Sjabbat begint morgen, vrijdag 11 november (in de regio Amsterdam) om 16:35 uur en eindigt op zaterdag 12 november om 17:38 uur.

KOM ZATERDAG OOK NAAR DE HAVDALA SINGALONG


Aanmelden via activiteiten@nihs.nl

SJABBAT DINER


In het kader van het wereldwijde jaarlijkse ‘Shabbat Project’ – dit jaar op 11/12 november – organiseren we, samen met Bendigamos, JYP en Ijar weer een sjabbatdiner voor studenten en young professionals. Behoor jij tot de doelgroep? Kom dan vooral ook. Aanmelden en betalen via deze link

EAT & MEET

Aanmelden via activiteiten@nihs.nl

MEZOEZA OF TEFILLIEN TOE AAN CONTROLE?

Ook dit jaar komt sofeer Chaim Galinsky speciaal uit Israël over om in het JCC tefillien en mezoezot te controleren en zonodig te herstellen.

Galinsky kan daarnaast ook tefillien en/of klaf vanuit Israël meebrengen. Bestellen? Stuur een e-mail naar mbagalinski@gmail.com

KINDERACTIVITEIT: IN DE ‘KEUKEN’ VAN DE SOFEER


Om de kinderen kennis te laten maken met wat een sofeer precies is en doet, geeft de Amsterdamse sofeer Shimon Koppenhol een workshop. Hij brengt een grote tas mee, vol met benodigdheden: verschillende soorten klaf (perkament), diverse veren waarmee wordt geschreven, potjes inkt en uiteraard teksten die door een sofeer zijn geschreven.
De kinderen krijgen uitleg over hoe een klaf wordt gemaakt, waar de veren vandaan komen en nog veel meer. En natuurlijk gaan ze zelf aan de slag met perkament, een veer en een klein potje inkt.

Aanmelden via activiteiten@nihs.nl

BERICHTEN VAN ONZE SJOELGEMEENSCHAPPEN

· Sjoel Amstelveen
De sjabbatsjioer voor dames is met winterstop! Zodra bekend is wanneer er weer wordt gestart, melden we dat natuurlijk.
· AMOS
Doordeweeks ochtendminjan
Wil je ‘vaste deelnemer’ worden aan het ochtendminjan in de AMOS-sjoel – op werkdagen om 08:30 uur – dan zou het fijn zijn als je opgeeft op welke weekdagen je komt. Mocht je af en toe willen komen, meld je dan a.j.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl

LERN-ACTIVITEITEN

· Daf yomi (via Zoom)
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519
· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


VACATURES


Assistent-beheerder begraafplaatsen NIHS

Werk je graag in de buitenlucht, op een historische en unieke plek in Nederland? De Joodse Gemeente Amsterdam zoekt met spoed een parttime assistent-beheerder voor onze begraafplaatsen Muiderberg en Diemen.

De werkzaamheden bestaan uit:
• Onderhouden van matsewot (grafstenen)
• Lichte onderhoudswerkzaamheden
• Het schoffelen van perkjes en paden
• Het delven van graven

Tijdelijk dienstverband of als ZZP-er

Interesse? Stuur dan een e-mail naar info@nihs.nl

Oproepkracht koffiezaal Muiderberg

Wil jij ongeveer eens per maand 4 tot 6 uur vrijmaken om in de ontvangstruimte van de Joodse begraafplaats Muiderberg te zorgen voor koffie en thee? Je zorgt dat de zaal er piekfijn uitziet en zet en serveert koffie/thee en cake. Na afloop ruim je op en zorg je ervoor dat de boel weer brandschoon is.

Je steekt graag de handen uit de mouwen, bent representatief, flexibel inzetbaar en minimaal 23 jaar.

De vergoeding bedraagt € 15 per uur; een dienst varieert van 4 tot 6 uur.

Interesse? Stuur dan een e-mail naar arie@bruinholding.nl

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Jossele en Aaron

Jossele Rosenblatt was een beroemd chazzan. Met zijn gouden stem trok hij een eeuw geleden vanuit Amerika de hele wereld door. Onlangs was zijn achterkleinzoon, Andrew Rosenblatt, hier in de stad. Hij vertelde het volgende verhaal. In de tijd van Jossele maakten veel chazzaniem op sjabbat gebruik van een stemvork, hoewel daar een halachisch vraagteken bij te plaatsen is. Jossele deed dat niet. Op een keer werd hem gevraagd waarom hij altijd tijdens de sjoeldienst in zijn binnenzak voelde. Had hij daar misschien toch een stemvork? “Nee”, was het antwoord. “Als ik mijn haar heb aangeraakt moet ik eigenlijk mijn handen wassen, maar dat kan niet tijdens de dienst. Daarom heb ik in mijn binnenzak een flesje met water, dat ik even aanraak. Zo was ik symbolisch toch mijn handen.”

Het beeld van die naar water zoekende Jossele Rosenblatt voert mijn gedachten naar Rav Aaron van Karlin, een 19e-eeuwse chassische rebbe, in wat nu Belarus heet. Hij bezingt de sjabbat in een door hem gemaakte zemiera. Dat lied begint met de woorden: Hasjem, ik verlang zo naar de pracht van de sjabbat. In de tweede strofe citeert hij tehilliem 42:1. Daar zegt Koning David: “Zoals een ram bij de stroom naarstig naar water zoekt, zo is mijn ziel op zoek naar U, G-d.” De ram is bijzonder. Ook als er geen water lijkt te zijn, steekt die de horens diep de grond om te checken of er misschien toch nog een beetje water is (rasji ad loco). Rav Aaron van Karlin herkende zich in die ram. Hij voelde de spirituele dorst van zijn generatie. Die probeerde hij te lessen Het was zijn droom het hele Joodse volk naar de spirituele waterstroom te brengen. Als ik op vrijdagavond de zemiera van Rav Aaron zing, dan voel ik diepe verlangen van deze indrukwekkende chassidische leider. Zonder dit te zingen is mijn vrijdagavond geen vrijdagavond.

Deze vrijdagavond start het jaarlijkse wereldwijde Shabbat Project. Ik gun ieder van ons deze sjabbat te ervaren als een Jossele Rosenblatt of een Rav Aaron van Karlin.

Sjabbat sjalom Rabbijn

Shmuel Katz

MAZAL TOV

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend mazal tov!

MARRIAGE COURSE


Aanmelden kan via deze link – 10% korting bij aanmelding voor 16 november

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 646 25 45.
· Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

Deze pagina delen