Sjabbat begint morgen, vrijdag 27 januari (in de regio Amsterdam) om 16:55 uur en eindigt op zaterdag 28 januari om 18:05 uur.

VANAVOND! MEER DAN WELKOM!

Deze herdenking wordt gehouden in het JCC. Aanmelden is niet nodig.


MORGENAVOND – SPECIAAL VOOR TWINTIGERS


Sjabbat als thuis: heerlijk eten, super gezelschap, veel l’chaims, bordspellen en ouderwetse gezelligheid.
Wanneer? Morgen, 27 januari van 18:30 uur tot laat….
Locatie (in Amsterdam-Buitenveldert) hoor je na aanmelding
Kosten: € 9,50
Aanmelden en betalen via deze link

VERZENDING FACTUREN
· De facturen voor grafonderhoud (Muiderberg en Diemen) worden volgende week (30 januari-2 februari) verstuurd.
· De nota voor de ledenbijdrage (KB) voor het jaar 2023 ontvangt u medio februari. De tarieven van de ledenbijdrage zijn vastgesteld door de Raad van Toezicht; u vindt ze op onze website in de Begroting 2023, op pagina 12.

KOM NAAR DE HOLOCAUST HERDENKINGFoto: Dirk Spits Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert op zondag 29 januari 2023 de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark te Amsterdam. Vanaf 10:00 uur verzamelen voor de Stille Tocht in het Stadhuis van Amsterdam en om 11:00 uur vertrek naar het Wertheimpark. De herdenking start om 11:30 uur en is live op televisie te volgen via NPO 1.

OPROEP!
Voor het eerst sinds twee jaar kan er weer publiek aanwezig zijn bij de herdenking. De organisatie hoopt op een grote opkomst, als een signaal tegen het opkomend antisemitisme. Ze schrijft: “Dus niet alleen uw deelname, maar ook die van uw kinderen, familie, vrienden en kennissen, is meer dan ooit van groot belang. Zo dragen wij met zoveel mogelijk mensen bij aan de doelstelling 'Nooit Meer Auschwitz'.”
Meer informatie via deze link

WANDEL MEE LANGS VERGETEN VERHALEN
Aansluitend aan de herdenking, organiseert Theater Na de Dam een speciale wandeling 'Tegen het vergeten'. In een wandeling van een half uur nemen vier jongeren u mee vanuit het Wertheimpark richting het Nationaal Holocaust Namenmonument. Onderweg vertellen ze op een muzikale wijze over de levens achter de namen.
Meer informatie

100STE GEBOORTEDAG CHAZZAN HANS BLOEMENDAL

Op sjabbat Besjalach, 4 februari, is de 100ste geboortedag van chazzan Hans Bloemendal z.l. Ter gelegenheid hiervan zal zijn zoon Asher Bloemendal voorgaan in de dienst in de Raw Aron Schuster synagoge – wat de ‘vaste’ sjoel was van de oppervoorzanger – en Hans’ oudste zoon, Michaël Bloemendal, zal laajnen.
De familie biedt na afloop van de dienst een kiddoesj aan, waarvoor iedereen van harte is uitgenodigd.

WEER SMULLEN EN SJMOEZEN


Aanmelden via activiteiten@nihs.nl

FINANCIËLE HULP NODIG?ZOEK JE EEN LEUKE SCHOOL?


Aanmelden voor Open dag en/of voor Lesjesmiddag via welkom@jsgmaimonides.nl. Breng alvast een bezoek aan de website

SJIOERIEM VOOR IEDEREEN

· Daf yomi (via Zoom)
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519
· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Rabbijn Ies Vorst 85 jaar

Afgelopen maandag vierden we in sjoel Amstelveen de 85ste verjaardag van rabbijn Ies Vorst. Rabbijn Vorst sprak zelf ook. Zijn woorden voerden mij terug naar de eerste ‘droosje’ (derasja) die hij ooit hield.

In het boek Sterrenkinderen beschrijft Clara Asscher-Pinkhof hoe in Westerbork een groepje kinderen bij elkaar was. Opeens was daar een jongetje, vijf of zes jaar oud, dat begon te zingen: “Asjreenoe ma tov chelkeenoe oe ma na-iem goraleenoe” (Hoe gelukkig zijn wij, hoe goed is ons deel en hoe aangenaam ons lot). Dat jongetje was Ies Vorst. Als we naar dat moment in onze geschiedenis terugkijken, kan ik me voorstellen dat die mooie woorden nu heftig binnenkomen. Maar wie zegt dat dit jongetje die woorden toen alleen voor dat moment zong? In mijn optiek hield Ies Vorst toen, in die barak in Westerbork, zijn eerste droosje. En dat moment zou tekenend zijn voor zijn leven: permanent en continu in touw voor Joods Nederland.

Bij de viering van zijn 85ste verjaardag sprak rabbijn Vorst slechts kort. Hij vertelde over zijn ‘partnerschap’ met rebbetseen Dobba Vorst. Hij begon met de woorden: “U kent haar allemaal, ze is nogal klein van stuk lichamelijk gesproken, maar ze is toch echt een kracht.” Daarna vertelde rabbijn Vorst hoe bijzonder het is dat zijn vrouw met haar Oostjoodse achtergrond en hij als ‘Hollander’ ooit bij elkaar zijn gekomen en nu, vele jaren later, hier samen nog kunnen vieren.

Wat rabbijn Vorst als jongetje in Westerbork zong en van de week herhaalde, is dat we allemaal ons deel hebben. Niet alleen een deel en lot in wat we krijgen, maar ook in onze eigen bijdrage aan het Jodendom en het Joodse volk. Ook in Westerbork kon zijn nesjomme (Joodse ziel) daarvan zingen omdat hem – al was hij zich daar toen nog niet van bewust – samen met rebbetseen Dobba zo een groot ‘deel’ te wachten stond.

Tijdens zijn korte toespraak memoreerde rabbijn Vorst dat 85 in de Hebreeuwse getallenwaarde staat voor de woorden pee (mond) en po (hier). En dat is ook wat we rabbijn Vorst en zijn rebbetseen toewensen: Moge u beiden nog in lengte van jaren hier in ons midden zijn, zodat wij kunnen genieten van alle mooie woorden die uw mond komen.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

BNE AKIWA WEEKEND

De Joodse jeugdbeweging Bne Akiwa organiseert haar jaarlijkse weekend vol spelletjes en leuke activiteiten. Bestemd voor kinderen van 7 t/m 15 jaar. Meer informatie: info@bneakiwa.nl

BRIDGEDRIVE ISRAELACTIE

Inschrijven via aanmelden@israelactie.nl

BRIDGEVAARDIGHEDEN OPFRISSEN?

Aanmelden via jbc.informatie@gmail.com

VIER INTERNATIONALE VROUWENDAG MET WIZOMAZAL TOV

We wensen iedereen die deze week zijn/haar verjaardag viert van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend mazal tov!

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 646 25 45.
· Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

 

 

Deze pagina delen