IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Mezoezot aangeslagen in nieuw Joods studentenhuis
· Foto-impressie Afscheid zomer BBQ
· Eroev Ride
· Voor de kinderen: Kom een bijenhotel maken!
· Proefles volgen van ons Joods onderwijs
· Selichot
· Overig nieuws van sjoels en sjioeriem
· Herenmikwe
· Kasjroetmededeling
· Bericht van de Stichting GILAT
· Sjabbat Bazaar
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Activiteitenkalender
· Mededelingen NIHS

Sjabbat
begint morgen, vrijdag 16 september, (in de regio Amsterdam) om 18:45 uur en eindigt op zaterdag 17 september om 20:33 uur.

Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

NIEUW JOODS STUDENTENHUIS IS EEN FEIT


Het nieuwe Joodse studentenhuis in Amsterdam is een feit! De voormalige dienstwoning bij de Raw Aron Schuster synagoge is getransformeerd in een super woonplek voor vier studenten. Behalve eigen kamers en badkamers is er een grote gemeenschappelijke ruimte waar hopelijk vele bijeenkomsten voor en met Joodse jongeren zullen worden georganiseerd. Afgelopen dinsdag, 13 september / 17 elloel werden de mezoezot aangeslagen. Dat gebeurde door de kersverse bewoners en door verschillende gasten, onder wie rabbijn Hans Groenewoudt en rabbijn Simcho Stanton (foto). NIHS-bestuurslid Jigal Markuszower wenste de nieuwe bewoners toe dat ze “zullen slagen in alles wat ze doen.” Waar het de moeilijke zoektocht naar woonruimte betreft is dat in elk geval vast gelukt.

DE AFSCHEID ZOMER BBQ

Ruim 200 NIHS-leden waren afgelopen zondag, 11 september, bijeen voor de Afscheid Zomer BBQ in het JCC. Ze konden nog even een praatje maken met pensionado’s Coen Abram en Michaël Bloemendal, persoonlijk kennismaken met de nieuwe manager Community & Organisatie Silvy Heijmerink, een laatste keer smullen van HaCarmel-style catering, spelen, luisteren naar Roberto Halevi met zijn combi-klezmer Israëlisch jazz-kwartet en/of het met elkaar gezellig hebben.
Klik hier voor meer foto’s.

2.500 EURO BIJEENGEFIETST VOOR ALYN KINDERZIEKENHUIS


Afgelopen zondag werd de vierde Eroev Ride Amsterdam gefietst. Samen kilometers maken voor het Alyn Kinderziekenhuis in Jeroesjalajiem. De aanwezigheid (en het meerijden) van de Israëlische profrenner Ran Margaliot maakte het dit keer extra bijzonder. Margaliot is niet alleen wielerheld, maar ook de oprichter van de Israel Cycling Acadamy en oprichter en CEO van Bartali Youth in Movement. De 50 deelnemers trapten op hun racefietsen gezamenlijk duizenden kilometers weg, zoals altijd in een prima sfeer en nu ook nog in de stralende zon. Een fijn evenement en een mooi voorbeeld van de positieve samenwerking tussen Maccabi Cycling, de NIHS en het Alyn Kinderziekenhuis. Er is maar liefst 2.500 euro bijeengefietst voor Alyn!

ROSJ HASJANA-ACTIVITEIT VOOR KINDEREN


Aanmelden via activiteiten@nihs.nl

KOM NAAR EEN PROEFLES VAN ONS JOODS ZONDAGONDERWIJS

Heb je een kind (of kinderen) in de leeftijd van 4 tot 12 jaar? En wil je dat jouw kind spelenderwijs kennismaakt met of meer leert over Joodse feestdagen en mitswot? Of wil je dat jouw kind Hebreeuwse les krijgt? Laat het dan een ochtendje komen meedraaien in een van onze kleine lesgroepen. Nu de Hoge Feestdagen eraan komen, zijn de zondagen in september daarvoor extra geschikt. Zo’n proefles is gratis, wél graag even melden via onderwijs@nihs.nl.

Direct aanmelden voor het hele schooljaar kan natuurlijk ook; scan dan de QR-code of gebruik deze link. Meer informatie? Stuur een e-mail naar onderwijs@nihs.nl.

SELICHOT

AMOS


KEHAL CHASSIDIEM


Nidche Israel Jechanes Amsterdam

Motsae sjabbat 22 elloel / 17 september om 23:45 uur

Selichot in de Synagoge Nieuwe Kerkstraat 149, Amsterdam.

Inleiding door rabbijn Yaakov Ball (in het Engels)


Gratis parkeren op terrein tegenover sjoel. Ingang vanaf de Roetersstraat. Op straat is het betaald parkeren. Bij aanvang dienst wordt hek gesloten.

Warm mikwe en handdoek beschikbaar.

Een bijdrage aan Nidche Israel Jechanes Amsterdam wordt zeer op prijs gesteld. Bankrekening: NL43 INGB 0002800800.

OVERIG NIEUWS VAN SJOELS EN SJIOERIEM


• AMOS – Doordeweeks ochtendminjan
Wil je ‘vaste deelnemer’ worden aan het ochtendminjan in de AMOS-sjoel – op werkdagen om 08:30 uur – dan zou het fijn zijn als je opgeeft op welke weekdagen je komt. Mocht je af en toe willen komen, meld je dan a.j.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl

• Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. Komende sjabbat spreekt Wim van Dijk. Tijd: 17:00-18:00 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Kom op tijd, dan sta je niet voor een dichte deur. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

• Daf yomi (via Zoom)
Op 9 tammoez / 8 juli zijn we van start gegaan met Masechet Ketoebot. Dit traktaat behandelt de verschillende aspecten van de relatie tussen man en vrouw, zoals financiële verplichtingen tijdens of na beëindiging van het huwelijk (echtscheiding of overlijden). De verplichtingen zijn voornamelijk opgenomen in de ketoeba (huwelijksovereenkomst). Het traktaat Ketoebot telt 112 pagina’s, verdeeld over 13 hoofdstukken. Het leren van Ketoebot wordt afgerond op 1 chesjwan 5783 /26 oktober 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

• Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


HERENMIKWE OP EREV ROSJ HASJANA EN EREV JOM KIPPOER
Op Rosj Hasjana (zondag 25 september) en erev Jom Kippoer (dinsdag 4 oktober) is het herenmikwe geopend van 6:00 tot 15:00 uur. Voor degene zonder abonnement (of abonnementshouders die niet hebben betaald): Aanmelden kan door een e-mail naar info@nihs.nl, met daarin naam, mobiele telefoonnummer, de melding ‘1 x herenmikwe’ of ‘2 x herenmikwe (erev Rosj Hasjana en/of Jom Kippoer).

Aanmelden en betalen

• Erev Rosj Hasjana: aanmelden tot uiterlijk donderdag 22 september 11:00 uur. Wij sturen dan een Tikkie met een betaalverzoek (voor 7 euro). Betalen kan tot vrijdag 23 september 11:00 uur. Na betaling ontvang je de toegangscode.
• Zowel erev Rosj Hasjana als erev Jom Kippoer: aanmelden tot uiterlijk donderdag 22 september 11:00 uur. Wij sturen dan een Tikkie met een betaalverzoek (voor 14 euro). Betalen kan tot vrijdag 23 september 11:00 uur. Na betaling ontvang je de toegangscode.
• Erev Jom Kippoer: aanmelden tot uiterlijk donderdag 29 september 11:00 uur. Wij sturen dan een Tikkie met een betaalverzoek (voor 7 euro). Betalen kan tot vrijdag 30 september 11:00 uur. Na betaling ontvang je de toegangscode.

KASJROETMEDEDELING
Het Opperrabbinaat voor Nederland heeft een mededeling uitgestuurd met betrekking tot correcties in de kasjroetlijst 5783.

SJABBAT BAZAAR

Op zondag 6 november organiseren we in het JCC een Sjabbat Bazaar. We willen er graag een gezellige en kleurrijke dag van maken en verwachten een grote opkomst. Heb jij iets bijzonders dat je wilt verkopen of bied je een interessante (gezellige) workshop? Meld je dan aan bij m.gomezdemesquita@nihs.nl.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Van prins tot koning

U heeft ongetwijfeld al heel veel gelezen en gezien over de betekenis van de vorige week overleden Britse koningin Elizabeth de Tweede. Daar heb ik niet veel aan toe te voegen. Wat ik aan u wil voorleggen is een opmerking van de – toen nog – Prince of Wales, inmiddels koning Charles de Derde. In een toespraak bij het afscheid van Opperrabbijn Jonathan Lord Sacks ztl. prees hij de Opperrabbijn “voor een leven dat gewijd is aan het blijven vestigen van de aandacht op het gewicht van geloof in een steeds g-ddelozer tijdperk (Live devoted to keep alive essential importance of faith in an increalsingly g-dless world).” Het was bedoeld als persoonlijk compliment, maar deze woorden maken ook helder hoe de nieuwe monarch denkt over de plaats van religie in de maatschappij. De koning kent duidelijk een grote rol toe aan geloofsgemeenschappen, ook in de moderne tijd.

Het afscheid van Opperrabbijn Sacks hield verband met het bereiken van de pensioenleeftijd. De koning zei in zijn toespraak dat hij evenals, de Opperrabbijn, geboren is in 1948, maar dat pensionering voor hem “niet helemaal realistisch” is. Het bewijs daarvoor maken we op dit moment mee. De Britse monarch, tevens hoofd van de Anglicaanse kerk, regeert in principe tot zijn/haar dood. Dat heeft koningin Elizabeth II gedaan; dat wordt ook van koning Charles III verwacht. Zijn officiële werkzame leven begint nu pas, op 73-jarige leeftijd.

Terug naar het citaat over aandacht voor het geloof. In westerse landen horen we niet vaak een opmerking over het grote belang van religie uit de mond van leden van vorstelijke families. En nu krijgt Charles als monarch de kans die waardering voor geloof in deze maatschappij onder woorden te brengen. Ik hoop het nog vaak te horen, in Engeland en ver daarbuiten. G-d save the king.

Het is bijna Rosj Hasjana. Op die dag verklaren wij Hasjem tot soeverein vorst over de gehele wereld. Hij is onze ultieme Koning.

Sjabbat sjalom en alvast sjana tova

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV


GEBOREN
George Salomon Schrijver, zoon van Vivian & Naftali Schrijver. We wensen George en zijn ouders een lang en gezond leven, vol van simcha!

BAR MITSWA
Jonathan David Kurk is afgelopen sjabbat bar mitswa geworden; hij heeft zijn parasja in de sjoel van München gelaajend. Van harte mazal tov, ook voor de ouders: Jaron & Claudia Kurk.

GETROUWD
David Schick & Tehila Sigal. Van harte mazal tov, ook voor Jonathan & Shalva Sigal, de ouders van de kalla.

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend mazal tov!

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen (020) 646 25 45.
· De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 22 september. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvang je een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die eerder zijn uitgestuurd, zijn HIER terug te vinden.

 

 
 

Deze pagina delen