Sjabbat begint morgen, vrijdag 29 oktober (in de regio Amsterdam) om 17:55 uur en eindigt op 30 oktober om 18:58 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· (Na)Genieten van het NIHS Live Festival
· De verkeerde jas
· Controleren van mezoezot en tefillin
· Kinderactiviteit op zondagmiddag 7 november
· Kick-off Tienerprogramma op 14 november
· Sjioeriem Gerard Dousjoel – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Eat & Meet op 3 november
· Zesde videojournaal renovatie RAS-sjoel
· Vanavond: Boekpresentatie Sam en Henny
· Women’s evening door OLAH
· De pen van rabbijn Katz
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 4 november

(NA)GENIETEN VAN HET NIHS LIVE FESTIVAL


Was u op 17 oktober bij het festival, dan kunt u nu opnieuw genieten. Inmiddels zijn de filmopnames beschikbaar van elke Social Zoom Live, van de sjioeriem én van het concert. Omdat verschillende programma-onderdelen tegelijkertijd plaatsvonden, moest steeds een keuze worden gemaakt tussen een lezing of een sjioer. Wat u heeft gemist, kunt u nu alsnog bekijken en beluisteren. Ook fijn voor wie het festival heeft gemist!

Hieronder vindt u per programma-onderdeel een directe link naar de bijbehorende opname op ons YouTube-kanaal.

Social Zoom Live
· Marcel Levi: “Moeilijke medische beslissingen: wat vindt de Halacha ervan?” Kijken
· Zimra Kandyba-Keesing: “Huisje, boompje, mikwe” Kijken
· Marcel Möring: “Noodzakelijke Joden” Kijken

Sjioer live

· Jacob de Leeuwe: “Wat maakt het Joodse jaar zo bijzonder?” Kijken
· Dr. Eli Bialoglowski: “Enige halachische aspecten over COVID-19” Kijken
· Rabbijn Simcha Stanton: “What was so special about Awraham?” Kijken

Het concert, onder leiding van Maestro Jules van Hessen, met pianist Maxim Heijmerink, The Looney Tunes (ook bekend als de Loonstein Boys) en de Israëlische zanger Refael Mirila Kijken

HERHAALDE OPROEP: DE VERKEERDE JAS
Een van de bezoekers aan het NIHS Live Festival heeft bij vertrek per abuis de verkeerde jas meegenomen. Het gaat om een zwart winterjack (heren) met donkergrijze binnenkant, extra deel aan ritsen voorzijde en de capuchon is opgerold in de kraag. Mocht de gemiste jas bij u aan de kapstok hangen, dan hierbij het verzoek even te bellen met (020) 646 00 46 en het jack terug te brengen naar het JCC. Wij zorgen er dan voor dat de jas weer bij de rechtmatige eigenaar belandt.

ZIJN UW MEZOEZOT EN TEFILLIN NOG KOSJER?


KINDERACTIVITEIT: SCHRIJVEN MET DE SOFEER
Alle kinderen (van 3 tot 14 jaar) zijn op zondagmiddag 7 november van 16:00 tot 17:30 van harte welkom bij weer een leuke activiteit: samen met een echte sofeer gaan ze leren hoe met inkt letters op een klaf (perkament) kunnen worden gezet. Aanmelden via activiteiten@nihs.nl.

NIHS START PROGRAMMA VOOR TIENERS
Op zondag 14 november om 19:00 uur lanceren we ons nieuwe programma voor tieners. Dat doen we met een gezellig avondje falafel en patat eten (gratis). Ben jij tussen 11 en 15 jaar? Dan hopen we dat jij ook komt en met ons deelt wat jij leuk zou vinden.SJIOERIEM
· Gerard Dousjoel
Wekelijkse sjioer van rav Dovi Pinkovitch, rabbijn van de Gerard Dousjoel. Onderwerp: parashat hashavua in our life (Engelstalig). Elke woensdag van 19:30 tot 21:00 uur in de kiddoesjruimte van de Gerard Dousjoel. Aanmelden en meer informatie via gerarddousjoel.gem@gmail.com

· Daf yomi (via Zoom) In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:
§ 11 oktober / 5 chesjwan zijn we gestart met Rosj Hasjana (34 dagen) – Halachot van Rosj Hasjana
§ 14 november / 10 kislew starten we met Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
§ 14 december / 10 tewet starten we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem § 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed § 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel
Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL (via Zoom)

 

RENOVATIE RAS SJOEL IN BEELD
De renovatie van de Raw Aron Schuster synagoge kunt u volgen in een reeks videojournaals. Dit keer al weer de zesde aflevering, waarin onder andere Rob Metkemeijer vertelt over de akoestische panelen. U kunt de video bekijken via deze link. Ook de eerdere afleveringen van het videojournaal zijn nog via ons YouTube-kanaal te bekijken.

EAT & MEETOok voor deze Eat & Meet is, conform de regels van de overheid, een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht.

VANAVOND: BOEKPRESENTATIE SAM EN HENNY
Vanavond, donderdag 28 oktober, vindt van 19:30 tot 21:00 uur in het JCC de boekpresentatie plaats van Sam en Henny. Een eeuw orthodox-Joodse familiegeschiedenis door Bart Wallet. U bent hierbij van harte welkom.

In dit boek vertelt hoogleraar Joodse studies Bart Wallet het verhaal van de Europese Joden in de turbulente twintigste eeuw aan de hand van de familiegeschiedenis van Sam en Henny Eisenmann.
Door in te zoomen op het soms ontroerende, steeds fascinerende en persoonlijke verhaal van deze familie, komt de Joodse geschiedenis tot leven. Deze familiebiografie maakt de grote thema’s zichtbaar van het Joodse leven in een eeuw van uitersten.

Sam en Henny | Een eeuw orthodox-joodse familiegeschiedenis | Bart Wallet | 9789401918220 | € 22,99 | Meer informatie via deze link.

Conform de regels van de overheid is een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht.

WOMEN’S EVENING DOOR OLAH
Op maandag 15 november organiseert OLAH een avond met Tom Franz, de winnaar van de Master Chef Israel.

Deze chef verzorgt een kosjer gourmet melkkost diner, waarvan u de bereiding live kunt volgen. Ook vertelt hij zijn levensverhaal: van katholieke Duitser tot in Israël levende Jood.

Locatie: Novotel Schiphol, tijdstip: 18:00 uur. Kosten: € 45 p.p.

Aanmelden kan via deze link. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Let op! Deze avond is alleen voor vrouwen

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Sjalom aleichem

Iedere sjabbat is bijzonder, maar afgelopen sjabbat had iets extra bijzonders. In het kader van het wereldwijde Shabbat Project, waaraan op meer dan 1.100 locaties is meegedaan, organiseerde uw Joodse Gemeente in het JCC – in samenwerking met Bendigamos, JYP, Ijar en Lavi – een Friday Night Dinner voor ruim tachtig studenten en young professionals. De sjabbat begon met een vrijdagavonddienst. Bij de aanvang van dat diner gebeurde iets wat we afgelopen sjabbat ook tegenkwamen in de Tora. Wat was dat?

Bij het begin van sjabbat steken we de kaarsen aan, waarna de vrijdagavondviering zelf begint met het zingen van Sjalom aleichem. Tegen wie zeggen we dat? Door en met het zingen van Sjalom aleichem begroeten we de engelen die zoals de Talmoed (traktaat sjabbat 119b) uitlegt, ons vrijdagavond uit sjoel begeleiden. We begroeten die engelen en hen ons te zegenen. Dan gaan we aan tafel, maken kiddoesj en gaan lekker eten. Ook aan tafel vieren we dan sjabbat.

In de parsja van afgelopen week gebeurde ook zoiets. Awraham Awienoe had zijn besnijdenis kort daarvoor gehad. Hij was niet lekker. Toch zat hij aan de ingang van zijn tent om te zien of er bezoekers kwamen. Het was extreem heet, niemand gaat dan op pad. Maar G-d zag hoezeer Awraham, ondanks zijn klachten, toch gasten wilde ontvangen. Daarop stuurde G-d engelen naar Awraham, die hen allerhartelijkst ontving. Hij liet zelfs een dier slachten, zodat er vers vlees zou zijn. Aanvankelijk dacht Awraham Awienoe dat zijn gasten ‘gewone mensen’ waren, mensen die misschien zelfs afgoden dienden; iets waartegen hij al decennia vocht was. Toch kregen ze een plek in zijn tent. Aan het einde van de maaltijd ontvangt Awraham dan de zegen waar hij zijn hele leven op heeft gewacht. Eindelijk zal hij samen met Sara de zoon krijgen, die zal voortzetten wat hij is gestart.

Wat daar in de Tora beschreven staat, herhaalt zich iedere week, zij het in ietwat andere vorm bij ons thuis. De engelen en de zegen. En wie mij nu vraagt of die mooie vrijdagavond in het JCC dan ook een ‘kindje’, iets blijvends heeft opgeleverd, krijgt als antwoord: Ja, zeker. Wij werken eraan om al die mensen die vrijdagavond aan tafel zaten met elkaar en met ons te verbinden, zodat onze band van Tora en traditie blijvend wordt verstevigd en versterkt.

Hoe mooi die vrijdagavond was, voelde ik pas na afloop. Nadat iedereen tegen middernacht vertrokken was, keek ik in de zaal. De kaarsen die overal op tafel stonden brandden nog. Het waren er dertig in totaal. Dertig kaarsen die het sjabbatlicht uitstraalden. Ik kon de deur niet achter me dichttrekken en dertig brandende kaarsen achterlaten. Daarom pakte ik een choemasj (de Tora in boekvorm) en bestudeerde ik in die stille, sfeervolle zaal het verhaal waar ik u over schrijf. Het was sjabbat in het sublieme! Toen ik uiteindelijk naar huis liep, door de donkere nacht, zagen mijn ogen nog steeds dat prachtige licht van die sjabbatkaarsen.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal

 

Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.

· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 4 november. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen