OPROEP TOT SOLIDARITEIT
Vandaag om 18:00 uur gebedsdienst in JCC

Afgelopen vrijdagmiddag vertrok een groep orthodoxe Joden vanuit het Oekraïnse Odessa met bussen op weg naar een veiliger plek. Ik ontving een filmpje waarin een van de rabbijnen aldaar in tranen afscheid neemt van de sjoel die hij met veel pijn en moeite heeft opgebouwd. Vanwege het oorlogsgevaar werd ook op sjabbat doorgereden. Een filmpje dat ik zag, geeft een surreëel beeld. Aan de kant van weg wordt kiddoesj gemaakt. De beelden zijn op vrijdagavond gemaakt door de niet-Joodse buschauffeur. Terwijl wij in Amsterdam van een sjabbatmaaltijd genoten, waren deze mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld, op weg naar een onbekende bestemming. Mensen die huis en haard hebben achtergelaten en niet weten óf en, zo ja hóe ze die ooit terug zullen zien. Zij maakten kiddoesj langs de weg. Wij kunnen vandaag ook kiddoesj maken, anders dan gebruikelijk, maar wel op een bijzondere manier. Ik vertel u hoe we dat kunnen doen.
Het hierboven geschetste beeld vraagt om uw solidariteit. Dat kan via Joodse organisaties die zich voor die vluchtelingen inzetten. Maar u kunt uw solidariteit ook tonen door vandaag om 18:00 uur naar sjoel in het JCC te komen, waar we in een speciale gebedsdienst G-d zullen vragen om een einde aan deze oorlog, om rust en om vrede.
Uw aanwezigheid is zeer gewenst; ik zou die zelfs noodzakelijk willen noemen. Noodzakelijk om te laten zien dat het ons, als Joods Amsterdam, aan het hart gaat wat nu in Oekraïne gebeurt. Noodzakelijk omdat we na de dienst ook kunnen bespreken wat we praktisch kunnen doen. Dat laatste is belangrijk omdat wij Joden die vanuit Oekraïne hier hun toevlucht zullen zoeken, kunnen en moeten helpen.
Uw komst is dan ook een kiddoesj. Kiddoesj komt van kadosj (heilig). Met uw komst laat u zien dat saamhorigheid in daad en woord, letterlijk kadosj kan zijn. Deze kiddoesj kan helpen de duisternis verdrijven.
Ik hoop u vanavond om 18:00 uur te zien.

Rabbijn Shmuel Katz


REMINDER: MORGEN IS HET LIJSTTREKKERSDEBAT IVM GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN AMSTERDAM

DEBAT LIJSTTREKKERS GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN AMSTERDAM


Evenals vier jaar geleden organiseren de NIHS, LJG en PIG samen een debat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Nadat het vorige keer in het JCC was, is dit keer de LJG de gastheer. Van de meeste partijen in Amsterdam zal de lijsttrekker aan het debat deelnemen. De debatleider is Kemal Rijken.
Let op! De aanmeldingstermijn is verstreken, wel kunt u een aanvraag indienen om de bijeenkomst via ZOOM te volgen.

Deze pagina delen