebrek aan respect’ dat hij een plan smeedde om alle Joden in het rijk te laten ombrengen. Gelukkig wordt Haman uiteindelijk zelf het slachtoffer van zijn snode plannen: hij eindigt aan de galg.

Mordechai stond samen met zijn nichtje Ester, de koningin, op voor het recht om voor jezelf te mogen opkomen. Daarnaast leerde Mordechai ons hoe essentieel het is principes hoog te houden.

Het zijn drie vormen van leiderschap, samenkomend in het Poeriemverhaal. Ik zie in dat verhaal ook nog vier elementen die volgens mij laten zien hoe we in het leven moeten staan. Allereerst is er het belang van historisch besef: herken en erken waar je vandaan komt. De roots van het Joodse volk gaan terug tot de berg Sinai; daar kregen we de Tora en daarmee een draaiboek aangereikt dat het leven extra de moeite waard maakt. Het tweede element: wees sociaal en zorg voor anderen, zoals we zien in de mitswa om op Poeriem de armen te ondersteunen. Ten derde: onderhoud vriendschappen; dat vinden we terug in de Poeriem-mitswa om elkaar eten en drinken te brengen. En dan – last but not least – is het goed om als je dankbaar voor iets bent, dat ook te vieren.
L’chaim!

Sjabbat sjalom en Poeriem sameach

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboren

Shira Esther
en Yael Eden Slager, dochters van Flora Burgers & Ruben Slager en zusjes van Abby. We wensen hen allen een lang, gezond en gelukkig leven, vol van simches!

Verder wensen we iedereen die deze week verjaardag viert/vierde van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) die je wil delen? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan nemen we je bericht mee in deze rubriek.KASJROETLIJST NIK
De link naar de kasjroetlijst is gewijzigd. Dit is de nieuwe link

FINANCIËLE HULP NODIG?

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Gewijzigde openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 13:00 uur; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim-mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 646 25 45.
· Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

Deze pagina delen