IN DEZE NIEUWSBRIEF
· Begintijden sjabbat en jomtov
· Namenmonument onthuld
· 3.500 euro voor Alyn Kinderziekenhuis
· Samen leren met de CIZ niet langer via Zoom
· Daf yomi
· Renovatie RAS-sjoel op YouTube
· QR-code op Muiderberg om graflocatie te vinden
· Mini-machanee Tikwatenoe
· De pen van rabbijn Katz
· Vacature Office-manager NIS
· Mededelingen NIHS: Bereikbaarheid – Ons YouTube kanaal – volgende nieuwsbrief op dinsdag 14 september

BEGINTIJDEN SJABBAT EN JOMTOV

· Sjabbat begint morgen, 24 september, (in de regio Amsterdam) om 19:15 uur en eindigt op 25 september om 20:13 uur.
· Sjemini Atseret (Slotfeest) begint maandag 27 september om 19:05 uur en gaat dinsdagavond 28 september over in Simchat Tora (Vreugde der Wet). Die jomtov eindigt op woensdag 29 september om 20:04 uur.

NAMENMONUMENT ONTHULD

Na vele jaren is het er dan: het Nationaal Holocaust Namenmonument is afgelopen zondag, 19 september 2021, onthuld. Dat gebeurde door koning Willem-Alexander, die samen met initiatiefnemer Jacques Grishaver een steentje legde bij het monument. De NIHS werd bij deze plechtigheid vertegenwoordigd door voorzitter Ruben Troostwijk en rabbijn Shmuel Katz. Zij waren, zoals iedereen, onder de indruk van zowel de waardige ceremonie als van het monument zelf. De NIHS heeft de heer Grishaver en het comité dan ook laten weten buitengewoon erkentelijk te zijn voor de langdurige inspanningen die zij zich hebben getroost om dit monument te realiseren.

Het Namenmonument, een ontwerp van Daniel Libeskind, aan de Weesperstraat bestaat uit muren met ruim 102.000 bakstenen. In elke steen is een naam plus leeftijd gegrift; individuele gedenktekens voor de 102.000 Joden en 220 Roma en Sinti die zijn vermoord in de kampen van de nazi’s en die geen graf hebben gekregen. Van bovenaf gezien vormen de muren het Hebreeuwse woord Lezecher (In herinnering aan).

Informatie over bezoek aan het Namenmonument vindt u via deze link.

3.500 EURO BIJEENGEFIETST VOOR ALYN KINDERZIEKENHUIS

Afgelopen zondag werd de derde Eroev Ride Amsterdam gefietst. Het is inmiddels een mooie traditie om samen kilometers te maken voor het Alyn Kinderziekenhuis in Jeroesjalajiem. Dit keer trapten de 70 deelnemers op racefietsen en stadsfietsen gezamenlijk duizenden kilometers weg, zoals altijd in een prima sfeer. Ook het weer zat mee. Een fijn evenement en een mooi voorbeeld van de positieve samenwerking tussen Maccabi Cycling, de NIHS en het Alyn Kinderziekenhuis. Er is maar liefst 3.500 euro bijeengefietst voor Alyn!

NIET LANGER WEKELIJKS SAMEN LEREN MET DE CIZ VIA ZOOM
De CIZ-sjoelgemeenschap heeft sinds het begin van de corona-pandemie wekelijks op zondagavond een ZOOM-bijeenkomst georganiseerd waarbij er samen werd geleerd. Nu de beperkende maatregelen grotendeels zijn opgeheven, is die wekelijkse Zoom-bijeenkomst beëindigd.

DAF YOMI VIA ZOOM
In de periode tot 8 maart 2022 (5 adar 2 5782) worden de volgende masechtot geleerd; dat is ongeveer één masechet per maand:
o 2 september / 25 elloel zijn we gestart met Betza (39 dagen) – Halachot van de Jamiem Toviem
o 11 oktober / 5 chesjwan starten we met Rosj Hasjana (34 dagen) – Halachot van Rosj Hasjana
o 14 november / 10 kislew starten we met Ta’aniet (30 dagen) – Halachot van de algemene vastendagen
o 14 december / 10 tewet starten we met Megila (31 dagen – Halachot van Poeriem
o 14 januari / 12 sjewat starten we met Mo’ed Katan (28 dagen) – Halachot van Chol Hamo’ed
o 11 februari / 10 adar 1 starten we met Chagiga (26 dagen) – Halachot van de Mitswa van Aliyat Ha'regel

Meedoen aan de daf yomi? Elke zondag t/m vrijdag – jomtov uitgezonderd – van 8:15 tot 9:15 uur.
Meedoen kan via deze ZOOM-link. Meeting ID: 823 959 308 – Passcode: 531773. U kunt ook via de telefoon meedoen. Bel dan naar 020 794 6519 of, vanuit het buitenland, naar +31 20 794 6519

RENOVATIE RAS SJOEL
De renovatie van de Raw Aron Schuster synagoge kunt u volgen in een reeks videojournaals. In de vierde aflevering wordt aandacht besteed aan de productie en plaatsing van de voorzetkozijnen. Architect Berend van der Lans geeft uitleg over de werkzaamheden. U kunt het videojournaal via deze link bekijken. Ook de eerste drie afleveringen zijn nog op het YouTube kanaal te zien.

QR-CODE OP MUIDERBERG OM GRAFLOCATIE TE VINDEN
Niet iedereen kan op de begraafplaatsen-app van de NIHS makkelijk vinden waar iemand precies begraven ligt. Als service hebben we op de begraafplaats Muiderberg op drie locaties een paaltje geplaatst met daarop een QR-code. Als u de code scant met uw smartphone, dan is het graf dat u zoekt eenvoudig te vinden. U vindt deze paaltjes bij de hoofdingang, bij het hoofdgebouw en bij het metaheerhuis.

MINI MACHANEE TIKWATENOE


DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Simchat Tora

Deze week begon met een belangrijk en aangrijpend moment: de onthulling van het Nationaal Holocaust Namenmonument, dat alle 102.000 Nederlandse Joden, Roma en Sinti die door het naziregime zijn vermoord een plek geeft. Zij krijgen hiermee een plek in het hart van wat eens de Jodenbuurt was.

Ergens rond 1960 staat een jonge vrouw, een eenzame overlevende van de Sjoa, op Simchat Tora in een van de Amsterdamse sjoels. Dat eenzame meisje in die vrouwensjoel voelt weliswaar op dat moment niet de Vreugde van de Tora, daarvoor is er teveel gebeurd, maar ze voelt wel haar Joodse hart kloppen. Het vraagt haar om meer en intenser Joods leven. En dat krijgt ze ook. Ze trouwt in Israël om een aantal jaren later met haar echtgenoot terug te komen naar Amsterdam. Dat echtpaar heeft in de jaren die volgden Joods Amsterdam heel veel Simchat Tora gegeven.

Dat Simchat Tora bij Amsterdam hoort, zien we op een bijzonder schilderij. De Vlaamse schilder Jean-Michel Picart laat ons zien hoe Simchat Tora in de 17e eeuw in de Portugese Gemeente te Amsterdam werd gevierd. Zijn schilderij toont een feestelijke fakkeloptocht. De chataniem (bruidegoms der wet) werden toentertijd met een fakkeloptocht ingaande Simchat Tora naar de Esnoga gebracht. In prachtige kledij loopt men over straat, je voelt het uitbundige feestgedruis, dat de Mokumse binnenstad de sfeer geeft van het hedendaagse Dizengoff in Tel Aviv. Ook in de Esnoga moet het een groot feest zijn geweest. Iedereen vierde de Tora. De Tora die op het Iberisch schiereiland geen plek meer mocht hebben, kwam in Amsterdam weer tot leven.

Nu schrijven we 2021 - 5782. En hoewel we nog voorzichtig moeten zijn in verband met corona, worden de maatregelen nét voor Simchat Tora verder versoepeld. Dat geeft ons de mogelijkheid om – in tegenstelling tot vorig jaar – allemaal deel te nemen aan deze Vreugde der Wet. Op veel plaatsen in de stad zal met de Tora weer worden gedanst en gezongen.

De wereld die Picart schilderde is niet meer, de Sjoa heeft diepe wonden geslagen. Toch wil ik u wijzen op de tekst die eens boven een van de deuren van het Amsterdamse seminarium prijkte: Lo jamoesj sefer hatora hazeh mipiecha, deze Tora mag nooit van jullie wijken. Daarom: dans op Simchat Tora, met veel vreugde.

Chag sameach

Rabbijn Shmuel Katz

VACATURE OFFICE-MANAGER NIS
Het Nederlands-Israëlietisch Seminarium (NIS) zoekt een allround office-manager (0,4 fte). Solliciteren kan tot en met 30 september 2021. Zie hier voor de volledige vacaturetekst.

MEDEDELINGEN NIHS
· Bereikbaarheid
De NIHS is (behalve op sjabbat en jomtov) dagelijks van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar. Iedereen kan de NIHS bellen voor hulp, ook als het gaat om even een luisterend oor. We kunnen niet garanderen dat we aan alle hulpvragen kunnen voldoen, maar zullen daar wel onze uiterste best voor doen.
· Ons YouTube kanaal
Wie wil, kan zijn/haar hart ophalen met het (opnieuw) bekijken van vrijwel alle bijeenkomsten die we via ZOOM hebben gehouden. Abonneer u op het YouTube-kanaal van de NIHS, dat kan eenvoudig via deze link. Ook ons Facebook-account is de moeite waard.
· De volgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op dinsdag 30 september. Mocht de actualiteit daar aanleiding toe geven, dan ontvangt u tussendoor een (extra) nieuwsflits. Nieuwsbrieven en nieuwsflitsen die wij eerder hebben uitgestuurd, kunt u HIER terugvinden.

Deze pagina delen