Sjabbat begint morgen, vrijdag 29 april (in de regio Amsterdam) om 19:35 uur en eindigt zaterdag 30 april om 21:53 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Jom Ha’atsmaoet: sjoeldienst op 4 mei
· Gratis voor leden: Feestelijke BBQ op 5 mei
· Vanavond Nationale Jom Hasjoa-herdenking in Esnoga
· Nieuws van sjoels en sjioeriem: Amos – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Nooit meer Auschwitz Lezing
· Jom Hazikaron
· Muzikale vertelling op 4 mei in Gerard Dou
· 120 jongeren aan de seder
· Bat mitswa-lessen
· Bridgedrive Israëlactie
· HaCarmel weer open
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 12 mei


SPECIALE JOM HA’ATSMAOET-DIENST


GRATIS VOOR LEDEN: FEESTELIJKE BBQ OP 5 MEI


Aanmelden (tot 1 mei) via activiteiten@nihs.nl


Na aanmelding laten we u weten waar de BBQ plaatsvindt

VANAVOND: NATIONALE JOM HASJOA-HERDENKING 2022 IN ESNOGA
De Jom Hasjoa Herdenking vindt dit jaar plaats op donderdag 28 april (27 niesan). In verband met de bouwwerkzaamheden in de Hollandsche Schouwburg ten behoeve van het Nationaal Holocaustmuseum wordt de herdenking dit jaar gehouden in de Portugese Synagoge aan het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. De plechtigheid begint om 19:00 uur. De Portugese Synagoge is vanaf 18.15 uur toegankelijk.

Er zijn toespraken van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, de Israëlische ambassadeur Modi Ephraim, Carry Polak-de Beer (als vertegenwoordiger van de generatie van Sjoa-overlevenden en Benjamin Schrijver (als vertegenwoordiger van de jongere generatie). Leerlingen van Rosj Pina ontsteken fakkels ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Rabbijn dr. Awraham Rosenberg reciteert het Jizkor en Kaddisjgebed. Daniel ten Brink brengt het Partizanenlied ten gehore. David Simon zal de ceremonie leiden.

NIEUWS VAN SJOELS EN SJIOERIEM

· AMOS – Doordeweeks ochtendminjan
Afgelopen maandag, 25 april, is AMOS begonnen met een doordeweekse minjan. Van maandag tot en met vrijdag wordt om 08:30 uur Sjachariet gedawend. Dit kan natuurlijk alleen als er voldoende mensen zijn. Daarom verzoekt Amos u om een vaste weekdag op te geven (of meer!) waarop u present bent. Mocht u geen vaste dag kunnen, maar wel af en toe willen komen, meld u dan a.u.b. aan voor de reservelijst. Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie: info@amossjoel.nl.

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. In principe is er elke week een andere spreker. Tijd: 16:30-17:30 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Graag vooraf aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v Sjabbatmiddag sjioer.

· Gerard Dou-sjoel
Aanstaande zondag 1 mei om 09:30 uur: Dienst, Ontbijt en ‘Koningsdag Sjioer’. In verband met Rosj Chodesj Ijar is er een speciale dienst. Aansluitend is er een uitgebreid ontbijt met een sjioer van rabbijn Dovi Pinkovitch met als onderwerp: Wat is de rol van een (Joodse/niet-Joodse) koning in het Jodendom.

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 maart zijn we begonnen met seder Nasjiem; het derde van de zes delen van de misjna. De eerste masechet van deze seder is Jevamot. Het hoofdonderwerp is Jiboem (zwagerhuwelijk) en Chalitza (ontbinding van het zwagerhuwelijk). Ook andere aspecten van familierelaties komen aan de orde. Masechet Jevamot telt 16 hoofdstukken en we ronden het bestuderen ervan af op 8 tammoez / donderdag 7 juli 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NLNOOIT MEER AUSCHWITZ LEZING
De Nooit Meer Auschwitz Lezing (NMA Lezing) van 26 januari kon in verband met de toen geldende corona-restricties niet doorgaan. Maar uitstel betekent dit keer geen afstel. De NMA Lezing wordt dit jaar gehouden door professor Debórah Dwork, sociaal-historicus en gespecialiseerd in de geschiedenis van de Holocaust. Aansluitend zal prof. Dwork de Annetje Fels Kupferschmidt Onderscheiding ontvangen. Napraten kan tot 18:00 uur.

Datum: dinsdag 3 mei
Tijd: 15:00 uur (zaal open om 14:30 uur)
Locatie: Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam

U bent van harte welkom. Aanmelden kan via deze link

JOM HAZIKARON


4 MEI: OMDAT ZE JOODS WAREN…

Op 4 mei verzorgt Robert Duizend een muzikale vertelling (met zijn viool) in de Gerard Dou Synagoge. Het gaat over het verhaal van zijn ouders die de Sjoa hebben overleefd.

“Hoe kun je zo gek zijn op treinen na alles wat je in de oorlog hebt meegemaakt?” Dat werd de vader van Robert nog wel eens gevraagd, nadat hij met de trein naar Westerbork en vandaar naar Bergen-Belsen was gedeporteerd. Om ten slotte ook het laatste transport van de nazi’s, dat strandde bij Tröbitz, te overleven. Robert vertelt ook over zijn moeder, die eerst onderdook, maar later als verpleegster met een vals diploma in een ziekenhuis ging werken dat onder leiding van de nazi’s stond.

Locatie: Gerard Doustraat 238
10:00 – 10:45 uur en 11:00 – 11:45 uur: Muzikale vertelling Robert Duizend
10.45 – 11:00 uur en 11:45 – 12.30 uur: Informatie over de synagoge

Meer informatie vindt u via deze link

120 JONGEREN AAN DE SEDER!

Op de foto kunt u het niet zien – op sjabbat of jomtov kunnen we nu eenmaal niet fotograferen – maar op de tweede Sederavond was de grote zaal in het JCC vol met jonge mensen en vol geluid. Maar liefst 120 studenten en young professionals vierden er samen de seder. Het eten was heerlijk, de sfeer warm en het samen zingen was bijzonder en mooi. Ook om 02:00 uur was het nog gezellig, tijdens de naseder werd nog volop gezongen. Een fijn voorbeeld van de goede samenwerking tussen de Joodse Gemeente Amsterdam, Bendigamos, Ijar en JYP.

BAT MITSWA-LESSEN
Bat mitswa worden is een mijlpaal en daarmee een bijzondere gebeurtenis. Wordt uw dochter bat mitswa, dan wilt u waarschijnlijk dat zij die dag goed voorbereid ingaat. Onze afdeling Onderwijs wil uw dochter daar graag bij helpen.

Bij voldoende belangstelling beginnen we een klas, die helemaal wordt gewijd aan bat mitswa-les. De meisjes leren over de mitswot; niet alleen over het wat en hoe, maar ook over het waarom. Wij denken dat deze lessen zullen bijdragen aan het ontwikkelen van de persoonlijke relatie met het Jodendom.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze coördinator onderwijs Jaël Benjamin via j.benjamin@nihs.nl.

BRIDGEDRIVE ISRAËLACTIE

Op zondag 22 mei 2022 organiseert Israëlactie voor de eerste keer een bridgedrive. De opbrengsten komen geheel ten goede aan Amigour, een project voor ouderen in Israël. Amigour bouwt sociale huurwoningen voor ouderen, onder wie overlevenden van de Sjoa, die nog steeds in armoedige omstandigheden leven.

De bridgedrive start om 13:00 uur, de zaal is open vanaf 12:30 uur. De locatie staat op uw ticket.

De kaartverkoop gaat via Eventix met deze link. Speelt u met partner? Dan graag dat melden via een e-mail aan simone@israelactie.nl. Ook als u vragen heeft, kan dat via dit e-mailadres.

Meer informatie over de bridgedrive vindt u via deze link.

HACARMEL IS WEER OPEN “IN LOVING MEMORY”
Zes weken geleden ontvingen we het verdrietige bericht dat Sami Bar-on plotseling was overleden. In zijn restaurant HaCarmel verwelkomde hij iedereen altijd met zijn brede glimlach, warme hart en grote gastvrijheid. Om de nagedachtenis van Sami te eren, hebben zijn zoon Daniel en Nina besloten de deuren van HaCarmel weer te openen. “Alles blijft zoals het was, inclusief de menukaart.” HaCarmel aan de Amstelveenseweg (vlakbij de hoek met de Zeilstraat) is geopend van zondag tot en met donderdag van 13:00 uur tot 21:30 uur. U bent allen van harte welkom.DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Een bijzondere herdenking in de Swammerdamstraat

Aanstaande week is een bijzondere week. De Nederlandse 4 en 5 mei vallen min of meer samen met Jom Hazikaron en Jom Ha’atsmaoet. Ik wil u deelgenoot maken van de emoties waarvan ik nu al weet dat die op 4 mei door mij heen zullen gaan.

Een aantal buurtbewoners uit de Swammerdamstraat in Amsterdam-Oost heeft het initiatief genomen om op 4 mei om 19:00 uur een herdenking te organiseren op de plek van het voormalige sjoeltje van de Kehilas Ja’akow in die straat. In de jaren zestig is dat sjoeltje verhuisd naar de Gerrit van de Veenstraat. Helaas is ook die sjoel binnenkort alleen een herinnering.

Dat was anders in de jaren van het interbellum. Toen was de Swammerdamstraat vol van Joods leven. Op internet kunt u nog zien wie daar allemaal hebben gewoond. Het moet een micro-kosmos zijn geweest van wat eens Joods Amsterdam was. In de straat woonden Joodse ambachtslieden en er waren verschillende Joodse winkels gevestigd, maar ook woonden er een advocaat, een arts en… rabbijn Meijer de Hond. Op sjabbat was het een komen en gaan van Jiddisch sprekende ‘ostjidden’ op weg naar hun sjtiebel (sjoeltje) in de Swammerdamstraat.

Het kan geen toeval zijn dat juist dit jaar op die plek een herdenking plaatsvindt. In de jaren vijftig was Kehilas Ja’akow op Jom Ha’atsmaoet the place to be. In die sjoel werd dan een feestelijke dienst gehouden. Er werd zelfs voor de sjoel gedanst. We zullen die herinnering meenemen als we volgende week op die plek, vlak voor Jom Ha’atsmaoet, stilstaan bij hen die vielen – en de volgende dag blij zijn voor en met de mensen die er in 1945 en in 1948 waren om alles (weer) op te bouwen.

Rabbijn Meijer de Hond woonde in een straat zonder de vorstelijkheid van de Plantage, waar in die tijd een groot deel van de Joods Amsterdamse elite huisde; hij woonde wel in een straat met veel nesjomme. In de inleiding op zijn boek ‘Kiekjes’ schrijft De Hond over waar hij dat boek heeft geschreven “Bij een licht, grooter dan dat van den zonne-hemel. Dat licht is ouder dan de zon. Dat licht ziet meer dan de zon. Iedere sterveling ontvangt als eerste goddelijke gave bij zijn geboorte één straal van dat licht. Het levenslicht.” Rabbijn de Hond zag dat licht in alle hoeken en gaten van Joods Amsterdam. Hij vond het terug in een eenzame straatventer, in een eenvoudige werkman en in de ogen van de sjnorrer op het Waterlooplein.

Twee en een halve eeuw vóór hem schilderde Rembrandt vlakbij de Swammerdamstraat. De beroemde Rav Avraham Jitschak Kook heeft eens gezegd dat hij geloofde dat ook Rembrandt het licht van de schepping heeft gezien. Rabbijn Meijer de Hond ging een stap verder. Volgens hem was dat licht niet alleen te zien in Rembrandts lieftallige Joodse bruidje of in het, ook door Rembrandt geschilderde, drama van het breken van de stenen tafelen. Volgens Meijer de Hond is dat licht te zien in de ogen en in het hart van iedereen.

Toen Rabbijn De Hond zijn Kiekjes uitgaf was niet iedereen blij. Velen vonden dat hij het getto verheerlijkte. Daar hoeven wij niet over te oordelen. Laten wij Rabbijn Meijer de Hond dankbaar zijn voor de boodschap over het licht dat iedereen met zich meedraagt. Helaas is dat licht door toedoen van de nazi’s zes miljoen keer uitgedoofd. Daarom vind ik het bijzonder dat ik volgende week woensdag het verhaal van rabbijn Meijer de Hond en dat van anderen op die bijzondere plek mag memoreren.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

Wilt u meer weten over de sjoel in de Swammerdamstraat? Klik hier
Wilt u lezen in ‘Kiekjes’ van rabbijn Meijer de Hond? Klik hier
Wilt u meer weten over Rav Kook en kunst? Klik hier

MAZAL TOV

Geboorte
Aviva Pels
een hele grote mazal tov toegewenst met de geboorte van kleinzoon Akiva Chaim Grayeff te Londen. Ouders Mindel Grayeff-Pels & Avi Grayeff heel hartelijk mazal tov samen met de kinderen Rachelli, Osher Levi en Shimshi. In goede gezondheid heel veel nachas van hem toegewenst, Omein!

Verloving
Tehilla Sigal en Davi Rabbijn Jonathan & Shalva Sigal een enorme mazal tov hiermee. Heel veel succes en plezier met de voorbereidingen naar jullie choepa toe!

Koninklijke onderscheiding
Tijdens de lintjesregen deze week zijn onderstaande personen met een koninklijke onderscheiding gehuldigd in de Orde van Oranje-Nassau:
Shoshanna Huisman-Hassine
Mr. Erik A. Meijer
Eddy Mock
Mr. Marcel Mock
Hans Rosenberg
Simone Soesan-Wolf
Marcel de Weerd
Van harte mazal tov!


Met een vriendelijke en warme groet,
Sjabbat sjalom!

Rabbijn Zwi Spiero,
staat voor u klaar!
06 5232 8065
zwispiero@hotmail.com

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 13:00 uur bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen. Telefoon: 020 646 00 46. U kunt ook een e-mail sturen naar info@nihs.nl.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 12 mei. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen