Sjabbat begint vanavond, vrijdag 18 maart (in de regio Amsterdam) om 18:30 uur en eindigt morgen, 19 maart, om 19:33 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· In actie voor vluchtelingen uit Oekraïne: Gasten voor de sjabbatmaaltijd – Update vanuit JMW
· Herdenking Sami Bar-on z”l · Online Challah Bake voor Chaya Yael Souget
· CIDI-lezing in Amstelveen
· Veel plezier op Poeriem Feestmarkt
· Sjioeriem: Sjoel Amstelveen – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· CIZ zoekt informatie over medewerkers in WOII
· De pen van rabbijn Katz
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 24 maart


IN ACTIE VOOR VLUCHTELINGEN UIT OEKRAÏNE


Gasten voor de sjabbatmaaltijd
Het aantal NIHS-leden dat zich hiervoor heeft aangemeld is hartverwarmend; het aantal Joodse vluchtelingen in onze regio tot nu toe beperkt. Daar komt bij dat ons is geadviseerd deze getraumatiseerde vluchtelingen voorlopig bij elkaar te laten, ook voor het vieren van sjabbat. Verder is er sprake van een taalbarrière. Dit betekent dat er vooralsnog geen gebruik kan worden gemaakt van de geboden gastvrijheid. Zodra dit verandert, zullen we u vanzelfsprekend daarover informeren.

Update vanuit JMW

JMW stuurt een, inmiddels wekelijkse, update met betrekking tot de situatie van de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Wij citeren een gedeelte:

Dank
Ook zijn wij enorm onder de indruk van de inzet door de Joodse gemeenschap. In totaal heeft het Joods Humanitair Fonds € 162.000,- ontvangen, wat zij vervolgens hebben verdubbeld tot een totaalbedrag van € 324.000,-! Een prachtig bedrag dat besteed wordt aan humanitaire hulp in Oekraïne én aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Maar niet alleen qua donatie van geld heeft de Joodse gemeenschap zich ingezet, ook is er heel veel kleding en andere spullen door mensen uit onze achterbannen gebracht. Bij zowel Maccabi als JMW hebben meer dan 100 nieuwe vrijwilligers zich aangemeld. Een woord van grote dank is op zijn plaats. Toda raba!

Hoe verder?
Op dit moment zijn er geen vrijwilligers of gastgezinnen meer nodig. Ook is er voorlopig voldoende kleding en andere spullen verzameld. Zodra de situatie anders wordt, zullen we u daarover natuurlijk informeren.

Mocht u nog geld willen doneren dan kan dat nog steeds via het JHF, rekeningnummer: NL16ABNA 0571 848 737 ten name van het Joods Humanitair Fonds onder vermelding van “Oekraïne actie” of u kunt via de Tikkie-link geld overmaken.


De volledige update van JMW kunt u lezen via deze link.

SAMI BAR-ON Z”L

Vorige week overleed Sami Bar-on tijdens een vakantie in Israël. Hij werd slechts 67 jaar. Sami heeft tientallen jaren een belangrijke rol vervuld binnen onze Joodse gemeenschap. Zijn familie heeft een herdenking georganiseerd in Sami’s restaurant HaCarmel, zondag aanstaande. Het verspreiden van de uitnodiging voor deze herdenking heeft op social media veel antisemitische en haat-reacties opgeleverd. Sami boog nooit voor antisemitisme. Een massale komst naar deze herdenking is daarmee niet alleen het beste tegensignaal, maar ook het mooiste eerbetoon aan Sami. Komt allen!

Er wordt rekening gehouden met corona, er zijn veiligheidsmaatregelen getroffen (politie is aanwezig); een gemiddeld bezoek duurt 10 tot 15 minuten; voldoende om een kaarsje aan te steken en iets te drinken en/of eten.

CHALLAH BAKE VIA ZOOM VOOR CHAYA YAEL SOUGET

Meedoen aan de online Challah Bake kan via deze ZOOM-link.

