Sjabbat begint morgen, vrijdag 25 maart (in de regio Amsterdam) om 18:40 uur en eindigt zaterdag 26 maart om 19:46 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Over (vluchtelingen uit) Oekraïne: Gasten voor de sjabbatmaaltijd – Talkshow B’nai B’rith
· Save the date: 2 april kiddoesj in uw sjoel
· Vanavond online Challah Bake voor Chaya Yael Souget
· Asterix leest megilla op Poeriem Jungle Party
· Culturele middag JMW
· Eat & Meet op 6 april · Sjioeriem: Sjoel Amstelveen – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Save the date: Jom Ha Voetbal op 26 juni
· De pen van rabbijn Katz
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 31 maart


OVER (VLUCHTELINGEN UIT) OEKRAÏNE


Gasten voor de sjabbatmaaltijd
Het aantal NIHS-leden dat zich hiervoor heeft aangemeld is hartverwarmend; het aantal Joodse vluchtelingen in de regio Amsterdam tot nu toe beperkt. Daar komt bij dat ons is geadviseerd deze getraumatiseerde vluchtelingen voorlopig bij elkaar te laten, ook voor het vieren van sjabbat. Verder is er sprake van een taalbarrière. Dit betekent dat er vooralsnog geen gebruik kan worden gemaakt van de geboden gastvrijheid. Zodra dit verandert, zullen we u vanzelfsprekend daarover informeren.

Talkshow B’nai B’rith over Oekraïne vanuit een Joods perspectief

U kunt deze talkshow gratis bijwonen. Aanmelden kan via deze link. Via de link vindt u ook meer informatie over de livestream.

SAVE THE DATE: 2 APRIL KIDDOESJ IN UW SJOEL
Gisteren zijn de laatste corona-maatregelen in Nederland geschrapt; zelfs in het OV is het mondkapje niet langer verplicht en we kunnen het ‘oude’ leven weer helemaal oppakken. De sjoeldiensten worden al een tijd zonder noemenswaardige restricties gehouden. Toch zijn de bezoekersaantallen in veel van onze sjoels nog niet hetzelfde als voordat de corona-pandemie uitbrak. Als extra stimulans om naar sjoel te komen biedt de Joodse Gemeente Amsterdam op sjabbat Tazria (2 april) in alle sjoels een kiddoesj aan. Begin volgende week ontvangt u een extra nieuwsbrief met alle informatie.

VANAVOND ONLINE CHALLAH BAKE VOOR CHAYA YAEL SOUGET


Meedoen aan de online Challah Bake kan via deze ZOOM-link.

ASTERIX LEEST MEGILLA OP POERIEM JUNGLE PARTY

Op 17 maart kwamen ruim 70 studenten en young professionals bij elkaar in de Jungle Club aan de Amstel in Amsterdam, voor een swingende Poeriem party. Het was een gezamenlijk evenement van de NIHS en een aantal Joodse jongerenorganisaties.

De avond begon met het lezen van de megilla door Nachshon Rodrigues Pereira die, verkleed als Asterix, zijn zwaard gebruikte als jad. Er was een diner, DJ Rabby zorgde voor swingende muziek. De stemming zat er goed in; het feest duurde tot in de kleine uurtjes.


Tickets bestellen voor de culturele middag van JMW kan via deze link.

EAT & MEET


SJIOERIEM

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. In principe is er elke week een andere spreker. Tijd: 16:30-17:30 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Graag vooraf aanmelden via damessjioeramstelveen@gmail.com o.v.v Sjabbatmiddag sjioer.

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 maart zijn we begonnen met seder Nasjiem; het derde van de zes delen van de misjna. De eerste masechet van deze seder is Jevamot. Het hoofdonderwerp is Jiboem (zwagerhuwelijk) en Chalitza (ontbinding van het zwagerhuwelijk). Ook andere aspecten van familierelaties komen aan de orde. Masechet Jevamot telt 16 hoofdstukken en we ronden het bestuderen ervan af op 8 tammoez/ donderdag 7 juli 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
Alle sjioeriem zijn via Zoom te volgen, sommige kunnen live worden bijgewoond (zie onderstaand overzicht voor de details).


· Ook organiseert Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL speciale online sjioeriem in de aanloop naar Pesach. Deze zijn te volgen via dezelfde link als waarmee u de ‘gebruikelijke’ sjioeriem bijwoont.SAVE THE DATE: JOM HA VOETBAL OP 26 JUNI
Op zondag 26 juni is er weer een Jom Ha Voetbal. Dit keer op het prachtig verbouwde sportcomplex van AFC aan de Amsterdamse Zuidas.

Jom Ha Voetbal kenmerkt zich door familie, gezelligheid en de Joodse sfeer. Het evenement bestaat al veertig jaar en is een enorm succes onder jong en oud. Dit jaar is er nog meer live-entertainment, veel kinderattracties, lekker eten en drinken. Studenten, scholieren, opa’s, oma’s, ouders, kleine kinderen: iedereen is welkom. Meer informatie vind u via deze link naar de website. Inschrijven kan daar ook.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Rav Chaim Kanievsky zecher tsaddik liwracha

Meer dan een half miljoen mensen waren afgelopen zondag aanwezig bij de begrafenis van Rav Chaim Kanievsky zts”l, die kort voor het begin van de sjabbat overleed in Bnei Brak. Vanuit een simpele en spaarzaam gemeubileerde studeerkamer was hij de inspiratiebron voor een ongekend groot aantal Joden op vijf continenten. Rav Kanievsky heeft in zijn hele leven nooit iets te maken gehad met voetbal. Toch maakten de supporters van Betar Jeroesjalajim met spandoeken tijdens de wedstrijd van hun team kenbaar dat zijn overlijden hun enorm had getroffen. Wie was deze man, die de gedol hador (grote van zijn generatie) en sar hatora (prins van de Tora) werd genoemd?

Chaim Kanievsky werd in 1928 geboren in Pinsk (toen Polen, nu Belarus). Zijn beide ouders kwamen uit bekende rabbijnenfamilies. Toen hij 6 jaar oud was, verhuisde zijn familie naar wat toen nog Palestina heette. Hij zou het land nooit meer verlaten, zelfs niet voor een korte periode. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog maakte hij deel uit van de IDF (het Israëlische leger). Voor Kanievsky was Israël de meest natuurlijke plek om een leven mét, ván en dóór de Tora te leiden. Toen iemand nog niet zo lang geleden tegen hem zei dat er mensen in Amerika zijn, die zeggen te willen wachten met alija (emigratie naar Israël) tot de masjiach komt, reageerde hij met: “Mitswa la’alot le’erets jisraeel” (Het is een G-ddelijk gebod om alija te maken naar het land Israël).

De bekende Israëlische journaliste en veelgevraagd spreekster Sivan Rahav Meir vertelt over de fenomenale kennis van Rav Kanievsky. Ze komt met het volgende voorbeeld: In een van zijn boeken schrijft de Maharal van Praag (16e eeuw, Praag) dat de wederopstanding der doden begint in de grot in Chewron waar Adam, Eva, de aartsvaders en drie van de vier aartsmoeders begraven zijn. Schrijver en Maharal-kenner Yehoshua Hartman zocht naar de bron van de Maharal, maar kon die niet vinden. Op een gegeven moment kwam hij Rav Kanievsky tegen en vroeg hem of hij de bron kende. Rav Kanievsky raadpleegde zijn fotografisch geheugen. Na enig nadenken zei hij: “Het staat niet in de Babylonische Talmoed.” Na een paar ogenblikken vervolgde hij: “En ook niet in de Jeruzalemse Talmoed, maar ook niet in de Midrasj.” Het was weer even stil en toen zei Kanievsky: “Het staat daar en daar in de Zohar.”

Tegelijkertijd stond deze rabbijn, voor wie de gehele rabbijnse literatuur een open boek was, met beide benen op de grond. Hij wendde zijn kennis, inzicht en compassie aan voor eenieder die bij hem langs kwam. In zijn ogen deed Rav Kaniesvsky niet meer dan zijn plicht. Zo zei hij eens dat men er vooral moest zorgen dat een arm stel dat op het punt stond te trouwen van het nodige zou worden voorzien. “Maar”, zo voegde hij eraan toe: “toen ik trouwde was het anders. Wij deelden een toilet met drie andere families, twee families deelden een keuken.” Dat was voor hemzelf goed genoeg; aan anderen legde hij dat niet op.

Yuval Albashen is een bekende Israëlische seculiere professor die Rav Kanievsky een aantal keren heeft bezocht. Hij wist dat Rav Kanievsky door duizenden als hun leider werd gezien. Hij verwachtte dan ook een villa of penthouse zoals tegenwoordig gebruikelijk bij influencers en CEO’s. De realiteit was echter totaal anders; hij werd getroffen door het spaarzame en eenvoudige meubilair. Wat Albashen ook opviel was dat iedereen die daar kwam opgewekt en opgelucht weer vertrok.

Rav Kanievsky zei nooit meer dan nodig was. Maar in die paar woorden wist hij precies te geven wat zijn bezoeker nodig had. Rav Kanievsky werd de leider van de niet-chassidische ultra-orthodoxie, maar genoot ook daarbuiten groot aanzien. Hij was een van de belangrijkste autoriteiten op alle mogelijke gebieden van halacha (de Joodse wet) en schreef een groot aantal boeken. Duizenden bezochten hem jaarlijks voor religieus en halachisch advies. Ook was hij de rabbijn en spiritueel gids van de Belev Echad-beweging, die in 2011 in Israël werd opgericht om zieke en gehandicapte kinderen en volwassenen bij te staan.

Moge zijn ziel gebundeld zijn in de bundel van het eeuwige leven.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 13:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
Telefoon: 020 646 00 46.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 31 maart. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

 

 

Deze pagina delen