Sjabbat begint morgen, vrijdag 9 december (in de regio Amsterdam) om 16:10 uur en eindigt op zaterdag 10 december om 17:17 uur.

Tot Pesach worden in de sjemone-esré de woorden weteen tal oematar liwracha toegevoegd. Met deze woorden vragen wij G-d ons zegenrijke dauw en regen te geven.

VOLGENDE WEEK: LAATSTE NIEUWSBRIEF VAN 2022
Volgende week donderdag, 15 december, verschijnt de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Verder is het kantoor van de Joodse Gemeente Amsterdam gesloten vanaf vrijdag 23 december t/m zondag 1 januari.

EEN MIDDAGJE CABARET


Dit keer Koffie met Kwatsch! David Simon en Menno van der Reis vormen al bijna twintig jaar het cabaretduo Kwatsch, dat typisch Joodse cabaretliedjes ten gehore brengt. Op woensdagmiddag 21 december treden zij op in het JCC. Iedereen is van harte welkom. En wie dat wil, kan na afloop naar sjoel voor een Chanoeka-dienst, die begint om 16:15 uur.

Aanmelden voor Koffie met Kwatsch via activiteiten@nihs.nl

UNIEKE CHANOEKA-DIENST – ALLEEN VOOR LEDENVoor het eerst in 80 jaar is er weer een Chanoeka-dienst op deze historische locatie!

Vooraf houdt hoofdconservator Mirjam Knotter in het auditorium een lezing over de plek van de Rintel menora en de andere bijzondere religieuze voorwerpen in de sjoels van de Joodse Gemeente Amsterdam. Tegelijkertijd is er een rondleiding door het Joods Museum. Alleen voor de dienst komen, mag natuurlijk ook.

Het programma:

15:30 uur – Inloop
16:00 uur – Rondleiding of lezing
17:00 uur – Chanoeka-dienst in de Grote sjoel met chazzan Sacha van Ravenswade
17:30 uur – Ontvangst in het museumcafé

Deze bijzondere activiteit is alleen voor leden van de NIHS. Tickets via www.nihs.nl/activiteiten De kosten bedragen € 7,50 p.p. excl. administratiekosten GoTickets. Wees snel, want het aantal beschikbare plekken is beperkt.

FISCAAL MEMO 2022: EVEN GEDULD AUB


Mogelijk heeft u onlangs een fiscaal memo 2022 van ons ontvangen. En wellicht heeft u vragen naar aanleiding van dat memo. Mocht u ons daarover een bericht hebben gestuurd (of van plan zijn dat te doen), dan vragen wij uw geduld. Door de beperkte capaciteit van dit moment op kantoor kan het tot eind januari duren voordat u een reactie ontvangt.

18-JARIGE OOK VOOR DE NIHS VOLWASSEN

Kinderen van leden – die door hun ouders bij ons zijn aangemeld – zijn tot hun 25e verjaardag automatisch ingeschreven als lid van de Joodse Gemeente Amsterdam. Om lid te blijven, moeten ze zich dan als zelfstandig lid inschrijven. Dat kan overigens al vanaf hun 18e verjaardag. Als zelfstandig lid kunnen ze dan zelf hun sjoelgemeenschap kiezen en via die sjoelgemeenschap indirect meebeslissen over het beleid van de Joodse Gemeente Amsterdam. Tot het jaar waarin iemand 25 wordt, is het lidmaatschap gratis en voor fulltime studenten (van 25 tot 30) is er een speciaal tarief. Direct inschrijven kan via deze link.

VACATURE: Duizendpoot in kantoorondersteuning

De Joodse Gemeente Amsterdam zoekt een duizendpoot in kantoorondersteuning (24 uur)

Je maakt deel uit van een klein, hecht team, waar we met elkaar de schouders eronder zetten om van de Joodse Gemeente Amsterdam een nog mooiere community te maken. We streven naar een groeiende en vooral bloeiende gemeenschap. Jij kunt daar jouw steentje aan bijdragen, in nauwe samenwerking met de Manager Community & Organisatie en de Kantoorcoördinator.

We zijn op zoek naar jou!
Jij wilt een leuke en veelzijdige job voor 24 uur (bij voorkeur op maandag, woensdag en donderdag). Je hebt een zonnige persoonlijkheid, bent energiek, zelfstandig, leergierig, stressbestendig en een teamspeler. Je weet van aanpakken en houdt van hectiek.

Verder herken je jezelf in onderstaande kwaliteiten:
· Spreekt en schrijft foutloos Nederlands
· Hebt affiniteit met financiële administratie en met ledenadministratie
· Bent thuis in Outlook en Microsoft 365
· Bent betrouwbaar, accuraat en vindingrijk

Zeer gevarieerd takenpakket
Samen met de kantoorcoördinator zet je met plezier je tanden in de volgende taken:

· Ondersteuning ledencontacten op allerlei gebied, zowel per e-mail als telefonisch
· Ledenadministratie en Financiële administratie
· Organiseren – samen met collega’s – activiteiten van de Joodse Gemeente
· Facilitaire dienstverlening (zaalverhuur, onderhoud etc.)
· Hand- en spandiensten aan alle collega’s die dat nodig hebben

Wij bieden
Een fijne werkomgeving binnen een hecht team, collegialiteit, vrij op alle Joodse en officiële Nederlandse feestdagen, marktconform salaris en dito secundaire arbeidsvoorwaarden.

Solliciteren
Ben jij de duizendpoot die wij zoeken? Stuur dan je CV plus motivatie naar Silvy Heijmerink, Manager Community & Organisatie via s.heijmerink@nihs.nl

VACATURE: Secretariële ondersteuning Rabbinaat

Het Rabbinaat van de Joodse Gemeente Amsterdam zoekt een betrouwbare en accurate ondersteuner.

16 uur (bij voorkeur 4 dagen van 4 uur)

Je maakt deel uit van een klein, hecht team, waar we met elkaar de schouders eronder zetten om van de Joodse Gemeente Amsterdam een nog mooiere community te maken. We streven naar een groeiend en vooral bloeiende gemeenschap. Jij kunt daar vanuit het Rabbinaat, onder leiding van rabbijn Eliezer Wolff, jouw steentje aan bijdragen. Als spin in het web tussen Rabbinaat, leden en overige contacten.

We zijn op zoek naar jou!
Jij wilt een leuke en veelzijdige job, spreekt je talen en vindt het voorrecht om te werken in het spirituele hart van Joods Amsterdam. Je hebt een zonnige en zorgzame persoonlijkheid, bent zelfstandig en een teamspeler en houdt van aanpakken (en van een beetje hectiek).

Verder herken je jezelf in onderstaande kwaliteiten:
· Spreekt en schrijft goed Nederlands, Iwriet en Engels
· Hebt gedegen kennis van Joodse religie
· Bent thuis in Outlook en Microsoft 365
· Bent accuraat in het maken, plannen en nakomen van afspraken

Jouw taken
Je stelt brieven op of vertaalt ze, stelt verklaringen op, bereidt choepot en gittin voor, organiseert catering rond een bijeenkomst en notuleert het periodiek rabbinaal overleg. Jouw handen jeuken om zaken te digitaliseren – heel veel is al gedaan – en je weet je weg in de digitale wereld, zodat documenten rond (onder andere) gittin en choepot met één druk op de knop teruggevonden kunnen worden.

Wij bieden
Een fijne werkomgeving binnen een hecht team, collegialiteit, vrij op alle Joodse en officiële Nederlandse feestdagen, marktconform salaris en dito secundaire arbeidsvoorwaarden.

Solliciteren
Ben jij degene die wij zoeken? Stuur dan je CV plus motivatie naar j.nelemans@nihs.nl

RAAD VAN TOEZICHT OPENBAAR VOOR NIHS-LEDEN
Op woensdag 21 december vindt om 19:45 uur in het JCC weer een vergadering plaats van de Raad van Toezicht van de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS). NIHS-leden kunnen deze vergadering als toehoorder bijwonen.

BERICHTEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN

· Sjoel Amstelveen
De sjabbatsjioer voor dames is met winterstop! Zodra bekend is wanneer er weer wordt gestart, melden we dat natuurlijk.

· AMOS
Doordeweeks ochtendminjan
Wil je ‘vaste deelnemer’ worden aan het ochtendminjan in de AMOS-sjoel – op werkdagen om 08:30 uur – dan zou het fijn zijn als je opgeeft op welke weekdagen je komt. Mocht je af en toe willen komen, meld je dan a.j.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl

· Sjoel West
Komende sjabbat (10 december) is er weer een laagdrempelige en altijd fijne dienst (vanaf 9:30 uur) met na afloop een kidoesj en lunch (ca. 12:15 uur). Iedereen is van harte welkom!


Zondagavond 18 december steken wij in Sjoel West de eerste kaarsen voor Chanoeka aan. Wij zullen daarbij de tweede jaartijd van onze Erwin Brugmans z”l houden.

Inloop vanaf 19:00 uur. Het programma begint om 19.30 uur

• Jaartijdlicht ontsteken voor Erwin
• Ma'ariv
• Jizkor + kaddiesj
• Filmfragment Erwin
• Chanoekiot aansteken
• Soefganiot, latkes en drinken met Chanoeka-muziek

Aanmelden voor de Chanoekabijeenkomst kan via sjoelwestamsterdam@gmail.com. Geef in het mailtje dan ook aan of je latkes en/of soefganiot wilt.

· Kehal ChassidiemLERN-ACTIVITEITEN
· Daf yomi (via Zoom)
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


ENQUÊTE OVER VEILIGHEIDSGEVOEL

Bij Leven en Welzijn (BLEW) en Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) houden elk jaar een enquête om in kaart te brengen of, op welke wijze en waardoor het veiligheidsgevoel van de Joodse gemeenschap in Nederland verandert.

Het invullen van de enquête duurt ongeveer 5-10 minuten. De gegevens die worden verzameld, worden volledig anoniem verwerkt. De individuele data worden nooit met derden gedeeld.

De conclusies uit dit onderzoek zullen worden gebruikt om de beveiliging van de Joodse gemeenschap in Nederland te verbeteren; daarnaast worden conclusies en aanbevelingen daar waar relevant met beleidsmakers en andere relevante externe instanties gedeeld.

Ieders deelname is zeer belangrijk en wordt zeer gewaardeerd. Naar de enquête. Voor vragen over deze enquête of het werk van BLEW kun je contact opnemen via info@blew.org

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Wat zou Messi zeggen?

Een van de meest gelauwerde mensen op onze planeet – althans voor de voetbalfans – is Lionel Messi. Mijn rabbinale carrière laat weinig tijd voor voetbal. Maar ik kan me indenken dat velen van u – nadat de vorige wedstrijd van het Nederlands elftal op sjabbatmiddag werd gespeeld – ‘not amused’ zijn dat de kwartfinale van Oranje tegen Messi en zijn Argentijnse vrienden op sjabbatavond plaatsvindt.

Deze column is niet de plek om de halachische (on)mogelijkheden te bespreken van het al dan niet kijken naar deze wedstrijd; het biedt mij wel de kans om de ideële kant van deze zaak onder de aandacht te brengen.

Vandaar de titel: Wat zou Messi zeggen? Messi is zeker geen rabbijn, ook zijn godsdienstigheid staat niet echt in de schijnwerpers. Maar naast de voetballegende is er ook een andere Messi. Iemand die betrokken is bij anderen. Zo bezocht Lionel Messi eens een ziekenhuis voor terminaal zieke kinderen. Sindsdien geeft hij gul aan medische opleidingen en medische klinieken. Messi beseft dat het leven niet alleen bestaat uit kampioenschalen en wereldbekers. Het leven is er om ook te geven. Het leven is er ook om betekenis te hebben. Hij zei daar zelf het volgende over: “I am more worried about being a good person, than about being the best football player in the world.”

Sjabbat is de dag bij uitstek om ons niet te concentreren op wie we zijn als speler op de zaak, in het team op het werk, of in de gemeenschap. Op sjabbat concentreren we ons op wie we zijn als mens.

Mijn moeder heeft mij die les geleerd toen ik eens het voorrecht had bij haar te zijn toen ze de sjabbatkaarsen had aangestoken. Ze zat in haar rolstoel, haar linkerarm was verlamd. Maar ze straalde en de sjabbat straalde van haar af. Sjabbat betekende voor haar dat ze helemaal haar écht ik kon zijn. Ik voelde dat en het ontroerde me.

Dat bracht me op de vraag of ik die uitstraling van sjabbat zelf ook op sjabbat uitstraal, ook komende vrijdagavond. Vandaar de titel van deze column. Want Messi zou volgens mij zeggen: “Het maakt me niet uit of je op vrijdagavond naar Nederland-Argentinië kijkt, ik zal je niet missen want er zijn meer dan genoeg toeschouwers. Belangrijker is dat je de kans om a good person te zijn niet voorbij laat gaan.”

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend mazal tov!

ACTIVITEITEN

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 646 25 45.
· Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

 

 

Deze pagina delen