Sjabbat begint morgen, vrijdag 13 mei (in de regio Amsterdam) om 19:50 uur en eindigt zaterdag 14 mei om 22:21 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Wat was het een mooie Jom Ha’atsmaoet!
· Lezing Alfi Fass over restitutie roofkunst
· Sjawoe’ot-uitstapje voor kinderen naar de pluktuin
· Nieuws van sjoels en sjioeriem: AMOS – Amstelveen – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· In memoriam Rav Pesach Rosenzweig
· (Her)opening ontvangstruimte Muiderberg
· Woonruimte voor studenten · Bat mitswa-lessen
· Jom Ha Voetbal
· Hockeydames gezocht voor Maccabiah Games
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 19 mei


WAT WAS HET EEN MOOIE JOM HA’ATSMAOET!
De Joodse Gemeente Amsterdam is een gemeente waar ruimte is voor iedereen. Dat leden dit ook voelen, was vorige week donderdag bij de Jom Ha’atsmaoet-BBQ overduidelijk. Zeker 300 mensen genoten zichtbaar van het lekkere eten (verzorgd door Marcus), de muziek (Pedaya Halperin), het springkussen, het zonnige weer en de gezelligheid. Een foto-impressie:

ALFI FASS VERTELT OVER RESTITUTIE GEROOFDE KUNST

Zondagavond 22 mei verzorgt Alfi Fass in Amsterdam een lezing met beeldpresentatie in het kader van de restitutie van door de nazi’s geroofde kunstwerken. Hij zal vertellen over zijn inspanningen om deze roofkunst terug te krijgen bij de rechtmatige eigenaren; in deze lezing speciaal aandacht voor de families Adelsberger en Isay. Er is de gelegenheid tot het stellen van vragen en tot napraten met een drankje. Tijd: 20:30 – 22:00 uur (inloop vanaf 20:00 uur) U bent van harte welkom. De toegang is gratis; wél graag aanmelden via activiteiten@nihs.nl o.v.v. lezing Alfi Fass.

SAVE THE DATE: KINDERACTIVITEIT OP ZONDAG 29 MEINIEUWS VAN SJOELS EN SJIOERIEM

· AMOS – Doordeweeks ochtendminjan
In de AMOS-sjoel wordt sinds kort op werkdagen om 08:30 uur sjachariet gedawend. Dit kan natuurlijk alleen als er voldoende mensen zijn. Daarom verzoekt AMOS u om één of meerdere vaste dagen op te geven waarop u present bent. Mocht u geen vaste dag kunnen, maar wel af en toe willen komen, meld u dan a.u.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl.

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. In principe is er elke week een andere spreker. Deze week is dat mevrouw Wil van Ravenswade. Tijd: 17:00-18:00 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Graag aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v. Sjabbatmiddag sjioer.

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 maart zijn we begonnen met seder Nasjiem; het derde van de zes delen van de misjna. De eerste masechet van deze seder is Jevamot. Het hoofdonderwerp is Jiboem (zwagerhuwelijk) en Chalitza (ontbinding van het zwagerhuwelijk). Ook andere aspecten van familierelaties komen aan de orde. Masechet Jevamot telt 16 hoofdstukken en we ronden het bestuderen ervan af op 8 tammoez / donderdag 7 juli 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519


בסד
In memoriam Rav Pesach Rosenzweig

Op maandag 1 ijar / 2 mei overleed rabbijn Pesach Rosenzweig. In het begin van de jaren zeventig werd hij door het NIK aangesteld als studentenrabbijn. Toen aan zijn werkzaamheden voor het NIK een einde kwam, begon hij aan een project dat blijvende impact op Joods Amsterdam zou hebben.

In de jaren zeventig werden over de hele wereld kolleliem (leerinstituten voor getrouwde mannen) opgericht. Het fenomeen kollel bestond al veel eerder, met name in Israël en Amerika. Een nieuwe ontwikkeling was dat kolleliem ook buiten de grote Joodse centra werden gevestigd. De studenten hielden zich niet alleen bezig met lernen, maar zetten zich ook in voor de gemeenschap.

Rabbijn Rosenzweig dacht: Waarom niet een kollel voor Amsterdam? Dat had echter nogal wat voeten in de aarde. Er was uiteraard geld nodig, zodat de gezinnen in hun levensonderhoud konden voorzien. Er moest ook woonruimte worden gevonden, bij voorkeur in Nieuw-Zuid waar de kosjere winkels en de toenmalige belangrijkste sjoels waren. En ten slotte moesten er geschikte kandidaten worden gevonden.

Na een jaar hard werken en met materiële en andere hulp van een aantal kille-leden kwamen de eerste kollel-gezinnen in de lente van 1976 hiernaartoe. Het kollel werd Kollel Chacham Zvi genoemd naar een van de meest vooraanstaande opperrabbijnen die Amsterdam heeft gehad, rabbijn Tzvi Ashkenazi (1658-1718).

De door rabbijn Rosenzweig hierheen gehaalde kollel-rabbijnen inspireerden velen, zowel door hun bezieling voor en kennis van Tora als door hun grote betrokkenheid bij de gemeenschap. Op zondagochtend en -avond zat het kollel vol met mensen die met de studenten kwamen leren. Daarnaast brachten de kollel-studenten het Jodendom ook naar de mensen toe. Degenen die in die jaren de Joodse jeugdverenigingen bezochten, zullen zich hun bezoeken aan bijeenkomsten, weekenden en machanot nog herinneren. Ze brachten Tora, activiteiten en muziek met zich mee. En ook bij Joodse gemeenten in de mediene waren ze met regelmaat te vinden.

Begin 1984 vertrok Rabbijn Rosenzweig met zijn gezin naar Israël. De kiem was echter gelegd. Het kollel is sindsdien – met slechts een korte tussenpauze – blijven bestaan, inmiddels dus bijna een halve eeuw.

Rabbijn Rosenzweig was een dynamische man, die goed begreep hoe het Nederlandse Jodendom in elkaar zat. Hij was getrouwd met Rivka z”l, een Nederlandse overlevende van de Sjoa, die in haar eentje de weg naar het Jodendom had teruggevonden. Samen met Rivka heeft rabbijn Rosenzweig een prachtig Joods huis opgebouwd aan de Jan van Eijckstraat in Amsterdam-Zuid. Een huis waar iedereen zich welkom wist; op vrijdagavond voor een bord kippensoep, op sjabbatochtend voor cholent en altijd voor advies en warme vriendschap.

Het echtpaar Rosenzweig kreeg zes kinderen. Een van hen is onze sjocheet (ritueel slachter) Motty Rosenzweig. Wij wensen in de eerste plaats Motty en zijn gezin, maar daarnaast natuurlijk ook alle andere kinderen, klein- en achterkleinkinderen dat ze veel troost en sterkte zullen vinden.

Rabbijn Rosenzweig stierf op de jaartijddag van de Chacham Zvi wiens naam hij verbond aan het Amsterdamse kollel.

Moge zijn ziel gebundeld zijn in de bundel van het eeuwige leven.

Rabbijn Shmuel Katz

(HER)OPENING ONTVANGSTRUIMTE MUIDERBERG
Na een grootscheepse verbouwing is afgelopen week de geheel gerestaureerde ontvangstruimte in Muiderberg in gebruik genomen. Er is gekozen voor een nieuwe indeling, de akoestiek is verbeterd, er ligt een nieuwe vloer en ook het meubilair is vernieuwd. Daarnaast zijn zowel het hoofdgebouw als het metaheerhuis aan de buitenzijde gerenoveerd; de metaheerruimte is ook aan de binnenkant opgefrist.WOONRUIMTE VOOR STUDENTEN
Met ingang van het studiejaar 2022/2023 biedt de Joodse Gemeente Amsterdam in de Heinzestraat (RAS-synagoge) in Amsterdam-Zuid vier volledig gerenoveerde kamers aan voor bewoning door studenten. Er zijn drie badkamers. Daarnaast is een grote gemeenschappelijke huiskamer/ontspanningsruimte annex keuken beschikbaar voor de bewoners. De huurprijs van de kamers – van 11, 13, 16 en 21 m2 – varieert van € 600 tot € 850 per maand (excl. gas/water/licht). U begrijpt dat wij deze kamers het liefst verhuren aan leden van de NIHS. Aanmelding en meer informatie via info@nihs.nl

BAT MITSWA-LESSEN
Bat mitswa worden is een mijlpaal en daarmee een bijzondere gebeurtenis. Wordt uw dochter bat mitswa, dan wilt u waarschijnlijk dat zij die dag goed voorbereid ingaat. Onze afdeling Onderwijs wil uw dochter daar graag bij helpen.

Bij voldoende belangstelling beginnen we een klas, die helemaal wordt gewijd aan bat mitswa-les. De meisjes leren over de mitswot; niet alleen over het wat en hoe, maar ook over het waarom. Wij denken dat deze lessen zullen bijdragen aan het ontwikkelen van de persoonlijke relatie met het Jodendom.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze coördinator onderwijs Jaël Benjamin via j.benjamin@nihs.nl.

JOM HA VOETBAL

Jom Ha Voetbal wordt gehouden op het onlangs verbouwde sportcomplex aan de Amsterdamse Zuidas. Dit jaar met nog meer live-entertainment, waaronder optredens van rapper Donnie en zanger Frans Duijts. Verder zijn er ook weer veel kinderattracties en is er lekker eten en drinken. Studenten, scholieren, opa’s, oma’s, ouders, kleine kinderen: iedereen is welkom. Als bezoeker en natuurlijk als deelnemer. Dit jaar organiseert Jom Ha Voetbal ook een toernooi voor 35-plussers. Meer informatie en inschrijven via www.jomhavoetbal.nl

HOCKEYDAMES GEZOCHT VOOR DE MACCABIAH GAMES IN ISRAËL
Wereldkampioen worden of een medaille halen op de Olympische Spelen wie heeft daar als kind niet van gedroomd? Deelnemen aan een groot mondiaal sportevenement lijkt iets onbereikbaars, maar is misschien wel dichterbij dan je denkt.
Sinds 1932 wordt elke vier jaar de Maccabiah Games georganiseerd, ook wel bekend als de Joodse Olympische Spelen. De 20ste editie is dit jaar van 12 t/m 26 juli in Israël. Met meer dan 10.000 deelnemers is het een van de grootste sporttoernooien ter wereld en elke editie is Nederland er met een grote delegatie. Met name met hockey en voetbal zijn er veel successen behaald.
Om de successen van het dameshockey te evenaren – en liever nog te verbeteren – zijn wij zoek naar dames tussen de 17 en 25 (ouder mag ook). Het wordt een ervaring die je nooit meer zult vergeten. Wil je meer weten? Stuur een bericht naar info@maccabi.nl. We vertellen je er graag alles over!

MAZAL TOV

Geboorte
Naomi & Joop Elzas
van harte mazal tov met de geboorte van jullie kleindochter Leora Miriam Feiner te Londen, dochter van Malka & Yitzi Feiner. Zac, Ayala en Mikey van harte mazal tov met jullie zusje. Mogen jullie haar in goede gezondheid zien opgroeien, Ameen!

Choepa
Chagai & Chawa Elburg-van Dijk van harte mazal tov met jullie choepa, het was een heerlijke simche! Wim & Elly van Dijk en Danny & Shuly Elburg van harte mazal tov met jullie kinderen. Grootouders Paul Jacobs, Joseph & Malka Elburg en overgrootmoeder, mevrouw H. Roitenbarg allen van harte mazal tov en heel veel nachas van dit jonge stel, Omein!

Koninklijke onderscheiding
Hartelijk mazal tov Lea van Coeverden met je koninklijke onderscheiding, grote dank voor je vele werk voor Joods Nederland.

Met een vriendelijke en warme groet,
Sjabbat sjalom!

Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
06 5232 8065
zwispiero@hotmail.com

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 13:00 uur bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: 020 646 00 46. U kunt ook een e-mail sturen naar info@nihs.nl.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 19 mei. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

 

 

Deze pagina delen