Sjabbat begint morgen, vrijdag 18 februari (in de regio Amsterdam) om 17:40 uur en eindigt op 19 februari om 18:44 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Zondag a.s.: Literaire middag in kader van herdenking Februaristaking
· 28 Februari: Debat lijsttrekkers gemeenteraadsverkiezingen Amsterdam
· Eat & Meet op 2 maart
· Poeriem: Feestmarkt voor alle kinderen – Misjloach manot actie
· Sjioeriem: Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Gezocht: Coördinator Social Zooms
· Verzoek Stichting Nationaal dankteken voor de rechtvaardigen
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Pesach in Lunteren, JMW-activiteit
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 24 februari


ZONDAG A.S: LITERAIRE MIDDAG IN KADER FEBRUARISTAKING


In de aanloop naar de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking, ontvangen we u graag aanstaande zondag, 20 februari, in het JCC voor de presentatie van twee indrukwekkende boeken: ‘De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam. Het lot van 389 Joodse mannen’ door Wally de Lang en ‘Tot de dood ons scheidt. De huwelijken van Kamp Westerbork’ door Saskia Aukema. Beide auteurs houden een lezing en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Rabbijn Shmuel Katz leidt de bijeenkomst. Na afloop is er een borrel. Aanvang: 14:00 uur, afsluiting 17:30 uur. U bent vanaf 13:30 uur van harte welkom! Aanmelden via activiteiten@nihs.nl onder vermelding van Boekpresentatie.

MAANDAG 28 FEBRUARI: DEBAT LIJSTTREKKERS
GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN AMSTERDAMEvenals vier jaar geleden organiseren de NIHS, LJG en PIG samen een debat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Nadat het vorige keer in het JCC was, is dit keer de LJG de gastheer. Van de meeste partijen in Amsterdam zal de lijsttrekker aan het debat deelnemen.

HET KAN WEER: EEN EAT & MEET IN HET JCC


POERIEM FEESTMARKT VOOR ALLE KINDEREN

Op zondag 13 maart zijn alle kinderen van 4 t/m 12 jaar van harte welkom bij de Poeriem activiteit, georganiseerd door de afdelingen Onderwijs en Sopa. Het wordt een Poeriem feestmarkt, vol met leuke activiteiten. Laat je schminken, maak een Mishloach Manot pakket, eet hamansoren en kiesjeliesj en nog veel meer. We hopen dat je verkleed komt! Deelname is gratis voor kinderen van de NIHS-leden, niet-leden betalen € 3 per kind. Aanmelden tot vrijdag 11 maart 13:00 uur via activiteiten@nihs.nl. De locatie wordt na aanmelding bekendgemaakt.

MISJLOACH MANOT ACTIE
Via het Cheider kunt u ook dit jaar weer uw misjloach manot laten sturen. Klik daarvoor op deze link.


SJIOERIEM

· Daf yomi (via Zoom)
Op 11 februari / 10 adar I zijn we gestart met Chagiga – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel.
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
Alle sjioeriem zijn via Zoom te volgen, sommige kunnen live worden bijgewoond (zie onderstaand overzicht voor de details).


NOG STEEDS GEZOCHT: COÖRDINATOR SOCIAL ZOOMS
De Social Zooms waarmee we tijdens de eerste lockdown, al weer bijna twee jaar geleden, zijn gestart, hebben steeds veel positieve reacties opgeleverd. Veel leden hebben laten weten dat zij, ook nu de wereld weer opengaat, er prijs op zouden stellen als we regelmatig een Social Zoom blijven aanbieden.

In de Social Zooms komt een breed scala aan onderwerpen voorbij, zodat alle doelgroepen worden bediend; bovendien is het een instrument dat door onze leden als verbindend wordt ervaren.
Nu kost het veel tijd om sprekers te vinden en het geheel te coördineren. Onze vraag is dan ook of er één of meer vrijwilligers zijn die hier de schouders onder willen zetten. Er zijn al ideeën over interessante onderwerpen en sprekers, maar nieuwe input is natuurlijk welkom. Bent u bereid, in een klein team, de Socials Zooms te gaan organiseren en coördineren. Stuur dan een e-mail naar m.gomezdemesquita@nihs.nl

VERZOEK STICHTING NATIONAAL DANKTEKEN VOOR DE RECHTVAARDIGEN
De Joden die de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben overleefd, hebben dat veelal te danken aan de moed van verzetsmensen en onderduikverleners. Onder het motto ‘Dankzij hen leven wij’ wil de Stichting Nationaal Dankteken uitdrukking geven aan de dankbaarheid jegens deze redders door het oprichten van een dankteken. Dat moet komen in de binnentuin van de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Amsterdamse Plantage Middenlaan, tegenover de Hollandsche Schouwburg, waar ook het Nationaal Holocaustmuseum komt. Er is 250.000 euro nodig.
Wilt u dit initiatief ondersteunen? Maak dan uw donatie over op NL 73 RABO 0367 6616 24. Graag uw e-mailadres vermelden. De stichting heeft de ANBI-status; uw donatie is dan ook fiscaal aftrekbaar.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

De verhalen die we meedragen

Deze week geen terugblik naar het verleden, maar een blik vooruit. In de week van de Februaristaking organiseert de Joodse Gemeente aanstaande zondagmiddag, 20 februari, een programma rond twee recent verschenen boeken over de Tweede Wereldoorlog. Eerder in deze nieuwsbrief leest u al over deze dubbele boekpresentatie. Het gaat om ‘De razzia’s van 22 en 23 februari 1941, het lot van 389 joodse mannen’, geschreven door Wally de Lang en om ‘Tot de dood ons scheidt’ van Saskia Aukema, die de 261 huwelijken die in Westerbork werden gesloten heeft belicht.

Het wordt een beladen, maar ook verhelderend programma. Zowel Wally de Lang als Saskia Aukema hebben in hun boeken vele honderden slachtoffers een gezicht gegeven. Wij zullen die middag worden meegenomen naar het wel en wee van die mensen; wie waren zij en wat is hun verhaal. Het boek van Wally de Lang geeft een gezicht aan 389 Joodse mannen die werden opgepakt en weggevoerd. Het boek vertelt het verhaal van hun deportatie, van wat er daarna gebeurde en hoe zij zijn gestorven. Wie was die rennende man op dat plein, achternagezeten door een Duitser? Wie zijn die mannen die daar urenlang met de armen omhoog moesten stil zitten? Wally neemt ons mee naar de man die vanuit Buchenwald een brief naar huis stuurde om de naam te mogen weten van de baby die geboren zou worden, de naam van zijn kind. Ik stel me de vertwijfeling en wanhoop van die briefschrijver voor. Maar denk ook aan de gekoesterde hoop om op zijn minst de naam te mogen weten van zijn kind, dat hij een mooie toekomst toewenste. Wally de Lang heeft in haar boek alle 389 mannen hun naam teruggegeven.

Saskia Aukema hoorde op een dag dat haar oudtante Annie getrouwd is in Westerbork. Ze was verbijsterd dat kon: trouwen in een doorgangskamp. Ze wilde alles over die huwelijken weten, maar er bleek nog nooit iets structureel over uitgezocht, dus dat is Saskia zelf gaan doen. Ze dook maandenlang in de archieven en vond veel nooit eerder gepubliceerd materiaal: trouwfoto’s, bruidsmenu’s, felicitatiekaarten, oude brieven, memoires. Maar liefst 261 stellen blijken in Westerbork in de echt te zijn verbonden.

De meeste bruidsparen die Saskia Aukema in beeld heeft gebracht, zijn gedeporteerd en vermoord. Maar voor Sonja Salmagne en Peter Mendel Margules, die trouwden op 27 juli 1942, liep het gelukkig anders. Sonja zou later over hun ontmoeting zeggen: “In het kamp is me ook het beste gebeurd. Ik heb er mijn man leren kennen. Ik zat daar en daar kwam die lange, blonde jongen binnen. Hij keek om zich heen, keek naar mij, kwam naar me toe en vroeg: ‘Wil je met me dansen?’ Dat was de mooiste dag van mijn leven. We hielden van elkaar vanaf de dag dat we elkaar ontmoetten.” De mooiste dag van je leven in Kamp Westerbork … dat is opmerkelijk toch? En wat velen niet gegund was, gebeurde hen wel: ze overleefden de oorlog samen en leefden – zoals dat in een sprookje heet – 'lang en gelukkig'. Vorig jaar zijn ze gestorven, twee maanden na elkaar; Sonja was 95 en Peter 100 jaar.

Het zijn de verhalen die we allemaal meedragen. De verhalen van degenen die niet terugkwamen en de verhalen van ons en onze (groot)ouders die het wel hebben overleefd. Vaak ook een combinatie van beide. Zoals mijn vader vanavond nog aan de telefoon zei: “Toen ik tien was, zette mijn moeder mij in Frankfurt op de trein. Ik heb mijn ouders nooit meer gezien, ik moest me dus alleen redden. Ik had geen keus, ik moest verder!”

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV
Geboren Coen & Shoshana Abram heel hartelijk mazal tov met de geboorte van jullie lieve kleinzoon Noam Habani (in Tel Aviv), zoon van Maor & Hadassa Habani-Abram. Ook een warme mazal tov aan Jonathan met de geboorte van je broertje. In goede gezondheid samen heel veel nachas van Noam toegewenst!

Met een warme sjabbat sjalom groet, Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
06 5232 8065
zwispiero@hotmail.com

PESACH IN LUNTEREN, JMW-ACTIVITEIT

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 13:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
Telefoon: 020 646 00 46.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 24 februari. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen