Sjabbat begint morgen, vrijdag 17 december (in de regio Amsterdam) om 16:10 uur en eindigt op 18 december om 17:18 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Weer een kosjere maaltijd-actie: Indische rijsttafel
· Vacature Manager Community & Organisatie Joodse Gemeente Amsterdam
· Save the date(s)
· Corona: maatregelen en regels
· Openingstijden kosjere restaurants
· Videojournaal RAS (no. 9)
· Sjioeriem Gerard Dousjoel – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 23 december

WEER EEN KOSJERE MAALTIJD-ACTIE: BESTEL SNEL UW INDISCHE RIJSTTAFEL!


Bestellen kan via deze link

VACATURE

Manager Community & Organisatie Joodse Gemeente Amsterdam

De Joodse Gemeente Amsterdam is aan het veranderen. Onderdeel daarvan is meer focus op onze leden en sjoelgemeenschappen. Daarvoor hebben we een nieuwe functie gecreëerd; Manager Community & Organisatie. Deze zal de huidige managers, die het komend jaar met pensioen gaan, opvolgen. We zoeken iemand die de veranderingen die het bestuur heeft ingezet verder kan doorvoeren, leiding kan geven aan een team en onze leden en vrijwilligers wil betrekken. Als manager ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van voorzieningen en faciliteiten, de financiële huishouding en vooral voor activiteiten en de communicatie naar en voor onze leden en sjoelgemeenschappen.

Klik hier voor de complete vacaturetekst.

SAVE THE DATE(S)
De Joodse Gemeente zit niet stil; we gaan in het nieuwe jaar voortvarend van start. In januari 2022 staat een viertal activiteiten op het programma: · Zondag 17 januari: Kinderactiviteit rond Toe Bisjwat (van 10:00 tot 12:00 uur)

· Zondagmiddag 23 januari: Lezing culinair journalist Jigal Krant, met hapje en borrel
· Woensdag 26 januari: Eat & Meet
· Vrijdag 28 januari: Sjabbatdiner studenten en young professionals

Het tijdstip (en het zelfs het doorgaan) van de meeste activiteiten is afhankelijk van de corona-richtlijnen die dan gelden. Vanzelfsprekend zullen we u tijdig informeren; houd daarom de nieuwsbrieven in de gaten.

CORONA: MAATREGELEN EN REGELS
In verband met de aangescherpte maatregelen rond corona, gelden in het JCC en bij NIHS-activiteiten elders de volgende regels: · Dragen van mondkapje tijdens verplaatsen is verplicht voor volwassenen en kinderen vanaf groep 6
· Anderhalve meter afstand houden
· Bij bijeenkomsten van grotere groepen is een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht.
· Bij binnenkomst handen ontsmetten.

Mocht de overheid aanvullende maatregelen afkondigen, dan informeren wij u zo snel mogelijk over de eventuele gevolgen voor onze activiteiten.

OPENINGSTIJDEN KOSJERE RESTAURANTS
Ook tijdens corona zijn de kosjere restaurants/take away open, zij het deels op gewijzigde tijden.
· Bij Meat Me Kosher kunt u eten van 12:00 tot 17:00 uur. Take away is tot 22:00 uur.
· Bij Pizza & Co kunt u eten van 12:00 tot 17:00 uur. Take away is tot 21:00 uur.
· Bij HaCarmel kunt u eten van 13:00 tot 17:00 uur. Er is daar vooralsnog geen take away.
· Van HaGolan hebben wij op dit moment geen informatie.

9e VIDEOJOURNAAL VANUIT DE RAS

In dit alweer negende videojournaal wordt aandacht besteed aan de warmte- en verse-lucht-installaties. U kunt de video bekijken via deze link. Ook de eerdere edities van het videojournaal van de RAS zijn nog te bekijken.

SJIOERIEM

· Gerard Dousjoel
Wekelijkse sjioer van rav Dovi Pinkovitch, rabbijn van de Gerard Dousjoel. Onderwerp: parashat hashavua in our life (Engelstalig). Elke woensdag van 19:30 tot 21:00 uur in de kiddoesjruimte van de Gerard Dousjoel. Aanmelden en meer informatie via gerarddousjoel.gem@gmail.com

· Daf yomi (via Zoom)
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:

· 14 december / 10 tewet zijn we gestart we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
· 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
· 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL (via Zoom)

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Kiezen voor goud

Meestal leest u in deze regels iets over de parsje van de week of over een Joods gebruik. Dit keer wil ik het anders aanpakken. Ik begin met een Joodse Nederlandse schrijver en eindig met een andere Joodse Nederlandse schrijver. Daartussenin mijn verhaal. Enkele dagen geleden werd bekend dat aan Arnon Grunberg de PC Hooftprijs is toegekend. Daarmee feliciteer ik hem. Grunberg schrijft in zijn boek De Mensheid Zij Geprezen, Lof der Zotheid 2001 (2001): “Als u iemand tegenkomt die niet gehaat is, kunt u er zeker van zijn dat hij niets te vertellen heeft.” Daar ben ik het mee eens. Je moet soms een beetje lef hebben om te zeggen wat volgens jou gezegd moet worden.

Vorige week vrijdag was het ‘Paarse vrijdag’. Nederland stond in het teken van de acceptatie van en respect voor de LHBT+ community. Op scholen is dit een verplicht onderdeel van het curriculum. Ik ga daar niet over discussiëren. Waar ik vandaag voor wil pleiten is een ‘Gouden dag’ in de Nederlands-Joodse kalender, een dag in het teken van het Joodse huwelijk. Goud omdat het doorgaans de kleur is van de ring die de bruidegom bij de choepa op de vinger van de bruid schuift. Goud omdat we gebaat zijn bij families die onze Joodse gemeenschap in stand houden en laten groeien. Gezien het zeer lage aantal choepot in Nederland van tegenwoordig, is dat volgens mij een absolute must.

Onze Joodse Gemeente kent maar één criterium voor het lidmaatschap: heeft iemand een Joodse moeder of is de persoon in kwestie Joods geworden via een door ons erkend Rabbinaat. Als rabbijn kijk ik niet naar wat een lid op sjabbatochtend doet, wat voor eten hij in de supermarkt koopt of wat zijn geaardheid is. Als rabbijn luister ik naar het persoonlijke verhaal, ongeacht wat dat is. En dat moet zo blijven. Tegelijkertijd is het belangrijk om aan onze jongere generatie de waarde van ons eigen eeuwenoude erfgoed duidelijk te maken – (nog) beter dan we nu doen – en er waardering voor te kweken, zodat ook zij het belang van ons Goud zien en willen doorgeven.

Mijn vrouw steekt bij ons uiteraard iedere vrijdagavond de kaarsen aan. Onlangs was ze naar haar moeder, die aan de andere kant van de oceaan woont en sinds bijna twee jaar weduwe is. Op die vrijdagavond stak ik hier in Amsterdam de kaarsen aan. En op die ene vrijdagavond miste ik de mooie goudgele gloed die ik op andere vrijdagavonden van de kaarsen zie stralen. Die sjabbatkaarsen symboliseren voor mij het licht dat mijn vrouw en ik samen delen. Dat licht wil ik graag meegeven aan de jeugd van Joods Nederland en daarbuiten. Het is aan de jongeren om eigen keuzes te maken, maar die keuzes moeten ze dan wel kúnnen maken; op basis van kennis van en waardering voor onze Joodse waarden. Hier ligt ook een taak voor ons als Joodse Gemeente.

Ik vermoed dat niet iedere lezer blij wordt van deze regels. Toch vind ik dat ik ze moet schrijven. En dat brengt me bij het citaat van de tweede Nederlands Joodse schrijver: Marcel Möring, die het nawoord verzorgde in Max Frisch’s Lastige vragen (1992). Möring schrijft daarin: “Als je nou eens vergeet wat je moet zeggen en zegt wat je denkt, wat is dan je antwoord?” Dat is precies wat ik in deze column heb gedaan.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboren
Jonathan & Felice Tugendhaft van harte mazal tov met de geboorte van jullie lieve dochter Joya Flora. Grootouders Evelyn de Jong, Michael Tugendhaft, Simcha & Jan Roedema, samen met overgrootouders Joop de Jong, Dolly Plotske, Jetty Roedema, Mattie & Myrna Tugendhaft een heel bijzondere mazal tov. Mogen jullie haar in goede gezondheid met veel warmte zien opgroeien, Ameen!

Met een vriendelijke en warme groet,
Sjabbat sjalom

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
zwispiero@hotmail.com
06 5232 8065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 23 december. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen