IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Afscheid Zomer BBQ
· Eroev Ride: koffiedrinken met Ran Margaliot
· Voor de kinderen: Kom een bijenhotel maken!
· Proefles volgen van ons Joods onderwijs
· Ambassadeur Ephraim bezoekt NIHS
· Nieuws van sjoels en sjioeriem
· Mededeling Rabbinaat over le Pain Quotidien
· Bestel nu de loelav
· Loeach vernieuwd
· Sjabbat Bazaar
· Liever Lang Thuisbeurs
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Activiteitenkalender
· Mededelingen NIHS

Sjabbat
begint morgen, vrijdag 2 september, (in de regio Amsterdam) om 19:05 uur en eindigt op zaterdag 3 september om 21:07 uur.

Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

DE AFSCHEID ZOMER BBQ WIL JE NIET MISSEN

Aanmelden tot uiterlijk dinsdag 6 september via: activiteiten@nihs.nl

PROFRENNER RAN MARGALIOT BIJ EROEV RIDE AMSTERDAM


Op zondag 11 september is iedereen van harte welkom bij het JCC om te luisteren naar het boeiende verhaal van Ran Margaliot, de Israëlische profwielrenner die dit jaar meerijdt met de Eroev Ride Amsterdam. Margaliot is niet alleen wielerheld, maar ook de oprichter van de Israel Cycling Acadamy en oprichter en CEO van Bartali Youth in Movement.

Om 11:30 uur staat de koffie klaar, om 12:00 uur spreekt Ran Margaliot en om 12:30 uur zwaaien we samen alle deelnemers uit bij de start van de Eroev Ride.

Meer informatie over de Eroev Ride Amsterdam 2022 op deze website.
Direct inschrijven kan natuurlijk ook!

ROSJ HASJANA-ACTIVITEIT VOOR KINDEREN

Aanmelden via activiteiten@nihs.nl

KOM NAAR EEN PROEFLES VAN ONS JOODS ZONDAGONDERWIJS

Heb je een kind (of kinderen) in de leeftijd van 4 tot 12 jaar? En wil je dat jouw kind spelenderwijs kennismaakt met of meer leert over Joodse feestdagen en mitswot? Of wil je dat jouw kind Hebreeuwse les krijgt? Laat het dan een ochtendje komen meedraaien in een van onze kleine lesgroepen. Nu de Hoge Feestdagen eraan komen, zijn de zondagen in september daarvoor extra geschikt. Zo’n proefles is gratis, wél graag even melden via onderwijs@nihs.nl.

Direct aanmelden voor het hele schooljaar kan natuurlijk ook; scan dan de QR-code of gebruik deze link. Meer informatie? Stuur een e-mail naar onderwijs@nihs.nl.

BEZOEK VAN AMBASSADEUR MODI EPHRAIM
Deze week bezocht de nieuwe Israëlische ambassadeur, Modi Ephraim, de Joodse Gemeente Amsterdam. Tijdens een lunch maakte hij kennis met o.a. het bestuur, het rabbinaat, de sjoelrabbijnen en de voorzitters van de sjoelgemeenschappen. Na welkomstwoorden van NIHS- voorzitter Ruben Troostwijk en rabbijn Eliezer Wolff, vertelde de ambassadeur op zijn beurt hoe prettig hij het vond ons te ontmoeten.


De ambassadeur sprak ook over de uitdagingen waar Israël voor staat, met name waar het de internationale politiek betreft. Het werd duidelijk dat er veel wijsheid en hulp van boven nodig is.

Tot slot sprak rabbijn Shmuel Katz, die de missie van Modi Ephraim vergeleek met die van rabbijn Chaim Yosef David Azulai, die al in de 18e eeuw in Nederland was als afgezant van de Joodse gemeenschap in Israël. Om een beeld te krijgen van hoe de Joodse Gemeente Amsterdam zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld, ontving de ambassadeur het boek Sjehechejanoe, in 2010 uitgegeven ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de NIHS.

NIEUWS VAN SJOELS EN SJIOERIEM

· AMOS – Doordeweeks ochtendminjan
Wil je ‘vaste deelnemer’ worden aan het ochtendminjan in de AMOS-sjoel – op werkdagen om 08:30 uur – dan zou het fijn zijn als je opgeeft op welke weekdagen je komt. Mocht je af en toe willen komen, meld je dan a.j.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. Komende sjabbat spreekt Rachel Loonstein. Tijd: 17:00-18:00 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Kom op tijd, dan sta je niet voor een dichte deur. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 tammoez / 8 juli zijn we van start gegaan met Masechet Ketoebot. Dit traktaat behandelt de verschillende aspecten van de relatie tussen man en vrouw, zoals financiële verplichtingen tijdens of na beëindiging van het huwelijk (echtscheiding of overlijden). De verplichtingen zijn voornamelijk opgenomen in de ketoeba (huwelijksovereenkomst). Het traktaat Ketoebot telt 112 pagina’s, verdeeld over 13 hoofdstukken. Het leren van Ketoebot wordt afgerond op 1 chesjwan 5783 /26 oktober 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
MEDEDELING VAN HET RABBINAATBESTEL NU DE LOELAV

Ook dit jaar kun je de arba’a miniem set weer bestellen via deze webshop, aanbevolen door het NIK. De etrogiem, hadassiem (behalve de hadassiem voor kinderen) en loelaviem zijn onder het hechsher van het Beth Din van Raw S. Wozner (Harav Stern of Harav Brandsdorfer). Selecteer de gewenste producten en betaal online via iDeal, Paypal/Credit card of via bank overschrijving. Bestellen kan tot en met 10 september.

Let goed op bij het bestellen
Je krijgt geleverd wat je hebt besteld. Wijzigen van de bestelling tijdens het afhalen is niet meer mogelijk. Let dus op dat als je een etrog met pitam wenst, je deze ook bestelt! Kijk tijdens het bestellen goed op het scherm naar alle mogelijkheden.

Ophalen of laten bezorgen
Je kunt ervoor kiezen om jouw bestelling te laten bezorgen per postpakket of deze zelf op te halen. Op aanvraag kan er, tegen een meerprijs, een deur-tot-deur verzending verzorgd worden. Ophalen in het JCC op:
· donderdag 6 oktober tussen 10:00 en 14:00 uur, 16:00 en 19:00 uur of tussen 20:00 en 23:00 uur
· vrijdag 7 oktober tussen 09:00 uur en 12:00 uur

Niet (tijdig) besteld?
Heb je niet tijdig besteld en betaald? Wellicht zijn er toch voldoende loelaviem beschikbaar (er is altijd een marge voor bederf of pasoel zijn), maar zeker is dat niet en je kunt pas afhalen als de anderen hun bestelling hebben ontvangen. Ook kunnen dan de prijzen afwijken van die op de website.

Meer informatie
SukkahEurope: e-mail sukkaheuropeNL@gmail.com of telefonisch: 06 2487 8975.

DE LOEACH VERNIEUWD

Deze week valt hij weer op de mat, de Loeach, de Joodse agenda die het NIK jaarlijks uitgeeft. Ditmaal zul je verrast zijn want het formaat van de Loeach is veranderd, iets groter en daarmee ook een stuk overzichtelijker. De bladspiegel is gekanteld en de presentatie van de informatie in de Loeach is sterk verbeterd. Nu is het meer een boekje geworden waarin wat te lezen valt, bijvoorbeeld over het feit dat in het komende Joodse jaar Israël 75 jaar bestaat. Ook staan er mooie foto’s in de Loeach. Als je de agenda ziet, dan merk je direct dat de Loeach een gedaanteverandering heeft ondergaan. Maar de informatie zelf blijft onveranderd: betrouwbaar en accuraat. NIHS-leden krijgen een gratis Loeach toegestuurd. Wil je een extra exemplaar of wil je er een cadeau doen? De Loeach is te koop bij de WIZO Giftshop. Geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10:00 – 16:00 uur. Ook te koop via www.wizogiftshop.nl. De prijs is € 10,- + eventuele verzendkosten.

SJABBAT BAZAAR

Op zondag 6 november organiseren we in het JCC een Sjabbat Bazaar. We willen er graag een gezellige en kleurrijke dag van maken en verwachten een grote opkomst. Heb jij iets bijzonders dat je wilt verkopen of bied je een interessante (gezellige) workshop? Meld je dan aan bij m.gomezdemesquita@nihs.nl.DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Een nieuw Sefer Tora

Afgelopen maandag was de straat in Buitenveldert waar ik woon volgestroomd met meer dan 200 mensen uit de kille. Via Neerkanne werd een nieuw Sefer Tora (Tora-rol) in een levendige optocht, met muziek en dans, naar het Beth Hamidrash op Merckenburg gebracht. Dit Sefer Tora is geschreven ter nagedachtenis aan oud-Opperrabbijn van de Joodse Gemeente Amsterdam Meir Just z”l, zijn echtgenote Edit Just-Celter z”l en aan Jacob (Jaap) Loonstein z”l.

Het was een bijzonder vreugdevolle gebeurtenis. Tijdens de seoedat mitswa (feestmaaltijd) sprak rabbijn Zimmerman uit Londen. Hij citeerde de uitspraak in de Talmoed dat ook als iemand een Sefer Tora heeft geërfd van zijn vader, hij nog steeds de mitswa heeft om een nieuwe te (laten) schrijven. Waarom? Omdat iedere generatie haar eigen Sefer Tora heeft. Iedere generatie heeft de taak en de uitdaging om in en met die vijf boeken van de Tora opnieuw een mooi en betekenisvol Jodendom te creëren.

De sofeer die dit Sefer Tora heeft geschreven, heeft al eens eerder een Sefer Tora voor Amsterdam geschreven; dat staat sinds 2011 in de Gerard Dou sjoel. Ook toen was er een feestelijke inwijding. Het lijkt er op dat de woorden van rabbijn Zimmerman in onze stad letterlijk worden opgevolgd. De sjoel in de Gerard Doustraat is de oudste functionerende NIHS-sjoel, met een historie die 130 jaar terug gaat. De historie van het Beth Hamidrash, tegenwoordig aan Merckenburg gevestigd, gaat nog veel verder terug, naar de 18e eeuw.

Deze twee Tora-rollen (Beth Hamidrash en Gerard Dou) vertellen samen dat de Jiddischkeit in onze stad eeuwen terug gaat én dat de Jiddische ziel van Mokum alef ervoor zorgt dat het Joods leven in onze stad zich steeds weer vernieuwt.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV


BAR MITSWA
Yoav van Dijk, zoon van Edwin & Sharon van Dijk-Lobatto, broer van Samuel en kleinzoon van Louis & Cora Lobatto en van Henny van Dijk.

We wensen allen van harte mazal tov!

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend mazal tov!

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Gewijzigd reglement
In de vergadering van de Raad van Toezicht van woensdag 6 juli, is het gewijzigd reglement vastgesteld. Klik hier voor het gewijzigd reglement.
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen (020) 646 25 45.
· De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 8 september. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvang je een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die eerder zijn uitgestuurd, zijn HIER terug te vinden.

 

 

Deze pagina delen