Sjabbat begint morgen, vrijdag 10 december (in de regio Amsterdam) om 16:10 uur en eindigt op 11 december om 17:17 uur.

Sinds 1 tewet, worden in de sjemone-esré de woorden weteen tal oematar liwracha toegevoegd. Met deze woorden vragen wij G-d ons zegenrijke dauw en regen te geven.

Dinsdag aanstaande, 14 december, is het de Vastendag van 10 tewet. In de regio Amsterdam begint het vasten om 6:49 uur en het duurt tot 17:17 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Social Zoom 15 december: thriller-auteur Emile Schrijver
· Vacature Manager Community & Organisatie Joodse Gemeente Amsterdam
· Corona: maatregelen en regels
· Nog even over Chanoeka
· Rabbijnen ’s nachts op pad
· Openingstijden kosjere restaurants
· Videojournaal RAS (no. 8)
· Sjioeriem Gerard Dousjoel – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 16 december

SOCIAL ZOOM: EMILE SCHRIJVER OVER THRILLER ‘DE HILLEL CODEX’

Eindelijk is het zover: op woensdag 15 december om 20:30 uur is er weer een Social Zoom. Terug van weg geweest gaat Hans Vuijsje, liefhebber van Joodse detectives, in gesprek met thrillerschrijver Emile Schrijver.Of hij nog niet genoeg aan zijn hoofd heeft, komt bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Joodse boek, hoofdredacteur van de Encyclopedia of Jewish Book Cultures, conservator van de Braginski collectie, opiniemaker en vooral directeur van het Joods Cultureel Kwartier, Emile Schrijver, met een Joodse thriller. Waar haalt hij het lef vandaan te denken dat hij dat ook kan? Wat is de ontstaansgeschiedenis van de Hillel Codex en bestaat die Codex eigenlijk? Deze en vele andere vragen komen aan de orde in deze Social Zoom. U bent van harte welkom.

Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 607 481 101 Passcode: 169816.

VACATURE

Manager Community & Organisatie Joodse Gemeente Amsterdam
De Joodse Gemeente Amsterdam is aan het veranderen. Onderdeel daarvan is meer focus op onze leden en sjoelgemeenschappen. Daarvoor hebben we een nieuwe functie gecreëerd; Manager Community & Organisatie. Deze zal de huidige managers, die het komend jaar met pensioen gaan, opvolgen. We zoeken iemand die de veranderingen die het bestuur heeft ingezet verder kan doorvoeren, leiding kan geven aan een team en onze leden en vrijwilligers wil betrekken. Als manager ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van voorzieningen en faciliteiten, de financiële huishouding en vooral voor activiteiten en de communicatie naar en voor onze leden en sjoelgemeenschappen.

Klik hier voor de complete vacaturetekst.

CORONA: MAATREGELEN EN REGELS
In verband met de aangescherpte maatregelen rond corona, gelden in het JCC en bij NIHS-activiteiten elders de volgende regels:
· Dragen van mondkapje tijdens verplaatsen is verplicht voor volwassenen en kinderen vanaf groep 6
· Anderhalve meter afstand houden
· Bij bijeenkomsten van grotere groepen is een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht.
· Bij binnenkomst handen ontsmetten.

Mocht de overheid aanvullende maatregelen afkondigen, dan informeren wij u zo snel mogelijk over de eventuele gevolgen voor onze activiteiten.

NOG EVEN OVER CHANOEKA

Dat het uitverkochte B’nai B’rith Chanoeka-concert niet live kon doorgaan – hoewel inmiddels meer dan 20.000 mensen het concert online hebben bekeken – leverde een bepaalde groep een extra mazzeltje op. Het Chanoeka-banket dat voor de bezoekers van het Concertgebouw bestemd was, is door de Joodse Gemeente overgenomen. Ook zijn er nog 150 extra stukken banket gebakken, zodat we alle kinderen van de Joodse scholen (Maimonides, Rosj Pina en Cheider) een fijne Chanoeka-traktatie hebben kunnen aanbieden.

NACHTELIJKE EROEV-INSPECTIE
Dat onze rabbijnen geen ‘van 9 tot 5-baan’ hebben, is algemeen bekend. Maar wist u dat ze soms midden in de nacht hun rabbinale taken uitvoeren? Wekelijks maakt rabbijn Katz een ‘rondje eroev’. Daarnaast moet elke opening in de eroev eens per jaar daadwerkelijk worden afgesloten. Onlangs was dat het geval bij de metro, maar dat kan alleen als de metro buiten dienst is. ’s-Nachts dus. De rabbijnen Wolff en Katz gingen samen met technicus André Koelman en een veiligheidsman van het GVB midden in de nacht, in de kou en stromende regen, het spoor op. Gelukkig verliep alles naar wens. De heren waren om 2:45 uur weer veilig thuis.


OPENINGSTIJDEN KOSJERE RESTAURANTS
Ook tijdens corona zijn de kosjere restaurants/take away open, zij het deels op gewijzigde tijden.
· Bij Meat Me Kosher kunt u eten van 12:00 tot 17:00 uur. Take away is tot 22:00 uur.
· Bij Pizza & Co kunt u eten van 12:00 tot 17:00 uur. Take away is tot 21:00 uur.
· Bij HaCarmel kunt u eten van 13:00 tot 17:00 uur. Er is daar vooralsnog geen take away.
· Van HaGolan hebben wij op dit moment geen informatie.

VIDEOJOURNAAL VANUIT DE RAS

De renovatie van de RAS-synagoge nadert haar voltooiing. In dit achtste videojournaal wordt aandacht besteed aan de elektrotechnische aspecten. Dion (van Van Leeuwen Elektrotechniek) vertelt over het werk en deelt nog enkele bijzondere ontdekkingen die hij deed. U kunt de video bekijken via deze link

SJIOERIEM

· Gerard Dousjoel
Wekelijkse sjioer van rav Dovi Pinkovitch, rabbijn van de Gerard Dousjoel. Onderwerp: parashat hashavua in our life (Engelstalig). Elke woensdag van 19:30 tot 21:00 uur in de kiddoesjruimte van de Gerard Dousjoel. Aanmelden en meer informatie via gerarddousjoel.gem@gmail.com

· Daf yomi (via Zoom)
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:

· Op 14 november / 10 kislew zijn we gestart met Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
· 14 december / 10 tewet starten we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
· 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
· 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL (via Zoom)


DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Zwijgen, spreken en in actie komen Spreken is zilver, zwijgen is goud.
Het is een oud Nederlands gezegde. Ook in de Tora komen we deze wijsheid tegen. In de sidra van afgelopen sjabbat hebben we gelezen dat de broers van Josef (op Sjimon na) terugkeren uit Egypte. Zij komen met de boodschap voor hun vader dat ze alleen opnieuw welkom zijn in Egypte als ook hun jongste broer Binjamin daarbij is. Vader Ja’akov is echter bevreesd om Binjamin mee te sturen, uit angst om ook hem nog te verliezen. Ruben zegt aan Ja’akov dat die Rubens beide zonen mag doden als hij Binjamin niet terugbrengt. Maar Ja’akov laat zich niet vermurwen. Jehoeda mengt zicht niet in de discussie; hij zwijgt.
Dan raakt het eten op en vraagt Ja’akov aan zijn zoons toch naar Egypte te gaan om daar voedsel te halen. Dan neemt Jehoeda de leiding. Hij weet zijn vader te overtuigen Binjamin toch te laten meegaan. Ruben komt in dat gesprek niet meer voor.

We kunnen hiervan leren. De Tora geeft hier de boodschap dat we vaak beter kunnen wachten met het uiten van onze ‘wijsheden’ tot het moment is gekomen waarop anderen ervoor openstaan.

Dat je mond houden belangrijk kan zijn, zien we ook in de sidra van aanstaande sjabbat. Als Ja’akov naar Egypte is gekomen, wordt hij voorgesteld aan Farao. Die ziet een man voor zich staan die een bewogen leven achter de rug moet hebben. Hij vraagt Ja’akov hoe oud hij is. Waarop Ja’akov (Beresjiet 47:9) antwoordt dat zijn omzwervingen 130 jaar hebben geduurd, dat ze gering en moeizaam waren en niet de lengte hadden van de jaren die zijn voorvaderen hebben geleefd. De Ba’ale Hatosafot brengt een midrasj waarin staat dat G-d Ja’akov deze ontboezeming niet in dank heeft afgenomen. De zin waarin dat wordt beschreven telt 33 woorden. Er zou voor elk woord één jaar van Ja’akovs leven worden afgetrokken. Daarom wordt hij geen 180 jaar zoals zijn vader, maar sterft op 147-jarige leeftijd. Het lijkt bizar. Omdat Ja’akov zich even beklaagt, wordt zijn leven als straf met 33 jaar bekort. Blijkbaar had G-d verwacht dat Ja’akov accepteerde dat zijn leven is gelopen zoals het is gelopen. Had Ja’akov gezwegen…

Onze geleerden vatten het in Spreuken der Vaderen (3:17) kort en bondig samen. Zij zeggen: “De wijsheid wordt afgeschermd door te zwijgen.” Dit neemt niet weg dat je, als je iets goed hebt overdacht en voelt dat je moet spreken, dat je dat dan ook moet doen. Het zwijgen is een omheining, een afscherming, het is geen slot op de mond. Soms moet je verder gaan dan spreken en moet je optreden. Laten we allemaal die delicate balans vinden. Zwijgen, spreken en in actie komen als het nodig is. Dan wordt de wereld een rustiger en betere plaats.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Bar mitswa
Rav Yitzchok Uri & Miri Dunne
r een hartelijke mazal tov met de bar mitswa van jullie oudste zoon, jullie dierbare Chaim Moshe. Mogen jullie hem zien opgroeien tot een lamdan en jiré sjamajiem, een Tora-geleerde en G-dvrezend persoon, Omeen!

Verloving
Fabien Goldenberg & Anne Geldfeld (Brussel) heel hartelijk mazal tov met jullie verloving. Francine & Michael Goldenberg en Mera & Anatoli Geldfeld een bijzondere mazal tov met deze simcha van jullie kinderen. Heel veel plezier en succes met de voorbereidingen naar de choepa toe. Ameen!

Met een vriendelijke en warme groet,
Sjabbat sjalom

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
zwispiero@hotmail.com
06 5232 8065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 16 december. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen