Sjabbat begint morgen, vrijdag 19 november (in de regio Amsterdam) om 16:25 uur en eindigt op 20 november om 17:28 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Coronaregels JCC
· (Alles over) Koffie · Chanoeka-activiteit voor kinderen
· Tefillin en mezoezot weer in orde
· Letters schrijven met de sofeer
· Sjioeriem Gerard Dousjoel – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Nieuwe aflevering videojournaal renovatie RAS
· Boekpresentatie: Traktaat Sanhedrien
· 2 december: Chanoeka op de Dam
· Leiderschapstraining voor jongvolwassenen
· Weet u wie ondergedoken zat op Westermarkt 2?
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 25 november

CORONAREGELS JCC

Nu de overheid opnieuw maatregelen heeft afgekondigd in de strijd tegen COVID-19, zijn ook in het JCC de regels weer aangescherpt. Het dragen van een mondkapje is verplicht als u zich binnen het gebouw verplaatst. Ook de anderhalve-meterregel is van kracht tijdens alle activiteiten (zoals vergaderingen en sjioeriem) waarbij geen coronatoegangsbewijs (QR-code) wordt gevraagd.

ALLES OVER KOFFIE


Op zondag 28 november van 10:00 tot 12:00 uur komt Udi Pilnik van Udi’s Goodies alles vertellen over koffiebranden. Natuurlijk onder het genot van een heerlijke kop koffie; daar staat de Mobiele Barista garant voor. En omdat Chanoeka die avond begint, zijn er ook soefganiot. Deelname voor leden is gratis; niet-leden betalen € 3 p.p. Aanmelden via activiteiten@nihs.nl. Locatie wordt bekendgemaakt na aanmelding.
Conform de regels van de overheid is een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht.

KINDERACTIVITEIT CHANOEKA


Op zondag 28 november zijn álle kinderen van 3 tot 12 jaar van harte welkom bij de Chanoeka-activiteit. We gaan kaarsen versieren, dreidels maken en natuurlijk soefganiot eten. Deelname is gratis voor kinderen van NIHS-leden, kinderen van niet-leden betalen € 3 per kind. Aanmelden via activiteiten@nihs.nl. De locatie wordt na aanmelding bekendgemaakt. Deze activiteit vindt tegelijkertijd en op dezelfde locatie plaats als (Alles over) Koffie.

TEFILLIN EN MEZOEZOT WEER IN ORDE


Eerder deze maand werd de bibliotheek in het JCC getransformeerd in een atelier. Sofeer Chaim Galinsky was speciaal uit Israël overgekomen om tefillin en mezoezot te controleren en zonodig te herstellen. Gedurende vijf dagen lange werkdagen (en vele koppen koffie) heeft deze sofeer maar liefst 28 paar tefillin hersteld, bij de helft daarvan betrof het “serieus werk”. Ook heeft hij 137 mezoezot gecontroleerd, waarvan er 115 zijn hersteld. Een hele prestatie.

LETTERS SCHRIJVEN MET DE SOFEER
Het controleren en herstellen van tefillin en mezoezot door Chaim Galinsky is ook aan de kinderen niet ongemerkt voorbijgegaan. Om de kinderen kennis te laten maken met wat een sofeer precies is en doet, vroegen we de Amsterdamse sofeer Shimon Koppenhol op zondag 7 november een workshop te geven aan de kinderen van onze leden. Hij bracht een grote tas mee, vol met benodigdheden: verschillende soorten klaf (perkament), diverse veren waarmee wordt geschreven, potjes inkt en uiteraard teksten die door een sofeer zijn geschreven. De kinderen kregen uitleg over hoe een klaf wordt gemaakt, waar de veren vandaan komen en nog veel meer. Er waren veel vragen en die werden allemaal met evenveel geduld beantwoord.Vervolgens kreeg ieder kind een placemat met alle Hebreeuwse letters zoals ze in Tora, tefillin en mezoeza worden geschreven. Ook kregen de kinderen een stukje perkament, een veer en een klein potje inkt. De kinderen mochten zelf kiezen wat ze wilden schrijven; natuurlijk kozen de meesten voor hun eigen Hebreeuwse naam. Het was indrukwekkend om te zien hoe de kinderen erin slaagden om de letters na te tekenen! Wie weet, misschien is een van hen als ‘sofeer in wording’ naar huis gegaan.

SJIOERIEM
· Gerard Dousjoel
Wekelijkse sjioer van rav Dovi Pinkovitch, rabbijn van de Gerard Dousjoel. Onderwerp: parashat hashavua in our life (Engelstalig). Elke woensdag van 19:30 tot 21:00 uur in de kiddoesjruimte van de Gerard Dousjoel. Aanmelden en meer informatie via gerarddousjoel.gem@gmail.com

· Daf yomi (via Zoom)
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:

§ Op 14 november / 10 kislew zijn we gestart met Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
§ 14 december / 10 tewet starten we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
§ 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
§ 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.

Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL (via Zoom)WEER EEN NIEUW VIDEOJOURNAAL VAN DE RAS SJOEL
De renovatie van de Raw Aron Schuster synagoge kunt u volgen in een reeks videojournaals. Deze zevende aflevering heeft als titel: ‘Het laatste werk vanaf de steiger’. U kunt het videojournaal via deze link bekijken. Ook alle eerdere afleveringen zijn nog op het YouTube kanaal te zien.


BOEKPRESENTATIE: TRAKTAAT SANHEDRIEN

 

Jacob (Jacques) de Leeuwe is al lange tijd bezig met het vertalen en verklaren van de Talmoed. De eerste twee hoofdstukken van Traktaat Sanhedrien verschijnen nu in boekvorm, ontworpen en gedrukt in de originele Talmoedische bladspiegel.

Crescas en de Stichting Talmoed Nederland nodigen u uit voor de presentatie van dit boek, op zondag 28 november om 15:00 uur, in het JCC. Aanmelden kan via deze link of door een e-mail naar info@crescas.nl, met de naam/namen en telefoonnummer(s) van degene(n) die komt/komen en de mededeling dat het om de boekpresentatie gaat.

 

Het programma:
15:00 – Aanvang met koffie/thee
15:30 – Welkomstwoord door Diklah Zohar, directeur van Crescas
15:40 – De missie van Talmoed Stichting Nederland door Jak Verwaal
15:50 – Introductie: Wat is Traktaat Sanhedrien?
16:10 – ‘De Talmoed vertalen: Hoe doe je dat?’ door Jacob de Leeuwe
16:30 – Gezamenlijk aansteken van de eerste kaars van Chanoeka
16:45 – Borrel

Conform de regels van de overheid is een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht.

CHANOEKA OP DE DAM


LEIDERSCHAPSTRAINING VOOR JONGVOLWASSENENEN
Bij Crescas start op dinsdag 7 december een leiderschapstraining voor jongvolwassenen (20 – 30 jaar). Het belangrijkste doel: skills bieden om je carrière een boost te geven. De training bestaat uit 4 modules: identiteit, ondernemerschap, projectmanagement en teamwork. Per module zijn er 3 bijeenkomsten (deels op locatie in Amsterdam, deels via Zoom), steeds op dinsdagavond.
Inschrijven kan per module of voor de gehele training.
Meer informatie via deze link.

WEET U WIE ONDERGEDOKEN ZAT OP WESTERMARKT 2?
Gerard Kremer is bezig met een autobiografie. Hij beschrijft daarin onder meer hoe zijn ouders, op Westermarkt 2 in Amsterdam, acht Joodse onderduikers verborgen hebben gehouden. De heer Kremer weet echter niet wie die onderduikers waren. Kent u een of meer namen van deze Joodse onderduikers? Neem dan contact op met Gerard Kremer via gerard.k@ziggo.nlMAZAL TOV
Bar mitswa
Guy & Galit Soesan van harte
mazal tov met de bar mitswa van jullie zoon Ezra. Grootouders Max & Sophie Schrijver-Altmann en Simone Soesan-Wolf, samen met zus Anat en broer Yaniv een grote mazal tov met deze simcha toegewenst!

Grootouders Maurits & Marjan Blog van harte mazal tov met de bar mitswa van jullie dierbare kleinzoon Ze’ev Ja’acov Blog te Parijs, zoon van Efraïm & Debora Blog. Heel veel simches en nachas van hem, Omein!

Upshernish
Rabbijn Shmuel & Bracha Spiero van harte mazal tov met de upshernish van jullie zoon Berel. Hierbij wordt volgens traditie het haar van een jongetje voor het eerst geknipt rond zijn derde verjaardag. Samen met oma Ruchla Spiero heel veel simches toegewenst, Omeen!

Met een vriendelijke en warme groet,

Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
zwispiero@hotmail.com
06-52328065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Ook alle presentaties tijdens het NIHS Live Festival plus het afsluitende concert zijn te bekijken op het YouTube-kanaal van de NIHS. Abonneren kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 25 november. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen