Sjabbat begint morgen, vrijdag 12 november (in de regio Amsterdam) om 16:35 uur en eindigt op 13 november om 17:36 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Coronaregels JCC
· Kick-off Tienerprogramma op 14 november
· Sjioeriem Gerard Dousjoel – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Boekpresentatie: Traktaat Sanhedrien
· Vacature CC
· Weet u wie ondergedoken zat op Westermarkt 2?
· De pen van rabbijn Katz
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 18 november

CORONAREGELS JCC

Nu de overheid opnieuw maatregelen heeft afgekondigd in de strijd tegen COVID-19, zijn ook in het JCC de regels weer aangescherpt. Het dragen van een mondkapje is verplicht als u zich binnen het gebouw verplaatst. Ook de anderhalve-meterregel is van kracht tijdens alle activiteiten (zoals vergaderingen en sjioeriem) waarbij geen coronatoegangsbewijs (QR-code) wordt gevraagd.

NIHS START PROGRAMMA VOOR JONGE TIENERS
Op zondag 14 november om 19:00 uur lanceren we ons nieuwe programma voor tieners. Dat doen we met een gezellig avondje falafel en patat eten (gratis). Ben jij tussen 11 en 15 jaar? Dan hopen we dat jij ook komt en met ons deelt wat jij leuk zou vinden. Aanmelden kan via activiteiten@nihs.nlSJIOERIEM

· Gerard Dousjoel
Wekelijkse sjioer van rav Dovi Pinkovitch, rabbijn van de Gerard Dousjoel. Onderwerp: parashat hashavua in our life (Engelstalig). Elke woensdag van 19:30 tot 21:00 uur in de kiddoesjruimte van de Gerard Dousjoel. Aanmelden en meer informatie via gerarddousjoel.gem@gmail.com

· Daf yomi (via Zoom)
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:
§ 11 oktober / 5 chesjwan zijn we gestart met Rosj Hasjana (34 dagen) – Halachot van Rosj Hasjana
§ 14 november / 10 kislew starten we met Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
§ 14 december / 10 tewet starten we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
§ 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
§ 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL (via Zoom)


BOEKPRESENTATIE: TRAKTAAT SANHEDRIEN

 

Jacob (Jacques) de Leeuwe is al lange tijd bezig met het vertalen en verklaren van de Talmoed. De eerste twee hoofdstukken van Traktaat Sanhedrien verschijnen nu in boekvorm, ontworpen en gedrukt in de originele Talmoedische bladspiegel.

Crescas en de Stichting Talmoed Nederland nodigen u uit voor de presentatie van dit boek, op zondag 28 november om 15:00 uur, in het JCC. Aanmelden kan via deze link of door een e-mail naar info@crescas.nl, met de naam/namen en telefoonnummer(s) van degene(n) die komt/komen en de mededeling dat het om de boekpresentatie gaat.

Het programma:
15:00 – Aanvang met koffie/thee
15:30 – Welkomstwoord door Diklah Zohar, directeur van Crescas
15:40 – De missie van Talmoed Stichting Nederland door Jak Verwaal
15:50 – Introductie: Wat is Traktaat Sanhedrien?
16:10 – ‘De Talmoed vertalen: Hoe doe je dat?’ door Jacob de Leeuwe
16:30 – Gezamenlijk aansteken van de eerste kaars van Chanoeka
16:45 – Borrel

Conform de regels van de overheid is een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht.

VACATURE CC
De Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) heeft 1 openstaande vacature voor de Centrale Commissie van het NIK. Heeft u interesse? Stuur dan een e-mail naar info@nihs.nl.

WEET U WIE ONDERGEDOKEN ZAT OP WESTERMARKT 2?
Gerard Kremer is bezig met een autobiografie. Hij beschrijft daarin onder meer hoe zijn ouders, op Westermarkt 2 in Amsterdam, acht Joodse onderduikers verborgen hebben gehouden. De heer Kremer weet echter niet wie die onderduikers waren. Kent u een of meer namen van deze Joodse onderduikers? Neem dan contact op met Gerard Kremer via gerard.k@ziggo.nlDE PEN VAN RABBIJN KATZ

Naar een jonge Joodse Gemeente

De Joodse Gemeente onderneemt deze week iets nieuws. Met onze elf- tot vijftienjarigen gaan we zondagavond falafel eten en wat leuks doen. Voel jij je aangesproken of heeft u zoon(s) en/of dochter(s) in die leeftijdscategorie? Aanmelden kan nog tot zondagochtend 11:00 uur via activiteiten@nihs.nl. Met deze activiteit hopen we onze jongere tieners te bereiken en de band met hen te versterken. We gaan gezellig en ontspannen kennismaken en zijn van plan daarna vaker bij elkaar te komen.

Ik verheug me op het contact met deze jonge mensen, het maakt mij – een zestiger – ook weer opnieuw jong. We zullen hopelijk veel van en met elkaar leren, op een nieuwe manier, gebruik makend van de instrumenten en social media waarmee de jongeren tegenwoordig communiceren.

In de parasja van deze week leren we ook iets over jongeren. Onze aartsvader Ya’akov zat in een crisis. Wat was er gebeurd? Hij was gevlucht voor zijn schoonvader Laban, die hem het leven onmogelijk had gemaakt. Talloze keren had Laban hem bedrogen. Maar Ya’akov was ook na zijn vlucht nog niet van hem af. Laban kwam hem achterna en maakte ruzie met zijn schoonzoon. Uiteindelijk werd de strijdbijl begraven. Ya’akov en Laban maakten een gedenkteken van stenen, als symbool van het verbond dat ze hadden gesloten. De Tora vertelt ons dat Ya’akovs broers hen daarbij hielpen.

Over welke broers hebben we het hier? Ya’akov had maar één biologische broer, Esav, en dat was hem dus niet. Rasji (hoofdstuk 31:46) leert ons dat de broers waarover wordt gesproken Ya’akov’s eigen zoons zijn. Waarom worden de zoons broers genoemd? We weten dat Ya’akov na het maken van het gedenkteken zijn broers uitnodigde om met hem te eten, dit om de verzoening met Laban te vieren. Ya’akov was toen al de honderd gepasseerd. Toch lukte het hem om een bijzondere band en saamhorigheid te creëren tussen hemzelf en zijn zoons. Het was alsof er geen verschil was tussen de generaties. Zijn zoons waren als broers voor hem.

Daar moeten wij ook naar toe. Natuurlijk is respect voor de oudere generatie belangrijk, maar oor en oog voor de jongere generaties is van even groot belang. Dat maakt ons sterker en energieker. Daarom gaan wij zondag met onze jonge tieners aan de falafel.

Sjabbat sjalom Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV
Geboorte
Rabbijn Yerucham & Ilana Banet van harte mazal tov met de geboorte van jullie kleinzoon David te Jeroesjalajim, zoontje van jullie zoon Michaël & schoondochter Osnat Banet. Mazal tov grote zus Batja en grote broer Yerucham Eliyahu. Heel veel nachas van de kinderen en kleinkinderen, ameen!

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, staat voor u klaar!
zwispiero@hotmail.com
06-52328065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 18 november. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen