MET CORRECTIE: leeravond Sjawoe’ot in CIZ-sjoel en niet in sjoel Amstelveen

Sjabbat begint morgen, 3 juni mei (in de regio Amsterdam) om 20:15 uur en gaat op zaterdag 4 juni om 22:55 uur over in Sjawoe'ot. Deze jomtov eindigt op maandag 6 juni om 22:58 uur.

Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram en Facebook. En kijk alle ZOOM-bijeenkomsten (terug) op ons YouTube-kanaal. Daar vindt u ook diverse presentaties en concerten. Abonneren kan eenvoudig via deze link.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Leren op Sjawoe’ot(nacht)
· Nieuwe manager C&O stelt zich voor
· Eat & Meet bij HaCarmel
· Kinderen in de pluktuin
· Overig nieuws van sjoels en sjioeriem
· Vacature Social Media manager NIHS
· Bridgedrive op zondag 12 juni
· De pen van rabbijn Katz
· Mededelingen

NIHS LEREN OP SJAWOE’OT(NACHT)

Sjawoe’ot betekent Wekenfeest en is genoemd naar de zeven weken die worden geteld vanaf Pesach tot het ontvangen van de Tora bij de berg Sinai. Het is de gewoonte melkproducten te eten, bijvoorbeeld kaastaart, en de ingaande nacht van Sjawoe’ot door te leren uit de Tora. Dat gebeurt ook in een aantal van onze sjoelgemeenschappen.

CIZ-sjoel (en dus niet, zoals per abuis vermeld, Amstelveen): traditionele leeravond
Sjabbat 4 juni

18:30 uur – Seoeda sjelesjiet (maaltijd)
19:15 uur – Voorleren door Josefa Meijer: ‘Lag baOmer’, Davinia Hochheimer: ‘Psychiatrie in het jodendom’
20:15 uur – Pauze 20:30 uur – Voorleren door Yuli Malka: ‘The action of help, the way it reflects in Megilath Ruth and in our lives’, Tammy Rubinstein: ‘Kersenplukken’
21:30 uur – Mincha
22:00 uur – Voorleren door Naftali Lindwer, Michael Swartz: ‘Anim Zemirot’
22:55 uur – Begin jom tov met ma’ariev-dienst. Aansluitend wordt er hoofdstuk 1 van masechet Joma geleerd onder leiding van Michael Hochheimer. Dit gaat over de voorbereiding van de koheen gadol op de dienst van Jom Kippoer

Sjoel West: Leernacht en cheese(cake)

Sjabbat 4 juni

20:30 uur – Aanvang mincha
21:00 uur – Sprekers: Henny van het Hoofd, Amir Kochman, Sarah Mimoun, Daniel Fortuin en een gedicht door Marc de Haas
23:00 uur – Ma'aariev, kidoesj, motsie, eten

Aanmelden via sjoelwestamsterdam@gmail.com

NB De ochtend sjoeldienst in Sjoel West vervalt

NIEUWE MANAGER C&O STELT ZICH VOOR


Silvy Heijmerink. Misschien denkt u: hé, die naam komt me bekend voor. Dat kan. Wellicht las u tussen 2010 en 2012 al mijn pen in Hakehilla, de voorloper van deze nieuwsbrief. Tien jaar later ben ik opnieuw in dienst van de Joodse Gemeente Amsterdam, nu als Manager Community & Organisatie. Een geweldig leuke, hectische en veelomvattende opdracht, die ik dankbaar en met heel veel plezier aanga. Dat kan ik niet alleen, dat doen we met ons allen. Met het voltallige team medewerkers en rabbijnen die werkzaam zijn voor de Joodse Gemeente Amsterdam, met de sjoelgemeenschappen en – niet te vergeten – met alle bestuurders en vrijwilligers. En vooral ook samen met u!
Wij zijn er allemaal voor u, om ons aller Joodse leven te faciliteren. Om er met elkaar een mooie, hechte gemeenschap van te maken, waarin we allemaal gelijk en toch ook heel anders zijn. Waar sommigen kiezen voor het ‘totaalpakket’, hebben anderen genoeg aan slechts een fractie van wat we bieden. En alles is goed. We organiseren veel, maar dat is niet altijd bij iedereen bekend. Daarom maak ik u hierbij graag attent op onze Eat & Meet op 15 juni, een heerlijke maaltijd (voor u als lid slechts € 22,50) bij restaurant HaCarmel. Meer info verderop in deze nieuwsbrief. Wie weet zien of spreken we elkaar daar en anders graag bij een volgende gelegenheid.

Sjabbat sjalom en chag Sjawoe’ot sameach,

Silvy Heijmerink
s.heijmerink@nihs.nl

EAT & MEET


Aanmelden via activiteiten@nihs.nl o.v.v. Eat & Meet 15 juni

KINDEREN IN DE PLUKTUIN VOOR SJAWOE’OT

 

Afgelopen zondag verzamelde zich een twintigtal kinderen in de pluktuin in Nes aan de Amstel. Doel: een vrolijke activiteit in de aanloop naar Sjawoe’ot. Dat is gelukt! De kinderen renden direct naar het speelkasteel achter in de tuin, totdat een fikse regenbui ze terugbracht naar het overdekte terras. Daar stonden de bloempotten en de verf en iedereen ging aan de slag om er iets moois van te maken. Terwijl het beschilderde aardewerk stond te drogen, kregen de kinderen een snack en een Sjawoe’ot-quiz. Daarna mochten ze zelf met een tuinschaar bloemen plukken en werden kleurige boeketten samengesteld. Nu staat er voor Sjawoe’ot bij alle kinderen thuis een vrolijk geverfde pot met daarin een zelf geplukte bos bloemen.

 

OVERIG NIEUWS VAN SJOELS EN SJIOERIEM

· AMOS – Doordeweeks ochtendminjan
In de AMOS-sjoel wordt sinds kort op werkdagen om 08:30 uur sjachariet gedawend. Het zou fijn zijn als u één of meerdere vaste dagen opgeeft waarop u present bent. Mocht u af en toe willen komen, meld u dan a.u.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl.

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Dit keer vindt de sjioer voor dames plaats op eerste dag Sjawoe’ot (zondag). De spreker is Joop Elzas. Tijd: 17:00-18:00 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Dames-sjioer Sjawoe’ot.

· Gerard Dousjoel

Donderdagavond 9 juni
(10 siewan) is het feest in de Gerard Dousjoel. Iedereen is welkom om het 130-jarig bestaan van deze oudste nog actieve Asjkenazische sjoel van Amsterdam mee te vieren. Er zijn lezingen van rabbijn Awraham Rosenberg en Victor Kal; het Amsterdams Synagogaal Koor verzorgt een optreden met chazzan Sacha van Ravenswade. Vervolgens is er een ma’ariev-dienst en de avond wordt afgesloten met een receptie in de kiddoesjruimte.
Het programma begint om 19:30 uur; de deur gaat open om 19:00 uur. Aanmelden via info@gerarddou.org of telefonisch op 06 2372 5864. Adres: Gerard Doustraat 238 1073 XC Amsterdam

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 maart zijn we begonnen met seder Nasjiem; het derde van de zes delen van de misjna. De eerste masechet van deze seder is Jevamot. Het hoofdonderwerp is Jiboem (zwagerhuwelijk) en Chalitza (ontbinding van het zwagerhuwelijk). Ook andere aspecten van familierelaties komen aan de orde. Masechet Jevamot telt 16 hoofdstukken en we ronden het bestuderen ervan af op 8 tammoez / donderdag 7 juli 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NLVACATURE

Social Media Manager Joodse Gemeente Amsterdam
Ben jij student en expert op gebied van social media? En ben je 12 tot 16 uur per week beschikbaar? Dan zijn wij op zoek naar jou! Klik hier voor alle informatie over deze vacature.

BRIDGEDRIVE IN ISRAËLISCHE SFEER


Zondag 12 juni: zomerse zondagmiddag bridgedrive in Israëlische sfeer. Georganiseerd door de Joodse bridgeclub JBC. Klik hier voor meer informatie

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Jom Jom
Onlangs was ik te gast bij een meneer, die uit zijn boekenkast Jom Jom (van dag tot dag) pakte, geschreven door dr. David Hausdorff z”l uit Rotterdam. Dat boek leert ons over alle gebruiken die we hebben; doordeweeks, op sjabbat en op de chagiem. Met het boek kwam ook een verhaal. “Het Jodendom had geen plek in mijn ouderlijk huis. Maar ik had een tante die strikt orthodox leefde. Als ze bij ons kwam, bracht ze haar eten, bestek en borden mee. Op een goede dag bracht die tante ook dit boek mee en gaf het aan mij. Het was mijn eerste kennismaking met het Jodendom en ik heb het inmiddels vele malen gelezen. Mijn vader heeft nooit geweten dat ik dit boek had, het lag helemaal achterin mijn kast, zodat hij het niet zou zien. Als ik vragen had, ging ik naar kruidenier Kalkstein in de Plantage, die gaf me dan uitleg.”

Er zijn zeventig jaren voorbijgegaan. Voor de meneer in kwestie is dat ene boek nog steeds de basis van zijn binding met het Jodendom. En Jom Jom staat voor een aaneenschakeling van dagen die hem terugbrengen naar dat ene moment in zijn jeugd.

Ook ik was eens een eenzame Joodse tiener in de mediene. In ons huis waren behalve Jom Jom nog vele andere boeken waardoor ik mij verbonden wist met de Tora, met de berg Sinai en met alle Joodse gebruiken. Als u de komende dagen Sjawoe’ot viert, doet u dat waarschijnlijk ook. En op Sjawoe’ot weet onze nesjama zich ook verbonden met dat grootse moment waarop ons volk bij de berg Sinai de Tora mocht ontvangen. Sjawoe’ot brengt ons dan ook tot enige introspectie, om het bewustzijn dat wij dragers zijn van dat erfgoed, van jom tot jom, dus van dag tot dag, en van generatie op generatie.

Sjabbat sjalom en chag sameach

Rabbijn Shmuel Katz

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Openingstijden en telefonische bereikbaarheid
Het NIHS-kantoor is (behalve op jomtov en officiële Nederlandse feestdagen) van ma t/m do van 9:00 tot 13:00 uur geopend. Dan kunt u ook terecht voor het kelim- mikwe. Telefonisch zijn we bereikbaar van ma t/m do van 9:00 tot 17:00. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: 020 646 00 46. U kunt ook een e-mail sturen naar info@nihs.nl
· Overlijden
In geval van overlijden kunt u contact opnemen met het Joodse Begrafeniswezen 020 646 25 45.
· De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 9 juni. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen