Sjabbat begint morgen, vrijdag 10 februari (in de regio Amsterdam) om 17:25 uur en eindigt op zaterdag 11 februari om 18:29 uur.

WEER SMULLEN EN SJMOEZENVoor alle leeftijden. (Wel)Kom en eet gezellig mee. Aanmelden via activiteiten@nihs.nl.

LEREND SNOEPEN VOOR TOE BISJWAT


Afgelopen maandag was het Toe Bisjwat, het nieuwjaar van de bomen. En vanzelfsprekend werd daar tijdens ons zondagonderwijs uitgebreid aandacht aan besteed.
De kinderen troffen een tafel aan vol met allerlei varianten van fruit, koekjes, snoep, druivensap en limonade. Eerst kregen ze uitleg over de betekenis van Toe Bisjwat en over de verschillende berachot (zegenspreuken) en de volgorde waarin die worden gezegd: als eerste mezonot (voor koek), dan boree perie hagafen (voor druivensap/wijn), ha-eets (voor boomvruchten) waarbij eerst de vruchten uit Israël, ha-adama (andere vruchten) en shehakol (limonade en snoep).
Daarna werd het pas écht feest. De kinderen regen stukjes fruit en marshmallows aan stokjes om die vervolgens in chocoladefondue te dopen. Dat noemen we nou lerend snoepen.

SPECIAAL VOOR TWINTIGERS

BORRELEN…


Join us for a night of fun, cocktails, and good company. Meet new friends, enjoy delicious snacks and live music. We look forward to seeing you! Free entrance. Sign in

… EN ETEN


Meer informatie in de volgende nieuwsbrief.

SJIOERIEM VOOR IEDEREEN

· Daf yomi (via Zoom)
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519
· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NLMET GULLE HAND


Direct bestellen of meer informatie via deze link

FINANCIËLE HULP NODIG?


BRIDGEVAARDIGHEDEN OPFRISSEN?Aanmelden via jbc.informatie@gmail.com

DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Hoog in de lucht
Van de week vloog ik per El Al terug van Tel Aviv naar Amsterdam. De stoelen in de Boeing 737 zijn nogal smal. Niet erg comfortabel en dus wil je af en toe even de benen strekken. Op een gegeven moment liep ik naar een stadgenoot die verderop in het toestel zat. Er ontwikkelde zich een leuk gesprek. Het duurde niet lang of de sfeer in het gangpad had iets weg van een gezellige nieuwjaarsreceptie.

Met mijn gedachten was ik bij het Tora-voorlezen van deze week. Het begint met het verhaal van Jitro, de schoonvader van Mosje rabeenoe. Jitro gaf zijn schoonzoon advies, wat Mosje letterlijk opvolgde. Daarna vertelt de Tora ons over de openbaring op de berg Sinai. Daar kwam ons gesprek in dat vliegtuig ook op uit. Had de doortocht door de Rode zee wel echt plaatsgehad? En de openbaring op de berg Sinai? Het werd een boeiend gesprek. Ik moet bekennen dat het me een beetje moeite kostte de ratio en emotie gescheiden te houden, terwijl je dat als rabbijn toch echt moet doen.

Ik hield mijn gesprekspartner het volgende voor: Kijk naar het recente onderzoek waaruit blijkt dat ongeveer een derde van de Nederlandse jongeren twijfelt aan de Sjoa of denkt dat het aantal onder het nazi-bewind vermoorde Joden schromelijk wordt overdreven. Al het keiharde bewijs ten spijt. Ik denk dat, als wij niet willen dat anderen dit hartverscheurende stuk van de geschiedenis van het Joodse volk in twijfel trekken, wij er niet goed aan doen om te twijfelen aan wat in onze eigen Tora is opgeschreven en overgeleverd van generatie op generatie.

Daarop volgde de vraag of ik bewust en vrij heb gekozen om dati (volgens de Joodse wet en regels) te leven. Ik vertelde dat het mijn eigen besluit was. Ik zat toen op de middelbare school, keek rond op Maimonides en koos voor sjabbat en kasjroet. Ik moet daar wel bij zeggen dat ik natuurlijk ook was geïnspireerd door de oprechte manier waarop mijn ouders en grootouders het Jodendom beleefden; mijn vader – moge hij nog lang leven – doet dat nog steeds. Dat heeft voor een diepere verankering gezorgd. Daar ben ik dankbaar voor. En ik hoop anderen daarmee te kunnen inspireren. Ik sta voor u klaar.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboren
Eli David Rodrigues Pereira
, zoon van Alumit & Nachshon Rodrigues Pereira.

Asher Meir Haas, zoon van Liat & Zimri Haas, broertje van Hillel, Leviah en Ziv.


Van harte mazal tov!

We wensen ook iedereen die deze week zijn/haar verjaardag viert van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.) die je wil delen? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan nemen we je bericht mee in deze rubriek.

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 646 25 45.
· Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

 

 

Deze pagina delen