CIDI-LEZING IN AMSTELVEEN

Op dinsdagavond 22 maart organiseert het CIDI een lezing door Evan Bernstein over: 'Antisemitisme en veiligheid van de Joodse gemeenschap in Amerika'.

Evan Bernstein is CEO en nationaal directeur van de Community Security Service (CSS), een Amerikaanse organisatie die veiligheid biedt aan de Joodse gemeenschap in de VS. De CSS biedt professionele trainingen, begeleiding en middelen om de Joodse gemeenschappen te beschermen tegen geweldincidenten en terrorisme.

Bernstein zal spreken over veiligheid en de noodzaak om Joodse gemeenschappen te beschermen. Hoe kunnen wij potentieel bedreigende situaties herkennen en aanpakken om ernstige incidenten te voorkomen? En belangrijker: wat kan onze rol als burgers hierin zijn?

CIDI zorgt voor koffie & thee en wat lekkers. Na afloop is de bar geopend.

Datum: dinsdag 22 maart 2022
Tijd: 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur
Locatie: Adagio Hotel, Professor J.H. Bavincklaan 5 te Amstelveen
Kosten: Gratis
Aanmelden is verplicht. Dat kan via e-mail cidi@cidi.nl (o.v.v. uw naam en de namen van uw eventuele gasten)

VEEL ENTHOUSIASME EN PLEZIER OP POERIEM FEESTMARKT

Afgelopen zondagochtend om 10:00 uur kwamen tientallen enthousiaste kinderen het JCC binnen voor de Poeriem Feestmarkt. De oproep om verkleed te komen was duidelijk ontvangen; we zagen de mooiste uitdossingen. Op elke tafel was een andere Poeriem-activiteit voorbereid. De kinderen amuseerden zich kostelijk tijdens een speurtocht om het gif voor Koning Achashwerosj te vinden. Ze lieten zich schminken, maakten tsedaka-busjes en maskers en pakten een zakje misjloach manot in voor elkaar. Ook lieten ze zich de hamansoren goed smaken. Op speelse wijze leerden de kinderen over de vier mitswot van Poeriem: megilla (horen) lezen, matanot la’evjoniem (geld geven aan armen), misjloach manot (etenswaren aan vrienden geven) en se’oedat Poeriem (de feestelijke maaltijd, omdat Poeriem staat voor eten, drinken en vreugde). Na afloop werden de misjloach manot uitgedeeld en zo ging iedereen tevreden naar huis.

De Poeriem Feestmarkt is georganiseerd door de afdelingen SOPA en Onderwijs. Volgt uw kind nog geen zondagonderwijs bij de NIHS en heeft u interesse? Neem dan contact op met onze onderwijscoördinator Jael Benjamin via j.benjamin@nihs.nl

SJIOERIEM

· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. In principe is er elke week een andere spreker. Tijd: 16:30-17:30 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Graag vooraf aanmelden via jennybrilleslijper@gmail.com o.v.v Sjabbatmiddag sjioer

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 maart zijn we begonnen met seder Nasjiem; het derde van de zes delen van de misjna. De eerste masechet van deze seder is Jevamot. Het hoofdonderwerp is Jiboem (zwagerhuwelijk) en Chalitza (ontbinding van het zwagerhuwelijk). Ook andere aspecten van familierelaties komen aan de orde. Masechet Jevamot telt 16 hoofdstukken en we ronden het bestuderen ervan af op 8 tammoez/ donderdag 7 juli 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur; op zondagen starten we om 9:20 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
Alle sjioeriem zijn via Zoom te volgen, sommige kunnen live worden bijgewoond (zie onderstaand overzicht voor de details).


· Ook organiseert Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL speciale online sjioeriem in de aanloop naar Pesach. Deze zijn te volgen via dezelfde link waarmee u de ‘gebruikelijke’ sjioeriem bijwoont.CIZ ZOEKT INFORMATIE OVER MEDEWERKERS IN WOII
De Vereniging CIZ is op zoek naar de namen van in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte dokters, verpleegsters, bestuurders en andere betrokkenen bij de Centrale Israëlietische Ziekenverpleging (CIZ). Dit ziekenhuis stond aan de Jacob Obrechtstraat in Amsterdam. We zoeken speciaal de voornaam van Zr. Smalhout en willen graag meer weten over Gregor Czaczkes, die vele medewerkers van de CIZ gered heeft. Doel is een monument met hun namen op te richten. Reacties graag naar secretaris@verenigingciz.nl.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Wie één mens redt…

Deze week sprak ik een Jood die uit Oekraïne hiernaartoe is gevlucht. Hij heet Yan Sirokin en vertelde hoe hij aan het begin van de oorlog met anderen een konvooi had samengesteld om 400 mensen te evacueren. Dat konvooi, bestaand uit vier grote en een aantal minibussen, vertrok onder politiebegeleiding in de richting van de grens met Moldavië; onder normale omstandigheden een reis van vijf uur. Rechts en links van het konvooi waren er ontploffingen. Toen ze in de verte Russische tanks zagen, besloten ze een andere route te nemen. Er werd alleen gestopt om te tanken en voor een korte sanitaire stop. De vluchtelingen aten wat ze van huis hadden meegenomen. De tocht duurde 14 uur.

Nadat ze via Moldavië in Roemenië waren aangekomen, wachtte deze groep vluchtelingen nog een treinreis van 2200 kilometer dwars door Europa. Zonder geld of pinpasje. Gelukkig mogen Oekraïense vluchtelingen in de EU gratis met de trein reizen. Van de 400 mensen die samen vertrokken, zijn er vijf naar Amsterdam gekomen, waar ze op dezelfde locatie verblijven. Meneer Sirokin is dus een van hen.

We reflecteerden op de actie die Yan Sirokin had ondernomen. Ik zei hem: “Een maand geleden had je waarschijnlijk niet gedacht dat jij in staat zou zijn om de verantwoordelijkheid te dragen voor 400 mensen en hen naar de vrijheid te brengen. Maar toen het moment daar was, heb je de moed en het doorzettingsvermogen getoond om dit te volbrengen. Dat vind ik geweldig. Het laat ook zien dat we als het nodig is tot veel meer in staat zijn dan we vooraf denken.”

Ik stelde hem ook een vraag: “Je hebt een lange bange tocht gemaakt. Voelde je dat Hasjem met je was?” Hij antwoordde: “Ja, dat heb ik de hele reis gevoeld. Het bewijs is voor mij dat al die mensen heelhuids de grens zijn overgekomen. Niemand is onderweg ziek geworden en we hoefden niemand achter te laten.” Het deed me denken aan wat koning David zegt in Psalm 91:11: “Want Hij zal Zijn engelen bevelen om over u te waken op al uw wegen”. Ik denk dat die engelen de hele route met die 400 mensen zijn meegereisd.

Tot slot nodigde ik Yan Sirokin uit om aanstaande sjabbat aanwezig te zijn in de sjoel waar mijn zoon wordt opgeroepen omdat hij binnenkort gaat trouwen. Een verlegen glimlach verscheen op zijn gezicht. “Rabbi”, zei hij, “ik heb toch geen passende kleren hier.” Waarop mijn reactie was: “Daar gaat het toch niet om? Het gaat om je hart. Jij draagt in je hart al die 400 mensen met je mee die je hebt geholpen op weg naar de vrijheid. Er is daar aanstaande sjabbat in sjoel niemand anders die dat heeft gepresteerd.” Tot slot vertelde ik hem dat onze geleerden zeggen dat iemand die een mens redt, is alsof hij de hele wereld redt (Talmoed Sanhedrin 37a). Yan Sirokin heeft dus 400 werelden gered.

Wij leven hier in een land zonder oorlog. Wij hoeven niet zo heldhaftig te zijn als deze man uit Oekraïne. Maar ieder kan op zijn of haar manier iets doen voor de vluchtelingen die hier zijn of voor de mensen die nog in oorlogsgebied zijn. Ook daarmee kun je ‘een wereld van verschil’ maken.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 13:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
Telefoon: 020 646 00 46.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 24 maart. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen