Sjabbat begint vrijdag 3 december (in de regio Amsterdam) om 16:10 uur en eindigt op 4 december om 17:18 uur.

Vanaf aanstaande uitgaande sjabbat, 1 tewet, worden in de sjemone-esré de woorden weteen tal oematar liwracha toegevoegd. Met deze woorden vragen wij G-d ons zegenrijke dauw en regen te geven.

Het aansteken van de Chanoeka-lichten:
· Vandaag, donderdag 2 december (5e dag Chanoeka): vanaf 17:19 uur.
· Morgen, vrijdag 3 december (6e dag Chanoeka): in verband met ingaande sjabbat aansteken vóór 16:10 uur. Let op: de lichten moeten tot minimaal een half uur na het ingaan van sjabbat blijven branden.
· Zaterdag 4 december (7e dag Chanoeka): aansteken na hawdala (waarmee sjabbat wordt afgesloten), in elk geval na 17:18 uur.
· Zondag 5 december (8e en laatste dag Chanoeka): vanaf 17:18 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
CORONA
· Maatregelen en regels
· Oproep van het Rabbinaat
· Openingstijden kosjere restaurants
· Actie Stichting Gachelet

CHANOEKA
· Twee Chanoeka-concerten online
· Kids versieren kaarsen voor hun eigen chanoekia
· Genieten van koffie en soefganiot
· Chanoeka-actie Zichron Menachem

DIVERSEN
· Sjioeriem Gerard Dousjoel – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Vacature Manager Community & Organisatie Joodse Gemeente Amsterdam
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 9 december

CORONA
MAATREGELEN EN REGELS

In verband met de aangescherpte maatregelen rond corona, gelden in het JCC en bij NIHS-activiteiten elders de volgende regels:
· Dragen van mondkapje tijdens verplaatsen is verplicht voor volwassenen en kinderen vanaf groep 6
· Anderhalve meter afstand houden
· Bij bijeenkomsten van grotere groepen is een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht.
· Bij binnenkomst handen ontsmetten.
Mocht de overheid aanvullende maatregelen afkondigen, dan informeren wij u zo snel mogelijk over de eventuele gevolgen voor onze activiteiten.

OPROEP VAN HET RABBINAAT
Helaas zijn wij weer in een nieuwe golf van de corona-pandemie beland. De regels zijn aangescherpt. Gelukkig kunnen de sjoeldiensten wel doorgaan. Voor sjoelbesturen, hun rabbijnen en andere leiders is het een zware taak om de regels te actualiseren, implementeren en te handhaven. En het is onmogelijk om iedereen daarbij tevreden te stellen.

Het Rabbinaat roept daarom iedereen op om stil te staan bij de gevoelens van eenieder die graag veilig naar sjoel wil gaan. Zelfs als dat voor een individu wat ongemak en aanpassen betekent, is het die solidariteit die nu van ons allen verwacht wordt. Ventileren, afstand houden, mondkapjes opdoen – het is niet altijd leuk, maar we doen het voor elkaar!

Moge G-d geven dat het licht van de menora de duisternis en somberheid zal verdrijven en wij snel weer, allen gezond en wel, op de vertrouwde manier naar sjoel zullen kunnen gaan. Wij wensen u nog vele jaren Chanoeka!

Eliezer Wolff,
Rabbijn en Av Beth Din

OPENINGSTIJDEN KOSJERE RESTAURANTS
Ook tijdens corona zijn de kosjere restaurants/take away open, zij het deels op gewijzigde tijden.
· Bij Meat Me Kosher kunt u eten van 12:00 tot 17:00 uur. Take away is tot 22:00 uur.
· Bij Pizza & Co kunt u eten van 12:00 tot 17:00 uur. Take away is tot 21:00 uur.
· Bij HaCarmel kunt u eten van 13:00 tot 17:00 uur. Er is daar vooralsnog geen take away.
· Van HaGolan hebben wij op dit moment geen informatie.

ACTIE STICHTING GACHELET


CHANOEKA

TWEE CHANOEKA-CONCERTEN ONLINE


Gisteravond, 1 december, hebben bijna 10.000 kijkers genoten van het Chanoeka-concert o.l.v. Maestro Jules van Hessen met chazzan Simon Cohen. Heeft u dit concert gemist, of wilt u het nog een keer bekijken? Dat kan via deze deze link.Het Chanoeka-concert van Jewish Music Concerts wordt komende zondag, 5 december om 20:15 uur online gepresenteerd. Onder leiding van Barry Mehler treden op: Cantor Israel Nachman en Cantor Yoni Rose, samen met het Jewish Amsterdam Chamber Ensemble. U kunt dat concert volgen via deze link

Jewish Music Concerts vraagt de kijkers een vrijwillige bijdrage te geven via www.jewishmusicconcerts.nl. Op die website vindt u ook meer informatie over het concert.

JE EIGEN CHANOEKA-KAARSEN VERSIEREN


Het was een drukte van belang, afgelopen zondagochtend. Ruim veertig kinderen (3 tot 12 jaar) waren present bij de Chanoeka-knutselochtend van de Joodse Gemeente Amsterdam. Aan twee heel lange tafels zaten ze met blije snoetjes te wachten op wat komen ging. Aan de ene tafel werd begonnen met het versieren van kaarsen. We hadden de kinderen gevraagd hun eigen chanoekia mee te brengen om de kaarsen in te zetten; wie dat was vergeten (of nog geen eigen exemplaar had) kreeg er eentje van ons. De kinderen aan de andere tafel gingen aan de slag met het maken van een dreidel. Na een uur werden de rollen omgedraaid, zodat ieder kind met een chanoekia met versierde kaarsen én een dreidel naar huis ging. Maar natuurlijk niet voordat er was gesmuld van limonade en een soefgania (naar keuze met jam of chocolade)!

GENIETEN VAN KOFFIE EN SOEFGANIOT

Afgelopen zondag, 28 november, was de hal van het JCC omgetoverd in een gezellig koffiecafé. De aanwezigen luisterden geconcentreerd naar koffiebrander Udi Pilnik van Udi’s Goodies. Hij hield een geanimeerd verhaal over de herkomst van koffie, de diverse soorten en het branden van de koffiebonen. Barista Marlies van de Mobiele Barista nam het stokje over en vertelde over het malen van de koffie, over hoe je een écht goede kop koffie maakt en over alle variaties die er zijn. Uiteraard vond dit alles plaats onder het genot van zo’n écht goede koffie en heerlijk verse soefganiot.

CHANOEKA-ACTIE ZICHRON MENACHEM
Zichron Menachem Israël spant zich in om het leed van ernstig zieke kinderen te verlichten. Door de aanhoudende corona-pandemie is het al een hele tijd niet mogelijk vakanties of gezellige groepsactiviteiten te organiseren. Maar de vrijwilligers van Zichron Menachem zitten niet stil. In de aanloop naar Chanoeka hebben ze vele patiëntjes (in ziekenhuizen of thuis) bezocht om hen te verwennen met speelgoed, kleding en meer! U ziet er meer over in dit filmpje.

Steun ons, zodat wij Zichron Menachem Israel financieel kunnen steunen! Graag uw donatie naar NL90 ABNA 0567997960 t.n.v. St. Vrienden van Zichron Menachem Nederland.

Met dank en liefdevolle groet!
Debora Maarsen

DIVERSEN

SJIOERIEM
· Gerard Dousjoel
Wekelijkse sjioer van rav Dovi Pinkovitch, rabbijn van de Gerard Dousjoel. Onderwerp: parashat hashavua in our life (Engelstalig). Elke woensdag van 19:30 tot 21:00 uur in de kiddoesjruimte van de Gerard Dousjoel. Aanmelden en meer informatie via gerarddousjoel.gem@gmail.com

· Daf yomi (via Zoom)
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:

· Op 14 november / 10 kislew zijn we gestart met Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
· 14 december / 10 tewet starten we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
· 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
· 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL (via Zoom)


VACATURE


Manager Community & Organisatie Joodse Gemeente Amsterdam
De Joodse Gemeente Amsterdam is aan het veranderen. Onderdeel daarvan is meer focus op onze leden en sjoelgemeenschappen. Daarvoor hebben we een nieuwe functie gecreëerd; Manager Community & Organisatie. Iemand die deze veranderingen die het bestuur heeft ingezet verder kan doorvoeren, leiding kan geven aan een team en onze leden en vrijwilligers wil betrekken. Als manager ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van voorzieningen en faciliteiten, de financiële huishouding en vooral voor activiteiten en de communicatie naar en voor onze leden en sjoelgemeenschappen.

Klik hier voor de complete vacaturetekst.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Drie koningen

U kijkt misschien ietwat vreemd op bij de titel van deze column. Het is een titel die je niet tegenkomt op een Joodse kalender. Toch is dit het onderwerp van deze week. De Talmoed Jeroesjalmi schrijft iets boeiends over een koning in traktaat Sjevi’it 7:3. Daar wordt de vraag gesteld hoe het kan dat de grootvader van de eerste Joodse koning (koning Saul) met twee namen in Tanach verschijnt. Het zijn de namen Avi-el (G-d is mijn vader) en Ner (licht). Hoe gaat dat samen? De Talmoed geeft ook een antwoord. Avi-el was een bijzondere man. In die tijd was er geen straatverlichting en was het ‘s avonds buiten heel donker. Avi-el besloot om lantaarns te plaatsen zodat de mensen ook bij donker iets konden zien. Omdat hij zich ervoor inspande om licht te brengen naar zijn medemens, werd hij ook Ner genoemd. Deze Avi-el/Ner is overigens beloond met een zoon, die de taak kreeg om als leider iedereen tot licht te zijn.

De tweede ‘koning’ van vandaag is Sjim’on, de vorst van de Hasmoneeën. Hij kreeg, na de dood van zijn broer Jehoeda, de leiding over de Maccabeeën. Jehoeda had de Grieken weten te verslaan, wijdde de Tempel weer in en ontstak de menora. Na zijn dood kwam de dynastie van de Hasmoneeën aan de macht. Ook daar zien we weer een connectie tussen licht brengen en het koningschap. Jehoeda stak de menora aan, zijn broer werd vorst.

Wie is nu de derde koning? Sinds de verwoesting van de tweede Tempel hebben we geen koning meer gehad. Toch is er sprake van een soort koningschap. Wij dragen daar allemaal een beetje aan bij. Deze week steken we ‘s avonds de chanoeka-lichten aan. Het liefst voor het raam. Daarmee dragen we het wonder van Chanoeka uit. Dat licht, met de boodschap van moraal en spiritualiteit, geven we daarmee een plek in de wereld van 2021. Een wereld met voortgaande secularisatie en toenemend materialisme. Met het chanoeka-licht bevestigen we het licht van G-d, de Koning van de wereld.

De halacha (Joodse wet) zegt dat als je de lichten in je chanoekia hebt aangestoken en ze onverwachts uitgaan, dat je die lichten niet opnieuw hoeft aan te steken – maar het mag wel. Waarom? Dat licht is toch mooi? Zeker, maar met dat licht maken we Hasjem tot de spirituele Koning van de wereld. Als je een koning kroont, dan wordt onder het uitroepen van ‘Leve de koning’ de kroon op zijn hoofd gezet. Je hoeft dan maar één keer ‘Leve de koning’ uit te roepen, daarmee is alles gezegd. Zo werkt het ook met het Chanoeka-licht.

Chanoeka valt tijdens de donkerste dagen van het jaar. Moge de spirituele kroon van licht u in deze donkere dagen steeds tot steun zijn.

Chanoeka sameach, sjabbat sjalom en chodesj tov.

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Bat mitswa Sander & Aviva Hekscher van harte mazal tov met de bat mitswa van jullie dochter Limor. Samen met zussen Suzy & Maya en grootouders Jaap & Elize Hartog en Donald & Elly Hekscher een hele mooie simcha toegewenst!

Verloving
Frans & Lija Hellendall van mazal tov met de bijzondere simcha, de verloving van jullie zoon Simon Hellendall met Shir van den Ende. Heel veel plezier en succes met de voorbereidingen naar de choepa toe, ameen!

Met een vriendelijke en warme groet, Chanoeka sameach, sjabbat sjalom en chodesj tov!

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
zwispiero@hotmail.com
06 5232 8065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 9 december. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen