Sjabbat begint morgen, vrijdag 28 januari (in de regio Amsterdam) om 17:00 uur en eindigt op 29 januari om 18:07 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Corona: Versoepelingen
· Samen wandelen en snert eten op 6 februari
· Gezocht: Coördinator Social Zooms
· Vacature: Assistent-beheerder begraafplaatsen NIHS
· Sjioeriem: Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Restaurant HaCarmel weer geopend
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 3 februari

CORONA: VERSOEPELINGEN

Nu de lockdown grotendeels is beëindigd en de overheid het beleid rond corona voorzichtig verder versoepelt, zijn ook in het JCC weer live activiteiten mogelijk. Zo kunnen de sjioeriem weer op locatie worden gehouden en kan de bridgeclub weer terecht in de grote zaal. Voor de uitgestelde activiteiten worden nieuwe data gepland. We houden u op de hoogte!

Vanzelfsprekend blijven we ons houden aan de richtlijnen van de overheid. Dit betekent:
· Dragen van mondkapje tijdens verplaatsen verplicht voor volwassenen en kinderen vanaf groep 6
· Anderhalve meter afstand houden
· Bij binnenkomst handen ontsmetten
· Heeft u klachten of bent u positief getest, dan komt u niet naar het JCC

SAMEN WANDELEN EN SNERT ETEN


GEZOCHT: COÖRDINATOR SOCIAL ZOOMS

De Social Zooms waarmee we tijdens de eerste lockdown, al weer bijna twee jaar geleden, zijn gestart, hebben steeds veel positieve reacties opgeleverd. Veel leden hebben laten weten dat zij, ook nu de wereld weer opengaat, er prijs op zouden stellen als we regelmatig een Social Zoom blijven aanbieden.

In de Social Zooms komt een breed scala aan onderwerpen voorbij, zodat alle doelgroepen worden bediend; bovendien is het een instrument dat door onze leden als verbindend wordt ervaren.
Nu kost het veel tijd om sprekers te vinden en het geheel te coördineren. Onze vraag is dan ook of er één of meer vrijwilligers zijn die hier de schouders onder willen zetten. Er zijn al ideeën over interessante onderwerpen en sprekers, maar nieuwe input is natuurlijk welkom. Bent u bereid, in een klein team, de Socials Zooms te gaan organiseren en coördineren. Stuur dan een e-mail naar m.gomezdemesquita@nihs.nl

VACATURE
Assistent-beheerder begraafplaatsen NIHS
Werk je graag in de buitenlucht, op een historische en unieke plek in Nederland? De Joodse Gemeente Amsterdam zoekt met spoed een parttime assistent-beheerder voor onze begraafplaatsen Muiderberg en Diemen.

De werkzaamheden bestaan uit:

· Onderhouden van matsewot (grafstenen)
· Lichte onderhoudswerkzaamheden
· Het schoffelen van perkjes en paden
· Het delven van graven

Werktijden: woensdag en donderdag van 08:00 tot 16:00 uur en vrijdag van 08:00 tot 12.00 uur

Tijdelijk dienstverband of als ZZP-er

Interesse? Neem dan contact op met Coen Abram via c.abram@nihs.nl

SJIOERIEM

· Daf yomi (via Zoom)
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:

· Op 14 januari / 12 sjewat zijn we gestart met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
· 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
Vanaf maandag 31 januari zijn de sjioeriem weer live in het JCC en ook via Zoom te volgen; de sjioer van woensdag 2 februari vindt alleen via Zoom plaatsDE PEN VAN RABBIJN KATZ

De VAR

Afgelopen weekend maakte ik twee dingen mee die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben, maar toch aanzetten tot nadenken.

Zondag won Ajax in Eindhoven van PSV. De winnende goal was discutabel. Er ontstond een heftige discussie over of de bal over de zijlijn was geweest voordat werd gescoord. Iedereen deed er zijn zegje over. Als onbenul waar het om voetbal gaat, houd ik liever mijn mond. De VAR besliste in elk geval in het voordeel van Ajax.

De tweede kwestie speelde op dezelfde dag. Ik kwam iemand tegen die me vertelde dat hij vrijdag de hele dag keihard had gewerkt. Toen deze man naar huis reed, belandde hij in een file. Daardoor was hij net te laat thuis voor sjabbat, helaas geen tijd dus voor een warme douche. Bij het opendraaien van de warme kraan zou hij immers de geiser activeren en dat is tegen de sjabbatregels. Dus werd het een koude douche. Brrr. Wellicht zegt iemand van u nu: “Wat maken die paar minuten uit; gun die man zijn warme douche.”

Terug naar de VAR. Mijn Mokumse lezerspubliek is ongetwijfeld op de hand van Ajax en niet op die van PSV. Maar als u trainer, directeur of supporter zou zijn van PSV, dan had u ook vast veel te zeggen gehad over die lijn. Dan had u gezegd: “De lijn is de lijn. Einde verhaal.” Dat geldt dus ook voor het tijdstip waarop sjabbat begint. En uiteindelijk kijkt er van boven ook een VAR met ons mee.

De regels rond sjabbat zijn inderdaad strikt, maar in de wereld van de halacha wordt er ook over nagedacht om het je aan die regels houden zo eenvoudig mogelijk te maken. Zo leert de Misjna ons dat het koude mikwe waarin de koheen gadol (hogepriester) zich op Jom Kippoer (Grote Verzoendag) onderdompelde, werd verwarmd met hete ijzeren kogels. Ook is er een sjabbatlamp met een beweegbaar deel om het licht naar believen af te schermen. Het mooiste voorbeeld is misschien wel de eroev, de symbolische omheining die het mogelijk maakt op sjabbat buitenshuis te dragen.

Ook in Veenendaal keek de VAR van boven mee. Bij mijn ouders heb ik dit voor me gezien. Hier in Amsterdam zijn we dichtbij de kosjere winkels en is het makkelijk om op vrijdagavond verse challe te hebben. In Veenendaal, waar ik opgroeide, was dat anders. Die challes kwamen op vrijdag met een bode uit Amsterdam. De ene keer kwam de bode wat vroeger, de andere keer wat later. Maar één ding was zeker: de bode moest er vóór het begin van sjabbat zijn. Want als de challes vanuit dat verre Amsterdam pas op sjabbat werden bezorgd, dan mochten we ze op die sjabbat niet meer eten. Daarna wel weer. Zo is de halacha. Nu nog zie ik voor me hoe die challes een keer te laat aankwamen en in de vriezer verdwenen. Die sjabbat aten we van Pesach overgebleven matzes.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboorte
Rabbijn Eli & Faigale Spiero
van harte mazal tov met de geboorte van jullie dochter Chana Ettel Spiero. Grootouders Zwi & Nechama Dinah Spiero samen met overgrootmoeder mevrouw Ruchla Spiero een grote mazal tov toegewenst. Mogen jullie haar in goede gezondheid zien opgroeien en veel chassidische nachas van haar beleven, Omeen!

Met een warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
06 5232 8065
zwispiero@hotmail.com

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief is ingepland voor donderdag
3 februari. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen