IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Begintijd sjabbat
· Meld u nu aan voor het gratis NIHS Live Festival!
· Enquête over veiligheid binnen Joodse gemeenschap
· Fitness apart voor mannen en voor vrouwen
· Sjioeriem via Zoom: Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL – Daf yomi
· Werkzaamheden op Muiderberg
· Vijfde videojournaal renovatie RAS-sjoel
· Oproep van de NIISA
· Mini-machanee Tikwatenoe
· De pen van rabbijn Katz
· Vacatures: Projectleider herstel Joodse begraafplaatsen NIK – Office-manager NIS
· Mazal tov
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op donderdag 7 oktober

BEGINTIJD SJABBAT

Sjabbat begint morgen, 1 oktober, (in de regio Amsterdam) om 18:55 uur en eindigt op 2 oktober om 19:57 uur.

MELD U NÚ AAN VOOR HET GRATIS NIHS LIVE FESTIVAL
Na anderhalf jaar van vooral digitaal contact, vieren we op zondag 17 oktober dat we elkaar weer in levenden lijve kunnen ontmoeten. Dat doen we in het JCC met een sprankelend programma, waarin we de activiteiten uit de corona-periode laten terugkomen, maar dan live!

 

· Heerlijk eten van HaBaron
· Speeddaten met onze rabbijnen
· Sjioeriem, georganiseerd door Paul Jacobs
· Boeiende sprekers (houden we nog even geheim)
· Veel en gevarieerde muziek, onder anderen Maestro Jules van Hessen
· Kinderopvang: De kinderen worden vermaakt in een heuse bioscoop, compleet met popcorn en een kosjer happy meal. Ook voor de kleintjes wordt gezorgd.

U hoeft hiervoor niets te betalen.
Het feest, bedoeld voor álle leden van onze Joodse Gemeente, begint om 17:00 uur. Bij de ingang wordt gevraagd uw coronatoegangsbewijs te tonen. Aanmelden kan tot t/m uiterlijk 10 oktober door een e-mail te sturen naar livefestival@nihs.nl U bent meer dan welkom!

ENQUÊTE OVER VEILIGHEIDSGEVOEL BINNEN JOODSE GEMEENSCHAP
BLEW en CIDI hebben gezamenlijk een enquête opgezet om het veiligheidsgevoel binnen de Joodse gemeenschap te meten. Belangrijke uitkomsten worden gedeeld met officiële instanties. Het invullen van de enquête duurt ongeveer 5 minuten. De data worden volledig geanonimiseerd verwerkt. Individuele data worden ook niet met derden gedeeld. Uw deelname wordt zeer gewaardeerd. U kunt de enquête hier invullen.


NU OOK FITNESS ALLEEN VOOR MANNEN
Op verzoek van verschillende leden van de Joodse Gemeente, is het sportcentrum van de VU gestart met fitness voor alleen mannen. Deze unieke service – de VU is de enige die deze faciliteit biedt – kan alleen blijven bestaan bij voldoende deelnemers. Meer informatie vindt u via deze link.

Voor vrouwen die met uitsluitend andere vrouwen willen fitnessen, zijn er ook mogelijkheden. Meer informatie over fitness met alleen vrouwen vindt u via deze link.

SJIOERIEM VIA ZOOM
· Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL

· Daf yomi
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:
o 2 september / 25 elloel zijn we gestart met Betza (39 dagen) – Halachot van de Jamiem Toviem
o 11 oktober / 5 chesjwan starten we met Rosj Hasjana (34 dagen) – Halachot van Rosj Hasjana
o 14 november / 10 kislew starten we met Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
o 14 december / 10 tewet starten we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
o 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
o 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

RENOVATIE GEBOUWEN OP MUIDERBERG

Op de Joodse begraafplaats Muiderberg zijn we begonnen met herstel en renovatie van de gebouwen. Eerst wordt het metaheerhuis geschilderd en voorzien van nieuwe verwarming. Ook worden het glas-in-lood, de dakbedekking en de voegen hersteld. Verder starten we met herstel van het ontvangstgebouw. In een volgende fase wordt de koffieruimte in het ontvangstgebouw gemoderniseerd.

Bij aankomst op Muiderberg zult u steigers rondom de gebouwen zien staan. Bij bezoek kan (tijdelijk) niet worden geparkeerd bij het metaheerhuis.
Enige overlast is helaas niet te vermijden, maar deze werkzaamheden zijn in ons aller belang.

WEER EEN NIEUW VIDEOJOURNAAL VAN DE RAS SJOEL
De renovatie van de Raw Aron Schuster synagoge kunt u volgen in een reeks videojournaals. In deze vijfde aflevering een interview met Piet Cohen, die de vorige restauratie heeft begeleid. U kunt het videojournaal via deze link bekijken. Ook de eerste vier afleveringen zijn nog op het YouTube kanaal te zien.


