Sjabbat begint morgen, vrijdag 24 juni (in de regio Amsterdam) om 20:25 uur en eindigt op zaterdag 25 juni om 23:09 uur.

Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram , Facebook en Youtube

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Activiteitenkalender
· Nieuws van sjoels en sjioeriem
· Meld je kind(eren) nu aan voor ons Joods onderwijs
· Heel Holland bakt: patissier gezocht!
· Komende zondag: Jom HaVoetbal
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHSCHAZZANOET IN JCC SJOEL BUITENVELDERTMeer weten? Stuur een e-mail naar jccsjoel@gmail.com

SAVE THE DATE: 2 JULI LAATSTE DIENST SJOEL WEST VOOR DE ZOMERSTOP
Sjabbat 2 juli (3 tammoez) is de laatste sjabbatdienst voor de zomerstop met veel zang, een uitgebreide kidoesj en aansluitend lunch (bij mooi weer in de tuin). Zoals altijd is iedereen van harte welkom! Aanmelden via sjoelwestamsterdam@gmail.com

OVERIG NIEUWS VAN SJOELS EN SJIOERIEM

· AMOS – Doordeweeks ochtendminjan

Wil je je opgeven als ‘vaste deelnemer’ aan het ochtenminjan in de AMOS-sjoel – op werkdagen om 08:30 uur – dan zou het fijn zijn als je opgeeft op welke weekdagen u present bent. Mocht je af en toe willen komen, meld je dan a.j.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. Komende sjabbat spreekt Mieke Waterman uit Israël. Tijd: 17:00-18:00 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Kom op tijd, dan sta je niet voor een dichte deur. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

· RAS – lunch op 2 juli
De RAS organiseert op 2 juli een (informele) lunch, aansluitend op de sjoeldienst. De lunch wordt gehouden in de kiddoesjruimte van de RAS. Vanwege de beperkte ruimte verzoeken wij een ieder die wil deelnemen zo spoedig mogelijk de aanwezigheid door te geven via info@rassjoel.nl.

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 maart zijn we begonnen met seder Nasjiem; het derde van de zes delen van de misjna. De eerste masechet van deze seder is Jevamot. Het hoofdonderwerp is Jiboem (zwagerhuwelijk) en Chalitza (ontbinding van het zwagerhuwelijk). Ook andere aspecten van familierelaties komen aan de orde. Masechet Jevamot telt 16 hoofdstukken en we ronden het bestuderen ervan af op 8 tammoez / donderdag 7 juli 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL


MELD JE KIND(EREN) NU AAN VOOR ONS JOODS ONDERWIJS

Aanmelden kan door het scannen van de QR-code, of via deze link. Meer informatie? Stuur een e-mail naar onderwijs@nihs.nl

HEEL HOLLAND BAKT
Word jij dé nieuwe patissier voor Joods Nederland?!Heel Holland bakt óf laat zich graag verwennen met appeltaart, cake, bolussen, zoute koekjes of andere – in onze Joodse gemeenschap – kosjere lekkernijen van de banketbakker. We willen graag dat dit mogelijk blijft. Daarom deze oproep:
Max de Wolf van Moos Gebak zoekt per direct een maatje en/of overnamekandidaat. Word jij dé nieuwe patissier voor Joods Nederland?!

Meld je aan bij j.nelemans@nihs.nl of bel voor meer informatie naar (020) 646 00 46.

KOMENDE ZONDAG: JOM HAVOETBAL

Klik hier voor meer informatie

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Naar binnen als een pannenkoek

Afgelopen zondag was ik hier in Amsterdam aanwezig bij een studiedag voor Joodse docenten uit Nederland en uit België. De meesten geven Joodse les aan kinderen die naar openbare dagscholen gaan. Wat me opviel was het enthousiasme van al die leraren. Ze spannen zich in om waar het maar mogelijk is de kinderen te verrijken met mitswot. Zo staan naast sjabbat ook de mitswot van tsedaka (liefdadigheid), van de tsietsiet (schouwdraden aan de hoeken van een talliet), van Tora leren en kosjer eten vol in de schijnwerper. De kunst is natuurlijk het zó te brengen dat de kinderen aanvoelen hoe al die mitswot hun leven kunnen verrijken.

Daarover nadenkend, realiseerde ik me dat mijn ouders hetzelfde deden. Als kind woonde ik in Veenendaal en ging daar naar een christelijke lagere school; zo heette de basisschool toen nog. We woonden midden in een niet-Joodse wereld, maar ons huis was doordrenkt met Jodendom. Mijn ouders leerden ons heel veel, op plezierige wijze, en wij begrepen dan ook hoe mooi en fijn het Jodendom is.

Dat lernen en gein samengaan, draag ik nog steeds met me mee. Ik denk aan mijn tijd als leraar Joodse vakken. Op een mooie dag ging ik in de klas pannenkoeken ging bakken. Terwijl de kinderen aten, gaf ik Joodse les. Het Jodendom ging met pannenkoek en kaneelsuiker direct naar binnen. Mijn leerlingen van toen herinneren mij daar nog wel eens aan.

Terug naar afgelopen zondag. De aanwezige docenten kwamen vanuit verschillende stromingen. De één geïnspireerd door het chassidisme, een ander vooral gericht op het Nederlandse traditionele Jodendom. Maar bij allemaal zag ik grote liefde voor de Tora en voor het Joodse kind. Moge hun werk altijd gezegend zijn.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOVGEBOREN
Eliana Tsofia Loonstein, dochter van Awigal Loonstein-Bloemendal & Benzi Loonstein, zusje van Yedidya, Aliza en Talia.

Elon Netanel Klein, zoon van Chawa Walg en David Klein, broertje van Yoav.

Benyi Elburg, zoon van Riki Elburg-Cymerman & Uriel Elburg.

Allen van harte mazal tov met deze grote simcha!

BAR MITSWA
Noah Berendsen viert zijn bar mitswa komende sjabbat, Sjelach Lecha, in de AMOS-sjoel. Van harte mazal tov, ook voor ouders Maya Rodal & Jeroen Berendsen.

BAT MITSWA
Dalia Jacobs, dochter van Danny & Sarah Jacobs en kleindochter van Paul Jacobs viert haar bat mitswa. Van harte mazal tov.

GESLAAGD
Gidi Brandes uit Hoofddorp is geslaagd voor zijn VWO-examen aan het KSH College in Hoofddorp.

Samuel van Dijk is geslaagd voor de MAVO aan het Maimonides en gaat nu naar de MBO-opleiding Marketing.

Michael Hartog is geslaagd voor HAVO, profiel Cultuur en Maatschappij.

Nathan Heijmerink is geslaagd voor het VWO aan het Maimonides.

Yaniv Soesan is geslaagd aan het Ignatius gymnasium in Amsterdam.

We wensen jullie allemaal een hartelijk mazal tov en een vrolijke zomer.

Helaas beschikken we (nog) niet over de namen van al diegenen wier harde werken is beloond met een mooi diploma. Wil je jouw succes delen in deze rubriek? Stuur dan een e-mail naar j.nelemans@nihs.nl.

Heb jij een simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend Mazal tov!

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
Het NIHS-kantoor is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) van ma t/m do van 9:00 tot 13:00 uur geopend. Dan kunt u ook terecht voor het kelim- mikwe. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: 020 646 00 46. U kunt ook een e-mail sturen naar info@nihs.nl
· Overlijden
In geval van overlijden kunt u contact opnemen met het Joodse Begrafeniswezen 020 646 25 45.
· De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 30 juni. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen