Sjabbat Sjabbat begint morgen, vrijdag 14 januari (in de regio Amsterdam) om 16:35 uur en eindigt op 15 januari om 17:45 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Save the date(s)
· Corona: maatregelen en regels
· Sjioeriem: Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Vacatures: Social Media Manager NIHS en Office-manager NIS
· Golan geopend voor takeaway
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 13 januari

SAVE THE DATE(S)
Corona maakt momenteel iedere planning onzeker. Vooralsnog hebben we in januari nog een drietal activiteiten gepland.
· Zondagmiddag 23 januari: Lezing culinair journalist Jigal Krant, met hapje en borrel
· Woensdag 26 januari: Eat & Meet
· Vrijdag 28 januari: Sjabbatdiner studenten en young professionals

Het tijdstip (en het zelfs het doorgaan) van de meeste activiteiten is afhankelijk van de corona-richtlijnen die dan gelden. Vanzelfsprekend zullen we u tijdig informeren; houd daarom de nieuwsbrieven in de gaten.

CORONA: MAATREGELEN EN REGELS
In verband met de aangescherpte maatregelen rond corona, gelden in het JCC en bij NIHS-activiteiten elders de volgende regels:
· Geen bijeenkomsten behalve voor sjoeldiensten
· Live afspraken alleen bij hoge urgentie en als het niet via videoverbinding (zoom, chat e.d. kan)
· Dragen van mondkapje tijdens verplaatsen verplicht voor volwassenen en kinderen vanaf groep 6
· Anderhalve meter afstand houden
· Bij binnenkomst handen ontsmetten
· Touwelen alleen op afspraak

Mocht de overheid nieuwe maatregelen afkondigen, dan informeren wij u zo snel mogelijk over de eventuele gevolgen voor onze activiteiten.

SJIOERIEM

· Daf yomi (via Zoom)
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:

· Morgen, 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed

· 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL (momenteel alleen via Zoom)VACATURES

Social Media Manager Joodse Gemeente Amsterdam
Ben jij student en expert op gebied van social media? En ben je 12 uur per week beschikbaar? Dan zijn wij op zoek naar jou! Klik hier voor alle informatie over deze vacature.

Office-manager Nederlands Israëlietisch Seminarium
Het Nederlands Israëlietisch Seminarium (NIS) zoekt een allround office-manager (0,4 fte).

Klik hier voor de vacaturetekst.

GOLAN GEOPEND VOOR TAKEAWAY
Lunchroom Golan is nu geopend voor takeaway. Bestellen kan via telefoon 020 404 4208, uw bestelling kan tussen 14:00 en 19:00 uur worden opgehaald aan Kastelenstraat 265.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Steenwijk Onlangs deed een Groningse vriend mij een oud boek cadeau, dat werd gebruikt in ‘de huiselijke eredienst’. De titel is Kehilat Shlomo, in 1840 uitgegeven door Shlomo Bloch, een Nijmegenaar die toen in Hannover woonde. Dit boek is in de familie van mijn vriend van geslacht op geslacht doorgegeven. Wat een bijzonder geschenk.

Op het schutblad van Kehilat Shlomo schrijft rabbijn Naftoli Tsvi Hirsch uit Zwolle met Hebreeuwse schrijfletters een tiental precieze instructies in het Jiddisch, bestemd voor de mikwedame van Steenwijk. In die tijd woonden daar 284 Joden. Ook daar was niet alles altijd koek en ei. Zo scheidde zich in 1852 een deel van de Joodse Gemeente af uit protest tegen het invoeren van koorzang; dat was te modern, alles moest bij het oude blijven! Gelukkig zijn beide gemeenten in 1869 weer herenigd.

Maar wat mij trof was de precisie waarmee Hirsch in tien instructies aangeeft wat de mikwedame moest doen. Dat was vooral op vrijdagavond of jom tov – want daar gaan de instructies met name over – een enorme hulp. Het naar het mikwe gaan wordt gezien als het onderdompelen in water dat komt van de bron van het leven, van Gan Eden (het Paradijs). Dat maakt mikwebezoek spiritueel.

Ik blijf bij hetzelfde boek, maar maak een sprong van honderd jaar in de tijd. Het exemplaar van Kehilat Shlomo dat nu in mijn bezit is, heeft het ex libris (eigendomsbewijs dat in een boek wordt geplakt, letterlijk: uit de boeken van) van Hijman Vrieslander, de laatste chazzan en voorganger van Steenwijk. In maart 1939 werd hij aangenomen als chazzan, voorganger, leraar, sjocheet en secretaris. Kort na zijn aantreden trouwde hij en kreeg twee kinderen. Hijman Vrieslander, zijn vrouw Carolina Vrieslander-Cohen, dochtertje Mirjam en zoontje Daniël werden in Sobibor vermoord. Maar het ex libris van Vrieslander is bewaard gebleven. In dat ex libris prijken vier woorden: or olam otsar chajiem (het licht van de wereld is de schatkamer van het leven). Wat een prachtige zin om in je ex libris te hebben. Het geeft aan dat voor Vrieslander elk boek een stukje licht betekende. Daar, in de nuchtere sfeer van de kop van Overijssel was dus een Jood met een bibliotheek, die in zijn boeken het licht van de wereld ervoer. Ik vermoed dat, als Vrieslander zijn derasjot voorbereidde, hij de intentie had met zijn woorden licht te brengen naar de Steenwijkse sjoelbezoekers.

Wij zijn nu weer bijna 80 jaar verder. Maar de boodschap van het boek dat ik cadeau heb gekregen, is voor mij onmiskenbaar. Het pure water van het leven en de bron van het originele licht zijn overal te vinden. Dat gold voor degenen die medio 19e eeuw in Steenwijk naar het mikwe gingen en voor de Joden die daar kort voor en in de oorlog naar sjoel gingen. Daar blijft het niet bij. Het is een boodschap van alle tijden en voor iedereen. Laten wij die boodschap dan ook verder dragen.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboren
Grootouders Gideon & Daniella Mandel
een grote mazal tov met de geboorte en brit mila van jullie kleinzoon Zevi Calek, zoon van Ari & Shirelle Calek uit Jeroesjalajiem en achterkleinzoon van dr. Eli & Suzy Bialoglowski. Mogen jullie samen in goede gezondheid van Zevi heel veel nachas beleven, Omein!

Een drievoudige mazal tov aan rabbijn Shmuel & Bracha Spiero met jullie drie simches de afgelopen week: de geboorte van Shimon Spiero bij Mushky & Meir Spiero, jullie zoon, te Heemstede; de geboorte van Shimon Yisroel Yoel Spiero bij Shterny & Pinny Spiero, jullie zoon, te Crown Heights, NY en de choepa van jullie zoon Mendel Spiero met Chaya Mushka Baumgarten te Crown Heights, NY. Mevrouw Ruchla Spiero een grote mazal tov met deze simches. Mogen jullie samen in goede gezondheid van hen veel nachas beleven, Omeen!

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
06-52328065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief is ingepland voor donderdag
20 januari. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen