IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Afscheid Zomer BBQ
· Eroev Ride
· Komende zondag: Family Fun Day
· Aanmelden voor ons Joods onderwijs
· Nieuws van sjoels en sjioeriem
· Bestel nu de loelav
· Sjabbat Bazaar
· Liever Lang Thuisbeurs
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Activiteitenkalender
· Mededelingen NIHS

Sjabbat b
egint morgen, vrijdag 26 augustus, (in de regio Amsterdam) om 19:15 uur en eindigt op zaterdag 27 augustus om 21:24 uur.

Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

De zomer voorbij?
De vakantie ligt voor de meesten (bijna) achter ons en het ‘gewone leven’ neemt weer zijn gang. Ook de activiteiten van en rond de Joodse Gemeente gaan weer van start. Daarom ontvang je vanaf nu weer elke week de Nieuwsbrief. Lees vooral verder, dan mis je onze Afscheid zomer-BBQ niet. Maar er is natuurlijk nog veel meer…Aanmelden tot uiterlijk dinsdag 6 september via: activiteiten@nihs.nl

SCHRIJF JE NU IN VOOR DE EROEV RIDE AMSTERDAM

Meer informatie over de Eroev Ride Amsterdam 2022 op deze website.
Direct inschrijven kan natuurlijk ook!

KOMENDE ZONDAG: FAMILY FUN DAY


Aanmelden kan via deze link

MELD JE KIND(EREN) AAN VOOR ONS JOODS ONDERWIJSAanmelden kan door het scannen van de QR-code, of via deze link. Meer informatie? Stuur een e-mail naar onderwijs@nihs.nl

NIEUWS VAN SJOELS EN SJIOERIEM
· AMOS – Doordeweeks ochtendminjan
Wil je ‘vaste deelnemer’ worden aan het ochtendminjan in de AMOS-sjoel – op werkdagen om 08:30 uur – dan zou het fijn zijn als je opgeeft op welke weekdagen je komt. Mocht je af en toe willen komen, meld je dan a.j.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. Komende sjabbat spreekt Rabbijn Ies Vorst. Tijd: 17:00-18:00 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Kom op tijd, dan sta je niet voor een dichte deur. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 tammoez / 8 juli zijn we van start gegaan met Masechet Ketoebot. Dit traktaat behandelt de verschillende aspecten van de relatie tussen man en vrouw, zoals financiële verplichtingen tijdens of na beëindiging van het huwelijk (echtscheiding of overlijden). De verplichtingen zijn voornamelijk opgenomen in de ketoeba (huwelijksovereenkomst). Het traktaat Ketoebot telt 112 pagina’s, verdeeld over 13 hoofdstukken. Het leren van Ketoebot wordt afgerond op 1 chesjwan 5783 /26 oktober 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
BESTEL NU DE LOELAV

Ook dit jaar kun je de arba’a miniem set weer bestellen via deze webshop, aanbevolen door het NIK. De etrogiem, hadassiem (behalve de hadassiem voor kinderen) en loelaviem zijn onder het hechsher van het Beth Din van Raw S. Wozner (Harav Stern of Harav Brandsdorfer). Selecteer de gewenste producten en betaal online via iDeal, Paypal/Credit card of via bank overschrijving. Bestellen kan tot en met 10 september.

Let goed op bij het bestellen
Je krijgt geleverd wat je hebt besteld. Wijzigen van de bestelling tijdens het afhalen is niet meer mogelijk. Let dus op dat als je een etrog met pitam wenst, je deze ook bestelt! Kijk tijdens het bestellen goed op het scherm naar alle mogelijkheden.

Ophalen of laten bezorgen
Je kunt ervoor kiezen om jouw bestelling te laten bezorgen per postpakket of deze zelf op te halen. Op aanvraag kan er, tegen een meerprijs, een deur-tot-deur verzending verzorgd worden. Ophalen in het JCC op:
· donderdag 6 oktober tussen 10:00 en 14:00 uur, 16:00 en 19:00 uur of tussen 20:00 en 23:00 uur
· vrijdag 7 oktober tussen 09:00 uur en 12:00 uur

Niet (tijdig) besteld?
Heb je niet tijdig besteld en betaald? Wellicht zijn er toch voldoende loelaviem beschikbaar (er is altijd een marge voor bederf of pasoel zijn), maar zeker is dat niet en je kunt pas afhalen als de anderen hun bestelling hebben ontvangen. Ook kunnen dan de prijzen afwijken van die op de website.

Meer informatie
SukkahEurope: e-mail sukkaheuropeNL@gmail.com of telefonisch: 06 2487 8975.

SJABBAT BAZAAR

Op zondag 6 november organiseren we in het JCC een Sjabbat Bazaar. Heb je iets bijzonders dat je wilt verkopen of bied je een interessante (gezellige) workshop? Meld je dan aan bij m.gomezdemesquita@nihs.nl.DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Nooit te vroeg en nooit te laat

Bijna twee weken geleden bezocht ik op vrijdagmiddag de kotel (Klaagmuur). Hasjem stuurt me altijd een bijzondere boodschap tijdens of na mijn bezoek aan de kotel, dat gebeurde ook dit keer. Volgens mij willen de buschauffeurs in Jeroesjalajiem ruim voor sjabbat thuis zijn om alvast de kippensoep of chammien te kunnen proeven. Want toen ik de kotel verliet, stonden er zeker 200 mensen te wachten bij één bus.

Ik ging dus lopen, een flinke wandeling. Bij de Jaffapoort – het was inmiddels kwart voor vier, drie uur voor sjabbat – kwam ik een chassied tegen, in zijn sjabbesjas en met de zo tekenende sjtreimel. Ik vond het een mooi gezicht. Deze man dacht al niet meer aan een bus, voor hem was sjabbat al een beetje begonnen. Ik vroeg hem: Gaat u nu al naar de kotel voor sjabbes? Hij antwoordde mij met één zin. Hij zei in het Duits-Jiddisch: “Es ist keinmal nicht zu früh und keinmal nicht zu spät” (Het is nooit te vroeg en het is nooit te laat) en liep verder. Ik stond even stil bij deze ‘to the point’ repliek.

Een paar dagen later kregen we, nog steeds in Israël, bezoek van een kennis. Die vrouw was met al haar kinderen in Europa geweest voor de onthulling van Stolpersteine (struikelstenen). Ze vertelde dat het bijzonder was geweest, maar wel één wanklank had. Ze had namelijk een bekende uitgenodigd voor die onthulling. Toen die man hoorde dat er ook jizkor en kaddiesj zou worden gezegd, was de reactie: “Daar wil ik niet bij zijn.” Kwetsend en respectloos? Ik hoop dat Hasjem die weigerende man de woorden influistert die ik hoorde van die chassied in Jeroesjalajiem: het is nooit te vroeg en het is nooit te laat.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

GEBOREN
Miriam Jael Elzas, dochter van Shifra & Yehuda Raskin-Elzas (New York), zusje van Shaya, Dovi & Ashi en kleindochter van Joop & Naomi Elzas.

Moshe Yehuda Benjamin, zoon van Gitti & Sruli Benjamin (Manchester), broertje van Shelly en kleinzoon van Alex & Jael Benjamin.

BAR MITSWA
Noam Mehlmann, zoon van Doron & Elishewa Mehlmann, broer van Leah en kleinzoon van Fred & Sylvia Hochheimer. Raphael de Bruijn, zoon van Nechemja & Michal de Bruijn-Toledano, broer van Manou en kleinzoon van Bas & Paula de Bruijn en van Jacques & Ineke Toledano.

Yaniv Junge, zoon van Jair en Gila Junge-de Wolf en broer van Shira.

We wensen allen van harte mazal tov!

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend mazal tov!

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Jaarrekening 2021 In de vergadering van de Raad van Toezicht van woensdag 6 juli, is de jaarrekening 2021 inclusief het bestuursverslag goedgekeurd. Klik hier om het document te lezen.
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl.
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen (020) 646 25 45.
· De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 1 september. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvang je een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die eerder zijn uitgestuurd, zijn HIER terug te vinden.

Deze pagina delen