Sjabbat begint morgen, vrijdag 26 november (in de regio Amsterdam) om 16:20 uur en eindigt op 27 november om 17:22 uur.

Chanoeka begint zondag 28 november (in de regio Amsterdam) om 17:21 uur. U kunt vanaf dat tijdstip het eerste Chanoekalicht aansteken. Aansteken van de lichten op tweede dag Chanoeka kan ook vanaf 17:21, op de derde en vierde dag Chanoeka is dat vanaf 17:20 uur en op de vijfde dag (donderdag 2 december) vanaf 17:19 uur. In de nieuwsbrief van 2 december informeren we u over het aansteken op de laatste drie dagen Chanoeka.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Maatregelen rond corona
· (Alles over) Koffie
· Chanoeka-activiteit voor kinderen
· Sjioeriem Gerard Dousjoel – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Boekpresentatie: Traktaat Sanhedrien
· Chanoeka op het Gelderlandplein en op de Dam
· Leiderschapstraining voor jongvolwassenen
· Corona-actie Stichting Gachelet
· De pen van rabbijn Katz
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 2 december


MAATREGELEN ROND CORONA
Morgenavond, op sjabbat, is er een nieuwe corona-persconferentie van het kabinet waarop een verdere aanscherping van de maatregelen wordt aangekondigd. Wij kunnen pas uitgaande sjabbat vaststellen wat dat betekent voor onze geplande activiteiten; kunnen die ‘gewoon’ doorgaan, in aangepaste vorm, óf moeten we ze annuleren? Omdat we het nu nog niet weten, zijn alle in deze nieuwsbrief aangekondigde activiteiten onder voorbehoud. We zullen u, bijvoorbeeld via een extra nieuwsflits, op de hoogte houden.

ALLES OVER KOFFIE


Op zondag 28 november van 10:00 tot 12:00 uur komt Udi Pilnik van Udi’s Goodies alles vertellen over koffiebranden. Natuurlijk onder het genot van een heerlijke kop koffie; daar staat de Mobiele Barista garant voor. En omdat Chanoeka die avond begint, zijn er ook soefganiot. Deelname voor leden is gratis; niet-leden betalen € 3 p.p. Aanmelden via activiteiten@nihs.nl. Locatie wordt bekendgemaakt na aanmelding.
Conform de regels van de overheid is een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht.

KINDERACTIVITEIT CHANOEKA


Op zondag 28 november zijn álle kinderen van 3 tot 12 jaar van harte welkom bij de Chanoeka-activiteit. We gaan kaarsen versieren, dreidels maken en natuurlijk soefganiot eten. Deelname is gratis voor kinderen van NIHS-leden, kinderen van niet-leden betalen € 3 per kind. Aanmelden via activiteiten@nihs.nl. De locatie wordt na aanmelding bekendgemaakt. Deze activiteit vindt tegelijkertijd en op dezelfde locatie plaats als (Alles over) Koffie.

SJIOERIEM
· Gerard Dousjoel
Wekelijkse sjioer van rav Dovi Pinkovitch, rabbijn van de Gerard Dousjoel. Onderwerp: parashat hashavua in our life (Engelstalig). Elke woensdag van 19:30 tot 21:00 uur in de kiddoesjruimte van de Gerard Dousjoel. Aanmelden en meer informatie via gerarddousjoel.gem@gmail.com

· Daf yomi (via Zoom)
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:

§ Op 14 november / 10 kislew zijn we gestart met Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
§ 14 december / 10 tewet starten we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
§ 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
§ 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.

Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL (via Zoom)HET ZEVENDE VIDEOJOURNAAL VAN DE RAS SJOEL
De renovatie van de Raw Aron Schuster synagoge kunt u volgen in een reeks videojournaals. Deze zevende aflevering heeft als titel: ‘Het laatste werk vanaf de steiger’. U kunt het videojournaal via deze link bekijken. Ook alle eerdere afleveringen zijn nog op het YouTube kanaal te zien.


BOEKPRESENTATIE: TRAKTAAT SANHEDRIEN

Jacob (Jacques) de Leeuwe is al lange tijd bezig met het vertalen en verklaren van de Talmoed. De eerste twee hoofdstukken van Traktaat Sanhedrien verschijnen nu in boekvorm, ontworpen en gedrukt in de originele Talmoedische bladspiegel.

Crescas en de Stichting Talmoed Nederland nodigen u uit voor de presentatie van dit boek, op zondag 28 november om 15:00 uur, in het JCC. Aanmelden kan via deze link of door een e-mail naar info@crescas.nl, met de naam/namen en telefoonnummer(s) van degene(n) die komt/komen en de mededeling dat het om de boekpresentatie gaat.

Het programma:
15:00 – Aanvang met koffie/thee
15:30 – Welkomstwoord door Diklah Zohar, directeur van Crescas
15:40 – De missie van Talmoed Stichting Nederland door Jak Verwaal
15:50 – Introductie: Wat is Traktaat Sanhedrien?
16:10 – ‘De Talmoed vertalen: Hoe doe je dat?’ door Jacob de Leeuwe
16:30 – Gezamenlijk aansteken van de eerste kaars van Chanoeka
16:45 – Borrel

Conform de regels van de overheid is een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht.

CHANOEKA OP DE DAMLEIDERSCHAPSTRAINING VOOR JONGVOLWASSENENEN
Bij Crescas start op dinsdag 7 december een leiderschapstraining voor jongvolwassenen (20 – 30 jaar). Het belangrijkste doel: skills bieden om je carrière een boost te geven. De training bestaat uit 4 modules: identiteit, ondernemerschap, projectmanagement en teamwork. Per module zijn er 3 bijeenkomsten (deels op locatie in Amsterdam, deels via Zoom), steeds op dinsdagavond.
Inschrijven kan per module of voor de gehele training.
Meer informatie via deze link.

CORONA-ACTIE STICHTING GACHELETDE PEN VAN RABBIJN KATZ


Koffie Koffie is belangrijk voor velen van ons. We beginnen er de dag mee. Koffie geeft de boost waarmee we de nieuwe dag aankunnen.

Ook in de halacha is veel geschreven over koffie. Het zal u mogelijk verbazen, maar de rabbijnen hebben zich zelfs uitgesproken over de vraag of je koffie mag drinken vóór het naar sjoel gaan. Want zou je eerste activiteit van de dag niet het zeggen van het ochtendgebed (sjachariet) moeten zijn? Rav Yakov Tzvi Katz (1895-1963) schrijft hierover in zijn in Amsterdam uitgegeven boek Leket Hakemach Hechadash. Hij concludeert (Orach Chaim 89:41) dat koffie voor je naar sjoel gaat mag, als je daardoor je aandacht beter bij het gebed kunt houden. Hij gaat ook in op de vraag of je suiker en/of melk in die ochtendkoffie mag doen. Rav Y.T. Katz betoogt dat suiker oplost in koffie, waarmee het een onderdeel van die koffie wordt. Voor melk geldt hetzelfde. Daarom staat hij het toe als het nodig is om je te kunnen concentreren op je tefilla.

De rabbijnen hebben zich ook gebogen over de vraag welke beracha (zegenspreuk) je over koffie zegt. Er zijn twee berachot die daarvoor in aanmerking komen: de beracha sjehakol (die we zeggen over dranken) en de beracha ha-adama (die we zeggen over groenten en over vruchten die niet aan een boom groeien). Rabbijn Yehudah ben Shimon Ashkenazi schrijft in de eerste helft van de 18e eeuw, in Ba’er Hetev (Orach Chaim 202:19), dat het algemeen aanvaard is om sjehakol te zeggen. Dat ook dit werk, evenals Leket Hakemach Hechadash, in Amsterdam is uitgegeven, laat weer eens zien hoe toonaangevend Mokum in die tijd als Joods centrum was.

Komende zondagavond, 25 kislew, begint Chanoeka. Bij dit feest neemt de vondst van een kruikje reine olie – die was bedoeld voor de menora in de Tempel – een belangrijke plaats in. Hoewel de hoeveelheid olie slechts voldoende was voor één dag, bleef de menora door een wonder op diezelfde olie acht dagen lang branden. Het lijkt misschien vergezocht, maar ik zie hier toch ook weer een verband met koffie. Koffie helpt ons niet alleen op gang te komen en de dag met een positief gevoel te beginnen, maar stelt ons ook in staat het langer vol te houden.

Laten we Chanoeka en koffie aan elkaar koppelen: zondag aanstaande schenken we – als de corona-maatregelen dat toelaten – tussen 10 en 12 uur heerlijke koffie, ambachtelijk gebrand in de koffiebranderij van stadgenoot Udi Pilnik. Hij vertelt u dan van alles over het branden en bereiden van koffie. Uiteraard serveren we er soefganiot bij. Meer informatie over deze activiteit vindt u elders in deze nieuwsbrief.

Sjabbat sjalom en Chanoeka sameach

Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Bar mitswa
Jigal & Nathalie Schrijver
van harte mazal tov met de bar mitswa van jullie zoon Meir, kleinzoon van Max & Sophie Schrijver en van Jack & Manja Levie. Heel veel simches van deze jongeman toegewenst, ameen!

Michelle Levie & Henk Hoekman van harte mazal tov met de bar mitswa van jullie zoon Levi, kleinzoon van Jack & Manja Levie. Mogen jullie van Levi heel veel nachas beleven, ameen!

Verloving
Mazal tov grootouders Max & Renée van Praag met de verloving van jullie kleinzoon Eli Cohen (Manchester), zoon van jullie dochter Leonie & Philip Cohen, met Leah Siegel (New York). Moge de choepa met iedereen erbij mooi kunnen worden gevierd, ameen!

Choepa
Rabbijn Lody & Chani van de Kamp van harte mazal tov met de chassenes van uw kleindochters: Friedie Weill, dochter van Samy en Hindy Weill uit Antwerpen, stond onder de choepa met Benji Levin; Tali Santhouse, dochter van Dini & Shimy Santhouse uit Manchester stond onder de choepa met Yedidya Kahn. Mogen deze jonge stellen prachtige gezinnen opbouwen, Omeen!

Promotie
Van harte mazal tov aan Rabbijn dr. Abraham Rosenberg, PhD aan VU, met zijn promotieonderzoek “De joodse gebedenboeken die in Nederland gedrukt zijn”.

Met een vriendelijke en warme groet, sjabbat sjalom en Chanoeka sameach!

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
zwispiero@hotmail.com
06-52328065

 

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 2 december. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen