Sjabbat begint morgen, vrijdag 11 februari (in de regio Amsterdam) om 17:25 uur en eindigt op 12 februari om 18:31 uur.

Bestuur en Rabbinaat
van de Joodse Gemeente Amsterdam
wensen de AMOS-sjoelgemeenschap
van harte mazal tov
met haar nieuwe sjoel


IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Literaire middag op zondag 20 februari
· Verzoek Stichting Nationaal dankteken voor de rechtvaardigen
· Laatste videojournaal van de RAS-sjoel
· Sjioeriem: Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Gezocht: Coördinator Social Zooms
· Vacature: Manager Community & Organisatie Joodse Gemeente Amsterdam
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 17 februari

LITERAIRE MIDDAG

In de aanloop naar de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking, ontvangen we u graag op zondag 20 februari in het JCC voor de presentatie van twee indrukwekkende boeken: ‘De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam. Het lot van 389 Joodse mannen’ door Wally de Lang en ‘Tot de dood ons scheidt. De huwelijken van Kamp Westerbork’ door Saskia Aukema. Beide auteurs houden een lezing en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Rabbijn Shmuel Katz leidt de bijeenkomst. Na afloop is er een borrel. Aanvang: 14:00 uur, afsluiting 17:30 uur. U bent vanaf 13:30 uur van harte welkom! Aanmelden via activiteiten@nihs.nl onder vermelding van Boekpresentatie.

VERZOEK STICHTING NATIONAAL DANKTEKEN VOOR DE RECHTVAARDIGEN
De Joden die de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben overleefd, hebben dat veelal te danken aan de moed van verzetsmensen en onderduikverleners. Onder het motto ‘Dankzij hen leven wij’ wil de Stichting Nationaal Dankteken uitdrukking geven aan de dankbaarheid jegens deze redders door het oprichten van een dankteken. Dat moet komen in de binnentuin van de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Amsterdamse Plantage Middenlaan, tegenover de Hollandsche Schouwburg, waar ook het Nationaal Holocaustmuseum komt. Er is 250.000 euro nodig.
Wilt u dit initiatief ondersteunen? Maak dan uw donatie over op NL 73 RABO 0367 6616 24. Graag uw e-mailadres vermelden. De stichting heeft de ANBI-status; uw donatie is dan ook fiscaal aftrekbaar.

LAATSTE VIDEOJOURNAAL VAN DE RAS-SJOEL

De 10de en laatste aflevering van de videojournaals waarin de renovatie van de RAS-sjoel wordt gevolgd, is online. U ziet hierin beelden van de laatste fase, een kleine terugblik en natuurlijk beelden van het resultaat. De diensten in deze mooie sjoel zijn weer hervat. U kunt de video bekijken via deze link. Ook de eerdere afleveringen van het videojournaal zijn nog via ons YouTube-kanaal te bekijken.

SJIOERIEM
· Daf yomi (via Zoom)
Morgen, 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel. Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
Alle sjioeriem zijn via Zoom te volgen, sommige kunnen live worden bijgewoond (zie onderstaand overzicht voor de details).GEZOCHT: COÖRDINATOR SOCIAL ZOOMS
De Social Zooms waarmee we tijdens de eerste lockdown, al weer bijna twee jaar geleden, zijn gestart, hebben steeds veel positieve reacties opgeleverd. Veel leden hebben laten weten dat zij, ook nu de wereld weer opengaat, er prijs op zouden stellen als we regelmatig een Social Zoom blijven aanbieden.

In de Social Zooms komt een breed scala aan onderwerpen voorbij, zodat alle doelgroepen worden bediend; bovendien is het een instrument dat door onze leden als verbindend wordt ervaren.
Het kost veel tijd om sprekers te vinden en het geheel te coördineren. Onze vraag is dan ook of er één of meer vrijwilligers zijn die hier de schouders onder willen zetten. Er zijn al ideeën over interessante onderwerpen en sprekers, maar nieuwe input is natuurlijk welkom. Bent u bereid, in een klein team, de Socials Zooms te gaan organiseren en coördineren. Stuur dan een e-mail naar m.gomezdemesquita@nihs.nl

VACATURE
Manager Community & Organisatie Joodse Gemeente Amsterdam
De Joodse Gemeente Amsterdam is aan het veranderen. Onderdeel daarvan is meer focus op onze leden en sjoelgemeenschappen. Daarvoor hebben we een nieuwe functie gecreëerd; Manager Community & Organisatie. Deze zal de huidige managers, die dit jaar met pensioen gaan, opvolgen. We zoeken iemand die de veranderingen die het bestuur heeft ingezet verder kan doorvoeren, leiding kan geven aan een team en onze leden en vrijwilligers wil betrekken. Als manager ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van voorzieningen en faciliteiten, de financiële huishouding en vooral voor activiteiten en de communicatie naar en voor onze leden en sjoelgemeenschappen.

Klik hier voor de complete vacaturetekst.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Mazal tov aan twee sjoels
Mazal tov aan de Rav Aron Schuster synagoge en mazal tov aan AMOS.
Allereerst mazal tov aan de Rav Aron Schuster synagoge met het voltooien van de restauratie. Ik neem u mee naar de rabbijn naar wie deze sjoel is vernoemd: opperrabbijn Aron Schuster zts”l. Onlangs kreeg ik een boek in handen met het ex libris van deze opperrabbijn. Het ging om een choemasj bereesjiet, gedrukt in 1931 door Joachimstal. Opperrabbijn Schuster koos voor zijn ex libris de zin uit spreuken 6,21 “Want het gebod is als een kaars en de Tora als het licht zelve” ((כי נר מצוה ותורה אור. Dit boek kreeg een bijzondere plek in zijn boekenkast.

Sommigen onder ons herinneren zich nog de halachische voordrachten van opperrabbijn Schuster, waarbij hij zich focuste op de werken van Maimonides. Steevast zocht hij een moeilijke passage uit, bracht daarop een aantal klassieke commentaren en verraste daarna zijn toehoorders met zijn eigen uitleg van die passage. Het waren voordrachten die stonden voor duidelijkheid, een uitmuntende beheersing van het onderwerp en voor zijn grote liefde voor de Tora. Hij zag het als zijn taak zag om de tekst van zijn ex libris uit te dragen, bij wie er ook maar voor openstond.

En dan de tweede mazal tov. Deze week worden de mezoezot aangeslagen in de nieuwe sjoel van AMOS. Het is een sjoel die ons qua sfeer meeneemt naar de stad uit ons aller hart, naar Jeroesjalajiem. Bij de opening van de eerste sjoel in Buitenveldert, nu bijna 60 jaar geleden zei Rav Schuster: “Hier woont een jonge Joodse generatie, die haar schouders wil zetten onder het prachtige werk dat behoud, voortzetting, opbouw van het legitieme jodendom heet.” Hoe bijzonder dat zijn woorden van ruim een halve eeuw geleden, nu opnieuw gestalte krijgen in deze prachtige nieuwe sjoel van AMOS. Mazal tov!

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Verloofd
Awishai Loonstein & Ruti Maccabee
(Londen) een grote mazal tov met jullie verloving. Herman & Shosho Loonstein ook jullie van harte mazal tov samen met grootouders, mevrouw Marjan Loonstein, de heer en mevrouw Eddy & Borie Maarsen met deze mooie simche.
Bij deze ook een mazal tov aan de familie met de bijzondere, 80ste verjaardag van Borie Maarsen.

Met een warme sjabbat sjalom groet,
Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
06 5232 8065
zwispiero@hotmail.com

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 13:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
Telefoon: 020 646 00 46.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief is ingepland voor donderdag 17 februari. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen