IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Nog enkele plekken bij onze Afscheid Zomer BBQ
· Eroev Ride: koffiedrinken met Ran Margaliot
· Voor de kinderen: Kom een bijenhotel maken!
· Proefles volgen van ons Joods onderwijs
· Nieuws van sjoels en sjioeriem
· Laatste kans: Bestel nu de loelav
· Bericht van de Stichting GILAT
· Sjabbat Bazaar
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Activiteitenkalender
· Vacature CIDI
· Mededelingen NIHS

Sjabbat
begint morgen, vrijdag 9 september, (in de regio Amsterdam) om 18:50 uur en eindigt op zaterdag 10 september om 20:50 uur..

Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

DE AFSCHEID ZOMER BBQ WIL JE NIET MISSEN

Er zijn nog enkele plekken voor deze Afscheid Zomer BBQ.
Aanmelden kan tot morgen (vrijdag) 15:00 uur via activiteiten@nihs.nl

PROFRENNER RAN MARGALIOT BIJ EROEV RIDE AMSTERDAM


Aanstaande zondag is iedereen van harte welkom bij het JCC om te luisteren naar het boeiende verhaal van Ran Margaliot, de Israëlische profwielrenner die dit jaar meerijdt met de Eroev Ride Amsterdam. Margaliot is niet alleen wielerheld, maar ook de oprichter van de Israel Cycling Acadamy en oprichter en CEO van Bartali Youth in Movement.

Om 11:30 uur staat de koffie klaar, om 12:00 uur spreekt Ran Margaliot en om 12:30 uur zwaaien we samen alle deelnemers uit bij de start van de Eroev Ride.

Meer informatie over de Eroev Ride Amsterdam 2022 op deze website.
Direct inschrijven kan natuurlijk ook!

ROSJ HASJANA-ACTIVITEIT VOOR KINDEREN

Aanmelden via activiteiten@nihs.nl

KOM NAAR EEN PROEFLES VAN ONS JOODS ZONDAGONDERWIJS

Heb je een kind (of kinderen) in de leeftijd van 4 tot 12 jaar? En wil je dat jouw kind spelenderwijs kennismaakt met of meer leert over Joodse feestdagen en mitswot? Of wil je dat jouw kind Hebreeuwse les krijgt? Laat het dan een ochtendje komen meedraaien in een van onze kleine lesgroepen. Nu de Hoge Feestdagen eraan komen, zijn de zondagen in september daarvoor extra geschikt. Zo’n proefles is gratis, wél graag even melden via onderwijs@nihs.nl.

Direct aanmelden voor het hele schooljaar kan natuurlijk ook; scan dan de QR-code of gebruik deze link. Meer informatie? Stuur een e-mail naar onderwijs@nihs.nl.

NIEUWS VAN SJOELS EN SJIOERIEM


· AMOS – Doordeweeks ochtendminjan

Wil je ‘vaste deelnemer’ worden aan het ochtendminjan in de AMOS-sjoel – op werkdagen om 08:30 uur – dan zou het fijn zijn als je opgeeft op welke weekdagen je komt. Mocht je af en toe willen komen, meld je dan a.j.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. Komende sjabbat spreekt Fedia Jacobs over de maand elloel en in het bijzonder over tesjoewa. Tijd: 17:00-18:00 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Kom op tijd, dan sta je niet voor een dichte deur. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 tammoez / 8 juli zijn we van start gegaan met Masechet Ketoebot. Dit traktaat behandelt de verschillende aspecten van de relatie tussen man en vrouw, zoals financiële verplichtingen tijdens of na beëindiging van het huwelijk (echtscheiding of overlijden). De verplichtingen zijn voornamelijk opgenomen in de ketoeba (huwelijksovereenkomst). Het traktaat Ketoebot telt 112 pagina’s, verdeeld over 13 hoofdstukken. Het leren van Ketoebot wordt afgerond op 1 chesjwan 5783 /26 oktober 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NLHET KAN NOG HEEL EVEN: BESTEL NU DE LOELAV


Ook dit jaar kun je de arba’a miniem set weer bestellen via deze webshop, aanbevolen door het NIK. De etrogiem, hadassiem (behalve de hadassiem voor kinderen) en loelaviem zijn onder het hechsher van het Beth Din van Raw S. Wozner (Harav Stern of Harav Brandsdorfer). Selecteer de gewenste producten en betaal online via iDeal, Paypal/Credit card of via bank overschrijving. Bestellen kan tot en met 10 september.

Let goed op bij het bestellen
Je krijgt geleverd wat je hebt besteld. Wijzigen van de bestelling tijdens het afhalen is niet meer mogelijk. Let dus op dat als je een etrog met pitam wenst, je deze ook bestelt! Kijk tijdens het bestellen goed op het scherm naar alle mogelijkheden.

Ophalen of laten bezorgen
Je kunt ervoor kiezen om jouw bestelling te laten bezorgen per postpakket of deze zelf op te halen. Op aanvraag kan er, tegen een meerprijs, een deur-tot-deur verzending verzorgd worden. Ophalen in het JCC op:
· donderdag 6 oktober tussen 10:00 en 14:00 uur, 16:00 en 19:00 uur of tussen 20:00 en 23:00 uur
· vrijdag 7 oktober tussen 09:00 uur en 12:00 uur

Niet (tijdig) besteld?
Heb je niet tijdig besteld en betaald? Wellicht zijn er toch voldoende loelaviem beschikbaar (er is altijd een marge voor bederf of pasoel zijn), maar zeker is dat niet en je kunt pas afhalen als de anderen hun bestelling hebben ontvangen. Ook kunnen dan de prijzen afwijken van die op de website.

Meer informatie
SukkahEurope: e-mail sukkaheuropeNL@gmail.com of telefonisch: 06 2487 8975.SJABBAT BAZAAR

Op zondag 6 november organiseren we in het JCC een Sjabbat Bazaar. We willen er graag een gezellige en kleurrijke dag van maken en verwachten een grote opkomst. Heb jij iets bijzonders dat je wilt verkopen of bied je een interessante (gezellige) workshop? Meld je dan aan bij m.gomezdemesquita@nihs.nl.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Sjofar voor jong en oud

Afgelopen zondag was ik bij het Joods zondagonderwijs van de NIHS om daar sjofar te blazen voor ‘onze’ kinderen. Het werd een mooie ochtend. De kinderen waren geïnteresseerd en sommigen wisten zelfs al welke verschillende sjofartonen er zijn en waar die voor staan. Vooral de extra lange tekia gedola – dat is de lange tekia die wordt geblazen ter afsluiting – werd met aandacht gevolgd. De eerste poging die toon te blazen ging niet helemaal naar wens, maar de tweede poging leverde gelukkig goedkeurende blikken van de kinderen op. Daarna hebben we nog gezellig gepraat.

Mijn gedachten dwaalden af naar mijn eigen jeugd. Ik kwam dan voor Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) vanuit de mediene naar Amsterdam. De diensten in de Lekstraat en ‘de Obrecht’ – zoals die toen heette – staan me nog helder voor de geest. Ik herinner me hoe statig en plechtig het er in sjoel aan toe ging. Dat is natuurlijk logisch, het zijn immers de Jamiem Nora’iem – tien dagen van inkeer, van Rosj Hasjana tot Jom Kippoer (Grote Verzoendag). Dat neemt niet weg dat ik me ook blij voelde omdat het Rosj Hasjana was. In dit verband dacht ik aan het volgende verhaal.

Er was een oude man die al jaren op Rosj Hasjana sjofar blies voor de Rebbe van Radomsk. En toen kwam er een dag waarop hij geen enkele toon uit zijn sjofar kreeg. Daarop stapte een jongeman naar voren en die blies alle tonen in één keer achter elkaar door. Dat maakte de oude man extra treurig. Waarop de rebbe het woord nam. “Een koning had eens een kostbare diamant die geslepen moest worden. De oudere slijpers durfden het niet aan, ze waren bang het fout te doen. Toen kwam er een jonge man die de diamant in de kortste keren de juiste vorm gaf. Zo is het ook met jou,” zei de rebbe tegen de oude sjofarblazer. “Jij reflecteert op de ontzagwekkende betekenis van deze Jamiem Nora’iem, daarom lukt het je niet. Die jonge blazer heeft bravoure en denkt nog niet zo diep; dat komt met de jaren.”

Terug naar deze tijd. Laten we onze kinderen en jongeren vooral laten genieten van de Hoge Feestdagen; als je ergens blij van wordt, ga je je er vanzelf meer in verdiepen.

Sjabbat sjalom en alvast sjana tova.

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend mazal tov!VACATURE CIDI


Stafmedewerker Israël en het Midden-Oosten

CIDI zoekt een stafmedewerker Israël en het Midden-Oosten. In deze functie ben je inhoudelijk verantwoordelijk voor het informeren over Israël en het Midden-Oosten op ieder niveau. Het onderhouden van effectieve externe contacten behoort ook tot het takenpakket. Het schrijven van (web)artikelen en onderzoeksrapporten is een belangrijk deel van de werkzaamheden. Daarnaast geef je lezingen over specifieke, verdiepende (niet per se politieke) onderwerpen, participeer je in debatten en geef je soms lessen op scholen.
Meer weten? Klik hier

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Gewijzigd reglement
In de vergadering van de Raad van Toezicht van woensdag 6 juli, is het gewijzigd reglement vastgesteld. Klik hier voor het gewijzigd reglement.
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen (020) 646 25 45.
· De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 15 september. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvang je een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die eerder zijn uitgestuurd, zijn HIER terug te vinden.

Deze pagina delen