Sjabbat begint morgen, vrijdag 5 november (in de regio Amsterdam) om 16:45 uur en eindigt op 6 november om 17:46 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Coronaregels JCC
· Controleren van mezoezot en tefillin
· Kinderactiviteit aanstaande zondag: schrijven met sofeer
· Kick-off Tienerprogramma op 14 november
· Sjioeriem Gerard Dousjoel – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Boekpresentatie: Traktaat Sanhedrien
· (Na)Genieten van het NIHS Live Festival
· Vacature CC
· Nog een Chanoekaconcert
· Women’s evening door OLAH
· De pen van rabbijn Katz
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 11 november

CORONAREGELS JCC
Nu de overheid opnieuw maatregelen heeft afgekondigd in de strijd tegen COVID-19, zijn ook in het JCC de regels weer aangescherpt. Met ingang van heden is het dragen van een mondkapje weer verplicht als u zich binnen het gebouw verplaatst. Ook de anderhalve-meterregel is weer van kracht; tijdens alle activiteiten (zoals vergaderingen en sjioeriem) waarbij geen coronatoegangsbewijs (QR-code) wordt gevraagd.

ZIJN UW MEZOEZOT EN TEFILLIN NOG KOSJER?
Vanaf zondag kunt u uw mezoezot en tefillin weer laten controleren in het JCC.KINDERACTIVITEIT: SCHRIJVEN MET DE SOFEER
Alle kinderen (van 3 tot 14 jaar) zijn op zondagmiddag 7 november van 16:00 tot 17:30 uur van harte welkom bij weer een leuke activiteit: samen met een echte sofeer gaan ze leren hoe met inkt letters op een klaf (perkament) kunnen worden gezet. Aanmelden kan tot morgen, vrijdag 5 november, 15:00 uur, via activiteiten@nihs.nl.

NIHS START PROGRAMMA VOOR JONGE TIENERS
Op zondag 14 november om 19:00 uur lanceren we ons nieuwe programma voor tieners. Dat doen we met een gezellig avondje falafel en patat eten (gratis). Ben jij tussen 11 en 15 jaar? Dan hopen we dat jij ook komt en met ons deelt wat jij leuk zou vinden. Aanmelden kan via activiteiten@nihs.nlSJIOERIEM

· Gerard Dousjoel
Wekelijkse sjioer van rav Dovi Pinkovitch, rabbijn van de Gerard Dousjoel. Onderwerp: parashat hashavua in our life (Engelstalig). Elke woensdag van 19:30 tot 21:00 uur in de kiddoesjruimte van de Gerard Dousjoel. Aanmelden en meer informatie via gerarddousjoel.gem@gmail.com

· Daf yomi (via Zoom)
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:
§ 11 oktober / 5 chesjwan zijn we gestart met Rosj Hasjana (34 dagen) – Halachot van Rosj Hasjana
§ 14 november / 10 kislew starten we met Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
§ 14 december / 10 tewet starten we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem § 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed § 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL (via Zoom)
]

BOEKPRESENTATIE: TRAKTAAT SANHEDRIEN

 

Jacob (Jacques) de Leeuwe is al lange tijd bezig met het vertalen en verklaren van de Talmoed. De eerste twee hoofdstukken van Traktaat Sanhedrien verschijnen nu in boekvorm, ontworpen en gedrukt in de originele Talmoedische bladspiegel.

Crescas en de Stichting Talmoed Nederland nodigen u uit voor de presentatie van dit boek, op zondag 28 november om 15:00 uur, in het JCC. Aanmelden kan via deze link of door een e-mail naar info@crescas.nl, met de naam/namen en telefoonnummer(s) van degene(n) die komt/komen en de mededeling dat het om de boekpresentatie gaat.

 

Het programma:
15:00 – Aanvang met koffie/thee
15:30 – Welkomstwoord door Diklah Zohar, directeur van Crescas
15:40 – De missie van Talmoed Stichting Nederland door Jak Verwaal
15:50 – Introductie: Wat is Traktaat Sanhedrien?
16:10 – ‘De Talmoed vertalen: Hoe doe je dat?’ door Jacob de Leeuwe
16:30 – Gezamenlijk aansteken van de eerste kaars van Chanoeka
16:45 – Borrel

Conform de regels van de overheid is een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht.

(NA)GENIETEN VAN HET NIHS LIVE FESTIVAL

Was u op 17 oktober bij het festival, dan kunt u nu opnieuw genieten. Inmiddels zijn de filmopnames beschikbaar van elke Social Zoom Live, van de sjioeriem én van het concert. Omdat verschillende programma-onderdelen tegelijkertijd plaatsvonden, moest steeds een keuze worden gemaakt tussen een lezing of een sjioer. Wat u heeft gemist, kunt u nu alsnog bekijken en beluisteren. Ook fijn voor wie het festival heeft gemist!

Hieronder vindt u per programma-onderdeel een directe link naar de bijbehorende opname op ons YouTube-kanaal.

Social Zoom Live
· Marcel Levi: “Moeilijke medische beslissingen: wat vindt de Halacha ervan?” Kijken
· Zimra Kandyba-Keesing: “Huisje, boompje, mikwe” Kijken
· Marcel Möring: “Noodzakelijke Joden” Kijken

Sjioer live
· Jacob de Leeuwe: “Wat maakt het Joodse jaar zo bijzonder?” Kijken
· Dr. Eli Bialoglowski: “Enige halachische aspecten over COVID-19” Kijken
· Rabbijn Simcha Stanton: “What was so special about Awraham?” Kijken

Het concert, onder leiding van Maestro Jules van Hessen, met pianist Maxim Heijmerink, The Looney Tunes (ook bekend als de Loonstein Boys) en de Israëlische zanger Refael Mirila Kijken

VACATURE CC
De Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) heeft 1 openstaande vacature voor de Centrale Commissie van het NIK. Heeft u interesse? Stuur dan een e-mail naar info@nihs.nl.

CHANOEKACONCERT JEWISH MUSIC CONCERTS

Jewish Music Concerts organiseert op zondag 5 december om 20:15 uur een Chanoekaconcert in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw. Onder leiding van Barry Mehler treden op: Cantor Israel Nachman en Cantor Yoni Rose, samen met het Jewish Amsterdam Chamber Ensemble.

Kaarten bestellen kan via de website van het Concertgebouw. De directe link vindt u hier. U ontvangt een korting van 18% op alle tickets, met uitzondering van de goedkoopste (categorie 4). De kortingscode is SJM18KORT.

Let op! Dit betreft NIET het (UITVERKOCHTE) B’nai Brith Chanoekaconcert van 28 november, onder leiding van Maestro Jules van Hessen.

 

WOMEN’S EVENING DOOR OLAH
Op maandag 15 november organiseert OLAH een avond met Tom Franz, de winnaar van de Master Chef Israel.

Deze chef verzorgt een kosjer gourmet melkkost diner, waarvan u de bereiding live kunt volgen. Ook vertelt hij zijn levensverhaal: van katholieke Duitser tot in Israël levende Jood.

Locatie: Novotel Schiphol, tijdstip: 18:00 uur. Kosten: € 45 p.p.

Aanmelden kan via deze link. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Let op! Deze avond is alleen voor vrouwen

 

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Glasgow

Deze week zijn alle bobo’s van de wereld bijeen in Glasgow om te praten over de toekomst van onze planeet. Dat is een moment om te kijken of het Jodendom daar ook iets over te zeggen heeft.

De profeet Jesaja (45:18) vertelt dat de aarde is gemaakt om bewoond te worden. Wil dat dan zeggen dat we rücksichtlos mogen omgaan met onze planeet, het Amazonegebied mogen ontbossen en doorgaan met het opwarmen van de aarde? Absoluut niet! G-d verwacht dat we de aarde ontwikkelen, maar tegelijkertijd zuinig omgaan met Zijn planeet. Dat lezen we op veel plaatsen in Tanach en de Midrasj.

Koning David is op de vlucht voor koning Sjaoel (Sjemoeël I, hfdst. 24) en houdt zich op een bepaald moment schuil in een grot. Dan komt koning Sjaoel die grot binnen en gaat zitten, niet vermoedend dat de most wanted man, David, daar ook is. In stilte sluipt David naar hem toe en snijdt een stuk van de mantel van Sjaoel. Nadat koning Sjaoel de grot weer heeft verlaten, komt David tevoorschijn en toont Sjaoel het hoekje van het kledingstuk van de koning. Hiermee zegt hij: Kijk, ik had u in mijn macht en had u kunnen doden, maar heb het niet gedaan. Vele jaren later, als koning David oud is, heeft hij het koud. Dekens helpen hem niet (Melachiem I, hfdst 1). Onze wijzen leggen uit dat kleding noch dekens hem hielpen omdat David in de grot nodeloos het kledingstuk van Sjaoel kapot heeft gemaakt.

Iets dergelijks zien we bij rabbi Jehoeda Hanassi, de redacteur van de Misjna. In Bawa Metsi’a (85a) wordt verteld dat deze geleerde eens op straat een kalf tegenkwam dat op weg was naar het abattoir. Het kalf, dat onraad voelde, duwde haar kop in de mantel van rabbi Jehoeda Hanassi en huilde. Het vroeg om medelijden en wilde blijven leven. Rabbi Jehoeda reageerde met: “Ga heen en laat je slachten want hiervoor ben je geschapen.” Deze reactie wordt rabbi Jehoeda Hanassi ernstig aangerekend. Van hem werd een betere handelwijze verwacht.

Uit beide verhalen maak ik op dat van ons verwacht wordt dat we zorgvuldig en met respect met de wereld en haar schepselen omgaan. Dat respect klinkt ook door in het verhaal (Talmoed Ta’aniet 5b) van de reiziger die bij een stroom een schaduwrijke boom vol vruchten aantrof. Nadat hij was uitgerust, van het water had gedronken en van de vruchten had gegeten, zei hij tegen de boom: “Wat voor goeds kan ik jou nog toewensen? Je geeft al schaduw, je staat aan een heerlijke stroom en je hebt voortreffelijk fruit. Ik kan je alleen toewensen dat je vruchten altijd zo voortreffelijk mogen blijven.” Een reiziger die een boom een brooche (zegenwens) geeft? Waarom? Omdat die boom zijn taak vervult in het bewoonbaar maken en houden van de aarde. Die boom verdient het dan ook om te worden gezegend en niet om zomaar te worden opgeofferd voor een kantoorgebouw van achtentwintig verdiepingen.

Moge Glasgow zegen brengen voor de mensheid en ervoor zorgen dat ook de generaties die komen een leefbare aarde kunnen bewonen.

Sjabbat sjalom Rabbijn Shmuel Katz

MAZAL TOV

Geboorte
Maurice & Channah Cohen Paraira van harte mazaal tob met de geboorte van jullie zoontje Ezra. Grootouders David & Carry Cohen Paraira een warme mazaal tob met deze mooie simcha. Moge hij opgroeien tot goede Jehoedie, een bron van veel semachot, Amin!

Shneur & Mussi Shusterman van harte mazal tov met de geboorte van jullie zoontje. Grootouders rabbijn Moshe & Channa Feige Stiefel, samen met overgrootouders opperrabbijn Binyomin & Bluma Jacobs een grote mazal tov. Moge de brit mila op een mooi moment goed worden gevierd, Omeen!

Rabbijn Mendel & Dvora Esther Levine van harte mazal tov met de geboorte van jullie dochtertje. Grootouders rabbijn Ies & Dobbe Vorst een grote mazal tov met deze simcha en heel veel nachas in goede gezondheid, Omeen!

Bat mitswa
Rabbijn Shmuel & Sara Katzman van harte mazal tov met de bat mitswa van jullie dochter Chani. Grootouders rabbijn Ies & Dobbe Vorst een warme mazal tov met mooie simches in goede gezondheid toegewenst, Omeen!

Bar mitswa
Grootouders Max & Renee van Praag van harte mazal tov met de bar mitswa van jullie kleinzoon Rafi te Manchester. Ouders Daniel & Liesbeth Harris-van Praag samen met broers en zusters Avi, Hadassah, Dov en Ella van harte mazal tov met deze bijzondere simcha. Mogen jullie in goede gezondheid veel nachas van hem beleven, Ameen!

Afstuderen
Shlomi Eisenmann van harte mazal tov met je afstuderen in Organizational behavior and management. Heel veel succes met je werk in Tel Aviv.

Ezra Eisenmann van harte mazal tov met je afstuderen in Management en communicatie. Heel veel succes met je werk in Berlijn.

Chower-titel
Drs. Joop Sanders van harte mazal tov met het verkrijgen van de chower-titel, verleend door het Rabbinaat, voor al uw werk ten behoeve van Joods Nederland!

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
zwispiero@hotmail.com
06-52328065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 11 november. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen