Sjabbat begint morgen, vrijdag 17 juni (in de regio Amsterdam) om 20:25 uur en eindigt op zaterdag 18 juni om 23:08 uur.

Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram , Facebook en Youtube

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· High tea
· Meld je kind(eren) nu aan voor ons Joods onderwijs
· Sjabbatdiner voor young professionals
· Nieuws van sjoels en sjioeriem
· Onthulling gedenkteken Olympiaplein
· JMW: Hulp aan tweede generatie
· Heel Holland bakt: patissier gezocht!
· Tikwatenoe Zeildag
· Jom HaVoetbal
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS

HIGH TEA


Aanmelden via activiteiten@nihs.nl o.v.v. High tea 23 juni

MELD JE KIND(EREN) NU AAN VOOR ONS JOODS ONDERWIJS


Aanmelden kan door het scannen van de QR-code, of via deze link. Meer informatie? Stuur een e-mail naar onderwijs@nihs.nl

SJABBATDINER VOOR YOUNG PROFESSIONALS


Dit sjabbatdiner wordt mede georganiseerd door de Joodse Gemeente Amsterdam. Aanmelden per e-mail: JYPamsterdam@gmail.com

NIEUWS VAN SJOELS EN SJIOERIEM

· AMOS – Doordeweeks ochtendminjan

Wil je je opgeven als ‘vaste deelnemer’ aan het ochtenminjan in de AMOS-sjoel – op werkdagen om 08:30 uur – dan zou het fijn zijn als je opgeeft op welke weekdagen u present bent. Mocht je af en toe willen komen, meld je dan a.j.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. Komende sjabbat spreekt Naomi Elzas. Tijd: 17:00-18:00 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Kom op tijd, dan sta je niet voor een dichte deur. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

· RAS – lunch op 2 juli
De RAS organiseert op 2 juli een (informele) lunch, aansluitend op de sjoeldienst. De lunch wordt gehouden in de kiddoesjruimte van de RAS. Vanwege de beperkte ruimte verzoeken wij een ieder die wil deelnemen zo spoedig mogelijk de aanwezigheid door te geven via info@rassjoel.nl.

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 maart zijn we begonnen met seder Nasjiem; het derde van de zes delen van de misjna. De eerste masechet van deze seder is Jevamot. Het hoofdonderwerp is Jiboem (zwagerhuwelijk) en Chalitza (ontbinding van het zwagerhuwelijk). Ook andere aspecten van familierelaties komen aan de orde. Masechet Jevamot telt 16 hoofdstukken en we ronden het bestuderen ervan af op 8 tammoez / donderdag 7 juli 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NLUITNODIGING: ONTHULLING GEDENKTEKEN OLYMPIAPLEIN


JMW: HULP AAN TWEEDE GENERATIE
Op 8 juni 2022 ondertekende JMW, samen met het ministerie van VWS, Stichting Pelita, Nederlands Veteraneninstituut en Stichting ARQ, het convenant ‘Vindbaar en toereikend aanbod van ondersteuning voor de tweede generatie oorlogsgetroffenen’. Met dit convenant wordt de sociaal-maatschappelijke hulp aan de tweede generatie getroffenen van de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan, versterkt. Een van de plannen die voortvloeien uit dit convenant is de vormgeving van een herkenbaar en laagdrempelig loket, waar leden van de tweede generatie oorlogsgetroffenen en zorgmedewerkers terecht kunnen met diverse vragen.
Joods Maatschappelijk Werk heeft hier een extra nieuwsbrief over verstuurd, waarin het nieuwsbericht van VWS is opgenomen, plus de mogelijkheden om met JMW in contact te komen. Deze extra nieuwsbrief vind je hier.

HEEL HOLLAND BAKT
Word jij dé nieuwe patissier voor Joods Nederland?!


Heel Holland bakt óf laat zich graag verwennen met appeltaart, cake, bolussen, zoute koekjes of andere – in onze Joodse gemeenschap – kosjere lekkernijen van de banketbakker. We willen graag dat dit mogelijk blijft. Daarom deze oproep:
Max de Wolf van Moos Gebak zoekt per direct een maatje en/of overnamekandidaat. Word jij dé nieuwe patissier voor Joods Nederland?!

Meld je aan bij j.nelemans@nihs.nl of bel voor meer informatie naar (020) 646 00 46.

KOMENDE ZONDAG: TIKWATENOE ZEILDAG

Aanmelden kan via deze link

JOM HAVOETBAL

Klik hier voor meer informatie

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Een nieuw Sefer Tora voor Zeeland

Deze week een warme mazal tov aan de kehilla in Zeeland. Daar wordt zondag een nieuw Sefer Tora ingewijd.

Wat is de symboliek achter een nieuw Sefer Tora? Dat leren we van een statement van de voormalige Britse opperrabbijn Jonathan Sacks z”l. Hij was eens in een sjoel bij de inwijding van een nieuw Sefer Tora. De sjoelrabbijn vroeg aan rabbijn Sacks of het niet te veel voor hem was dat Sefer driemaal rond de sjoel te dragen; het was namelijk een nogal zwaar exemplaar.

Rabbijn Sacks antwoorde: “Het is niet zo dat wij het Sefer Tora dragen, nee het Sefer Tora draagt ons. Ik neem dan ook het nieuwe Sefer Tora.” Daar moest ik aan denken.

Hetzelfde geldt voor deze kleine kehilla in Zeeland. Ook daar draagt het Sefer Tora de mensen. We zien daar een bloeiende Joodse gemeenschap, hartelijkheid en toewijding.

Er is nog een parallel. Het wapen van Zeeland toont een leeuw die uit het water omhoog rijst, met de spreuk: Luctor et emergo (Ik worstel en kom boven). En ook dat is ook tekenend voor de Zeeuws-Joodse gemeenschap gemeenschap. De sjoel van Middelburg werd in 1944 geheel verwoest. Het duurde vijftig jaar voordat ze werd herbouwd. Sindsdien vinden er ook weer diensten plaats. En nu, nog weer 28 jaar later, vindt op deze plek een groot feest plaats ter ere van die nieuwe Tora-rol. Dankzij de Tora beschikken we over bijzondere kracht. Door die kracht komen we altijd weer overeind… als een leeuw.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Allereerst een hartelijk mazal tov aan alle scholieren die afgelopen week zijn geslaagd. Helaas beschikken we (nog) niet over de namen van al diegenen wier harde werken is beloond met een mooi diploma. Wil je jouw succes delen in deze rubriek? Stuur dan een e-mail naar j.nelemans@nihs.nl.

Heb je een andere simcha (geboorte, bar of bat mitswa, verloving, huwelijk, afstuderen, onderscheiding etc.)? Meld het ons, dan wensen we je ook in onze nieuwsbrief een welgemeend Mazal tov!

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
Het NIHS-kantoor is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) van ma t/m do van 9:00 tot 13:00 uur geopend. Dan kunt u ook terecht voor het kelim- mikwe. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: 020 646 00 46. U kunt ook een e-mail sturen naar info@nihs.nl
· Overlijden
In geval van overlijden kunt u contact opnemen met het Joodse Begrafeniswezen 020 646 25 45.
· De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 23 juni. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen