Sjabbat begint morgen, vrijdag 24 december (in de regio Amsterdam) om 16:15 uur en eindigt op 25 december om 17:22 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Save the date(s)
· Corona: maatregelen en regels
· Joods leren: YARCHEI KALLO – KOLLEL – JESHIVAS PENSIONARIM/RABBINEN.NL – DAF YOMI – SJIOER GERARD DOUSJOEL
· Vacature Manager Community & Organisatie Joodse Gemeente Amsterdam
· Kosjer slachten
· De pen van rabbijn Katz
· Kosjere oliebollen (advertentie)
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief gepland voor vrijdag 31 december

SAVE THE DATE(S)

Corona maakt momenteel iedere planning onzeker. Vooralsnog hebben we in januari een viertal activiteiten gepland.
· Zondag 17 januari: Kinderactiviteit rond Toe Bisjwat (van 10:00 tot 12:00 uur)
· Zondagmiddag 23 januari: Lezing culinair journalist Jigal Krant, met hapje en borrel
· Woensdag 26 januari: Eat & Meet
· Vrijdag 28 januari: Sjabbatdiner studenten en young professionals

Het tijdstip (en het zelfs het doorgaan) van de meeste activiteiten is afhankelijk van de corona-richtlijnen die dan gelden. Vanzelfsprekend zullen we u tijdig informeren; houd daarom de nieuwsbrieven in de gaten.

CORONA: MAATREGELEN EN REGELS
In verband met de aangescherpte maatregelen rond corona, gelden in het JCC en bij NIHS-activiteiten elders de volgende regels:
· Geen bijeenkomsten behalve voor sjoeldiensten
· Live afspraken alleen bij hoge urgentie en als het niet via videoverbinding (zoom, chat e.d. kan)
· Gebruik touwelmikwe alleen op afspraak
· Dragen van mondkapje tijdens verplaatsen verplicht voor volwassenen en kinderen vanaf groep 6
· Anderhalve meter afstand houden
· Bij binnenkomst handen ontsmetten.

Mocht de overheid nieuwe maatregelen afkondigen, dan informeren wij u zo snel mogelijk over de eventuele gevolgen voor onze activiteiten.

JOODS LEREN

JARCHEI KALLO
Al meer dan 30 jaar wordt in Amsterdam in de wintervakantie de Jarchei Kallo georganiseerd, een aantal dagen waarop in een gevarieerd programma een groot aantal sjioeriem wordt gegeven. De Jarchei kallo trekt iedere keer weer een groot aantal mensen uit alle geledingen van de gemeenschap. Door corona kan de Yarchei Kallo helaas dit jaar opnieuw niet live worden gehouden. Gelukkig bestaat er Zoom en kan de Yarchei Kallo op deze manier toch doorgaan. Op 26 december, 1 (na sjabbat) en 2 januari kunt u inloggen. Het programma kunt u downloaden via:

https://www.toraworldholland.nl/jarcheikallo/2021-32/ProgrammaJK32/JK5782-2021-PROGRAM-LAATSTEVERSIE.pdf

KOLLEL CAMPAGNE
In 1975 werd in Amsterdam een kollel opgericht, een instituut waar (jonge) getrouwde mannen zich bezig houden met het leren van tora, talmoed, halachische en andere joodse bronnen. De leden van het Amsterdamse kollel, dat Kollel Chacham Tzvi werd genoemd, leerden niet alleen maar waren ook actief in de joodse gemeenschap. Zo bezochten zij de joodse jeugdkampen en organiseerde activiteiten voor grote groepen mensen. Ook onderwezen ze velen die joods wilden leren. In 2017 werd het kollel nieuw leven ingeblazen en ook de huidige leden zijn weer actief binnen Joods Nederland. U bent bij hen allen welkom om te leren!
Komende week is er in Nederland en drie andere landen een 48 uur durende campagne om dit voor Nederland zo belangrijke instituut in staat te stellen zijn activiteiten te blijven uitvoeren en zo mogelijk uit te breiden. De campagne loopt vanaf uitgaande sjabbat 25 december om 18:00 uur tot zondagavond de 27e.

Klik vanaf Motsaee Sjabbat op onderstaande link om een gift te doen en steun het Kollel in hun geweldige werk. www.amskollel.nl/donate.

JESHIVAS PENSIONARIEM ‘SHOSHANAS JA’AKOV’ EN RABBIJNEN.NL
Door de huidige coronamaatrgelen momenteel alleen via Zoom.DAF YOMI (Via Zoom)
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:

· 14 december / 10 tewet zijn we gestart we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
· 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
· 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

SJIOER GERARD DOUSJOEL
Wekelijkse sjioer van rav Dovi Pinkovitch, rabbijn van de Gerard Dousjoel. Onderwerp: parashat hashavua in our life (Engelstalig). Elke woensdag van 19:30 tot 21:00 uur in de kiddoesjruimte van de Gerard Dousjoel. Aanmelden en meer informatie via gerarddousjoel.gem@gmail.com

VACATURE

Manager Community & Organisatie Joodse Gemeente Amsterdam
De Joodse Gemeente Amsterdam is aan het veranderen. Onderdeel daarvan is meer focus op onze leden en sjoelgemeenschappen. Daarvoor hebben we een nieuwe functie gecreëerd; Manager Community & Organisatie. Deze zal de huidige managers, die het komend jaar met pensioen gaan, opvolgen. We zoeken iemand die de veranderingen die het bestuur heeft ingezet verder kan doorvoeren, leiding kan geven aan een team en onze leden en vrijwilligers wil betrekken. Als manager ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van voorzieningen en faciliteiten, de financiële huishouding en vooral voor activiteiten en de communicatie naar en voor onze leden en sjoelgemeenschappen. Klik hier voor de complete vacaturetekst.

KOSJER SLACHTEN
Vier jaar geleden is het convenant geïmplementeerd, dat was afgesloten door het NIK, het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), de Vereniging van Slachthuizen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) en de overheid. Het doel hiervan was om afspraken te maken over onbedwelmd ritueel slachten binnen de kaders van dierenwelzijn. Een van de afspraken in het convenant was een evaluatie na drie jaar. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid heeft deze week deze evaluatie, uitgevoerd door Deloitte, naar de Tweede Kamer gestuurd. De belangrijkste aanbeveling van de evaluatie is om het convenant in stand te houden. De afspraken worden goed nageleefd en dit heeft geleid tot een verbetering van het dierenwelzijn in de praktijk.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Van vader op (klein)zoon

Mijn vaste lezers weten dat ik het bijzonder vindt om kohen (priester) te zijn. Daarom wil ik u deze week iets meer vertellen over dit priesterschap, dat in het jodendom van vader op zoon gaat; volgens de traditie terug tot de eerste priester Aharon. Mijn voorvaderen waren dus kohaniem, mijn zoons zijn het en mijn kleinzoons.
Kort geleden belde één van die kleinzoons, Jossi, uit Manchester. Hij vertelde dat zijn klas binnenkort een feestje zou vieren, omdat ze een hele sidra (afdeling uit de Tora) hadden uitgeleerd. Het was de sidra Nasso, waar de opdracht aan de kohaniem wordt gegeven om de priesterzegen uit te spreken. Tegenwoordig noemen we dat doechenen. “Opa”, vroeg Jossi. “Ik moet een kleine speech houden tijdens dat feestje, wilt u dat voor mij schrijven”. Uiteraard wilde ik dat en ik wil de gedachte uit die speech met u delen.

Als de kohaniem gaan doechenen doen ze hun schoenen uit, evenals de priesters in de tempel deden die al hun diensten blootvoets verrichten. Eén van onze verklaarders legt ook een verband met het stuk uit de Tora dat we aanstaande sjabbat gaan lezen (de sidra Sjemot). We lezen daar dat Mosje rabenoe zijn schoenen uit moest doen toen hij bij het brandende doornbos was en G-d ontmoette.

Ik vertelde Jossi ook over zijn overgrootvader z”l, mijn grootvader, die tot op heel hoge leeftijd gedoechend heeft in een kleine kille-sjoeltje in de buurt van Frankfurt. Mijn vader, moge hij gezond zijn, zet deze traditie voort, ik heb het weer van hem geleerd en Jossie en zijn broers en neven zullen deze mitsva met G-ds hulp weer aan hun kinderen doorgeven. In Nederland hebben we een oude traditie, waarbij voor het doechenen iedere iedere jom tov zijn eigen melodie heeft. In het buitenland hebben ze andere melodieën of wordt de priesterzegen alleen uitgesproken. Ook dat alles heb ik Jossi verteld.

Jossi had gewoon een A4tje nodig met een tekst om voor te lezen bij zijn feestje in Manchester. Het gaf mij de kans om hem (en nu u) iets mee te geven over onze mooie, eeuwenoude tradities.

Jossi hartelijk dank,

Sjabbat Sjalom
Rabbijn S. Katz

KOSJERE OLIEBOLLEN (advertentie)

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief is ingepland voor vrijdag 31 december. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen