Sjabbat begint morgen, vrijdag 6 januari (in de regio Amsterdam) om 16:25 uur en eindigt op zaterdag 7 januari om 17:34 uur.

KOM LUISTEREN NAAR PROF. BART WALLET


Deze lezing is gratis toegankelijk. Aanmelden is wel vereist, dat kan via activiteiten@nihs.nl

UIT DE RAAD VAN TOEZICHT
De Raad van Toezicht heeft de begroting 2023 goedgekeurd. Dat gebeurde tijdens de RvT-vergadering van 21 december 2022. De begroting 2023 staat op onze website onder ‘Downloads’ en is hier direct in te zien.De Raad van Toezicht heeft zich ook uitgesproken over de plannen voor een nieuw JCC. De RvT ziet grote waarde in een gemeenschapsgebouw waar meerdere functies samenkomen en staat daarom positief tegenover het plan. Wel maakt de RvT zich zorgen over het kapitaalbeslag. Daarom is het bedrag dat uit ons eigen vermogen wordt geïnvesteerd verlaagd van 3 miljoen euro naar 2 miljoen euro. De komende maanden zal duidelijk worden wat dit betekent voor de realisatie van het plan. We houden u van de voortgang op de hoogte via onze nieuwsbrief.

BERICHTEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN

· Sjoel Amstelveen
De sjabbatsjioer voor dames is met winterstop! Op 4 maart (Sjabbat Zachor), gaat deze wekelijkse sjioer weer van start.
· AMOS
Doordeweeks ochtendminjan
Wil je ‘vaste deelnemer’ worden aan het ochtendminjan in de AMOS-sjoel – op werkdagen om 08:30 uur – dan zou het fijn zijn als je opgeeft op welke weekdagen je komt. Mocht je af en toe willen komen, meld je dan a.j.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl

LERN-ACTIVITEITEN

· Daf yomi (via Zoom)
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


VACATURE: Duizendpoot in kantoorondersteuning

De Joodse Gemeente Amsterdam zoekt een duizendpoot in kantoorondersteuning (24 uur)

Je maakt deel uit van een klein, hecht team, waar we met elkaar de schouders eronder zetten om van de Joodse Gemeente Amsterdam een nog mooiere community te maken. We streven naar een groeiende en vooral bloeiende gemeenschap. Jij kunt daar jouw steentje aan bijdragen, in nauwe samenwerking met de Manager Community & Organisatie en de Kantoorcoördinator.

We zijn op zoek naar jou!
Jij wilt een leuke en veelzijdige job voor 24 uur (bij voorkeur op maandag, woensdag en donderdag). Je hebt een zonnige persoonlijkheid, bent energiek, zelfstandig, leergierig, stressbestendig en een teamspeler. Je weet van aanpakken en houdt van hectiek.

Verder herken je jezelf in onderstaande kwaliteiten:
· Spreekt en schrijft foutloos Nederlands
· Hebt affiniteit met financiële administratie en met ledenadministratie
· Bent thuis in Outlook en Microsoft 365
· Bent betrouwbaar, accuraat en vindingrijk

Zeer gevarieerd takenpakket
Samen met de kantoorcoördinator zet je met plezier je tanden in de volgende taken:
· Ondersteuning ledencontacten op allerlei gebied, zowel per e-mail als telefonisch
· Ledenadministratie en Financiële administratie
· Organiseren – samen met collega’s – activiteiten van de Joodse Gemeente
· Facilitaire dienstverlening (zaalverhuur, onderhoud etc.)
· Hand- en spandiensten aan alle collega’s die dat nodig hebben

Wij bieden
Een fijne werkomgeving binnen een hecht team, collegialiteit, vrij op alle Joodse en officiële Nederlandse feestdagen, marktconform salaris en dito secundaire arbeidsvoorwaarden.

Solliciteren
Ben jij de duizendpoot die wij zoeken? Stuur dan je CV plus motivatie naar Silvy Heijmerink, Manager Community & Organisatie via s.heijmerink@nihs.nl

VACATURE: Secretariële ondersteuning Rabbinaat

Het Rabbinaat van de Joodse Gemeente Amsterdam zoekt een betrouwbare en accurate ondersteuner.
16 uur (bij voorkeur 4 dagen van 4 uur)

Je maakt deel uit van een klein, hecht team, waar we met elkaar de schouders eronder zetten om van de Joodse Gemeente Amsterdam een nog mooiere community te maken. We streven naar een groeiend en vooral bloeiende gemeenschap. Jij kunt daar vanuit het Rabbinaat, onder leiding van rabbijn Eliezer Wolff, jouw steentje aan bijdragen. Als spin in het web tussen Rabbinaat, leden en overige contacten.

We zijn op zoek naar jou!
Jij wilt een leuke en veelzijdige job, spreekt je talen en vindt het voorrecht om te werken in het spirituele hart van Joods Amsterdam. Je hebt een zonnige en zorgzame persoonlijkheid, bent zelfstandig en een teamspeler en houdt van aanpakken (en van een beetje hectiek).

Verder herken je jezelf in onderstaande kwaliteiten:
· Spreekt en schrijft goed Nederlands, Iwriet en Engels
· Hebt gedegen kennis van Joodse religie
· Bent thuis in Outlook en Microsoft 365
· Bent accuraat in het maken, plannen en nakomen van afspraken

Jouw taken
Je stelt brieven op of vertaalt ze, stelt verklaringen op, bereidt choepot en gittin voor, organiseert catering rond een bijeenkomst en notuleert het periodiek rabbinaal overleg. Jouw handen jeuken om zaken te digitaliseren – heel veel is al gedaan – en je weet je weg in de digitale wereld, zodat documenten rond (onder andere) gittin en choepot met één druk op de knop teruggevonden kunnen worden.

Wij bieden
Een fijne werkomgeving binnen een hecht team, collegialiteit, vrij op alle Joodse en officiële Nederlandse feestdagen, marktconform salaris en dito secundaire arbeidsvoorwaarden.

Solliciteren
Ben jij degene die wij zoeken? Stuur dan je CV plus motivatie naar j.nelemans@nihs.nl

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Van hand tot hand

Deze week keek ik naar het interview met Emma Paes, plastisch chirurg in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht. Zichtbaar aangedaan vertelde ze hoe zij op 31 december om middernacht in de operatiekamer stond. Geen glas champagne of oliebol in haar hand, maar een medisch instrument. Ze was bezig met een 11-jarige jongen met een zwaar verminkte hand, het zoveelste vuurwerkslachtoffer van de jaarwisseling. Die hand moest – alle reddingspogingen ten spijt – worden geamputeerd. Aan het eind van het interview zegt dokter Paes: “Toen ik klaar was, liep ik vanuit het ziekenhuis terug naar mijn auto. Ik was echt verdrietig. Elk nieuw jaar begint met slachtoffers, van vuurwerk. En ik besloot een signaal af te geven: Waar zijn we mee bezig?”

Het bracht mijn gedachten bij ons eigen nieuwjaar, Rosj Hasjana. Ook dan staan het signaal en de hand centraal.

Het signaal komt van de sjofar. Het signaal van dokter Paes en dat van de sjofar is vergelijkbaar. Het zegt: Waar ben jij mee bezig? Reflecteer je wel of niet? Dat sjofarblazen begint een maand vóór Rosj Hasjana; als je pas op de dag zelf zou beginnen, ben je wel erg laat met zelfreflectie.

Op Joods nieuwjaar concentreren we ons ook op een hand. We vragen G-d om de poort van Zijn domein te openen voor onze gebeden. Een poort die Hij met Zijn ‘handen’ opent om die uitgaande Jom Kippoer, na ne-ila, ook weer met Zijn handen te sluiten. Het is die hand waarop we kunnen rekenen; een hand die soms liefdevol en soms streng is, een hand die ons nooit loslaat.

Die bezinning hoeft niet beperkt te blijven tot (Joods) nieuwjaar. Na een broodmaaltijd vragen we iedere dag aan G-d om ons te eten geven met Zijn volle open hand. Want het is ook een hand die geeft, die verbindt, die bemoedigt.

En zo ontstaat een mijmering van hand tot hand.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend mazal tov!

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 646 25 45.
· Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

Deze pagina delen