Sjabbat begint morgen, vrijdag 31 december (in de regio Amsterdam) om 16:20 uur en eindigt op 1 januari om 17:28 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Save the date(s)
· CORONA-1: TOOE BISJWAT KINDERACTIVITEIT
· Corona-2: maatregelen en regels
· YARCHEI KALLE DEEL 2
· KOLLEL CAMPAGNE 2e KANS
· JESHIVAS PENSIONARIM/RABBIJNEN.NL
· Daf yomi
· Sjioer Gerard Dousjoel
· Vacature Manager Community & Organisatie Joodse Gemeente Amsterdam
· Kosjer slachten
· DE PEN VAN RABBIJN KATZ
· KOSJERE OLIEBOLLEN NOG EVEN (ADVERTENTIE)
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief gepland donderdag 6 januari

SAVE THE DATE(S)

Corona maakt momenteel iedere planning onzeker. Vooralsnog hebben we in januari nog een drietal activiteiten gepland.
· Zondagmiddag 23 januari: Lezing culinair journalist Jigal Krant, met hapje en borrel
· Woensdag 26 januari: Eat & Meet
· Vrijdag 28 januari: Sjabbatdiner studenten en young professionals Het tijdstip (en het zelfs het doorgaan) van de meeste activiteiten is afhankelijk van de corona-richtlijnen die dan gelden. Vanzelfsprekend zullen we u tijdig informeren; houd daarom de nieuwsbrieven in de gaten.

CORONA-1: TOE BISJAT KINDERACTIVITEIT
Op zondag 17 januari hadden wij een kinderactiviteit rond Toe, het nieuwjaarsfeest van de bomen, gepland. Helaas kan dit door corona niet doorgaan. Om Toe bisjwat toch niet ongemerkt voorbij te laten gaan, zullen wij nu begin januari iets voor de kinderen thuis bezorgen.

CORONA-2: MAATREGELEN EN REGELS
In verband met de aangescherpte maatregelen rond corona, gelden in het JCC en bij NIHS-activiteiten elders de volgende regels:
· Geen bijeenkomsten behalve voor sjoeldiensten
· Live afspraken alleen bij hoge urgentie en als het niet via videoverbinding (zoom, chat e.d. kan)
· Gebruik touwelmikwe alleen op afspraak
· Dragen van mondkapje tijdens verplaatsen verplicht voor volwassenen en kinderen vanaf groep 6
· Anderhalve meter afstand houden
· Bij binnenkomst handen ontsmetten.

Mocht de overheid nieuwe maatregelen afkondigen, dan informeren wij u zo snel mogelijk over de eventuele gevolgen voor onze activiteiten.

JARCHEI KALLO DEEL 2
Vorig weekend was deel 1 van de Jarchei Kallo van Amsterdam, een event waarbij gedurende de wintervakantie een groot aantal sjioeriem voor mensen met uiteenlopende joodse kennis wordt gegeven. Door corona moet het dit jaar helaas via de Zoom. Het 2e deel van de Jarchei Kallo is 1 januari (na sjabbat) en 2 januari de hele dag. Het programma kunt u hier downloaden.

U vindt daar ook de inloggegevens

KOLLEL CAMPAGNE - 2e KANS
Afgelopen zondag en maandag had het Amsterdamse kollel een donatieactie. Voor degenen aan wie dit ontgaan is, bestaat er alsnog de mogelijkheid om dit voor joods Amsterdam belangrijke instituut financieel te steunen.
In 1975 werd in Amsterdam een kollel opgericht, een instituut waar (jonge) getrouwde mannen zich bezig houden met het leren van tora, talmoed, halachische en andere joodse bronnen. De leden van het Amsterdamse kollel, dat Kollel Chacham Tzvi werd genoemd, leerden niet alleen maar waren ook actief in de joodse gemeenschap. Zo bezochten zij de joodse jeugdkampen en organiseerde activiteiten voor grote groepen mensen. Ook onderwezen ze velen die joods wilden leren. In 2017 werd het kollel nieuw leven ingeblazen en ook de huidige leden zijn weer actief binnen Joods Nederland. U bent bij hen allen welkom om te leren!

Klik om een gift te doen en het Kollel in hun geweldige werk te steunen op www.amskollel.nl/donate.

JESHIVAS PENSIONARIEM ‘SHOSHANAS JA’AKOV’ EN RABBIJNEN.NL
Door de huidige coronamaatrgelen momenteel alleen via Zoom.DAF YOMI (Via Zoom)
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:

· 14 december / 10 tewet zijn we gestart we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
· 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
· 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

SJIOER GERARD DOUSJOEL
Wekelijkse sjioer van rav Dovi Pinkovitch, rabbijn van de Gerard Dousjoel. Onderwerp: parashat hashavua in our life (Engelstalig). Elke woensdag van 19:30 tot 21:00 uur in de kiddoesjruimte van de Gerard Dousjoel. Aanmelden en meer informatie via gerarddousjoel.gem@gmail.com

VACATURE

Manager Community & Organisatie Joodse Gemeente Amsterdam
De Joodse Gemeente Amsterdam is aan het veranderen. Onderdeel daarvan is meer focus op onze leden en sjoelgemeenschappen. Daarvoor hebben we een nieuwe functie gecreëerd; Manager Community & Organisatie. Deze zal de huidige managers, die het komend jaar met pensioen gaan, opvolgen. We zoeken iemand die de veranderingen die het bestuur heeft ingezet verder kan doorvoeren, leiding kan geven aan een team en onze leden en vrijwilligers wil betrekken. Als manager ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van voorzieningen en faciliteiten, de financiële huishouding en vooral voor activiteiten en de communicatie naar en voor onze leden en sjoelgemeenschappen. Klik hier voor de complete vacaturetekst.

KOSJER SLACHTEN
Vier jaar geleden is het convenant geïmplementeerd, dat was afgesloten door het NIK, het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), de Vereniging van Slachthuizen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) en de overheid. Het doel hiervan was om afspraken te maken over onbedwelmd ritueel slachten binnen de kaders van dierenwelzijn. Een van de afspraken in het convenant was een evaluatie na drie jaar. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid heeft deze week deze evaluatie, uitgevoerd door Deloitte, naar de Tweede Kamer gestuurd. De belangrijkste aanbeveling van de evaluatie is om het convenant in stand te houden. De afspraken worden goed nageleefd en dit heeft geleid tot een verbetering van het dierenwelzijn in de praktijk.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Op weg naar 2022
Een kennis van me bestudeert iedere dag een mizmor (psalm). Deze week was dat o.a. mizmor 145. Deze psalm wordt, als onderdeel van Asjree, ook drie maal per dag bij de gebeden uitgesproken; twee keer bij het ochtendgebed en één keer bij het middaggebed. Alhoewel ik dat al zo een vijftig jaar doe, vond ik het toch een goede gelegenheid om eens te kijken of deze psalm nog een bijzondere boodschap heeft . Wat ik vond, wil ik met u delen.
Koning David heeft het in de mizmor twee maal over de keten van geslachten. In vers 4 zegt hij: ‘Van geslacht op geslacht zal men Uw daden prijzen en vertellen over Uw heldendaden’. In vers 13 staat: ‘Uw koningschap is er voor altijd en Uw regering van geslacht op geslacht’. Rabbijn Meir Leibush Weiser (de Malbim, 1809-1879) legt dit als volgt uit. De boodschap van vers 4 is dat iedere generatie opnieuw probeert de wonderen van de wereld te ontcijferen en te begrijpen. Iedere geslacht probeert de aard, structuur en bouw van de mens beter te begrijpen en dringt dieper door in de geheimen van de plantenwereld, het dierenrijk en de chemie. Vers 13 voegt daar nog iets aan toe. Niet alleen dat ieder geslacht tot nieuwe inzichten komt, maar in ieder geslacht gebeuren er weer dingen waarin we het Koningschap van G’d kunnen zien.

Ons nieuwjaar is al weer een paar maanden terug; volgende week begint alweer de 5e maand van het joodse jaar. Maar ook het begin van een nieuw burgerlijke jaar is een goed moment om de woorden van koning David tot ons te nemen. Het afgelopen jaar hebben we gezien hoe een virus steeds weer nieuwe vormen aannam en daarmee de wereld in haar greep houdt. Tegelijkertijd zagen we hoe er steeds weer meer middelen werden gevonden om datzelfde virus te bestrijden. Bij het NIHS Live Event vertelde professor Levi dat er zelfs ontwikkelingen zijn in de strijd tegen Alzheimer. Em er komen steeds meer niet-fossiele energiebronnen. Bronnen die ons in staat zullen stellen de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Wat ik hierin zie is vers 4 van psalm 145. G’d heeft een wereld geschapen die niet perfect oogt en dat ook niet is. Hiermee heeft Hij de mens een opdracht en een uitdaging gegeven, namelijk om die wereld te bestuderen en te verbeteren. Met ieder stukje en beetje dat de mens ontdekt, zien we dan nog meer hoe complex en groots die schepping is. Daarnaast is er vers 13. G’d regeert over deze wereld. Wij leven in een tijdperk, waarin de wereld verhardt en splijt; waarin de rechten van de mens door veel landen met voeten worden getreden. Maar ook voor deze generatie klinken de woorden van koning David. Hashem zegt: ‘Ook in deze generatie zal Ik laten zien dat Ik regeer. Ik ben degene die aan de touwtjes trekt. Die touwtjes vanuit de hemel naar de aarde zijn misschien lang, maar Ik heb genoeg kracht om al die touwtjes toch te laten bewegen zoals Ik dat wil.’

En daarom. Ik weet niet wat u deze vrijdagavond eet. Oliebol, strudel of beide. Laat vooral uw sjabbatkaarsen branden. Dat is de opsteker waar we allemaal naar op zoek zijn.

Sjabbat Sjalom
Rabbijn S Katz

KOSJERE OLIEBOLLEN NOG EVEN (advertentie)

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief is ingepland voor donderdag 6 januari. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen