Sjabbat begint morgen, vrijdag 1 juli (in de regio Amsterdam) om 20:25 uur en eindigt op zaterdag 2 juli om 23:06 uur.

Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram , Facebook en Youtube

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Nieuws van sjoels en sjioeriem
· Een spontane challe bake
· Meld je kind(eren) nu aan voor ons Joods onderwijs
· Kaartverkoop B’nai B’rith Chanoekaconcert
· Heel Holland bakt: patissier gezocht!
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Activiteitenkalender
· Mededelingen NIHS

CHAZZANOET IN JCC SJOEL BUITENVELDERT



Meer weten? Stuur een e-mail naar jccsjoel@gmail.com

DEZE SJABBAT: LAATSTE DIENST SJOEL WEST VOOR DE ZOMERSTOP




Aanstaande sjabbat (2 juli / 3 tammoez) is de laatste sjabbatdienst voor de zomerstop met veel zang, een uitgebreide kidoesj en aansluitend lunch (bij mooi weer in de tuin). Zoals altijd is iedereen van harte welkom! Aanmelden via sjoelwestamsterdam@gmail.com

SJOEL WEST KRIJGT SANDER ISRAËLS-PORTRET
Sjoel West heet – dat is niet algemeen bekend – officieel de Sander Israëls-sjoel, naar de oprichter. Huisarts Sander Israëls woonde al voor de oorlog in de buurt. Na de bevrijding keerde hij met zijn gezin terug en startte er opnieuw een huisartspraktijk. In 1957 neemt Sanders het initiatief om een sjoel te beginnen in Amsterdam-West. Sjoel West blijft klein van omvang. Anders dan latere sjoelbezoekers denken, is de gemoedelijke sfeer niet pas door Hans en Bloeme Evers ontstaan, maar was dit vanaf het begin het geval; te danken aan Sander Israëls. Dokter Israëls overleed in 1980. Bij het 50-jarig bestaan kreeg de sjoel de naam Sander Israëls-sjoel.



Wie de sjoel binnenkomt, passeerde al de foto’s van Bloeme Evers-Emden en Erwin Brugmans. Nu is daar het portret aan toegevoegd van degene die als eerste deze sjoel leidde: dokter Sander Israëls. En het is alsof ze alle drie nog steeds willen zeggen: “kom maar, kom maar binnen in Sjoel West; hier ben je welkom zoals je bent.”

Binnenkort verschijnt het, door Ruben Vis geschreven, boek: ‘Niet gemakkelijk iets te bereiken in Amsterdam-West, Geschiedenis van het Joodse leven in het westen van Amsterdam’. Daarin lees je ook meer over dokter Sander Israëls.

OVERIG NIEUWS VAN SJOELS EN SJIOERIEM

· AMOS – Doordeweeks ochtendminjan
Wil je je opgeven als ‘vaste deelnemer’ aan het ochtenminjan in de AMOS-sjoel – op werkdagen om 08:30 uur – dan zou het fijn zijn als je opgeeft op welke weekdagen u present bent. Mocht je af en toe willen komen, meld je dan a.j.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. Komende sjabbat spreekt Fedia Jacobs. Tijd: 17:00-18:00 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Kom op tijd, dan sta je niet voor een dichte deur. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

· RAS – lunch deze sjabbat (2 juli)
De RAS organiseert deze sjabbat een (informele) lunch, aansluitend op de sjoeldienst. De lunch wordt gehouden in de kiddoesjruimte van de RAS. Vanwege de beperkte ruimte verzoeken wij een ieder die wil deelnemen zo spoedig mogelijk de aanwezigheid door te geven via info@rassjoel.nl.

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 maart zijn we begonnen met seder Nasjiem; het derde van de zes delen van de misjna. De eerste masechet van deze seder is Jevamot. Het hoofdonderwerp is Jiboem (zwagerhuwelijk) en Chalitza (ontbinding van het zwagerhuwelijk). Ook andere aspecten van familierelaties komen aan de orde. Masechet Jevamot telt 16 hoofdstukken en we ronden het bestuderen ervan af op 8 tammoez / donderdag 7 juli 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL

 

EEN SPONTANE CHALLEBAKE
Op zondagochtend naar Joodse les terwijl er ook Jom Ha Voetbal is….? Toch kwamen er 13 leerlingen en juf Jaël en rebbetsin Wolff wilden de les voor hen dit keer extra-extra leuk maken. Zo ontstond spontaan het plan om de mitswa van Hafrashat challah, waarover we afgelopen sjabbat in de parasja hadden gelezen, in praktijk te brengen.

De kinderen mochten challes vlechten of broodjes vormen van het van tevoren bereide deeg. Toen de challes in de oven stonden, leerden de kinderen over het apart nemen van een stukje van het challedeeg – dat stukje werd in de tijd van het Beth Hamikdasj aan de Koheen gegeven, tegenwoordig verbranden we het of gooien het dubbel verpakt weg –over wanneer je wel of geen beracha zegt enzovoort. Na de les ging ieder kind naar huis met een nog warme challe, lekker voor de lunch.

 

MELD JE KIND(EREN) NU AAN VOOR ONS JOODS ONDERWIJS



Aanmelden kan door het scannen van de QR-code, of via deze link. Meer informatie? Stuur een e-mail naar onderwijs@nihs.nl

B’NAI B’RITH CHANOEKA CONCERT


Vorig jaar met 10.000 online views opnieuw een wereldsucces.
Bekijk hier het Chanukah Concert 2021


HEEL HOLLAND BAKT
Word jij dé nieuwe patissier voor Joods Nederland?!


Heel Holland bakt óf laat zich graag verwennen met appeltaart, cake, bolussen, zoute koekjes of andere – in onze Joodse gemeenschap – kosjere lekkernijen van de banketbakker. We willen graag dat dit mogelijk blijft. Daarom deze oproep:
Max de Wolf van Moos Gebak zoekt per direct een maatje en/of overnamekandidaat. Word jij dé nieuwe patissier voor Joods Nederland?!

Meld je aan bij j.nelemans@nihs.nl of bel voor meer informatie naar (020) 646 00 46.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

De kosjere bakker

Dit weekend bakt Max de Wolf van Moos Kosher Banket voor het laatst. Na 56 jaar hangt hij zijn banketbakkersmuts aan de wilgen. Een moment om bij stil te staan.

In Bereesjiet 18 vinden we dat Awraham Awienoe aan zijn echtgenote Sara vraagt deeg te kneden en koeken te maken. Een van de verklaarders vraagt waarom Awraham, die toch brood wilde serveren, niet gewoon zegt: kneed en maak brood. Het antwoord: het ging om reizigers. Die mensen wilden zo spoedig mogelijk weer verder en hadden dus geen tijd om op brood te wachten. Maar het bakken van dunne, platte pitta-achtige broodjes kost weinig tijd. En dat is de koek waar Awraham het over heeft. Ook toen werd er al precies naar behoefte gebakken.

Hét ultieme kosjere baksel is de challe. De échte kosjere bakker maakt challes met zes vlechten deeg. Waarom? Op sjabbat hebben we twee challes op onze tafel, elk gemaakt met zes vlechten. Bij elkaar zijn er dus twaalf vlechten. Waarom? Omdat op sjabbat de 12 toonbroden in de tempel werden verdeeld onder de kohaniem. Daar herinneren die twaalf vlechten aan.

Nu neem ik u mee naar de Jodenbreestraat. Daar was voor de oorlog bakkerij Snatager. Die bakte iedere ochtend verse bolussen. Orgade en gember uiteraard. Vroeg in de ochtend vulde de Jodenbreestraat zich met de geur van al dat verse brood en gebak dat met liefde was gemaakt. De bakkerij lag op de route die een jonge man dagelijks aflegde op weg naar het ochtendgebed. En hoewel je eigenlijk niet vóór het ochtendgebed brood mag eten, snoepte hij toch steeds even snel een bolusje. Hij voelde zich daar wel wat schuldig over en besloot op zekere dag het voortaan zonder die heerlijke bolus te stellen. Dat lukt heel aardig. Maar 150 meter verder, vlak bij de Snoge, zei hij tegen zichzelf: “Wat geweldig dat je dit verlangen zoveel meter hebt kunnen weerstaan, nu heb je wel een bolus verdiend.”

Die geur en die aanval op onze smaakpupillen is er niet meer in de Jodenbreestraat, de Sweelinckstraat of op Bolestein. Die krijgen we ook niet meer van Max de Wolf. Gelukkig hebben we nog winkeliers en hopelijk ook (banket)bakkers die voor ons blijven zorgen, maar toch gaat met het afscheid van Moos Kosher Banket een stukje traditie verloren. Max, jij hebt jouw bijdrage geleverd. Onze dank daarvoor. Blijf gezond tot 120, samen met Lydia.

Sjabbat Sjalom voor u allemaal.

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV


Heb jij een simcha(geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend Mazal tov!

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
Het NIHS-kantoor is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) van ma t/m do van 9:00 tot 13:00 uur geopend. In de ochtend (tot 13:00 uur) is de receptioniste aanwezig; dan kan ook gebruik worden gemaakt van het kelim-mikwe. Bezoek in de middag alleen op afspraak. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.Telefoon: 020 646 00 46. U kunt ook een e-mail sturen naar info@nihs.nl
· Overlijden
In geval van overlijden: neem contact op met het Joodse Begrafeniswezen (020) 646 25 45.
· De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 7 juli. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen