Sjabbat begint morgen, vrijdag 11 maart (in de regio Amsterdam) om 18:20 uur en eindigt op 12 maart om 19:21 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· In actie voor vluchtelingen uit Oekraïne: Gasten voor de sjabbatmaaltijd – Kosjere-maaltijdactie – Gastgezinnen en vrijwilligers gezocht
· Sami Bar-On z”l
· Poeriem: Feestmarkt voor alle kinderen – Dansfeest en diner voor studenten en young professionals – Mattanot la’evjoniem
· Nieuw: Benjamin’s Falafel to-go
· Sjioeriem: Sjoel Amstelveen – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· CIZ zoekt informatie over medewerkers in WOII
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Oproep van de NIISA
· Pesach in Lunteren, JMW-activiteit
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op vrijdag 18 maart


IN ACTIE VOOR VLUCHTELINGEN UIT OEKRAÏNE

De Russische inval in Oekraïne leidt tot onbeschrijfelijk oorlogsleed. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn nog nooit in zo korte tijd zoveel mensen hun land ontvlucht. Ook Nederland neemt Oekraïense vluchtelingen op. Als Joodse Gemeente Amsterdam willen wij ook iets specifieks doen voor onze mede-Joden die Oekraïne zijn ontvlucht.


Gasten voor de sjabbatmaaltijd
Het zou fijn zijn als wij de Joodse vluchtelingen uit Oekraïne die in de regio Amsterdam verblijven, de warmte van sjabbat in onze kehilla kunnen laten ervaren. We zijn er trots op te kunnen melden dat, na onze oproep in de extra nieuwsflits, binnen 24 uur al meer dan dertig killeleden hebben laten weten graag vluchtelingen aan hun sjabbattafel te ontvangen. Wij danken hen daar hartelijk voor. Op dit moment wordt geïnventariseerd om hoeveel vluchtelingen het gaat en hoe we dit logistiek optimaal kunnen laten verlopen. We begrijpen natuurlijk dat u, in verband met de voorbereidingen/inkopen, niet pas op het laatste moment wilt horen dat er gasten komen. Deze sjabbat zullen er dan ook nog geen gasten worden aangemeld. We houden u op de hoogte.

Wilt u ook vluchtelingen uitnodigen voor een vrijdagavondmaaltijd en/of sjabbatlunch? Meld u dan aan via receptie@nihs.nl. Graag daarbij uw 06-nummer vermelden en aangeven hoeveel gasten u wilt ontvangen en of u een kosjer huishouden voert.

Kosjere maaltijden voor vluchtelingen uit Oekraïne
Voor de vluchtelingen in onze regio die kosjer willen eten, is de Joodse Gemeente Amsterdam een maaltijdactie gestart. Wij verzorgen dan kosjere maaltijden voor hen. Uw donatie voor onze kosjere maaltijdactie wordt enorm op prijs gesteld. U kunt uw gift overmaken via dit Tikkie.

Gastgezinnen en vrijwilligers gezocht
Voor de eerste opvang worden Oekraïense vluchtelingen met een Joodse achtergrond gehuisvest in een hotel in Amstelveen. Die opvang wordt gecoördineerd door JMW. Er is behoefte aan gastgezinnen waar deze vluchtelingen langer kunnen verblijven. Ook is JMW op zoek naar extra vrijwilligers die Oekraïens en/of Russisch spreken. Wilt u zich opgeven als gastgezin of als vrijwilliger, dan kan dat door dit Google Form in te vullen.

SAMI BAR-ON Z”L
Gisteren, 6 adar II/woensdag 9 maart, is Sami Bar-On tijdens een verblijf in Israël plotseling overleden. Hij werd slechts 67 jaar. De lewaja vindt plaats in Beersheba. Sami heeft tientallen jaren een belangrijke rol vervuld binnen onze Joodse gemeenschap. Als horeca-man pur sang heeft hij iedereen altijd verwelkomd met zijn brede glimlach, warme hart en grote gastvrijheid. Die gastvrijheid en warmte heeft hij ook overgedragen op zijn zoons. Sami heeft zich daarnaast laten kennen als een veerkrachtig man. Ook nadat zijn restaurant HaCarmel meermalen doelwit was van vernielingen en aanslagen, bleef hij onverschrokken reageren: “Ik laat me niet bang maken en hang elke keer een nóg grotere Israëlische vlag op”, zei hij vastberaden. Dat was pas een paar maanden geleden. Wij zullen Sami missen. Moge zijn ziel gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven.

LAATSTE KANS: POERIEM FEESTMARKT VOOR ALLE KINDEREN

Aanstaande zondag, 13 maart zijn alle kinderen van 4 t/m 12 jaar van harte welkom bij de Poeriem-activiteit, georganiseerd door de afdelingen Onderwijs en Sopa. Aanmelden kan nog één dag, tot morgen vrijdag 11 maart 13:00 uur!
Het wordt een Poeriem feestmarkt, vol met leuke activiteiten. Laat je schminken, maak een Mishloach Manot pakket, eet hamansoren en nog veel meer. We hopen dat je verkleed komt! Deelname is gratis voor kinderen van NIHS-leden, niet-leden betalen € 3 per kind. Aanmelden via activiteiten@nihs.nl. De locatie wordt na aanmelding bekendgemaakt.

POERIEM DANSFEEST EN DINER VOOR STUDENTEN EN YOUNG PROFESSIONALS

Aanmelden kan via deze link

POERIEM: MATTANOT LA’EVJONIEM


Net als de afgelopen jaren zal Stichting Gachelet een platform zijn voor het schenken van geld aan armen, de mitswa van ‘Mattanot la’evjoniem’ – een van de mitswot die voor Poeriem gelden. Het geld komt ten goede aan armen in Nederland en Israël. Meer informatie over de Stichting Gachelet vindt u via deze link. Doneren kan via dit Tikkie.

NIEUW: BENJAMIN’S FALAFAL (KOSJER EN VEGAN)

Joods Amstelveen (en Amsterdam) heeft er een kosjere smul-locatie bij. Het is Benjamin’s Falafel to-go. De falafelkraam van Lior Benjamin kunt u op de volgende dagen en locaties vinden:
· Op zondag op de Kostverlorenhoef 151 (bij Dirk van den Broek op het Winkelcentrum Kostverlorenhof) in Amstelveen. De openingstijden zijn de ene week van 11:30 tot 18:30 uur en de andere week van 14:00 tot 18:30 uur.
· Op dinsdag in het Stadshart Amstelveen (bij de BioMarkt), van 11:30 uur tot 18:30 uur.
· Op donderdag bij Maimonides, van 11:30 tot 15:30 uur.

Benjamin’s Falafel beschikt over het hechsjer van het Rabbinaat van Amsterdam.

Meer informatie vindt u op www.benjaminsfalafel.nl

We wensen Lior Benjamin veel klanten en succes!

SJIOERIEM
· Sjoel Amstelveen – Sjioer voor dames
Sjoel Amstelveen verzorgt op sjabbatmiddagen een sjioer voor dames. In principe is er elke week een andere spreker. Tijd: 16:30-17:30 uur. Locatie: de rabbijnenkamer in sjoel Amstelveen. Graag vooraf aanmelden via jennybrilleslijper@gmail.com o.v.v Sjabbatmiddag sjioer

· Daf yomi (via Zoom)
Op 9 maart zijn we begonnen met seder Nasjiem; het derde van de zes delen van de misjna. De eerste masechet van deze seder is Yevamot. Het hoofdonderwerp is Jiboem (zwagerhuwelijk) en Chalitza (ontbinding van het zwagerhuwelijk). Ook andere aspecten van familierelaties komen aan de orde. Masechet Yevamot telt 16 hoofdstukken en we ronden het bestuderen ervan af op 8 tammoez/ donderdag 7 juli 2022.

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
Alle sjioeriem zijn via Zoom te volgen, sommige kunnen live worden bijgewoond (zie onderstaand overzicht voor de details).


CIZ ZOEKT INFORMATIE OVER MEDEWERKERS IN WOII
De Vereniging CIZ is op zoek naar de namen van in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte dokters, verpleegsters, bestuurders en andere betrokkenen bij de Centrale Israëlietische Ziekenverpleging (CIZ). Dit ziekenhuis stond aan de Jacob Obrechtstraat in Amsterdam. We zoeken speciaal de voornaam van Zr. Smalhout en willen graag meer weten over Gregor Czaczkes, die vele medewerkers van de CIZ gered heeft. Doel is een monument met hun namen op te richten. Reacties graag naar secretaris@verenigingciz.nl.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Met drie koningen op weg naar Poeriem

Wij kennen het verhaal van onze uittocht uit Egypte. Degene die dacht dat hij in zijn eentje de lakens kon uitdelen, Farao, stond toen aan de zijlijn. Hij had gedacht dat hij ons kon treffen door ons te verplichten alle zonen in het water te gooien. Hij dacht dat hij zo het huis van Israël kon uitroeien. Dat plan mislukte. Onder zijn neus werd een baby gered die ons volk uiteindelijk uit Egypte zou voeren. Farao’s machtige leger verdronk in de Rietzee.