OPROEP VAN DE NIISA
De NIISA (Nederlands Israëlitische Instelling voor Sociale Arbeid) bestaat al bijna 200 jaar en heeft tot doel leden van de Joodse Gemeente Amsterdam die het financieel moeilijk hebben te ondersteunen. Dat doet de NIISA onder andere met voedsel- of cadeaubonnen voor de Joodse feestdagen. In bepaalde gevallen wordt daarnaast overige (financiële) ondersteuning gegeven. Ook neemt de NIISA wel de contributie van de NIHS voor haar rekening.
Nu weten we dat een aantal van de NIHS-leden het financieel moeilijk heeft, maar niet in aanmerking komt voor structurele hulp van de NIISA en die ook niet nodig heeft. Sommigen zijn gebaat bij een eenmalig bedrag, anderen komen al een heel eind met advies. Bent u lid van de NIHS en heeft u of voorziet u in de nabije toekomst financiële uitdagingen, dan komt u wellicht in aanmerking voor (financiële) hulp. Of kent u een ander NIHS-lid dat hulp nodig heeft? Vertel hem of haar dan over de mogelijkheden. Aanvragen worden uiteraard strikt vertrouwelijk behandeld. Stuur een e-mail naar niisa@nihs.nl en u ontvangt binnen een week een reactie.

MINI MACHANEE TIKWATENOE


DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Traditie


Deze Soekot bracht ik door bij mijn kinderen in Engeland. Aan sjoels is er in Manchester geen gebrek. Er wordt met veel aandacht meegedaan met de diensten. Toch miste ik de vertrouwde Amsterdamse melodieën en minhagiem (gebruiken). De jomtov was voor mij ergens niet compleet.

Dat overpeinzende, dacht ik aan het volgende. Deze sjabbat, bij het lezen van de Tora, beginnen we weer met het scheppingsverhaal: Bereesjiet. In dat verhaal wordt Adam neergezet. Hij was de eerste mens en was alleen. Dan creëert G-d de eerste vrouw: Chawa. Zij dient Adam tot steun en toeverlaat en hij doet hetzelfde voor haar. Vervolgens zegt de Tora dat zij in het huwelijk tot één geheel zullen worden. Wat wordt daarmee bedoeld? Rasji legt ons uit dat daarmee het kind wordt bedoeld dat uit Adam en Chawa zal voortkomen. Rabbijn Yehuda Löw, de Maharal van Praag – ik mag met trots zeggen dat ik rechtstreeks van hem afstam – geeft de volgende verklaring voor die uitleg van Rasji. Er is geen schepsel op aarde dat zó verbonden is met zijn (voor)ouders als de mens. Er zijn niet alleen fysieke roots, maar er is ook een mentale en emotionele verbondenheid met de vorige generaties. Daarin is de mens uniek.

In ons Jodendom is dat overduidelijk. Vaak is er een sterke familieband. Iedere familie heeft haar eigen gebruiken en bijzonderheden, bijvoorbeeld rond Rosj Hasjana, Chanoeka of Sederavond. Wij geven die bijzonderheden door aan onze kinderen en kleinkinderen. Zo scheppen we een keten waarin de generaties door onze tradities met elkaar worden verbonden.

In een kehilla komen al die tradities samen. En ook daar geven we onze tradities door en vormen we schakels naar het volgende geslacht. Zo staat de kehilla als het ware in het groot voor wat Rasji in kleiner verband schetst.

Er zijn families die bij elkaar in de buurt wonen, andere doen dat niet en sommigen van ons gaan zonder familie door het leven. Maar wij maken bij de NIHS allemaal deel uit van een kehilla, inmiddels hard op weg naar ons vierde eeuwfeest. Wij zijn, als individu en als familie, allen schakels in de mooie kehilla die het unieke van het Amsterdamse Jodendom in ere houdt.

Sjabbat sjalom

Rabbijn Shmuel Katz

VACATURES
· Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap gaat in de komende jaren op ongeveer vijftig van haar begraafplaatsen, verspreid over het land, herstel- en restauratiewerkzaamheden uitvoeren. Voor de aansturing hiervan is het NIK is op zoek naar een Projectleider Herstel Joodse Begraafplaatsen. De vacaturetekst leest u hier.

· Het Nederlands-Israëlietisch Seminarium (NIS) zoekt een allround office-manager (0,4 fte). Solliciteren kan tot en met vandaag, 30 september 2021. Zie hier voor de volledige vacaturetekst.

MAZAL TOV

Bar mitswa
Yossi & Sharon Adjedj-Koekoek
van harte mazal tov met de bar mitswa van jullie lieve zoon Eliav Adjedj. Opa Lex Koekoek, saba Marc & sawta Mimi Adjedj en natuurlijk ook zusje Elinor een warme mazal tov met deze simcha. Moge Eliav opgroeien tot een geweldige jehoede, een bron van simches in goede gezondheid, Ameen!

Choepa
Rabbijn Eliezer & Dina Wolff van harte mazal tov met de choepa van jullie dochter Naomi Wolff met Ytzchok Aharon Mortchelewicz (uit Parijs). Mogen dit jonge echtpaar in goede gezondheid een prachtig Joods huis opbouwen, met veel nachas, Omeen!

Mazal tov Arik & Pnina Biton-Soetendorp met de choepa van jullie dochter Shiraz Hila Biton met Sariël David Ben Dayan te Israël. Moge het jonge stel in goede gezondheid een mooi Joods huis opbouwen, een bron van simches, Ameen!

Met een vriendelijke en warme sjabbat sjalom groet,

Rabbijn Zwi Spiero, Staat voor u klaar!
zwispiero@hotmail.com
06-52328065

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op donderdag 7 oktober. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen