Sjabbat begint morgen, vrijdag 13 januari (in de regio Amsterdam) om 16:35 uur en eindigt op zaterdag 14 januari om 17:43 uur.

KOM RABBIJN VORST FELICITEREN


WELKOM BIJ DE LEZING VAN PROF. BART WALLET


Deze lezing is gratis toegankelijk. Aanmelden is wel vereist, dat kan via activiteiten@nihs.nl

NATIONALE HOLOCAUST HERDENKING OP 29 JANUARI

Foto: Dirk Spits

Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert op zondag 29 januari 2023 de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark te Amsterdam. Vanaf 10:00 uur verzamelen voor de Stille Tocht in het Stadhuis van Amsterdam en om 11:00 uur vertrek naar het Wertheimpark. De herdenking start om 11:30 uur en is live op televisie te volgen via NPO 1.

Oproep!
Voor het eerst sinds twee jaar kan er weer publiek aanwezig zijn bij de herdenking. De organisatie hoopt op een grote opkomst, als een signaal tegen het opkomend antisemitisme. Ze schrijft: “Dus niet alleen uw deelname, maar ook die van uw kinderen, familie, vrienden en kennissen, is meer dan ooit van groot belang. Zo dragen wij met zoveel mogelijk mensen bij aan de doelstelling 'Nooit Meer Auschwitz'.”
Meer informatie via deze link

Wandel mee langs vergeten verhalen
Aansluitend aan de herdenking, organiseert Theater Na de Dam een speciale wandeling 'Tegen het vergeten'. In een wandeling van een half uur nemen vier jongeren u mee vanuit het Wertheimpark richting het Nationale Holocaust Namenmonument. Onderweg vertellen ze op een muzikale wijze over de levens achter de namen.
Meer informatie

FINANCIËLE HULP NODIG?


BERICHTEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN

· Sjoel West
De eerste dienst in Sjoel West van 2023 wordt komende sjabbat voorgegaan door Michaël Bloemendal. De dienst begint om 09:30 uur en eindigt om circa 12:15 uur, gevolgd door kiddoesj en lunch.

LERN-ACTIVITEITEN

· Daf yomi (via Zoom)
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


BNE AKIWA


DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Zaadjes planten in Almelo

Het was afgelopen weekend precies 61 jaar geleden dat in Almelo Jaap Haas bar mitswa werd. In die tijd was Almelo een kleine, maar bloeiende kehilla. De drijvende kracht achter deze kille was Leo Israëls. Hij was de chazzan, de rebbe en de sjocheet. Jaap Haas was een van de velen die hij heeft opgeleid voor de bar mitswa. In het huis van het echtpaar Israëls klonken geen kinderstemmen. Hun enige kind was heel kort na de bevrijding op tragische wijze om het leven gekomen.

Afgelopen sjabbat werd Jaap Haas in de CIZ-sjoel opgeroepen, het was immers zijn bar mitswa parasja: Wajechi. Dat is op zich niet ongewoon, er is elke week wel iemand die wordt opgeroepen omdat het zijn bar mitswa parasja is. Maar wat gebeurde er dit keer? De baal koree gaf Jaap de jad (aanwijzer) en Jaap Haas laajende zijn parasja! Natuurlijk hebben we voor hem gezongen. Hij was echt weer helemaal bar mitswa, zoals 61 jaar geleden, met een brede glimlach van diepe en grote vreugde.

Het was niet de enige simcha voor Jaap Haas. Hij vierde ook de bat mitswa van zijn oudste kleindochter, die in Antwerpen woont. Tijdens mijn derasja ging ik daar op in. Ik zei dat voor het echtpaar Israëls alle kinderen uit die mooie Almelose kehilla als hun eigen kinderen waren. Tegen Jaap zei ik: “Meneer en mevrouw Israëls zullen hebben geglimlacht toen jij jouw parasja lajende. Jij zette daarmee een traditie voort die 61 jaar geleden is begonnen. En het Jodendom draait er om dat we de traditie levend houden! Dat geldt ook jouw kleindochter, die ook een beetje de achterkleindochter is van de heer Israëls.”

Na de dienst kwam Roza Swalef naar mij toe. Zij vertelde me dat ze als kind in Wierden woonde en op sjabbat samen met Jitschak zl., Selien en Bela naar Almelo liep om daar naar sjoel te gaan. “Na sjoel werden we dan uitgenodigd bij de familie Israëls om daar te lunchen. En dat niet alleen. Daarna liepen we terug naar huis, naar Wierden. De heer en mevrouw Israëls wilden dan dat wij niet alleen zouden lopen, ze liepen een stuk met ons mee.”

Inderdaad dit bijzondere echtpaar is niet meer, maar zij hebben overal zaadjes geplant. Zaadjes die zijn uitgegroeid tot planten, bloemen, struiken en bomen.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

De jarigen van deze week
Jonathan Banet, Rita Bles-Roselaar, Yentl Boeken-Walg, Janneke Bont-Sons, Taiby Camissar-Tenenbum, Louise Cohen-de Levie, Yair Dissen, Dalya Dalm-Maza, Mirjam Elzas-van Emden, Ronith Hartog-Gans, Bram Hertzberger, Sara Hertzberger-Verduin, Hillary Hollander-Leigh, Nina Jowell, Jair Koekoek, Doron Krant, Marcelle Lange-Swaab, Tamara Levie-Ginsberg, Robert Meijler, Lies Neter-Kalkoene, Yecheskel Noach, Aviva Pels-Looyen, Renee van Praag-Kuyt, Micha Raber, Dov Rosenthal, Kurt Schenk, Jenny Smoiro, Eli Spiero Shterna Sora Spiero, Gershy Stanton, Lyuba Sweijd-Bayukanskaya, Michael Tugendhaft, Ronith de Vries-Moorthaemer, Marcel Walg, Marcel Wegloop, Edith Weiniger- Koster en Ron Wurbik.
We wensen hen een mooi, gezond jaar vol simche!

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend mazal tov!

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 646 25 45.
· Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

Deze pagina delen