Een andere koning die probeerde Israël ten onder te laten gaan was koning Belsjatsar, de koning van Babylonië. Volgens de Talmoed had hij een berekening gemaakt. G-d had het Joodse volk beloofd dat Hij het na 70 jaar terug zou brengen naar hun thuisland: Erets Jisraeel. Die zeventig jaren waren inmiddels voorbij, maar er was niets gebeurd. Belsjatar dacht dat die belofte van G-d dus niets betekende. Daarom durfde hij het aan een feest te geven waarop hij de voorwerpen gebruikte die 70 jaar eerder waren meegenomen uit de Tempel in Jeroesjalajiem. Wat heilig was, werd ontwijd. Diezelfde nacht verschenen er letters op de muur die – volgens de interpretatie van Daniël – aangeven dat het koninkrijk van Belsjatar ten einde loopt. Aldus geschiedde, de koning bracht het er niet levend van af.

Nog weer verder in de historie speelt zich het Poeriemverhaal af. Daar komen we Achasjwerosj tegen. Deze koning denkt alles onder controle te hebben. Het gaat hem goed. Hij is al een aantal jaren aan het bewind en regeert over maar liefst 127 landen. Daarom geeft hij een feest. Als het feest ten einde loopt, gaat hij in de fout. Hij ontbiedt zijn vrouw Wasjti om haar schoonheid aan de aanwezigen te tonen. Een vroege MeToo? Zij weigert. Daarmee komt een proces op gang dat eerst de ondergang van ons volk lijkt te betekenen, maar dat – na een wonderlijke wending van het lot – leidt tot de overwinning op Haman, onze aartsvijand. Haman eindigt aan de galg. Drie momenten in onze geschiedenis.

Drie momenten waarin heersers van buiten ons volk ons fysiek en/of spiritueel ten gronde wilden richten. Zij hadden geen respect voor onze families, voor wat voor ons heilig is of voor het G-ddelijke. De geschiedenis leert dat zij op een gegeven moment door de feiten worden ingehaald.

Is dat misschien ook wat Maimonides ons meegeeft in hoofdstuk 2:17 van zijn voorschriften met betrekking tot Poeriem, als hij schrijft daar dat er geen grotere simche is dan op Poeriem geld te geven aan armen. Want zo zegt hij op basis van Jesjajahoe 57:15: “daarmee doet hij G-d na, die (…) en de onderdrukten steunt.”

Door de mitswa van het geven van geld voor armen toon je dat je hen op een bepaalde manier ook als familie ziet, om wie je geeft en voor wie je zorgt. Je geeft ruimte aan wat echt heilig is en geeft gevolg aan wat Hasjem van je vraagt.

U zult mij begrijpen dat ik u vraag speciaal deze Poeriem aan de drie koningen en aan deze woorden te denken.

Poeriem sameach

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV
Geboorte
Dovid & Elisheva Visser
van harte mazal tov met de geboorte en brit mila van jullie zoon Shlomo Jehuda Visser. Mogen jullie hem in goede gezondheid zien opgroeien, Omeen!

Rabbijn Hans & Jetti Groenewoudt van harte mazal tov met de geboorte van twee kleinkinderen: Gavriel Michaeli, zoon van Batja & Awi Michaeli-Groenewoudt (Antwerpen) en Eliane Sara Lypciz, dochter van Channa & Yanki Lypciz-Groenewoudt (Londen). In goede gezondheid heel veel nachas van hen toegewenst, Omein!

Geboorte & Verloving
Gershom & Sara van Halem van harte mazal tov met jullie twee simches: de geboorte van jullie kleindochter Jael Esther van Halem (Pomona, VS), dochter van Boruch & Channi van Halem én de verloving van jullie kleinzoon Levi Yitschak Elkaim (Nice) met Sarah Sultan (Parijs). Levi is de zoon van Eliezer & Roeth Elkaim-van Halem. Heel veel nachas van en voor allen, Ameen!

Met een warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
06 5232 8065
zwispiero@hotmail.com

PESACH IN LUNTEREN, JMW-ACTIVITEIT

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 13:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
Telefoon: 020 646 00 46.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt in verband met Poeriem een dag later dan gebruikelijk: op vrijdag 18 maart. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen