Sjabbat begint morgen, vrijdag 27 mei (in de regio Amsterdam) om 20:05 uur en eindigt op zaterdag 28 mei om 22:45 uur.

Instagram, Facebook en YouTube
Volg ons via Instagram en Facebook. En kijk alle ZOOM-bijeenkomsten (terug) op ons YouTube-kanaal. Daar vindt u ook diverse presentaties en concerten. Abonneren kan eenvoudig via deze link

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Laatste plaatsen Sjawoe’ot-kinderuitje
· Eat & Meet bij HaCarmel
· Gerard Dousjoel 130 jaar
· Nieuws van sjoels en sjioeriem: AMOS – Amstelveen – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Vacature Social Media manager NIHS
· Woonruimte voor studenten
· Bat mitswa-lessen
· Jom Ha Voetbal
· Hockeydames gezocht voor Maccabiah Games
· Mededelingen NIHS: Openingstijden en telefonische bereikbaarheid – Overlijden – Volgende nieuwsbrief op donderdag 2 juni

AANSTAANDE ZONDAG 29 MEI: KINDERACTIVITEIT SJAWOE’OT

Aanmelden: activiteiten@nihs.nl o.v.v. Naar de pluktuin

EAT & MEET


Aanmelden via activiteiten@nihs.nl o.v.v. Eat & Meet 15 juni

GERARD DOUSJOEL 130 JAAR
Donderdagavond 9 juni (10 siewan) is het feest in de Gerard Dousjoel. Iedereen is welkom om het 130-jarig bestaan van deze oudste nog actieve Asjkenazische sjoel van Amsterdam mee te vieren.

Er zijn lezingen van rabbijn Awraham Rosenberg en Victor Kal; het Amsterdams Synagogaal Koor verzorgt een optreden met chazzan Sacha van Ravenswade. Vervolgens is er een ma’ariev-dienst en de avond wordt afgesloten met een receptie in de kiddoesjruimte.

Het programma begint om 19:30 uur; de deur gaat open om 19:00 uur. Aanmelden via info@gerarddou.org of telefonisch op 06 2372 5864.

Adres: Gerard Doustraat 238, 1073 XC Amsterdam

OVERIG NIEUWS VAN SJOELS EN SJIOERIEM

· AMOS – Doordeweeks ochtendminjan
In de AMOS-sjoel wordt sinds kort op werkdagen om 08:30 uur sjachariet gedawend. Het zou fijn zijn als u één of meerdere vaste dagen opgeeft waarop u present bent. Mocht u af en toe willen komen, meld u dan a.u.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl.

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. Komende sjabbat spreekt Roi Banet. Tijd: 17:00-18:00 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 maart zijn we begonnen met seder Nasjiem; het derde van de zes delen van de misjna. De eerste masechet van deze seder is Jevamot. Het hoofdonderwerp is Jiboem (zwagerhuwelijk) en Chalitza (ontbinding van het zwagerhuwelijk). Ook andere aspecten van familierelaties komen aan de orde. Masechet Jevamot telt 16 hoofdstukken en we ronden het bestuderen ervan af op 8 tammoez / donderdag 7 juli 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NLVACATURE

Social Media Manager Joodse Gemeente Amsterdam

Ben jij student en expert op gebied van social media? En ben je 12 tot 16 uur per week beschikbaar? Dan zijn wij op zoek naar jou! Klik hier voor alle informatie over deze vacature.

WOONRUIMTE VOOR STUDENTEN
Met ingang van het studiejaar 2022/2023 biedt de Joodse Gemeente Amsterdam in de Heinzestraat (RAS-synagoge) in Amsterdam-Zuid vier volledig gerenoveerde kamers aan voor bewoning door studenten. Er zijn drie badkamers. Daarnaast is een grote gemeenschappelijke huiskamer/ontspanningsruimte annex keuken beschikbaar voor de bewoners. De huurprijs van de kamers – van 11, 13, 16 en 21 m2 – varieert van € 600 tot € 850 per maand (excl. gas/water/licht). U begrijpt dat wij deze kamers het liefst verhuren aan leden van de NIHS. Aanmelding en meer informatie via info@nihs.nl

BAT MITSWA-LESSEN
Bat mitswa worden is een mijlpaal en daarmee een bijzondere gebeurtenis. Wordt uw dochter bat mitswa, dan wilt u waarschijnlijk dat zij die dag goed voorbereid ingaat. Onze afdeling Onderwijs wil uw dochter daar graag bij helpen.

Bij voldoende belangstelling beginnen we een klas, die helemaal wordt gewijd aan bat mitswa-les. De meisjes leren over de mitswot; niet alleen over het wat en hoe, maar ook over het waarom. Wij denken dat deze lessen zullen bijdragen aan het ontwikkelen van de persoonlijke relatie met het Jodendom.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze coördinator onderwijs Jaël Benjamin via j.benjamin@nihs.nl.

JOM HA VOETBAL

Jom Ha Voetbal wordt gehouden op het onlangs verbouwde sportcomplex aan de Amsterdamse Zuidas. Dit jaar met nog meer live-entertainment, waaronder optredens van rapper Donnie en zanger Frans Duijts. Verder zijn er ook weer veel kinderattracties en is er lekker eten en drinken. Studenten, scholieren, opa’s, oma’s, ouders, kleine kinderen: iedereen is welkom. Als bezoeker en natuurlijk als deelnemer. Dit jaar organiseert Jom Ha Voetbal ook een toernooi voor 35-plussers. Meer informatie en inschrijven via www.jomhavoetbal.nl

HOCKEYDAMES GEZOCHT VOOR DE MACCABIAH GAMES IN ISRAËL
Wereldkampioen worden of een medaille halen op de Olympische Spelen wie heeft daar als kind niet van gedroomd? Deelnemen aan een groot mondiaal sportevenement lijkt iets onbereikbaars, maar is misschien wel dichterbij dan je denkt. Sinds 1932 wordt elke vier jaar de Maccabiah Games georganiseerd, ook wel bekend als de Joodse Olympische Spelen. De 20ste editie is dit jaar van 12 t/m 26 juli in Israël. Met meer dan 10.000 deelnemers is het een van de grootste sporttoernooien ter wereld en elke editie is Nederland er met een grote delegatie. Met name met hockey en voetbal zijn er veel successen behaald.
Om de successen van het dameshockey te evenaren – en liever nog te verbeteren – zijn wij zoek naar dames tussen de 17 en 25 (ouder mag ook). Het wordt een ervaring die je nooit meer zult vergeten.
Wil je meer weten? Stuur een bericht naar info@maccabi.nl. We vertellen je er graag alles over!

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov) dagelijks van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: 020 646 00 46. U kunt ook een e-mail sturen naar info@nihs.nl 
· Overlijden
In geval van overlijden kunt u contact opnemen met het Joodse Begrafeniswezen 020 646 25 45.
· De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 2 juni. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen