MINI MACHANEE TIKWATENOE

DE PEN VAN RABBIJN KATZ
Simchat Tora
Deze week begon met een belangrijk en aangrijpend moment: de onthulling van het Nationaal Holocaust Namenmonument, dat alle 102.000 Nederlandse Joden, Roma en Sinti die door het naziregime zijn vermoord een plek geeft. Zij krijgen hiermee een plek in het hart van wat eens de Jodenbuurt was.
Ergens rond 1960 staat een jonge vrouw, een eenzame overlevende van de Sjoa, op Simchat Tora in een van de Amsterdamse sjoels. Dat eenzame meisje in die vrouwensjoel voelt weliswaar op dat moment niet de Vreugde van de Tora, daarvoor is er teveel gebeurd, maar ze voelt wel haar Joodse hart kloppen. Het vraagt haar om meer en intenser Joods leven. En dat krijgt ze ook. Ze trouwt in Israël om een aantal jaren later met haar echtgenoot terug te komen naar Amsterdam. Dat echtpaar heeft in de jaren die volgden Joods Amsterdam heel veel Simchat Tora gegeven.
Dat Simchat Tora bij Amsterdam hoort, zien we op een bijzonder schilderij. De Vlaamse schilder Jean-Michel Picart laat ons zien hoe Simchat Tora in de 17e eeuw in de Portugese Gemeente te Amsterdam werd gevierd. Zijn schilderij toont een feestelijke fakkeloptocht. De chataniem (bruidegoms der wet) werden toentertijd met een fakkeloptocht ingaande Simchat Tora naar de Esnoga gebracht. In prachtige kledij loopt men over straat, je voelt het uitbundige feestgedruis, dat de Mokumse binnenstad de sfeer geeft van het hedendaagse Dizengoff in Tel Aviv. Ook in de Esnoga moet het een groot feest zijn geweest. Iedereen vierde de Tora. De Tora die op het Iberisch schiereiland geen plek meer mocht hebben, kwam in Amsterdam weer tot leven.
Nu schrijven we 2021 - 5782. En hoewel we nog voorzichtig moeten zijn in verband met corona, worden de maatregelen nét voor Simchat Tora verder versoepeld. Dat geeft ons de mogelijkheid om – in tegenstelling tot vorig jaar – allemaal deel te nemen aan deze Vreugde der Wet. Op veel plaatsen in de stad zal met de Tora weer worden gedanst en gezongen.
De wereld die Picart schilderde is niet meer, de Sjoa heeft diepe wonden geslagen. Toch wil ik u wijzen op de tekst die eens boven een van de deuren van het Amsterdamse seminarium prijkte: Lo jamoesj sefer hatora hazeh mipiecha, deze Tora mag nooit van jullie wijken. Daarom: dans op Simchat Tora, met veel vreugde.
Chag sameach
Rabbijn Shmuel Katz
VACATURE OFFICE-MANAGER NIS
Het Nederlands-Israëlietisch Seminarium (NIS) zoekt een allround office-manager (0,4 fte). Solliciteren kan tot en met 30 september 2021. Zie hier voor de volledige vacaturetekst.
MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op dinsdag 30 september. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.
|