Sjabbat begint morgen, vrijdag 20 januari (in de regio Amsterdam) om 16:45 uur en eindigt op zaterdag 21 januari om 17:54 uur.

KOM RABBIJN VORST FELICITEREN


DE LUCHT VAN AMSTERDAM MAAKT WIJS


Als je voor een collegezaal vol studenten staat, betekent dat niet per se dat er aandachtig naar je wordt geluisterd. Maar gisteravond in het JCC hingen de 40 aanwezigen aan de lippen van prof. dr. Bart Wallet. Het was de reprise van zijn oratie, op 26 oktober gehouden bij het aanvaarden van zijn hoogleraarschap aan de Universiteit van Amsterdam. De titel van de lezing: ‘De lucht van Amsterdam maakt wijs’. Het is een woordspeling op het talmoedische gezegde dat de lucht van Israël wijs maakt (traktaat Temoera folio 29a). En het geeft aan hoe men in eerdere eeuwen in Joodse kring het verblijf in Mokum zag.

De ondertitel: ‘Grondlijnen voor een kritische Joodse stadsgeschiedenis’. In de lezing schilderde Bart Wallet hoe Amsterdam en haar Joodse gemeenschap op elkaar hebben ingespeeld en hoe Amsterdam Mokum is geworden, een geuzennaam die iedere Amsterdammer kent.Bart Wallet vertelde dat hij zich met name wil gaan richten op de geschiedenis van de Hoogduits-Joodse gemeenschap in de 18e eeuw, daar is nog weinig over bekend. Na afloop was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Iets waarvan menigeen dankbaar gebruik maakte.

NEEM DEEL AAN DE HOLOCAUST HERDENKING

Foto: Dirk Spits

Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert op zondag 29 januari 2023 de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark te Amsterdam. Vanaf 10:00 uur verzamelen voor de Stille Tocht in het Stadhuis van Amsterdam en om 11:00 uur vertrek naar het Wertheimpark. De herdenking start om 11:30 uur en is live op televisie te volgen via NPO 1.

Oproep!
Voor het eerst sinds twee jaar kan er weer publiek aanwezig zijn bij de herdenking. De organisatie hoopt op een grote opkomst, als een signaal tegen het opkomend antisemitisme. Ze schrijft: “Dus niet alleen uw deelname, maar ook die van uw kinderen, familie, vrienden en kennissen, is meer dan ooit van groot belang. Zo dragen wij met zoveel mogelijk mensen bij aan de doelstelling 'Nooit Meer Auschwitz'.”
Meer informatie via deze link

Wandel mee langs vergeten verhalen
Aansluitend aan de herdenking, organiseert Theater Na de Dam een speciale wandeling 'Tegen het vergeten'. In een wandeling van een half uur nemen vier jongeren u mee vanuit het Wertheimpark richting het Nationaal Holocaust Namenmonument. Onderweg vertellen ze op een muzikale wijze over de levens achter de namen.
Meer informatie

FINANCIËLE HULP NODIG?


SJIOERIEM VOOR IEDEREEN

· Daf yomi (via Zoom)
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519
· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


BNE AKIWA WEEKEND


De Joodse jeugdbeweging Bne Akiwa organiseert haar jaarlijkse weekend vol spelletjes en leuke activiteiten. Bestemd voor kinderen van 7 t/m 15 jaar. Meer informatie: info@bneakiwa.nl

BRIDGEDRIVE ISRAELACTIE


Inschrijven via aanmelden@israelactie.nl

VIER INTERNATIONALE VROUWENDAG MET WIZO
DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Eerlijk zullen we alles delen

Afgelopen weekend was ik in Manchester ter gelegenheid van de bar mitswa van Awraham David, mijn oudste kleinzoon aldaar. Het was een mooie simche, waar ik met veel genoegen op terugkijk. Maar een dag later, toen de hele Katz familie rondliep met een kleine kat-er, gebeurde er iets dat zeker evenveel indruk op mij maakte.

Opa Katz moest nog wat boodschappen doen voor de terugreis per boot. Twee kleinzoons, Yossi en Moishe, wilden graag even met opa mee. Dat vond opa zelf ook heel gezellig. De jongens indiceerden dat ze dorst hadden, daar aan toevoegend dat in de supermarkt wel iets te drinken te koop was. Opa zei natuurlijk: “Oké.” In de supermarkt vonden we het pad met de flesjes frisdrank. In de koeling stonden twee flesjes Fanta, geheel naar de smaak van mijn kleinzoons. We deden de flesjes in ons winkelmandje en liepen verder de supermarkt in.

Terwijl ik op zoek was naar tomaatjes kwam Yossi naar mij toe met een verpakking van acht blikjes. “Kijk opa. Ziet u dit pak met acht blikjes? Dat kost ongeveer evenveel als die twee flesjes van mij en Moishe bij elkaar. Als we nu die twee flesjes terugzetten en in plaats daarvan dit 8-pack nemen, hebben ook onze andere broers mijn zusjes iets lekkers te drinken.” Ik was even stil. Het was niet hun favoriete Fanta. Ik besefte wat hij met dit voorstel opgaf en waarom hij dat deed. Deze tienjarige realiseert zich dat je veel gelukkiger bent als je dingen deelt dan wanneer je iets voor je zelf houdt!

Ik ging terug naar Nederland als een gelukkig en dankbaar mens. Op sjabbat had mijn oudste kleinzoon als bar mitswa jongen voorgelezen uit de Tora én hij had een derasja gehouden. Een dag later maakt zijn jongere broer mij duidelijk dat hun hele gezin beseft dat het begrip mitswa niet alleen gaat om de relatie tussen de mens en Hasjem, maar ook om de mitswa die mensen voor elkaar doen. Yacov en Esti, lieve ouders van dit stel, thank you, a job well done.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

We wensen iedereen die deze week zijn/haar verjaardag viert van harte mazal tov en een mooi, gezond jaar vol simche!

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend mazal tov!

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 646 25 45.
· Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

Deze pagina delen