Sjabbat begint vrijdag 15 oktober (in de regio Amsterdam) om 18:25 uur en eindigt op 16 oktober om 19:25 uur.

IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Programma NIHS Live Festival!
· Sjioeriem: Gerard Dousjoel – Daf yomi – Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL
· Concert bij kaarslicht · Fitness apart voor mannen en voor vrouwen
· Enquête over veiligheid binnen Joodse gemeenschap
· De pen van rabbijn Katz
· Vrijwilligers gezocht
· Vacatures: Project-assistent Stichting Gilat – Projectleider herstel Joodse begraafplaatsen NIK
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 21 oktober


PROGRAMMA NIHS LIVE FESTIVAL
16:20 Deuren gaan open
16:50 Welkom door Ruben Troostwijk, voorzitter NIHS
17:00 stipt! Social Zoom Live door Marcel Levi: “Moeilijke medische beslissingen: wat vindt de Halacha ervan?”
17:35 Sjioer Jacob de Leeuwe
18:10 Mincha ma’ariev
18:45 Social Zoom Zimra Kandyba-Keesing en Sjioer rabbijn Eli Bialoglowski
19:30 Social Zoom Marcel Möring: “Noodzakelijke Joden” en Sjioer rabbijn Simcha Stanton
20:15 Concert onder leiding van Maestro Jules van Hessen met pianist Maxim Heijmerink, The Looney Tunes (ook bekend als de Loonstein Boys) en de Israëlische zanger Refael Mirila
21:00 Afronding door de voorzitter

 

Verder op het programma:
· Speeddaten met onze rabbijnen Hans Groenewoudt, Shmuel Katz en Eliezer Wolff
· Overheerlijk Aziatisch buffet van HaBaron
· Natuurlijk is er alle gelegenheid om met elkaar gezellig bij te sjmoezen
· Kinderopvang (van 17:00 tot 19:00) voor peuters en kinderen in de basisschoolleeftijd: film en andere activiteiten met natuurlijk een kosjer happy meal

 

Toegang voor volwassenen (13+) is alleen mogelijk met coronatoegangsbewijs (QR-code) op telefoon of papier. Zonder dit bewijs mogen wij u niet toelaten.

SJIOERIEM
· Gerard Dousjoel
Wekelijkse sjioer van rav Dovi Pinkovitch, rabbijn van de Gerard Dousjoel. Onderwerp: parashat hashavua in our life (Engelstalig). Elke woensdag van 19:30 tot 21:00 uur in de kiddoesjruimte van de Gerard Dousjoel. Aanmelden en meer informatie via gerarddousjoel.gem@gmail.com

· Daf yomi (via Zoom)
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:

§ 11 oktober / 5 chesjwan zijn we gestart met Rosj Hasjana (34 dagen) – Halachot van Rosj Hasjana
§ 14 november / 10 kislew starten we met Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
§ 14 december / 10 tewet starten we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
§ 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
§ 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur. Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL (via Zoom)


NU OOK FITNESS ALLEEN VOOR MANNEN
Op verzoek van verschillende leden van de Joodse Gemeente, is het sportcentrum van de VU gestart met fitness voor alleen mannen. Deze unieke service – de VU is de enige die deze faciliteit biedt – kan alleen blijven bestaan bij voldoende deelnemers. Meer informatie vindt u via deze link.

Voor vrouwen die met uitsluitend andere vrouwen willen fitnessen, zijn er ook mogelijkheden. Meer informatie over fitness met alleen vrouwen vindt u via deze link.

ENQUÊTE OVER VEILIGHEIDSGEVOEL BINNEN JOODSE GEMEENSCHAP
BLEW en CIDI hebben gezamenlijk een enquête opgezet om het veiligheidsgevoel binnen de Joodse gemeenschap te meten. Belangrijke uitkomsten worden gedeeld met officiële instanties. Het invullen van de enquête duurt ongeveer 5 minuten. De data worden volledig geanonimiseerd verwerkt. Individuele data worden ook niet met derden gedeeld. Uw deelname wordt zeer gewaardeerd.

U kunt de enquête hier invullen.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

De laatste gazzen van de Indische buurt

Het is de titel van een onlangs verschenen boekje ter gelegenheid van het plaatsen van Stolpersteine bij het voormalige adres van de laatste chazzan (voorzanger) van de Indische buurt: de heer Samuel Verdoner z”l. In de jaren dertig van de vorige eeuw woonden er veel Joden in Amsterdam-Oost. De vereniging Rechouwous zorgde voor Joodse activiteiten in de Indische buurt. Deze vereniging beheerde daar ook een sjoel, waar Samuel Verdoner de chazzan was. Hij was daarnaast bewaarder van de begraafplaats Zeeburg en onderwijzer aan een van de godsdienstscholen van de Joodse Gemeente Amsterdam.

Samuel Verdoner werd vermoord in Auschwitz op 12 oktober 1944, vandaag precies 77 jaar geleden. Samuel Verdoner was onvermoeibaar. Zolang het kon, ook nog na 1940, zette hij zich volledig in voor wat wij vandaag outreach activiteiten noemen. Waar haalde hij zijn inspiratie vandaan?

In het boekje passeert één gebeurtenis uit de Tora – de strijd van het Joodse volk tegen Amalek (Sjemot, hoofdstuk 17) – twee maal de revue. Eenmaal wordt vermeld dat een jubilaris in een toespraak werd vergeleken met Mosje Rabeenoe die, bovenop een rots gezeten, de Bnee Jisraeel aanspoort. Elders in het boekje staat een artikel uit het blad van Rechouwous, gedateerd begin 1940, waarin Verdoner schrijft dat Mosje Rabeenoe vanaf die vanaf die rots het Joodse volk er op wees dat de hulp van G-d van boven komt en dat G-d de overwinning brengt. “Zo zal Hasjem ook het werk van Rechouwous zegenen.” Aldus Samuel Verdoner.

Deze Samuel Verdoner staat voor mij symbool voor een hele generatie van Joden die alles wat ze hadden, wisten en konden in dienst stelden van de Joodse gemeenschap. In Sjemot 17 duidt Rasji dat Mosje zijn handen, die moe waren geworden van het omhoog houden, liet rusten op een steen. Volgens Rasji was dit omdat Mosje eigenlijk zelf het voortouw had moeten nemen in het gevecht tegen Amalek. Blijkbaar heeft de heer Verdoner Rasji heel goed gelezen. Want Verdoner ging door en voor, zelfs toen het eigenlijk niet meer kon!

Verdoner nam, bij wijze van spreken, nooit een steen om even uit te rusten. Nu heeft hij een struikelsteen gekregen aan de Linnaeuskade, voor zijn laatste woning. Die struikelsteen heeft voor mij een dubbele betekenis. De steen herinnert ons aan deze onvolprezen man. Maar deze steen zegt ook: alsjeblieft, rust niet. Er is nog zoveel te doen in deze stad. Ga door met waar Samuel Verdoner en al die andere hardwerkende chazzaniem, onderwijzers en andere Joden zich volledig voor hebben ingezet.

Rabbijn Shmuel Katz

VRIJWILLIGER(S) GEZOCHT
Het Sinai Centrum zoekt mensen die voor de bewoners op de locatie Kastelenstraat 80 kiddoesj willen maken met aansluitend een sjabbatviering. De vergoeding bedraagt € 30. Meer informatie via Daniel van Praag: SR@sinaicentrum.nl of 06 1969 3891.

VACATURES

· Stichting Gilat wil zieke kinderen even laten vergeten dat ze ziek zijn. Door het verzorgen van kindertheater geeft zij patiëntjes in het ziekenhuis de afleiding die zij zo vreselijk hard nodig hebben. Op die manier doen zij nieuwe energie op, die ze kunnen inzetten voor hun belangrijkste doel: beter worden. Hiervoor zoekt Stichting Gilat op korte termijn een All Round Project Assistant, voor 16 uur per week (2 vaste dagen). De volledige vacaturetekst leest u hier.


MAZAL TOV

Verloving
Chagai Elburg & Chawa van Dijk
van harte mazal tov met jullie verloving. Ouders Wim & Elly van Dijk en Danny & Shuly Elburg een grote mazal tov met de verloving van jullie kinderen. Allen heel veel succes en plezier met de voorbereidingen naar de choepa toegewenst, Omein!

Elisheva Heintz & Chananya Roth (Baltimore, Maryland) van harte mazal tov met jullie verloving. Rabbijn Aryeh Leib & Bracha Heintz een grote mazal tov met deze simcha en heel veel plezier en succes met de voorbereidingen naar de choepa toe, Omeen!

Rabbijn Shmuel & Bracha Spiero van harte mazal tov met de verloving van jullie zoon Mendel Spiero met Chaya Mushka Baumgarten (Crown Heights, New York). Enorm veel succes en plezier bij de voorbereidingen naar de choepa toe, Omeen!

Choepa
Nedawja Bloemendal en Ayala Link een grote en warme mazal tov met jullie choepa. Judy & Jaron Link, Michaël Bloemendal en Leila Godschalk-Notoadikusumo, alsook grootouders Lou & Carry Polak en Ury & Carry Link heel hartelijk mazal tov. Moge het jonge stel in goede gezondheid opbouwen een binjan adé ad, een bron van simches, Ameen!

Met een vriendelijke en warme groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
zwispiero@hotmail.com
06-52328065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 21 oktober. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen