Sjabbat begint morgen, vrijdag 20 mei (in de regio Amsterdam) om 20:00 uur – dus niet om 22:00 uur zoals per abuis op de magneet met sjabbattijden staat – en eindigt op zaterdag 21 mei om 22:34 uur.

YouTube, Instagram en Facebook
Kijk alle ZOOM-bijeenkomsten (terug) op ons YouTube-kanaal. Daar vindt u ook diverse presentaties en concerten. En volg ons via Facebook en Instagram.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Zondag a.s.: Social Zoom Alfi Fass over restitutie roofkunst
· Sjawoe’ot-uitstapje voor kinderen naar de pluktuin
· Gerard Dousjoel 130 jaar
· Nieuws van sjoels en sjioeriem: AMOS – Amstelveen – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Woonruimte voor studenten
· Bat mitswa-lessen
· Jom Ha Voetbal
· Hockeydames gezocht voor Maccabiah Games
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – volgende nieuwsbrief op donderdag 26 mei

SOCIAL ZOOM: ALFI FASS OVER RESTITUTIE GEROOFDE KUNST

Aanstaande zondagavond, 22 mei, verzorgt Alfi Fass een Social Zoom met beeldpresentatie in het kader van de restitutie van door de nazi’s geroofde kunstwerken. Hij zal vertellen over zijn inspanningen om deze roofkunst terug te krijgen bij de rechtmatige eigenaren; er is speciaal aandacht voor de families Adelsberger en Isay.
Datum: Zondag 22 mei
Tijd: 20:30 – 22:00 uur

Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 607 481 101 Passcode: 169816.

U kunt deze presentatie ook live bijwonen; de Social Zoom wordt gehouden vanuit het JCC. U bent ook daar van harte welkom.

ZONDAG 29 MEI: KINDERACTIVITEIT SJAWOE’OT

Aanmelden: activiteiten@nihs.nl o.v.v. Naar de pluktuin

 

GERARD DOUSJOEL 130 JAAR
Donderdagavond 9 juni (10 siewan) is het feest in de Gerard Dousjoel. Iedereen is welkom om het 130-jarig bestaan van deze oudste nog actieve Asjkenazische sjoel van Amsterdam mee te vieren.

Er zijn lezingen van rabbijn Awraham Rosenberg en Victor Kal; het Amsterdams Synagogaal Koor verzorgt een optreden met chazzan Sacha van Ravenswade. Vervolgens is er een ma’ariev-dienst en de avond wordt afgesloten met een receptie in de kiddoesjruimte.

Het programma begint om 19.30 uur; de deur gaat open om 19:00 uur. Aanmelden via info@gerarddou.org of telefonisch op 06 2372 5864.

Adres: Gerard Doustraat 238, 1073 XC Amsterdam

 

OVERIG NIEUWS VAN SJOELS EN SJIOERIEM

· AMOS – Doordeweeks ochtendminjan
In de AMOS-sjoel wordt sinds kort op werkdagen om 08:30 uur sjachariet gedawend. Het zou fijn zijn als u één of meerdere vaste dagen opgeeft waarop u present bent. Mocht u af en toe willen komen, meld u dan a.u.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl.

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. Komende sjabbat spreekt Hadassa Hirschfeld. Tijd: 17:00-18:00 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 maart zijn we begonnen met seder Nasjiem; het derde van de zes delen van de misjna. De eerste masechet van deze seder is Jevamot. Het hoofdonderwerp is Jiboem (zwagerhuwelijk) en Chalitza (ontbinding van het zwagerhuwelijk). Ook andere aspecten van familierelaties komen aan de orde. Masechet Jevamot telt 16 hoofdstukken en we ronden het bestuderen ervan af op 8 tammoez / donderdag 7 juli 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL

WOONRUIMTE VOOR STUDENTEN
Met ingang van het studiejaar 2022/2023 biedt de Joodse Gemeente Amsterdam in de Heinzestraat (RAS-synagoge) in Amsterdam-Zuid vier volledig gerenoveerde kamers aan voor bewoning door studenten. Er zijn drie badkamers. Daarnaast is een grote gemeenschappelijke huiskamer/ontspanningsruimte annex keuken beschikbaar voor de bewoners. De huurprijs van de kamers – van 11, 13, 16 en 21 m2 – varieert van € 600 tot € 850 per maand (excl. gas/water/licht). U begrijpt dat wij deze kamers het liefst verhuren aan leden van de NIHS. Aanmelding en meer informatie via info@nihs.nl

BAT MITSWA-LESSEN
Bat mitswa worden is een mijlpaal en daarmee een bijzondere gebeurtenis. Wordt uw dochter bat mitswa, dan wilt u waarschijnlijk dat zij die dag goed voorbereid ingaat. Onze afdeling Onderwijs wil uw dochter daar graag bij helpen.

Bij voldoende belangstelling beginnen we een klas, die helemaal wordt gewijd aan bat mitswa-les. De meisjes leren over de mitswot; niet alleen over het wat en hoe, maar ook over het waarom. Wij denken dat deze lessen zullen bijdragen aan het ontwikkelen van de persoonlijke relatie met het Jodendom.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze coördinator onderwijs Jaël Benjamin via j.benjamin@nihs.nl.

JOM HA VOETBAL

Jom Ha Voetbal wordt gehouden op het onlangs verbouwde sportcomplex aan de Amsterdamse Zuidas. Dit jaar met nog meer live-entertainment, waaronder optredens van rapper Donnie en zanger Frans Duijts. Verder zijn er ook weer veel kinderattracties en is er lekker eten en drinken. Studenten, scholieren, opa’s, oma’s, ouders, kleine kinderen: iedereen is welkom. Als bezoeker en natuurlijk als deelnemer. Dit jaar organiseert Jom Ha Voetbal ook een toernooi voor 35-plussers. Meer informatie en inschrijven via www.jomhavoetbal.nl

HOCKEYDAMES GEZOCHT VOOR DE MACCABIAH GAMES IN ISRAËL
Wereldkampioen worden of een medaille halen op de Olympische Spelen wie heeft daar als kind niet van gedroomd? Deelnemen aan een groot mondiaal sportevenement lijkt iets onbereikbaars, maar is misschien wel dichterbij dan je denkt. Sinds 1932 wordt elke vier jaar de Maccabiah Games georganiseerd, ook wel bekend als de Joodse Olympische Spelen. De 20ste editie is dit jaar van 12 t/m 26 juli in Israël. Met meer dan 10.000 deelnemers is het een van de grootste sporttoernooien ter wereld en elke editie is Nederland er met een grote delegatie. Met name met hockey en voetbal zijn er veel successen behaald.
Om de successen van het dameshockey te evenaren – en liever nog te verbeteren – zijn wij zoek naar dames tussen de 17 en 25 (ouder mag ook). Het wordt een ervaring die je nooit meer zult vergeten.
Wil je meer weten? Stuur een bericht naar info@maccabi.nl. We vertellen je er graag alles over!

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Pikante pizza
Afgelopen zondag organiseerde de Joodse Gemeente Amsterdam een Pizza-bijeenkomst voor tieners. Het werd een boeiende ervaring, die ik met u wil delen.

Bij het bestellen van de pizza bleek al dat een van de deelnemers absoluut pit heeft. Hij maakte duidelijk dat zijn pizza moest worden gegarneerd met groene Spaanse pepertjes en dat de bodem echt goed doorbakken moest zijn. Ik dacht: die jongen heeft karakter. De anderen kozen voor een simpele pizza margherita (tomatensaus en mozzarella).

Het gesprek ging over de lange sjabbat in de zomer, over hoe het is als dati leerling op een niet-Joodse school te zijn en over hoe lang een derasja in sjoel mag duren. En we spraken over de toekomstplannen. Een van de tieners vertelde iets te willen gaan doen met de handen; tuinieren of stukadoren, de tijd zou het leren. De chili-peperjongen zag zichzelf wel in het zakenleven.

Vervolgens kreeg een brugklasser het woord. Hij wil advocaat worden, maar wist nog niet helemaal wat dat inhoudt. De zakenman in spe was duidelijk: “Als iemand een misdaad begaat, moet jij er bij de rechtbank voor zorgen dat hij er goed van afkomt.” Waarop de brugklasser zich hardop afvroeg of hij dat wel zou willen: “Zou ik iemand die iets heel slechts heeft gedaan, willen bijstaan, met als gevolg dat hij niet de straf zou krijgen die hij verdient?” Een relevante vraag.

De zakenman was onverbiddelijk: “Als advocaat moet je gewoon je best doen voor je cliënt, daar gaat het om.” De aanstaande jurist was enigszins vertwijfeld. Ik zei hem: “Als jouw geweten je in de weg staat iemand te verdedigen, dan hoef je dat niet te doen.”

Deze discussie deed me denken aan een uitspraak in Talmoed Sanhedrin 17a. Daar staat dat als een Beth Din iemand unaniem veroordeelt, die persoon wordt vrijgesproken. Waarom? Omdat er geen mens is in wie niet iets positiefs te vinden is. De boodschap: we moeten altijd ons best doen om dat positieve te vinden. Ik voeg er graag het volgende aan toe: Laten we integer zijn en tegelijkertijd elkaar zoveel mogelijk positief beoordelen. Met af en toe een pepertje om ons scherp te houden.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboren
Daniël Bar-on & Lesley Bar-on-Menco
een warme en hartelijke mazal tov met de geboorte van jullie dochter Sammie Maxime Bar-on. Ook grote zussen Sarah & Ella mazal tov hiermee. Mogen jullie haar in goede gezondheid zien opgroeien, Ameen!

Met een vriendelijke en warme groet,
Sjabbat sjalom!

Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
06 5232 8065
zwispiero@hotmail.com

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op jomtov) dagelijks van ma t/m do van 9:00 tot 17:00 uur bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: 020 646 00 46. U kunt ook een e-mail sturen naar info@nihs.nl In geval van overlijden kunt u contact opnemen met het Joodse Begrafeniswezen 020 646 25 45.
· De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 26 mei. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen