IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Nog heel even ‘vroegboekkorting’: meld je kind(eren) nu aan voor onze zondagonderwijs
· Filmmiddag Tisja Be’av
· Nieuws van sjoels en sjioeriem
· Sjabbat Bazaar
· Mini-symposium: Boterkoek en spekkoek
· BLEW zoekt vrijwilligers
· De pen van rabbijn Katz
· Activiteitenkalender
· Mededelingen NIHS

Sjabbat
begint morgen, vrijdag 29 juli (in de regio Amsterdam) om 20:00 uur en eindigt op zaterdag 30 juli om 22:27 uur en dus niet, zoals per abuis op de magneet met sjabbattijden staat, om 22:47 uur.

Komkommertijd
In juli en augustus zijn er vrijwel geen activiteiten; daarom verschijnt de nieuwsbrief in deze periode niet wekelijks zoals je van ons gewend bent. De volgende nieuwsbrief valt op donderdag 25 augustus in je mailbox.

Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram, Facebook en YouTube.

MELD JE KIND(EREN) NU AAN VOOR ONS JOODS ONDERWIJS


Aanmelden kan door het scannen van de QR-code, of via deze link. Meer informatie? Stuur een e-mail naar onderwijs@nihs.nl

FILMMIDDAG TISJA BE’AV
Op zondag 7 augustus / 9 av is er in het JCC weer de jaarlijkse filmmiddag ter gelegenheid van Tisja Be’av. Op deze treur- en vastendag staan we stil bij de verwoesting van de eerste en de tweede Tempel (Beth Hamikdasj), die beide op de negende dag van de maand av werden verwoest, in het jaar 586 voor de jaartelling en opnieuw in het jaar 70. Deze dag markeert het begin van de ballingschap. Ook het decreet uit 1492 om alle Joden uit Spanje te verbannen, viel op 9 av.De filmmiddag begint om 15:00 uur; iedereen (mannen en vrouwen) is van harte welkom. Meer informatie: s.katz@nihs.nl

NIEUWS VAN SJOELS EN SJIOERIEM

· AMOS – Doordeweeks ochtendminjan
Wil je je opgeven als ‘vaste deelnemer’ aan het ochtenminjan in de AMOS-sjoel – op werkdagen om 08:30 uur – dan zou het fijn zijn als je opgeeft op welke weekdagen u present bent. Mocht je af en toe willen komen, meld je dan a.j.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. Komende sjabbat spreekt Josepha Wilk. Het onderwerp: ‘Door Rachel zal onze galoet weer eindigen; een andere kijk op Tisja be’Aw. Tijd: 17:00-18:00 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Kom op tijd, dan sta je niet voor een dichte deur. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 tammoez / 8 juli zijn we van start gegaan met Masechet Ketubot. Dit traktaat behandelt de verschillende aspecten van de relatie tussen man en vrouw, zoals financiële verplichtingen tijdens of na beëindiging van het huwelijk (echtscheiding of overlijden). De verplichtingen zijn voornamelijk opgenomen in de ketuba (huwelijksovereenkomst). Het traktaat Ketubot telt 112 pagina’s, verdeeld over 13 hoofdstukken. Het leren van Ketubot wordt afgerond op 1 chesjwan 5783 /26 oktober 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
De eerstvolgende sjioer wordt gehouden op zondag 28 augustus. In de nieuwsbrief van 25 augustus plaatsen we het overzicht van de sjioeriem in de week van 28 augustus t/m 2 september.

SJABBAT BAZAAR


Op zondag 6 november organiseren we in het JCC een Sjabbat Bazaar. Heb je iets bijzonders dat je wilt verkopen of bied je een interessante (gezellige) workshop? Meld je dan aan bij m.gomezdemesquita@nihs.nl.

BOTERKOEK EN SPEKKOEK
Op zondagochtend 21 augustus organiseert de Stichting Zachor Poesaka, in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier (JCK), het Mini-symposium Boterkoek & Spekkoek. De Joden in Nederlands-Indië.
Locatie: Uilenburger Sjoel
Tijd: 10:30 uur – 12:30 uurDe Stichting Zachor Poesaka stelt zich ten doel bij te dragen aan bewustwording en versterken van de collectieve herinnering van eenieder aan alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, meer specifiek aan de Joden in Nederlands-Indië. Meer informatie: info@zachorpoesaka.nl

BLEW ZOEKT VRIJWILLIGERS

De stichting Bij Leven en Welzijn (BLEW) zet zich al meer dan veertig jaar in voor de veiligheid en de beveiliging van de Joodse gemeenschap in Nederland. Om dat te kunnen blijven doen, zijn er vrijwilligers nodig. Daarom is BLEW op zoek naar mannen en vrouwen die zich willen inzetten voor het weerbaar en veilig houden van onze Joodse gemeenschap. Heb je minimaal 1 joodse ouder of grootouder en ben je (per september 2022) 17 jaar of ouder? Meld je dan aan via info@blew.org. Wil je meer informatie? Bel dan met 020 404 1749.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Vakantie
Aan het einde van het schooljaar zagen we beelden van scholieren die aftelden van 10 naar 0 om vervolgens het schoolgebouw uit te rennen, op weg naar hopelijk een zorgeloze vakantie. Voor menigeen onder ons begint of begon die vakantie dit keer met een grote zorg. Hoe laat moet ik op Schiphol zijn? Drie uur van tevoren, vier uur vante voren? Kan ik alle bagage voor drie weken in een klein handkoffertje proppen en koop ik ondergoed en tandenborstel wel op mijn bestemming, om zo de incheckrij te ontlopen?

Dit brengt mij op het volgende. In Tenach gaat er niemand op vakantie. Er worden lange reizen gemaakt, mensen bevinden zich in de natuur, vechten met wilde dieren, maar vakantie… nee. Waarom niet? Was dat toen niet nodig? Tenach geeft daar geen antwoord op. Mag ik het dan zelf proberen?

Een eerste antwoord kan zijn dat het Jodendom met de wekelijkse sjabbat al een platform is voor rust en ontspannen. Een tweede antwoord is dat de regelmatige tocht die onze voorouders naar Jeroesjalajiem maakten op zichzelf al een interessante reis was. Een reis vol afwisseling en verblijf op onbekende plekken. Ook werden lange afstanden afgelegd om familie te bezoeken of iemand om raad of steun te vragen. Toch is dit antwoord volgens mij niet afdoende.

Ik weet dat ik riskeer dat mijn werkgever na de volgende regels zal zeggen dat ik niet zoveel vakantie meer nodig heb. Maar ik schrijf ze toch. De vraag is namelijk: wie ben ik? Ben ik mezelf of niet? Gaan we op vakantie om iemand anders of juist om onszelf te zijn? In ons allemaal leeft immers de intense wens om onszelf te kunnen zijn. En waarom zou ik iemand anders willen zijn? Ik ben hopelijk happy met mijzelf. Is dat makkelijk? Nee. Misschien wordt daarom de drang om op vakantie te gaan steeds sterker. En helaas, in die rij van een kilometer op Schiphol voor terminal 1 sta je met twee- of drieduizend mensen. Jezelf zijn kun je daar zeker nog niet.

Lang geleden kwam in de Lekstraatsjoel een dametje. Ze was nooit getrouwd geweest, ze zorgde voor zichzelf en haar broer. Haar bestaan was niet opwindend – zeker niet naar onze huidige maatstaven – maar ze klaagde nooit. Ze woonde in een benedenwoning aan het Merwedeplein. Aan de overkant van de straat stond een bankje in de schaduw. Daar ging ze zomers graag zitten. Op een keer kwam mijn moeder haar daar tegen. Ze lachte een beetje en zei met een glimlach: “Das ist mein Sommerfrische.” (Dat is mijn zomervakantie). Zij was altijd zichzelf, zonder air, zonder veel drukte. Voor haar was dat blijkbaar genoeg.

Is dat ook genoeg voor u? Hopelijk heeft u het antwoord voor u gaat surfen op de kayak- of booking.com website. Voor mij? Ik weet het niet. Ik ga toch maar een reis boeken van drie weken om daar eens goed over na te denken.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOVHeb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend Mazal tov!

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) geopend van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim- mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: (020) 646 00 46, e-mail: info@nihs.nl. Het Rabbinaat is tijdens de zomerperiode voor dringende vragen bereikbaar via Whatsapp:
06 2909 9235 (rabbijn Wolff).
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen (020) 646 25 45.
· Jaarrekening 2021
In de vergadering van de Raad van Toezicht van woensdag 6 juli, is de jaarrekening 2021 inclusief het bestuursverslag goedgekeurd. Klik hier om het document te lezen.
· In de zomer zijn er veel minder activiteiten; daarom verschijnt de volgende nieuwsbrief pas op donderdag 25 augustus. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvang je een (extra) nieuwsflits.Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

 

Deze pagina delen