MELD JE KIND(EREN) NU AAN VOOR ONS JOODS ONDERWIJS

Aanmelden kan door het scannen van de QR-code, of via deze link. Meer informatie? Stuur een e-mail naar onderwijs@nihs.nl
B’NAI B’RITH CHANOEKA CONCERT


Vorig jaar met 10.000 online views opnieuw een wereldsucces.
Bekijk hier het Chanukah Concert 2021
HEEL HOLLAND BAKT
Word jij dé nieuwe patissier voor Joods Nederland?!

Heel Holland bakt óf laat zich graag verwennen met appeltaart, cake, bolussen, zoute koekjes of andere – in onze Joodse gemeenschap – kosjere lekkernijen van de banketbakker. We willen graag dat dit mogelijk blijft. Daarom deze oproep:
Max de Wolf van Moos Gebak zoekt per direct een maatje en/of overnamekandidaat. Word jij dé nieuwe patissier voor Joods Nederland?!
Meld je aan bij j.nelemans@nihs.nl of bel voor meer informatie naar (020) 646 00 46.
DE PEN VAN RABBIJN KATZ
De kosjere bakker
Dit weekend bakt Max de Wolf van Moos Kosher Banket voor het laatst. Na 56 jaar hangt hij zijn banketbakkersmuts aan de wilgen. Een moment om bij stil te staan.
In Bereesjiet 18 vinden we dat Awraham Awienoe aan zijn echtgenote Sara vraagt deeg te kneden en koeken te maken. Een van de verklaarders vraagt waarom Awraham, die toch brood wilde serveren, niet gewoon zegt: kneed en maak brood. Het antwoord: het ging om reizigers. Die mensen wilden zo spoedig mogelijk weer verder en hadden dus geen tijd om op brood te wachten. Maar het bakken van dunne, platte pitta-achtige broodjes kost weinig tijd. En dat is de koek waar Awraham het over heeft. Ook toen werd er al precies naar behoefte gebakken.
Hét ultieme kosjere baksel is de challe. De échte kosjere bakker maakt challes met zes vlechten deeg. Waarom? Op sjabbat hebben we twee challes op onze tafel, elk gemaakt met zes vlechten. Bij elkaar zijn er dus twaalf vlechten. Waarom? Omdat op sjabbat de 12 toonbroden in de tempel werden verdeeld onder de kohaniem. Daar herinneren die twaalf vlechten aan.
Nu neem ik u mee naar de Jodenbreestraat. Daar was voor de oorlog bakkerij Snatager. Die bakte iedere ochtend verse bolussen. Orgade en gember uiteraard. Vroeg in de ochtend vulde de Jodenbreestraat zich met de geur van al dat verse brood en gebak dat met liefde was gemaakt. De bakkerij lag op de route die een jonge man dagelijks aflegde op weg naar het ochtendgebed. En hoewel je eigenlijk niet vóór het ochtendgebed brood mag eten, snoepte hij toch steeds even snel een bolusje. Hij voelde zich daar wel wat schuldig over en besloot op zekere dag het voortaan zonder die heerlijke bolus te stellen. Dat lukt heel aardig. Maar 150 meter verder, vlak bij de Snoge, zei hij tegen zichzelf: “Wat geweldig dat je dit verlangen zoveel meter hebt kunnen weerstaan, nu heb je wel een bolus verdiend.”
Die geur en die aanval op onze smaakpupillen is er niet meer in de Jodenbreestraat, de Sweelinckstraat of op Bolestein. Die krijgen we ook niet meer van Max de Wolf. Gelukkig hebben we nog winkeliers en hopelijk ook (banket)bakkers die voor ons blijven zorgen, maar toch gaat met het afscheid van Moos Kosher Banket een stukje traditie verloren. Max, jij hebt jouw bijdrage geleverd. Onze dank daarvoor. Blijf gezond tot 120, samen met Lydia.
Sjabbat Sjalom voor u allemaal.
Rabbijn Shmuel Katz
MAZAL TOV

Heb jij een simcha(geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons via j.nelemans@nihs.nl, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend Mazal tov!

|