Sjabbat begint morgen, vrijdag 7 januari (in de regio Amsterdam) om 16:30 uur en eindigt op 8 januari om 17:36 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Met blijdschap geven wij kennis
· Save the date(s)
· Corona: maatregelen en regels
· Sjioeriem: Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Vacatures: community manager NIHS en office-manager NIS
· De pen van rabbijn Katz · Golan geopend voor takeaway
· Actie Pizza & Co
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 13 januari

MET BLIJDSCHAP GEVEN WIJ KENNIS

De Joodse Gemeente Amsterdam heeft er een nieuwe (tiende) sjoelgemeenschap bij. Het is Kehal Chassidiem, dat al ruim drie jaar actief is en in Amsterdam-Buitenveldert haar sjoeldiensten houdt.

De naam Kehal Chassidiem doet wellicht vermoeden dat het een sjoel van en met chassidiem betreft. Toch is dat niet het geval. Kehal Chassidiem is een naam die wereldwijd door veel sjoels van hetzelfde type wordt gekozen. Het betreft orthodoxe sjoels, opgericht en bestuurd door jonge, energieke mensen. Vaak komen veel jonge gezinnen naar de 'Kehal Chassidiem-sjoels'.
Ook Kehal Chassidiem Amsterdam is opgericht en wordt bestuurd door jonge ouders/gezinnen. De spirituele leiding is in handen van Rabbijn Simcha Stanton, die met warmte en gastvrijheid een ieder, jong en oud, vroom en vrij, verwelkomt in sjoel. Zijn derasjot (toespraken) en sjioeriem (leerbijeenkomsten) zijn voor eenieder de moeite waard. De noesach waarin bij Kehal Chassidiem wordt gedawwend is noesach Asjkenaz.

We heten Kehal Chassidiem van harte welkom en zijn natuurlijk ook blij met haar bijdrage aan de uitbreiding van het ledental van de NIHS. In 2021 hebben we bij de Joodse Gemeente Amsterdam 99 nieuwe leden mogen verwelkomen; het totaal aantal leden bedraagt nu 2.110.

SAVE THE DATE(S)
Corona maakt momenteel iedere planning onzeker. Vooralsnog hebben we in januari nog een drietal activiteiten gepland.
· Zondagmiddag 23 januari: Lezing culinair journalist Jigal Krant, met hapje en borrel
· Woensdag 26 januari: Eat & Meet
· Vrijdag 28 januari: Sjabbatdiner studenten en young professionals

Het tijdstip (en het zelfs het doorgaan) van de meeste activiteiten is afhankelijk van de corona-richtlijnen die dan gelden. Vanzelfsprekend zullen we u tijdig informeren; houd daarom de nieuwsbrieven in de gaten.

CORONA 1: TOE BISWJAT KINDERACTIVITEIT
Op zondag 17 januari hadden wij een kinderactiviteit gepland rond Toe Bisjwat, het nieuwjaarsfeest van de bomen. Helaas hebben we die door corona moeten afgelasten. Om Toe Bisjwat toch niet ongemerkt voorbij te laten gaan, wordt deze week iets voor de kinderen thuis bezorgd.


CORONA 2: MAATREGELEN EN REGELS
In verband met de aangescherpte maatregelen rond corona, gelden in het JCC en bij NIHS-activiteiten elders de volgende regels:
· Geen bijeenkomsten behalve voor sjoeldiensten
· Live afspraken alleen bij hoge urgentie en als het niet via videoverbinding (zoom, chat e.d. kan)
· Dragen van mondkapje tijdens verplaatsen verplicht voor volwassenen en kinderen vanaf groep 6
· Anderhalve meter afstand houden
· Bij binnenkomst handen ontsmetten
· Touwelen alleen op afspraak

Mocht de overheid nieuwe maatregelen afkondigen, dan informeren wij u zo snel mogelijk over de eventuele gevolgen voor onze activiteiten.

SJIOERIEM
· Daf yomi (via Zoom) In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:
· 14 december / 10 tewet zijn we gestart we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
· 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
· 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL (momenteel alleen via Zoom)

VACATURES

Manager Community & Organisatie Joodse Gemeente Amsterdam
De Joodse Gemeente Amsterdam is aan het veranderen. Onderdeel daarvan is meer focus op onze leden en sjoelgemeenschappen. Daarvoor hebben we een nieuwe functie gecreëerd; Manager Community & Organisatie. Deze zal de huidige managers, die het komend jaar met pensioen gaan, opvolgen. We zoeken iemand die de veranderingen die het bestuur heeft ingezet verder kan doorvoeren, leiding kan geven aan een team en onze leden en vrijwilligers wil betrekken. Als manager ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van voorzieningen en faciliteiten, de financiële huishouding en vooral voor activiteiten en de communicatie naar en voor onze leden en sjoelgemeenschappen.

Klik hier voor de complete vacaturetekst.

Office-manager Nederlands Israëlietisch Seminarium
Het Nederlands Israëlietisch Seminarium (NIS) zoekt een allround office-manager (0,4 fte).

Klik hier voor de vacaturetekst.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Welkom Kehal Chassidiem
Deze regels schrijf ik met vreugde, omdat we een nieuwe sjoelgemeenschap welkom mogen heten. Het is Kehal Chassidiem. In de afgelopen decennia heeft de NIHS een aantal jasjes uitgedaan en andere jasjes aangetrokken. En iedere generatie zorgt met haar eigen inzet en gemeenschapszin voor nieuwe uitstraling. Daarmee brengt het toetreden van Kehal Chassidiem tot de Joodse Gemeente Amsterdam voor mij iets terug van de glorie van weleer.

Wat voegt Kehal Chassidiem toe aan onze kehilla? De naam betekent letterlijk: een gemeenschap van chassidiem. Misschien trekt u nu de wenkbrauwen op, omdat je bij Kehal Chassidiem op sjabbat geen streimels (bonthoeden) en ook geen witte sokken ziet, zoals in sommige chassidische kringen gebruikelijk. Hoezo chassidiem? Maar ik denk aan wat de Baal Shem Tov als vijfjarige jongen van zijn stervende vader als boodschap kreeg. Die zei tegen hem: “Heb alleen ontzag (jir’at Sjamajiem) voor G-d en heb daarnaast iedere Jood lief. Op basis van die boodschap heeft de Baal Shem Tov bijna 320 jaar geleden het chassidisme gegrondvest.

Wat de vader van de Baal Shem Tov duidelijk maakte, is dat die twee elementen een symbiose vormen. Als je ontzag hebt voor Hasjem en tegelijk liefde voelt voor iedere Jood, dan versmelten die twee in je hart tot een bron van spiritualiteit. Het Jodendom dat daaruit volgt is niet streng, dogmatisch en verstard; integendeel: het is een levend, alles omarmend en inspirerend Jodendom.
Dat is wat Kehal Chassidiem uitstraalt in de ruim drie jaar dat het bestaat: een levend, alles omarmend en inspirerend Jodendom. Rabbijn Simcha Stanton, de sjoelrabbijn van Kehal Chassidiem, heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Hij leerde niet in chassidische jesjiewot, op sjabbat ziet u hem met een gewone hoed en een kort jasje. Maar in zijn handelen is hij absoluut een leerling van de Baal Shem Tov. Hij toont in alles de verwevenheid van zijn liefdevolle relatie met G-d en die met zijn mede-Joden.

Kehal Chassidiem is een van onze tien sjoelgemeenschappen. Elke sjoelgemeenschap draagt bij aan het geheel. De ene sjoel houdt de mooie traditionele Amsterdamse gebruiken in ere, een andere sjoel heeft een Israëlische sfeer, een derde sjoel schreeuwt als het ware: welkom, ook al ben je nog helemaal niet vertrouwd met Joodse gebruiken. We hebben al die verschillende sjoels nodig. En zoals er in ons innerlijk sprake is van de symbiose die de Baal Shem Tov voorstond, zo doen de sjoels van de NIHS dat (hopelijk) voor en met elkaar.

Eens, in de tijd van de masjiach, zal G-d een kring maken voor de tsaddikiem (rechtvaardigen), die allen van elkaar zullen verschillen. G-d zal dan in het midden staan. Daarmee zal Hasjem aangeven dat Hij hen allemaal koestert, hen allemaal liefheeft. En ik ben ervan overtuigd dat, als de masjiach naar Amsterdam komt, hij een kring zal maken voor alle sjoels en onze tien (wellicht dan nog meer) sjoels zal bedanken voor de manier waarop ze G-ds Naam hebben uitgedragen, het Jodendom hebben versterkt en zo hebben bijgedragen aan de tikoen olam.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

GOLAN GEOPEND VOOR TAKEAWAY
Lunchroom Golan is nu geopend voor takeaway. Bestellen kan via telefoon 020 404 4208, uw bestelling kan tussen 14:00 en 19:00 uur worden opgehaald aan Kastelenstraat 265.

ACTIE PIZZA & CO: 3 HALEN 2 BETALEN

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief is ingepland voor donderdag
13 januari. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen