www.nihs.nl

 

 

 

Sjabbat begint morgen, vrijdag 21 januari (in de regio Amsterdam) om 16:50 uur en eindigt op 22 januari om 17:56 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Corona: Activiteiten uitgesteld – Maatregelen en regels
· Weer diensten in de RAS sjoel
· Vacatures: Social Media Manager NIHS en Assistent-beheerder begraafplaatsen NIHS
· Toe Bisjwat Party voor de kinderen
· Sjioeriem: Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 27 januari


CORONA: ACTIVITEITEN UITGESTELD
We hadden er al een beetje rekening mee gehouden: corona gooit opnieuw roet in het eten. De activiteiten op locatie die we voor januari hadden gepland, moeten worden uitgesteld. Dat geldt zowel voor de lezing culinair door journalist Jigal Krant die voor zondag 23 januari op het programma stond, als voor de Eat & Meet van woensdag 26 januari en het Sjabbatdiner voor studenten en young professionals van vrijdag 28 januari. We blijven hoopvol en deze activiteiten worden dan ook zodra het kan opnieuw ingepland. We houden u op de hoogte!

Maatregelen en regels
In verband met de aangescherpte maatregelen rond corona, gelden in het JCC en bij NIHS-activiteiten elders de volgende regels:
· Geen bijeenkomsten behalve voor sjoeldiensten
· Live afspraken alleen bij hoge urgentie en als het niet via videoverbinding (Zoom, chat etc.) kan
· Dragen van mondkapje tijdens verplaatsen verplicht voor volwassenen en kinderen vanaf groep 6
· Anderhalve meter afstand houden
· Bij binnenkomst handen ontsmetten
· Touwelen alleen op afspraak Op het moment dat de overheid de maatregelen en richtlijnen wijzigt, dan informeren wij u zo snel mogelijk over de gevolgen voor onze dienstverlening.

VACATURES

Social Media Manager Joodse Gemeente Amsterdam
Ben jij student en expert op gebied van social media? En ben je 12 uur per week beschikbaar? Dan zijn wij op zoek naar jou! Klik hier voor alle informatie over deze vacature.

Assistent-beheerder begraafplaatsen NIHS
Werk je graag in de buitenlucht, op een historische en unieke plek in Nederland? De Joodse Gemeente Amsterdam zoekt met spoed een parttime assistent-beheerder voor onze begraafplaatsen Muiderberg en Diemen.

De werkzaamheden bestaan uit:

· Onderhouden van matsewot (grafstenen)
· Lichte onderhoudswerkzaamheden
· Het schoffelen van perkjes en paden
· Het delven van graven Werktijden: woensdag en donderdag van 08:00 tot 16:00 uur en vrijdag van 08:00 tot 12.00 uur

Tijdelijk dienstverband of als ZZP-er

Interesse? Neem dan contact op met Coen Abram via c.abram@nihs.nl

TOE BISJWAT PARTY BIJ HET ONDERWIJS


Afgelopen zondag, 16 januari, is het zondagonderwijs na een extra lange wintervakantie weer van start gegaan. Het was leuk om na de lockdown te kunnen beginnen met een vrolijke Toe Bisjwat party.

Het eerste uur hadden de kinderen les in hun eigen klas, waar ze leerden over Toe Bisjwat (Nieuwjaar van de Bomen). Na de pauze was het tijd voor feest.
Een van de docenten had, met behulp van twee moeders, de tafels rijkelijk voorzien van fruit en alles wat nodig is om mooie fruitdecoraties te kunnen maken. Terwijl de kinderen enthousiast aan het werk waren, werden verse smoothies gemaakt; een gezonde en welkome traktatie.
Aan het eind van de ochtend ging iedereen tevreden naar huis met een leuke fruitdecoratie voor op de Toe Bisjwat-tafel.WEER DIENSTEN IN DE RAS SJOEL

Hoewel de omvangrijke restauratie van de Rav Aaron Schuster Synagoge, die vorig jaar april is begonnen, nog niet helemaal is voltooid, kon afgelopen sjabbat weer dienst worden gehouden in de sjoel.
Het bestuur van de RAS dankt de vele sjoelbezoekers die bij deze eerste dienst na negen maanden aanwezig waren en hopelijk hebben genoten van het prachtige chazzanoet van chazzan Sacha van Ravenswade, de Tora-voorlezing door Benzi Loonstein en de derasja door Joel Erwteman.
Vanaf morgen worden ook de diensten op vrijdagavond hervat.

Voor meer informatie: info@rassjoel.nl

SJIOERIEM

· Daf yomi (via Zoom) In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:

· Op 14 januari / 12 sjewat zijn we gestart met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
· 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL (momenteel alleen via Zoom)


DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Tora-manteltje
Onlangs was ik op sjabbat in het buitenland. Sjabbat-ochtend stond ik in sjoel vlakbij de Aron Hakodesj, waarin drie Sifre Tora stonden. Het middelste sefer was geschonken als aandenken aan iemand die nooit kinderen had gehad. Op het manteltje stond: קיים מצות אב ואם בהידור (hij vervulde het gebod van het eren van vader en moeder op een mooie manier). Het trof mij dat dit hetgeen was waar men bij deze persoon aan dacht.

Het inspireerde me voor de column van deze week. Deze week lezen we immers uit de Tora over de tien geboden. Het vijfde daarvan is het gebod van eerbied voor onze ouders. Is dat vijfde gebod uitsluitend voor het Joodse volk bestemd? Eigenlijk niet, want zoals rabbijn Shimon Schwab (in zijn boek Rav Schwab on Chumash) zegt, daarbij Rabeenoe Nissim Gaon citerend: “Ieder mens op deze wereld (Joods en niet Joods) heeft het gebod om die dingen te doen die logisch en rationeel zijn.” Volgens Rav Simon Schwab valt daaronder ook het gebod om de ouders te eren, die ons op de wereld hebben gezet en/of hebben opgevoed.
Wat voegt dan de mitswa die G-d het Joodse volk op de berg Sinai heeft gegeven hier nog aan toe? Misschien kunnen we dat als volgt uitleggen. Als we op vrijdagavond de kaarsen aansteken of kiddoesj maken, voelen we de sjabbat ons huis binnenkomen. Een huis met een mezoeza zegt als het ware: dit is/was een Joods huis. En dat raakt ons. En een sjoeltje ergens in de mediene, hoe verlaten ook, doet iets met ons. De kaarsen, de kiddoesj, het huis met de mezoeza en het sjoeltje; in materieel opzicht misschien niet bijzonder, maar voor de Jood speciaal door de extra dimensie van het spirituele. Hetzelfde geldt voor het gebod van eerbied voor onze ouders. Op het oog een universeel, logisch en rationeel gebod, maar door G-ds specifieke opdracht veel meer dan dat. Traditioneel worden de tien geboden opgedeeld in twee groepen: de eerste vijf gaan over onze band met G-d en de andere vijf over de relatie met onze medemens. Toch gaat het gebod dat we onze ouders moeten eren eigenlijk over beide.
In de 1e misjna van Peah vertellen onze geleerden dat bij het vervullen van het vijfde gebod ons niet alleen boven een beloning wacht, maar ook hier beneden. Natuurlijk krijg ik geen biljet van honderd euro vanuit de hemel, elke keer als ik een boodschap voor mijn vader doe of mijn moeder meeneem naar de dokter. Volgens mij is de beloning, elke keer dat we iets doen voor onze ouders, het spirituele gevoel waarnaar ik hierboven verwees.

Ik ben ervan overtuigd dat degene aan wie het Sefer Tora is opgedragen, in deze mitswa de symbiose tussen het intermenselijke en het spirituele heeft ervaren. Daarbij past de herinnering op die plek, de Aron Hakodesj, het ‘thuis’ van het Sefer Tora.

Eens begroette ik mijn vader met: “Hi”. Mijn moeder wees me terecht: “Je begroet papa niet met Hi”. Als ik er nu ben en ”Dag pa” zeg, doe ik twee mitswot tegelijkertijd. Ik eer dan mijn vader en mijn moeder.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboorte

Roi & Efrat Banet
van harte mazal tov met de geboorte van jullie dierbare zoon Jonathan Banet, besneden in de Lekstraatsjoel. Grootouders rabbijn Yerucham & Ilana Banet van harte mazal tov met deze heerlijke simche!

Naftali & Nachama Lindwer van harte mazal tov met de geboorte en brit mila van jullie zoon Akiva Rico Leon Lindwer. Grootouders Willy & Hanna Lindwer en overgrootmoeder, mevrouw Juliette Emanuels een mooie mazal tov hiermee.

Rabbijn Daniel & Yael Stern van harte mazal tov met de geboorte van een zoon bij jullie zoon Eliezer en jullie schoondochter Devorah Leah Stern te São Paula, Brazilië. Moge de brit mila mooi worden gevierd, omeen!

Bar mitswa

Michael & Miriam Swartz van harte mazal tov met de bar mitswa van jullie zoon Jair Amitai Swartz, grote broer van Lior. Grootouders Maury & Suzanne Swartz en Judith Budwig een warme mazal tov met deze bijzondere simche.

Verloving

Aron Katz & Rebecca Younger (Londen) van harte mazal tov met jullie mooie verloving. Rabbijn Shmuel & Miriam Katz jullie ook een bijzondere mazal tov met deze geweldige simche.

Dé Sanders & Shosha Lissauer van harte mazal tov met jullie verloving. Mogen jullie met veel succes en plezier de voorbereidingen naar jullie choepa volbrengen.

Met een warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
06 5232 8065
zwispiero@hotmail.com

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief is ingepland voor donderdag
27 januari. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen